Thursday, February 16, 2012

"Ada Aku Kisah ??! "

Hello peeps...

Like seriously, aku tak suka orang kalau cakap "ada aku kesah??" Kalau "ada aku kesah??" dengan nada gurau takpe. Ini "ada aku kesah??" yang macam tak bertempat langsung.

"Ada aku kesah ??"

"Ada aku kesah??"
"Ada aku kesah ??"

Aku rasa kurang sopan lah kalau nak cakap "ada aku kesah??" tak tentu hala.  Kalau nak bergurau okay lah dan jika kena pada situasi. Ni kadang-kadang bila orang kongsi good news ke, benda best ke..semua nak respond "ada aku kesah??". Pernah sekali aku berbual dengan seseorang. ..

Namee : kesiannya ayah dia baru meninggal. Baru tahu wey. Last week ayah dia meninggal.

MatSentap : Ada aku kesah ??

Tak rasa serba salah ke "ada aku kesah??" tak tentu hala dan tak kena dengan situasi. Kalau kat facebook pulak, aku tengok post update berita terkini seperti sukan, berita luar negara..tiba-tiba ada terselit satu comment kat post tu "ada aku kesah??". Kalau tak kisah kenapa comment ? Tak payah lah ambil tahu. Duduk senyap2 dalam hutan ke stor ke dan dunia kau saja. Seolah macam kau tengok TV, dengar radio, baca website, tapi kau respond "ada aku kesah??" . Jiwa totally kosong. 

Orang jiwa kosong je yang tak kisah apa-apa. Kalau nak "ada aku kisah??" biar lah bertempat sikit. hehe. Aku sendiri pun suka cakap "ada gua kesah??" tapi kena la dengan situasi.




Happy reading and have a nice day..




102 comments :

  1. so true! dont know why some people would show their idiotic-self inappropriately

    ReplyDelete
  2. setuju sangat. saya paling menyampah kalau saya cakap sesuatu then org tu jwb "ada aku kesah??" rasa mcm nak slap laju2 je muka dia :D

    ReplyDelete
  3. im like. totally agreed la namee.

    lagi lagi budak skrg. annoying je tgk bila die ckp ade aku kesah?

    kdg2 takde kene mengena ataupon bende tu mgkin bende yg menyedihkan then ckp cmtu. huu. sakit hati je tengok.

    ReplyDelete
  4. kalau mcm situasi kt atas ni, mmg agak kurang ajar lh.. org tu bru kehilngn ayah, blh ckp cm tu..

    ReplyDelete
  5. so true..banyak kali gak kena,dari nk share bnd happy tros rasa belasah haha

    ReplyDelete
  6. orang macam tu campak dalam lombong je namee,tak peka dengan orang lain....tak kisah tp sengal kisah pulak dier komen ke apa...senget je orang macam ni...

    ReplyDelete
  7. alamak . saya pernah tulis ada aku kesah . tak tahu la bertempat ker tak . thanks for infoo .. betul jugak kan . kekadang kenangkan balik , memang kurang sopan . tenkiu taw ...

    ReplyDelete
  8. tak sesuai kot tetiba jer nk cakap "ada aku kesah" bila dgr berita gembira atau sedih..mcm biadap jer bunyinyer..

    ps:-mesti org yg ckp tue senenarnya org yg suka amik tahu hal org, tapi saja nk wat org yg dengar / baca sentap, so dia ckplah "ade aku kesah?"

    ReplyDelete
  9. akhirnya ada orang entry pasal matsentap nih.haha :D

    ReplyDelete
  10. betul tu sis.. kadang2 dorang main hentam je nak guna ayat tu.

    ReplyDelete
  11. slalu jgk gurau2 guna ayat tu, tp kalau guna ayat tu tang serious situation, gler tak de perasaan?! haha

    ReplyDelete
  12. matsentap bakal menjadi kemarahan peminat sukan.

