Tuesday, February 21, 2012

Intai- Intai . Jeling-Jeling .

Hello peeps..

Pernah pergi kedai, lepas tu sales girl / sales boy ikut saja anda ke mana seolah anda ingin mencuri ?

Dipandang-pandang.

Dijeling-jeling.

Buat-buat susun barang.

Ditenung-tenung.

Diintai-intai.

Makin lama makin dekat macam belangkas. 
Rimas tak ?

Nak pergi beli pad pun susah.

Apalah salahnya bagi customer tu peluang untuk window shopping / shopping dengan jiwa yang tenang. Kalau ye pun takut customer mencuri, kan selalunya CCTV ada atau ekori lah dari jauh. Ini obvious sangat tengok kita macam nak curi. Sedih.

Seriously, aku rasa semua orang akan rasa tak selesa kalau salesgirl/boy tu asyik nak ikut. Plak aku tengok, kadang-kadang kat pharmacy tu banyak sangat pekerja lelaki, lepas tu ikut kita pergi mana-mana. Kadang-kadang sampai tak jadi nak beli barang kewanitaan. Terus keluar .

Aku rasa macam nak kentut je, bila bau baru tahu nak jauhkan diri.Kahkah
Happy reading and have a nice day. :)




99 comments :

  1. betul tue namee..sy pun tak selesa kena follow jer mcm tue..bukannya kita nak mencurik, kita nak beli barang jer pun..mcm takde privasi gtue...

    ReplyDelete
  2. kalau kedai baju, dorg ikot je terus kelua. tak best la nak pilih barang -___-

    ReplyDelete
  3. Law of attraction.. Lelaki pantang nampak gadis, begitu jgk sebaliknya. Haha

    ReplyDelete
  4. HOHO . zana paling menyampah macam tuh . die tak kasik ruang and peluang untok kita berfikir secara panjang sebelom beli >_<

    entry baru --> http://syazanasani.com/lagi-ciplak-menciplak/

    ReplyDelete
  5. serius tak selesa kalau mereka asyik ikut-ikut kita.nak pilih-pilih pun dah tak syok rasa.rimas >.<

    ambil je pad tu.biar dia tengok pun,buat dek je.barang penting tu.

    ReplyDelete
  6. ayie selalu kalau customer masuk kedai lepas tu biarkan jer dorang nak buat apa...ada jugak yg minta difollow,dorang pilih barang ayie kena pegang..erk?!!...

    tapi bila ayie beli barang temapt lain,ayie menyampah kalau ada yg follow2 ni...rasa macam nak buat cam namee kata,kentut jer kat dorang lepas tu blahh...nak sangat ikut...ahhaha

    ReplyDelete
  7. biasa la tu awak hhehehe...dowg xda koje hehehehe

    ReplyDelete
  8. betul2..rasa tak selesa..kadang tuu terus keluar.

    ReplyDelete
  9. taw takpe . penah sound kat akak tu " akak, saya nak beli. bukan nak curik"

    ReplyDelete
  10. hahaha... pnh kena nie, kt market Servay .. chinese girl , org nk beli tuala mandi dia pura2 lipat t-shirt, tp mata jeling2 kt kita.. msa tu umr I bru 12 thun(2004)dan rsa segan bila ada pekerja yg syak kita nak curi brg market tu ,, see, even bdk 12 tahun pun rsa x selesa bla salesgal b'kelakuan camtu... annoying!! :B

    ReplyDelete
  11. betul2..before msuk kedai mention kuat2 la..'saya bukan pencuri'..

    ReplyDelete
  12. memang rasa panas je dok dlm kedai camtu...oo nak ikot sgt ekk??sebab terlalu fed-up sy pernah dera salesgirl tu...konon nak try kasut size 5...pastu nak try size 6 pulak...suruh la dia amikkan..pastu nak size 7...pastu size 5 balik..but at the end..sy tak beli pape pon..haha... @__@

    ReplyDelete
  13. a ah tak selesa..

    eka penah part time kat kedai..mmg owner suruh ikut kalau ada customer..

    tapi saje malas nk ikut...hehehe

    rasa lah diri sndiri pun x selesa kalau org ikut kan

    ReplyDelete
  14. hahaha..namee kentut jew..:P

    sm pon x suka gak kalau jenis ikut jew kita pi mana dalam tu..memang rimas..elok2 nak beli barang boleh batalkn terus niat yg suci tu..ehehe

