Saturday, February 18, 2012

Teh Pasir. Perkara Yang Memalukan

Hello peeps..

Entry ni macam luahan saja. Benda yang aku tak dapat lupakan sampai hari ni dan buat aku malu tiap kali teringat.

Pada suatu hari, kawan mak aku datang bersama anak teruna nya . Tiba-tiba mak aku panggil..

Di saat itu, aku gelabah gila. EH ! serious ke mak aku ni sebab aku tak tahu buat air langsung.Tapi nampak gaya macam mak aku serious. Lalu aku pun berlegar-legar di dapur. Dalam 30 minutes aku pusing dapur cari mana jug, mana cawan untuk tetamu, mana gula, mana uncang tea tu. Aku tak tahu pun mak aku simpan barang-barang tu semua kat mana. Dah 30 minutes pusing dapur, maka jumpa lah segala peralatan. Fuhh, lega!

Dah jumpa segala peralatan, apa step seterusnya pula ???

Macam mana nak buat air teh o. Seriously aku tak pernah buat dan tak reti nak buat. Aku pun fikir dan ikut common sense saja lah. 

Air teh eh ? Hmm, mesti ada air panas kan ? Tapi yang keliru tu urutan steps tu. Nak letak gula dulu ke, nak letak air panas dulu ke, nak letak uncang tu dulu ke. Arghh, stress gila aku sorang-sorang kat dapur. 


Ahh, masa dah semakin suntuk. Dah lama sangat aku kat dapur tu tapi air tak siap-siap pun,lalu aku campak je semua benda dalam tu macam gambarajah ini...
Tea bag, sugar, anda air panas tu. Tapi kuantiti pun aku bantai, manis tak manis lain cerita. Asal air siap. 


Aku plak makin gelabah , so energy gelabah tu datang kaw2 dan buat aku kacau air tea tu laju-laju seperti gambarajah ini..
Aku amik senduk besar sikit aku kacau/stir laju-laju dan sekuat hati mengharapkan air gula tu cepat lah cair .

Okay, done. Siap. Ready untuk hidang kat "aunt" dan "anak teruna". 

Dengan penuh yakin, aku pergi hidang dan sipu-sipu malu. 


Namee : Jemputlah minum...hehe


Aunt : Alah, susah je nameerah. Rajin anak dara haa.

Lalu aunt tadi pun minum tersengih-sengih. Tiba-tiba dia terbatuk-batuk...


Aunt : ehem ekhem ehkhem . eh pathir pathir (pasir) lah. tui tui (cuba ludahkan pasir)

Namee : pasir ?

Anak teruna : Haah la. pasir teh ni haa. uncang teh ni pecah .ish isk.. (dengan nada sarcastic)


Oh baru aku tersedar tea bag tu pecah. Oh, kena pakai penapis. Oh okay. Baru tahu. 


Penapis

Sekian lah cerita teh pasir. Tapi serious aku kesian gila kat mak aku. haha. Memalukan dia je. Uncang tu siap terapung2 kot dalam jug tu. pasir plak berterbangan. ish

Aku ni anak ketiga dan ada dua kakak. So bila kewajipan penting tu akak-akak aku dah buat, aku duduk tengok jela. Nak-nak yang berkaitan dengan dapur, memang akak aku yang settle kan. So sebab tu la aku jadi macam ni. Takde kesedaran. ish. Tapi at least aku dah tahu penapis. hehe




Happy reading and have a nice day..




96 comments :

  1. hehe...mcm mn boleh pecah tu syg..:D

    wow...follower namee 5555..nice number lah dear..:)

    ReplyDelete
  2. hihi. lebih kurang la yaya namee oii. :p

    ReplyDelete
  3. erk.anak dara kena masuk dapur taw.baru laki terpikat.hehe

    ReplyDelete
  4. hehe , nasib baik saya pandai buat teh o... tuh mak x suh masak nasi lagi , nnti jdi bubur ,.


    xpe nanti practice

    ReplyDelete
  5. hahaha namee once told this story to us back then :D

    acane lah kan kalau kawin nanti ? hahaaha jk :)

    ReplyDelete
  6. haha, lawak betul..stir laju sangat smpai pecah tea bag..
    time tuu sis namee umo berapa?

    eh2, sis namee cantik mcm ur mom..:)