    ReplyDelete
  13. tak suka tul orang cakap kasar2 ni.
    contoh lain:
    "eh, kenapa eh dia tak datang?"
    "ma...nalah aku tahu" <- kasar

    ReplyDelete
  14. sme laaa..haha:P

    tapi eyka nk ckp " ade aku kesah" sekrg bole tak namee? haha;P

    ReplyDelete
  15. melampau giler kalau cakap camtu bile berkaitan ngan hal2 kematian..

    ReplyDelete
  16. matsentap bakal bakal menaikkan kemarahn peminat suka.

    betul, nk ckp pun biarlah kena pada masanya. jgn jadikan 1 tabiat. org menyampah nti.

    ReplyDelete
  17. i always reply the people yang cakap gini mcam ni...

    PASAL TU LAH KAU TAK MAJU, SEBAB ORANG LAIN KESAH, KAU TAK KESAH. KAU TAK TAHU APA2....

    ReplyDelete
  18. sakit hati sungguh ada orang macam nie.HAHA

    ReplyDelete
  19. aaaa..kalau bab2 btau meninggal pon nak jawab ada aku kisah,tu memang mintak penampauu jepun tuuu. ==,

    ReplyDelete
  20. speechless bila approach orng mcm ni.. rsa mcm jumpa someone yg tak ada perasaan.. macam mana agaknya kalau kita cakap perkara yang sama dekat dia? harap dapat jauhi orng macama ni.. dlu rasanya ada satu masa yang mana ramai orng terikut2 dengan "ada aku kesah ni" adeh, sapa la pelopor words ni..

    ReplyDelete
  21. haha.tu ayat orang tak leh bla...

    ReplyDelete
  22. Saya guna 'ada aku kesah?' kalau kena ejek oleh kawan je. Haha.

    ReplyDelete
  23. heheheee...boleh tak dkna nak jawab kat sini 'ada aku kesah' :)

    kadang2 ayat tu boleh buat orang sentap kan...kita nak jwb pon ken tengok keadaan kot2 boleh bergaduh lak :p

    ReplyDelete
  24. orang macam ni memang patut kasi cepuk sekali baru dia tau..

    ReplyDelete
  25. macam kuang ajar uh..
    mesti sentap sapa yang kena macam tu

    ReplyDelete
  26. agreed. Meluat cakap dengan orang yang tiada skrip lain. sikit-sikit 'ada aku kesah?'. okay, tak payah kesah. lain kali aku tak cakap dengan kau dah. hehe

    ReplyDelete
  27. siyes akak pun tak suka orang cakap ada aku kesah ni... memang biadap sangat rasanya!

    kalau dia asyik tak kesah je maybe suatu hari nanti orang akan tak kesah dengan masalah dia pulak...

    masa tu baru dia tahu apa maksud ada aku kesah tu!

    ReplyDelete
  28. org camni besok kalau dia cakap apa-apa..ngadu masalah ke kita balas balik "ada aku kesah"..padan muko dia haha

    ReplyDelete
  29. pengunaan bahasa sangat penting serta nada suara

    ReplyDelete
  30. yeah . setuju dengan kak namee .

    kadang menyirap jugak dengan orang yang cakap ad ak kesah . orang just nak bagi tahu . karang tak bagi tahu , cakap ap pulak . aishh

    http://syazanasani.com

    ReplyDelete
  31. hehe..ha ah..betul ckp namee..kalau dah tak kisah sgt buat ape la gatal tangan nak mengomen..

    p/s: Aih, manusia ni macam2 perangai... :p

    ReplyDelete
  32. hehhhe, kekadang nak gelak baca entri namee, kekadang rasa cam kena serius plak. tp org kan mmg suka cakap g2 kan. adik akak pon sama. kita citer pasal nak masak apa tuk dia tgh hari nih, dia boley kata " ada aku kesah" ngn kita. gaya cam nak berlapor ja gamaknya dia, bengang kot~~ hahha

    ReplyDelete
  33. sy pun x suka jugak kalau ada org asyik ckp "ada aku kesah"..kalau tak kesah, dahlah kan? ni sukahati dia je jwb mcm tu..x kira situasi lak tu..