    ReplyDelete
  15. uishhhhh..menda ni paling saya tak suka..memang terus keluar la..takde nak tunggu2 dah..sebok je ngekor org..(-_-")

    ReplyDelete
  16. haha klau sy kompem terus keluar.. rimas betul orang dok ikut je

    ReplyDelete
  17. hehe selalu.. aritu zuan msk kedai toys nak tgk gundam (u know how much i love it) orng tu dok tgk je apa uan buat..haha annoying gak rasa nak cakap "hey i got money la nak beli, bukan nak mencuri"

    at the end, zuan kluar je tanpa bli apa2.. fuhh mood membeli ilang

    ReplyDelete
  18. wohaaa...selaaaalluuu kenaa....
    last2 guwa beli pad kat kedai runcit je.....mamak kedai runcit yg kaya tu pun tak kisah ....tak ada nya nak was2 takut orang curi ..haihhh -..-

    nasiblah bukan guwa sorang je perasan benda2 mcm ni setiap kali pergi mana kedai dlm mall .


    *facepalm

    ReplyDelete
  19. pernah sekali hari tu, sekali 5 orang kerumun. nak beli baju kurung je pun. haha. muka pun tak nak senyum. tengok je, mata melekat kat kita. haha seram kot. tak jadi beli, terus keluar.

    ReplyDelete
  20. pernah sekali hari tu, sekali 5 orang kerumun. nak beli baju kurung je pun. haha. muka pun tak nak senyum. tengok je, mata melekat kat kita. haha seram kot. tak jadi beli, terus keluar.

    ReplyDelete
  21. salam..

    sy blogger baru juge tp tidak sefemes anda..tahniah...hihihi...

    kes ni selalu jadik kat sy gak...muke ade la sket budak skola..(perasan)..bile pegi famasi nak beli pregnancy test kan, dorg dok usha jek ingat kite ni bawah umo..buat bende xelok...pas 2 sebok2 datang dekat2 nak tgk ape kite beli lagi..tension jek..

    ReplyDelete
  22. aaah!ye ye! tak sukaa gilaaa.rimas kot.yes true,thats their job.tapi agak2 la kot nak follow org.mmg selalu if mcm tu,end up langsung terus keluar je dr kedai.patah smgt nak beli barang.haha

    ReplyDelete
  23. hahaha... bila kntut pndai lari plak en.. selalunya kedai sinma la.. hadoi rimassss !

    ReplyDelete
  24. mai pn tak suka cm ni..tak selesa
    pernah kadang2 keluar je trus dr kedai, malas nk beli..rimas!

    ReplyDelete
  25. hahhahhahha, betoi tuh dik oii.mmg rimas sesangat. tp nak wat guane, dah prosuder kan. zaman skrg nih, pakai cctv pon cam takleh pakai, org leh gak panjang tangan...tak paham plak kekadang~~

    ReplyDelete
  26. HAHAHAHA.
    tau takpa.
    sampaikan bila tanak beli barang, rasa nak blah mcm tu buta2 pun jadi serba salah. apa celoopp? haihh
    http://somethinglimit.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. sangat merimaskan..
    memang terus keluar dari situ pergi kedai lain..
    kekeke

    ReplyDelete
  28. hehe..kejam sungguh namee nak kentut kat dia..korek hidung je mesti dia tak jadi ikut..hehe

    jemput ke blog hidden ye..

    http://mshiddenname.blogspot.com

    ReplyDelete
  29. agak la, tensen gak kdg2. nak window shopping pon tak senang hati :P

    ReplyDelete
  30. lulu tak suka masuk kedai macam ni..
    tapi bila pasaraya pun macam ni, mmglah rasa tak selesa sangat.. bila kita belek-belek baju kat lipatan, dia jeling semacam.. bila kita beredar dia cepat2 nak kemas dan lipat balik.. ish...

    ReplyDelete
  31. actually skop kerja doorang memang macam tu, mesti manager dia suruh buat macam tu,tapi sebenarnya memang annoying sangat, tak suka kan...nak window shoppng pon jadi tak best,hmmmmm :(


    hi namee <3

    ReplyDelete
  32. haha..mmg mencik giler.. penah sound sbb dh menyampah n rimas sgt.. "muka aku ada muka pencuri ker??"