    ReplyDelete
  7. kah kah kah..comel laa namee..kalu eyka pernh ari 2 buat air sirap jadi air masin..dah macm air sungai..masin kemain...tersilap gula dgn garam..hahaaha:P

    okey laa 2 cume kne tapis je..:P

    ReplyDelete
  8. oh kita serupa lah kawan.kerja dapur memang fail.hahaha

    tak pe tak pe.sama-sama kita belajar okay? :) hihi xD

    ReplyDelete
  9. oooo..citer ni ea..hehehe..kelakar okey..hahaha..nanti rajin rajin la buat air ye..

    wan dari kecik lagi dah pandai buat milo..siap buat milo tabur lagi..hehehehe..
    *bangga*.:P

    by the way namee..

    nak tanya ni,

    is it normal bila anak dara yang dah berpunya didatangi mak mak orang yang berkenan dengan anak dara tu bertujuan untuk merisik?..wan tak tahu the exact word tu use, tapi ada orang datang nak tanya sama ada anak dara tu dah berpunya ke belum..



    hooohh, tak senang duduk dibuatnya...

    Assalamualaikum.

    ReplyDelete
  10. HAHAHAHA. akak, nak adik ajarkan ke buat teh?? #sarkastikus.

    klu saya kena tmpt akak, mmg saya pun malu tak ingat kot. ;p

    ReplyDelete
  11. erkkk..ahahaha..

    alalala...ciannya dia x pandai wt air tea..x pa2 nnt biar saye jew yg buatkan..:P

    ReplyDelete
  12. hehe..takpe namee..belajar dari kesilapan..;p

    ReplyDelete
  13. hehehehehe.. kelakar la namee ni.. bila jadi anak yang bawah2 ni memang la semua kewajipan yg atas dari kita kene buat.. tapi apakan daya, yana anak sulung.. adik yana je la goyang kaki.. sobss Y__Y

    ReplyDelete
  14. nak buat teh tu, saya rasa memang mencabar gila dah. sebab tak pernah cuba. haha

    ReplyDelete
  15. Awwhh, saya jugak mcm kamu dulu, tp reti buat milo..


    sekarang sudah masuk uni,kene masak, belajar dr mak masa sem break,
    belajar dr kawan masa kt uni.

    it's nice thing to do.

    ReplyDelete
  16. http://wanwidget.com/
    lambat tidak mengapa, asal kewanitaan tiba juga bila berkahwin nanti, jgn x tiba jugak susah nanti, hehe

    ReplyDelete
  17. kantoi jarang masuk dapur kan? hehe

    ReplyDelete
  18. heheheeee...kelakarlah namee ni! tapi takpe, belajar dari kesilapan lama2 pandailah..

    ReplyDelete
  19. sekarang boleh buat tapi selalu mesti ada je yang tak kena. kurang gula lah, air terlampau sejuk lah. haha.

    ReplyDelete
  20. erkk..macam sama je, ada 2 akk kat atas n depa yg conquer dapur!.hahaha! :P

    ReplyDelete
  21. Hahaha. Sama la. Tapi sekarang dah tau buat air dah.

    ReplyDelete
  22. takpe, kita sama sama usaha !! hehe

    ReplyDelete
  23. hehe comel je~ satu ketika dulu gades juga begitu

    ReplyDelete
  24. takpe namee, practice make perfect right..? at least dah cuba, InsyaAllah akan2 dtg kalau selalu cuba mesti namee dah teror dah dlm bab2 di dapur nie..=)

    ReplyDelete
  25. hahahadoi lah namee ni. *baca entri sambil culik awek2 cun di ruangan komen*

    ReplyDelete
  26. ayeem gatai naa hang. hehe. awek cun kat sini semua tahu buat air teh.hehhe :)

    ReplyDelete
  27. hehe..kelakarlah bila bygkn... eneway sis namee nk mudah kalo tetamu bwh 10org 2uncang teh,4sudu besar gula penuh n air panas 1liter dah memadai... itu cara mudah syabab wat... kalo bwh lima org satu uncang,2sudu besar air panas 500ml... wah spesifik syabab bg uh...hehe..selamat mencuba...hohoho

    ReplyDelete
  28. syabab ! txs. akan kucuba ! haha. selalu tak dapat anggar pun nk pakai berapa..haha.

    ReplyDelete
  29. hehehe comel je haa.. tp kelakar la sis nie. haha.. takpe pngalaman kan ? kalau takde pnglaman smpai bila pon taktahu... msak tau tak ? ok larikkkkkkkkkkkkkkkkk ! HAHAH :P

    ReplyDelete
  30. alaaaaaaaaaaaaaaa. buat air senang sangat kot! haha

    ReplyDelete
  31. hahahaha.

    i'd read this thing before,tp xingat entry namee yg mane,namee ade cakap pasal buat teh pasir ni. hihihi.

    dian pulak anak 1st,so mmg selalu kne buat air. tp skrg adik ke2,lelaki. die yg buat air,tp sedap sikit dari dian buat., hahaha

    ReplyDelete
  32. hahaha~
    ohmai!

    seriously gelak kat sini baca...
    hahaha..
    xD

    ReplyDelete
  33. nanti nak teh pasir tu bole tak ?