    ReplyDelete
  34. org kalau jenis tak kesah ni... takut hati tak berapa nak hidup :(

    ReplyDelete
  35. trademark chefwan yang bermulut lazer...hahaha

    ReplyDelete
  36. Tu namenye kurang etika dlm kehidupan bila cakap perkara macam tu. kite hidup bermasyarakat kena la reti alert ngn persekitaran.

    ReplyDelete
  37. elie mmg nak kasi smakcdown kalau kita ckp elok2, orang balas.. "Ada aku kisah?"

    grr!

    ReplyDelete
  38. suke jgk ckp camtu...tp bese gegurau ngn kekawan yg biasa je la.. bese taip 'aak' camtu je =) tp still ikut situasi la. mlampau tu kalau sume benda nk jawap 'ada aku kesah'. kolo org plak wat dia cenggitu tau plak nk bengang kan..

    ReplyDelete
  39. damn! betul la! aku pun tak suka..
    beria ia orang cerita pastu respon dia macam tu jea...sabar jea la..

    ReplyDelete
  40. wah.. betul2.. rsa cm tak dihargai bila org jwb cmtu..

    ReplyDelete
  41. Ada aku kesah?


    Aku pun tersentap jgk kalau org tak hargai bila kita tgh berusaha nak explain.

    ReplyDelete
  42. blh je nk ckp gitu..tp biar beragak.. ikut situasi.. jgn men hentam je.. fkrkn gak perasaan org tu..

    ReplyDelete
  43. yup.. setuju.. kalu mmg tak kesah sekali pun just diam2 sudah..:)

    ReplyDelete
  44. syabab pon xsuka ayat uh even di guna tuk gurau pon syabab still ase agk annoyying dn menyakitkan hati bila dgr... urrghh..ececehh emosi lak...ehem...

    ReplyDelete
  45. betul la.... menyampah rasa nak tampar2 je org 2

    ReplyDelete
  46. sakit hati kan bila orang cakap macam tu bila situasi tak kena..

    ReplyDelete
  47. lempang je namee. haha.
    x beradab namenye kalau bende serius pon nak kate ade aku kesah.

    ReplyDelete
  48. mcm omputeh punye 'whatever!' la kan..

    ReplyDelete
  49. saye pun tak suke org tak bertempat cakap macam tu..tambah2 yang suke cakap sambil buat muka annoying..rase macam nak penampo bertubi-tubi..hehe..

    ReplyDelete
  50. yup kak nami,,, cam sakit hati lak kekadang bila org respon cenggitu, kite kemain sirius~ huhu

    ReplyDelete
  51. kalau untuk gurau would be okay. :) kalau dalam situasi serious, sangat tak okay untuk gunakan "whatever". hehe

    ReplyDelete
  52. does you kindergarden memory is exciting as mine ? check it out =) .. dtg sini dengan senyuman ..

    if yours is better than mine , ada aku kisah ?? heee =) .. hai namee .. lame tak jenguk sini

    ReplyDelete
  53. lain kali kalau ade orang cakap camtuh..

    Lempang jek then tanya 'sekarang kisah tak?'

    ReplyDelete
  54. terasa nak lempang laju2 orang mcm tu. sakit hati, tahu.

    ReplyDelete
  55. ayat paling annoying!! I hate it!;-P

    ReplyDelete
  56. kalau nak guna ayat tubiar lah bertempat..

    sebab kadang2 bila tersalah tempat secara tak langsung akan buat orng lain terasa n marah.

    hye namee..blog namee sm masuk kn kat bloglist kawan kt blog sm..

    ReplyDelete
  57. sangat tak kena bila, perkara-perkara yang serius di kata "ada ku kesah"...

    ReplyDelete
  58. bergurau atau tak, 'ada ku kesah' tu biadap. aku cukup benci ayat tu.