    ReplyDelete
  33. haha saya selalu jadi camni! selalunya kalaw saya shop dengan adik ke sape2 saya akan perli saya cakap "wey hang ingat aku nak curi ka?" biaq dia terasa wakaka

    ReplyDelete
  34. Hihihi...Thats true namee.Kadang2 serius menyampah kalau depa ikut je belakang.Macam kita ni nak mencuri je.Rasa nak tunjuk je duit dalam wallet.Geram betul.Memang rimas lah kalau situasi ni berlaku.Huhuuu ^^

    ReplyDelete
  35. setuju tu namee..sgt rimas...sekarang semua kedai sales boy/girl mcm tuh..nak pilih pun dah takde mood..

    ReplyDelete
  36. betul tu..memang tak selesa...sebab duk ikot sangat terus tak ada perasaan nak beli..

    ReplyDelete
  37. betul-betul geram yee kdg-kdg..
    sometimes tu saje jee..dok kat situ lame-lame smpai dieorg fed up.haha

    ReplyDelete
  38. bos yg suruh ikut, takut pelanggan perlukan apa2.. tak buat kang bos marah pula cctv bukan tgk pelanggan mencuri ajo, tgk pekerja tak kerja pun buleh..


    yg benar,
    bekas pekerja

    ReplyDelete
  39. byk kedai yg mcm tu..memang rimas pun..nak buat macam mana layankan aje la..huhu..

    p/s: Guardian pharmacy tu...huhu

    ReplyDelete
  40. serious rimas dengan salesperson yg mcm tu. kalau ikut saja, kalau i betul betul nak brg kedai dia, i boleh tahan lagi tapi kalau org tu dah la style ikut lepastu ckp banyak plak tu, mmg tajleh tolerate langsung hahaha. rimas kuasa lapan puluh.

    ReplyDelete
  41. Yesss slalu de promoter/salesgal yg camni... bohsan dowh! Okeh gak kalau nak kentutkan? Tak pernah terpikir plak! Akaka...
    Meh Jemput Singgah Ye :)
    Wordless Wednesday: Begitu Besar Harapan Sekolah

    ReplyDelete
  42. hahaha lawak ! Tak suka betul dengan keadaan macam ni. Kadang2 saja cakap kuat "Aku tak curi tak" kahkahkah

    ReplyDelete
  43. sangat agree la namee!! tak selesa kan!!fed up!!kalau takut kita curik,cctv kan ader..ish..ish..

    ReplyDelete
  44. hahaha. awin kalo salesgirl/man tu nak sibuk ikut2, blah je terus gi kedai laen :D

    ReplyDelete
  45. mcm org salah jer rasa, mengekor.. kentut jer namee..huhu

    ReplyDelete
  46. haah namee,mmg betul.sy kalau pergi kedai contohnya nk beli baju,tengok sales girl tu dulu.kalau dia mcm relax je tak ikut kita,baru senang hati nk pilih2.kalau tak,masuk je kedai lps tu terus keluar balik.nk tengok barang pn takde mood.

    ReplyDelete
  47. selalu jadi mcam itu kan kalau pergi kedai ke apa.

    ReplyDelete
  48. hahaha memang membosankan..elok2 nak beli barang kalau macam tu cancel beli barang hehe

    ReplyDelete
  49. serius perkara paling akak tak suka bila masuk kedai..


    biasanya akak pusing terus keluar je.


    ikut hati nak je pusing tmpt sama 18x biar dia tensen

    ReplyDelete
  50. hahahah sape x segan kan
    ..siyes x suke kalau org dok ikut je

    ReplyDelete
  51. mmg merimaskan! sy mmg x suka kedai yg selalu diikut2 atau diintai2 mcm ni..nak pilih brg pun rasa x selesa..

    ReplyDelete
  52. mmg bnyk kedai2 yg kita pergi, pekerja dia mcm tu.. kalau dah asyik mengekor ja, baik xpayah msk kedai tu.. mmg tension klau msk kedai yg pekerja dia mcm magnet melekat dkt blakang kita...

    ReplyDelete
  53. aah. sangat tak suke. rimas betul bile asek kene ikut je. dr semangat nak beli terus xjdik nak beli. haha

    ReplyDelete
  54. betul betul . x suka betul . ikut sampai macam nak peluk . haih . nak pilih barang pown susah ...