    ;P

    ReplyDelete
  34. hehehehe seriously? nextime namee cepat2 bukak utube, tgk mcm mana orng wat teh..hehe msti ada punya ;)

    ReplyDelete
  35. Lawakk ahh Kak Namee, 1st time baca entry tergelak terbahak bahahahahahahakkk :) hehe

    ReplyDelete
  36. Hahahaha. Memang lucu. Tp biasalah anak bawah. Selaku anak bongsu sampai sekarang balik rumah mak aku basuhkan baju.

    Muahahahahahaha!!

    ReplyDelete
  37. hehe...tak apa namee,masing2 masa tu dalam proses pembelajaran..hee

    ReplyDelete
  38. nameeeee hehehehe sorry dhiya gelak.

    ReplyDelete
  39. haha . kite pon penah jadi mcm kak namee jugak . malooo~~ hahaha

    ReplyDelete
  40. hahahahaha. itu malu. tapi takpe la. pengalaman mengajar erti buat air. kahkahkah.

    tapi kan org cakap,kalau kat dapur ni,nak masak ke apa,kena ikut gerak hari je.hentammm je.hentam2 tu yg best tu.lagi sedapppp.hahhaha

    ReplyDelete
  41. Yang ni kisah yang kau cerita kat aku dulu kan?

    rasa mcm pernah baca somewhere..

    LOL

    bancuh teh pun tak tau..jom lawan masak2..haha

    ReplyDelete
  42. hehehe teh uncang tu pun kira yg senang tau daripada yang serbuk punya. serius lisa pun xtau nak guna cmne mula2, tu lebih suka buat air nescafe o je. :D

    ReplyDelete
  43. aduhh... namee.. leh lak jadi mcm ni. hahah ank teruna tu hensem x?

    ReplyDelete
  44. ganas giler kaco smpai pecah uncang..

    ekekeke..


    oke..kite pn xpndai buat air..

    =__="

    ReplyDelete
  45. cewah bawak anak teruna mcm ade hajat something. hehe

    ReplyDelete
  46. dpt bayangkan mcm mana situasi namee masa tu..tapi skurang2nya namee ada belajar something dr peristiwa itu :)

    ReplyDelete
  47. sekarang ni mesti dah power..
    order teh o laici satu.. =)

    ReplyDelete
  48. haha. simple je pon teh o panas. naseb bek tk wat teh susu. lagi susah.

    ReplyDelete
  49. hahha..nasib baik betul masukkan gula..bukan garam! hihihi

    ReplyDelete
  50. hehehe. kelakar je. tapi takpe take your time. Iyka pon macam tu jugak. kadang kadang air terlebih manis terlebih tawar. normal je :D

    ReplyDelete
  51. blaja2..hehe,adik pun kena terer wat keja umah tau :D

    ReplyDelete
  52. ayo macam mana nak kawen buat air pun tak tau

    ReplyDelete
  53. haha, takpe. sikit2 belajar. at least skang dah tahu sikit2.

    ReplyDelete
  54. alamatnya kena hire orang gaji la ni bila dah kahwin nanti

    ReplyDelete
  55. eh...rasanya dah pernah update dah kan ni dulu namee?hehe paling ingat ni..

    ReplyDelete
  56. hahaha..msakakanakdara dulu poncamtu gak..menggelabah kalo kena buat air..xpa namee..nnt dh kawen otomatik tere!

    ReplyDelete
  57. Lain kali beli uncang teh boh. Tapi hati-hati, jangan rendamkan sekali talinya :)

    #sarkastik

    ReplyDelete
  58. hehe..len kali siap bancuh n warna dh cukup..terus kuarkan uncang.. :)

    ReplyDelete
  59. Namee, cerita you ni I macam pernah tahu je.. heh. Rasanya dulu you ada komen kat page blogger lain kut, untuk share experience ni... But it was fun to read again, though. Hahah..

    Anyway, biasala tu kalau dah ada adik-beradik perempuan lain lagi. Macam I seorang aje perempuan, basuh baju I, masak I, and even bertukang pun I jugak. Heh.