    ReplyDelete
  59. ada aku kesah????? panggggg bagi sebijik....lepas tu tanya sedap ke tak....mcm mana rasa....mcm buah oren ke? hehehe

    ReplyDelete
  60. I plak yg sentap biler kita tgh beriya mide bercerita org ckp ada aku kisah.. Huhuhu terus ilang mood sudaaa

    ReplyDelete
  61. ok lah tu dari 'k' je . nme Myra Chantique tu mmg selalu guna kn ? hahaha

    ReplyDelete
  62. ada aku kisah org cakap 'ada aku kisah?'? hahahaha

    ReplyDelete
  63. Dorg main ckp x knl tmpt tu sbb dorg mmg tak kesah pun. Pdhl org yg kena mmg hangin. Dor

    ReplyDelete
  64. Rasa nak lempang sesiapa yg ckp cmni tak tentu hala XD

    ReplyDelete
  65. Yok yoo oo je kte jenuh ngan excited nak cite kat die pasal something.. bolee je die kat Ade aku kesah.. Makan pelangkung jugak nnti..haha

    ReplyDelete
  66. yup, x suka jgak tiba2 org reply ayat cmtu, huh...

    ReplyDelete
  67. agree . sometimes rasa macam apa yang kita cakap tu macam tak berguna je even bagi kita penting . sobsob

    ReplyDelete
  68. ada aku kisah?? huahua !

    *gurau je :)

    ReplyDelete
  69. hmmmm...

    ad aku kesah...??



    heee... mohon jgn blsah..

    ReplyDelete
  70. Ooohhh..sentap tu.
    kalo kita dah bagi explanation kat dia, cecita bukan main rancak.tetiba dia reply, ada aku kesah?..

    sentap sentap..

    Aiman tak kisaahhhhh.........

    ReplyDelete
  71. ade satu lecturer yana pun selalu cakap macam tu.. dalam class pulak tu.. lecturer tu dah tua pun still cakap lagi macam tu.. =,='

    ReplyDelete
  72. ouh yea..so true..
    anoying gile kalau org ckp ada aku kesah ni..
    ish!

    ReplyDelete
  73. kan? so rude. Ramai dh suka guna phrase tu..rse nk gigit je idung dorg..huhu

    ReplyDelete
  74. kalu kena tempat xpe lah ,satu lagi 'WHATEVER" kite punya lah explain pjg2 dye ckp whatever berderau darah

    ReplyDelete
  75. kalau tak kisah, diam ajelah, jangan jawab n jangan komen... org yg komen "ade aku kisah" nih actually BODOH. sorry to say!

    ReplyDelete
  76. I read Pocket's comment, konon2 macam 'whatever' juga kan... Point dia ada betul jugak.

    Tapi I rasa 'whatever' tu lebih kepada 'apa-apa ajelah' dan itu lebih sopan. Daripada 'ada aku kisah?'= like I care...

    Ada satu situasi:

    Boy: Akak, ada nampak encik X tak kat sini? (sopan-santun)

    Akak receptionist: Ada aku kisah?
    *it's her job kan padahal -_____-"

    ReplyDelete
  77. agak tidak sopan lah cakap mcm tu. bergurau is okay. harus tengok pada tempat lah. kata-kata tu melambangkan keperibadian kita. :)

    ReplyDelete
  78. setuju sangat2.benci sgt bila kte tgh konfiden gile cerita sekali die jawab ade aku kesah.mmg menyampah.rasa nak lempang laju2.grr..

    ReplyDelete
  79. betul lah kan , sometimes meluat juga kan . i'm new here . haiiiiii namee . hehe , selamat berkenalan ..

    ReplyDelete
  80. tak suka2...tak suka....kadang2 menyakitkan hati kalau ade orang cakap cam tu kalau tak kena tempat,,

    ReplyDelete
  81. kalau org ckap 'ada aku kesah'
    balas balik dengan 'saper suroh ko amik kesah?'..
    hehe

    ReplyDelete
  82. ada aku kesah?? hehehee... kau sila duduk dalam hutan kalau semua benda tak kesah.. (ni semua ajaran sesat azwana aliah)

    ReplyDelete
  83. org mcm ni sangat tak kisah fasal perasaan org lain .. mcm yg dia ckp ada dia kisah .. annoying ..

    ReplyDelete
  84. tak sampai hati oh,

    ada aku kesah??

    ReplyDelete
  85. imam muda pernah cakap,, sifat tidak peduli ni tanda kecil hari kiamat,,

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...