    ReplyDelete
  55. tak suka salesgirl/man ikut je mane kite jalan kat kedai die.mcm la nak mencuri sgt kan.hish.rimas.

    ReplyDelete
  56. selalu jadi kat kedai kain..pernah mak saya selamba je sound.."eh, boleh tak kalau tak payah ikut,nanti kalau saya nak pilih tahulah saya nak panggil..." berani seyy ibu saya!

    ok jugak idea kentut tu!

    ReplyDelete
  57. hahaha..mmg x suke..serius! kalau sy masuk kedai ade salesgirl/boy yg tetiba mcm peramah luar alam nk dekat terus angkat kaki keluar..sian kedai tu rugi sy tak beli barang die...haha ;p

    ReplyDelete
  58. bg namee lah, pttnya dia ikut dr jauh je. jangan nak tenung n dekat2. org jadi tak selesa untuk pilih barang. kdg2 customer perlu kan space untuk pilih barang.

    ReplyDelete
  59. hahahahaha kentut je dik, akak p x berapa nak gemar di perlaku sedemikian

    ReplyDelete
  60. saya penah keje kedai bju, tokey yg suruh ikut je customer, kalau xikut nnt tokey marah, terpaksalah ikut je customer tu..walaupun saya sendiri kurang selesa

    ReplyDelete
  61. sangat tak selesa okay. dia sebenarnya assist kita but at the same time dia tak sedar, dia buat kita tak selesa.

    ReplyDelete
  62. sllu sgt...kdang2 tue bru pegang brang...dh mai dkt

    ReplyDelete
  63. wan yang ni, tak ape lagi, mungkin sebab laki kan, tak kisah.

    tapi wan paling annoying bila jenis yang promote promote ni.

    contohnya gel rambut,

    bila kita ambil produk yang kita selalu pakai, tetiba dia panggil, suruh beli yang lain.

    " dik, beli la yang ni, lagi okey, ada vitamin ni, vitamin tu, saya tengok rambut adik kering la "

    memang la kering, dah gel rambut habis..

    tapi duk paksa jugak..
    adehh..

    ReplyDelete
  64. kan ?! rasa jengkel. kentut je. kahkah. selalunya, salesgirl/boy tu otw je, zul terus blah. hihi :p

    ReplyDelete
  65. Tau tak pe.. Macam nak jerit,janganlah ikott.. Awkward je nk beli barang ponn..

    ReplyDelete
  66. dulu rajin gak nk cover cover ngan sales ni. Ye la, dah kelebet kelebet brg mcm nk beli, tp tak jd sbb takde yg memuaskan hati, so nak taknak beli jugak la utk cover dari dikata ada cubaan utk songlap. tu dulu..sekarang..kite terus tye and suruh dia ambikkann..ha, merabann dia nk mencari brg dlm kedai sendiri. brg yg dijual pon tak hapal lagi, ade hati nak buat customer mcm tu. :DD

    ReplyDelete
  67. Kalau sales girl yang comel ikut rapat takpe.. Kalau sales boy yang ikut rapat seperti mohon dari aku untuk disiku bertubi-tubi dihidung..

    http://notadijari.blogspot.com/

    ReplyDelete
  68. akak kalau asyik kena follow cam tu.. memang sahih2 keluar tak beli apa2.

    ReplyDelete
  69. biasala tu..maybe cara namee tu nampak suspicious...akak dulu keje tempat2 macam tu kalau tgk len macam sket baru folo...kalau x, buat tatau je la..hawhaw.(er, macam kenal je itu tempat)

    ReplyDelete
  70. Oh. First of all, cool la the images ;)

    In terms of hal ni, memang rimas tapi maybe mereka berjaga-jaga je kut..

    ReplyDelete
  71. klu sy pun, trus sy ckp kuat2 kt kwn..mari kluar & beli tempat lain. sori la nak blanjakan wang kt tempat yg x respek customers

    ReplyDelete
  72. selalu jugak alami benda ni. rasa rimas teramat. nak amik tu malu, nak amik barang ni malu. nak2 kalau yg sibuk promote produk -,-

    ReplyDelete
  73. kalau aku masuk kedai,kejap je,masuk ambil dan bayar dan blah.lagi laju dari belangkas.hahaha

    ReplyDelete
  74. hahhah..sme2 la kita


    register your blog for money:

    http://signup.wazzub.info/?lrRef=4c4ce314

    ReplyDelete
  75. slalu cmtu..last2 pi face to face then say,can u 'blah' from me?kuang3

    ReplyDelete
  76. betul lah akak sokong,. kekadang sampai akak mintak dia duduk sbb akak cuma nak nengok2 jer ... x payah nak layang sesangat naik rimas la plak..