    ReplyDelete
  60. http://fatinbaharum.blogspot.com/2012/02/621-al-fatihah.html

    ReplyDelete
  61. sgt comeii!!!! dulu kecik2 main masak2 & hidang, skrg kak ina dh suruh buat air-nanti gi umah namee watkan air teh utk kita yer...xpe lama2 okla, lucunyer citer ni huhu..

    ReplyDelete
  62. heheeh....sabo jelah.. takpe..belaja dr kesilapan

    ReplyDelete
  63. hehe practice makes perfect darla. continue to practice day by day!

    ReplyDelete
  64. hahaha... boleh pulak macam tu :) lawak la

    ReplyDelete
  65. hahaha. pernah jadi kat saya jugak. lagilah satu family kwn laki sy tu dtg. tibe2 suruh buat air kan. gelabah gila. main bantai je letak. lepas tu, kwn sy ckp tawar. haha. siot je. tp sy tak buat teh pasir la. hehe.

    ReplyDelete
  66. heehd..comel je namee buat air mcm tu.xpe2,improvekan lagi teknik tu.hehe.;)

    ReplyDelete
  67. Salam.. n i mesti kes kacau air ganas sangat sbb tu tea bag tu pecah. Pas ni cadangan TE try masak air teh o yg guna teh serbuk, x ada uncang. Siapa yg xpert bancuh guna serbuk teh mmg tabik spring la..:D

    ReplyDelete
  68. sabar je lah.....
    lama-lama pandai laa tu...

    ReplyDelete
  69. biase la tuh..permulaan..lame2 mengadap kat dapur macam2 la pandai buat yer dak...hehe..nak rasa gak teh pasir boleh ke idop cik namee,,

    ReplyDelete
  70. permulaan yang baik, pasni pastikan takde pasir lagi :P

    ReplyDelete
  71. hahahaaa..lawak la namee nie.. siyes ke tak pandai buat air tea?? dkna macam tak percaya jer... hiihihiiii...

    lepas nie rajin2 masuk dapur yea..tolong mak..

    dkna selalu kena marah kat mak sebab tak pandai masak..bila berjauhkan mak baru nak belajar masak..kadang2 sambil pegang telefon sambil masak...mak jari chef online..heheheeeee

    ReplyDelete
  72. boleh plak terpecah,kacau kuat sangat nyerk namee :)

    ReplyDelete
  73. lepas ni praktis buat air kopi lak ..mana tau jiran yang dtg bawa ank teruna tak suka minum teh..dia nak kopi...

    masa tu jgn jadi cam cerita anak P.ramlee yang namanya belalang dah ler eh...keh keh keh

    ReplyDelete
  74. hahaha..tergelak2 akak baca...hampeh tol budak ni...p la blaja basic2 buat air at least...nanti sendiri nak minum pun x lepas...haha

    ReplyDelete
  75. hahaha =D haru btol la...kalko pon ado. ni serius punye tak reti nih... u have to namee..rajin2 la volunteer buat kje dapo lpas ni oke ;) sure cepat master..

    ReplyDelete
  76. ni mesti namee kacau kuat sangat ni..hahaha...

    ReplyDelete
  77. tula asyik tgk astro ceria je,kahkahkah,alah dah ada experience la lepas ni,so next time gua datang gua dapat minum teh yang lagi sedap dari yang anak teruna tu dapat.kan kan kan?

    ReplyDelete
  78. muahaha..teroknyer! so dh dpt pngalaman..pasni dh tau la kan cmne wat air teh?keh3

    ReplyDelete
  79. ok..the last part mmg kelakar..penapis..heheheeh... :)

    ReplyDelete
  80. saya yg anak sulung ni pun kadang terkial2 jugak nak buat air..biasenye kalau mak suruh buat air time ade org datang rumah, habis saya panggil adik2 prempuan saya yang 3 orang tu utk rase air saya buat, manis or tawar. so klo dah 4 org rasa air tu bfore bagi kat tetamu, so jd perfect la kan! hhehe :D

    ReplyDelete
  81. woah! anak teruna tu hensem tak....

    ReplyDelete
  82. at least boleh berbangga pernah buat air :D

    ReplyDelete
  83. Sis....pengalaman yang menarik walaupun memalukan, tapi banyak isi pengajarannya kan?:)

    ReplyDelete
  84. haha
    pathir pathir, seriusly aku ketawa terbahak2.

    lain kali pakai 3 in 1 jer

    ReplyDelete
  85. bhahahahha...kelakar gila..ayu dulu pun sama, maklumla anak sulung, mak and nenek control d dapur..last2 anak dara ni tak pandai masak hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...