    ReplyDelete
  77. Ya Allah.Lama tak singgah blog ni.Sangat annoying sekali bila ada sales girl yang ikut-ikut kita.Padahal dalam wallet ada duit nak bayar.Sales girl ni dah tak ada kerja kot sbb tu dia asyik ikut customer.haha

    ReplyDelete
  78. Ya Allah.Lama tak singgah blog ni.Sangat annoying sekali bila ada sales girl yang ikut-ikut kita.Padahal dalam wallet ada duit nak bayar.Sales girl ni dah tak ada kerja kot sbb tu dia asyik ikut customer.haha

    ReplyDelete
  79. lagi satu, tengah pilih2 barang dia duk sibuk promote barang. kita nak memilih pun x senang hati....akak kalau membeli suka membaca label kotak, compare harga dan baru buat keputusan.kalau ada yg kacau daun mmg alamatnya tak jadi beli kat situ.nowadays dah kurang kot salesperson mcm tu.customer cuma nakkan privacy bukan nak mcuri pun..

    ReplyDelete
  80. betul. mcm la org nak mencuri. selalu kat pharmacy jadi benda mcm ni. guardian watson. same je mana2 tempat. tengok nak curiga je.

    ReplyDelete
  81. kadang2 tu, tbe2 jadi emo je kalau ade org follow hahaha. sampaikan kdg2 sanggup cari kedai lain yang salesgirl/boy yang jenis tak follow. hahaha.

    ReplyDelete
  82. hmm meluat jugak, ada satu kedai buku kat bentong, pustaka lau nama dia. popular di kalangan dak sekolah, dan popular dengan pekerja dia yang selalu mengekor orang.. RIMAS! tapi tu je kedai buku yg ada..

    ReplyDelete
  83. arghhhhh...tak suka situasi camni! pastu ada sesetengah tu siap promote barang lagi...

    nak shopping pun tak senang kan?

    ReplyDelete
  84. this the part yg palinggggg tak suke..
    if mencikkk sgt22 bila diorng follow kite mcm kite ni ape je..

    ReplyDelete
  85. ouh saya sangat benci ini . kadang kadang nk beli underwear pun pekerja asyik follow .. terasa malu kalau nak melihat . Perlulah faham sensitiviti ..

    ReplyDelete
  86. arrrggghhhh.. rimasss.. kalau yana tau dia ikut yana... tak sampai 5 saat yana angkat kaki terus keluarrr.. hehehe

    ReplyDelete
  87. rimasla kalau asyik nk ikot setiap masa! macam kita ni nak mencuri pulak, T__T

    ReplyDelete
  88. pernah beli kotex/dur*** kt farmasi... kadang2 cashier/sales asst tengok semacam... buat tebal muka je laaa...

    ReplyDelete
  89. tak suke laa dowg ikut-2 ney.. rimas jugakk.. and rimas bile kite nak beli product pilihan kite, dowg sibuk suh beli product laen!!..

    ReplyDelete
  90. mmg rasa nak kentut kt muka diorang.rasa rimas giler

    ReplyDelete
  91. rasanya pelempang adalah harus di guna pakai...hehe!

    ReplyDelete
  92. annoyyed!

    selalunya promoter lah tuh..huhu

    ReplyDelete
  93. Haha dhiya pernah kena mcm ni dua tiga kali. Ada satu time tak tahan (plus period) terus tegur 'yg awak nk ikut sgt ni kenapa. Tak senang nak beli brg lah' pastu terus keluar XD

    ReplyDelete
  94. bagi yaya memang tak selesa gila bila di follow2 macam tu. lain pulak kawan yaya, dia mmg suka kalau sales girl tu ikut2 dia.. hm.. mungkin pekerja pun nak tunjuk keprihatinan kat cust tapi tak memberi keselesaan kat cust pulak..

    ReplyDelete
  95. betul betul betul
    nasib la kene sumpah dengan aku

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...