Thursday, March 22, 2012

Budak Sekolah dan Handphone

Hello peeps..


Korang ada first handphone di usia berapa ? Aku tengok zaman sekarang ni,budak darjah 1 pun dah ada handphone. Budak 4-6 tahun pun dah ada handphone sendiri. Aku rasa macam mak bapak zaman sekarang macam terlalu ikutkan kehendak anak. Aku bukanlah mak orang tapi aku rasa zaman sekarang ni macam beza sangat masa zaman aku sekolah dulu walaupun zaman kami tidak lah jauh mana. Semua budak dah ada handphone, bukan calang-calang handphone pula tu. Kebanyakannya canggih . Nokia 3310 ? Na'ah.Tak kot. 

Aku rasa mak bapak bagi anak pakai handphone sebab..
1) Mak bapak terlalu percaya anak-anak. 
2)Zaman dah berubah. 

Mak bapak izinkan anak memiliki handphone sendiri sebab percaya pada anak dan beri untuk kemudahan anak-anak juga...

Dalam akal fikiran mak bapak, mereka expect begini...
ingatkan guna handphone untuk bincang homework dan perkara berfaedah

Padahal 99% kemudahan handphone tu guna untuk...
budak sekolah dah pandai mama papa

Budak sekolah ? Budak sekolah perlukan handphone untuk apa sangat ? Untuk bincang homework ? Pinjam handphone mak atau ayah tak boleh ke kalau nak call or text pun untuk tanya kerja sekolah atau hal sekolah ? 

Aku tak setuju dan aku rasa budak sekolah masih tak sesuai untuk memiliki handphone sendiri jika tidak dipantau 100% oleh ibu bapa. Yelah, kita tak tahu dengan siapa dia kenal, dengan siapa dia contact senyap-senyap dan apa agenda di sebalik. 

Aku setuju budak sekolah memilki handphone jika dipantau oleh ibu bapa dan hanya 2 hari iaitu Sabtu dan Ahad je boleh pegang handphone tu secara bebas. Isnin sampai Jumaat, mak ayah pegangkan handphone dan kalau nak guna pun kejap2 je dan bukan di bawa tidur untuk digayut waktu malam. 

Tahu tak kenapa budak sekolah bahaya kalau pakai handphone ? Sebab diorang tak matang dan tak tahu fikir mana baik dan buruk dan tak fikir jauh. darah muda ni kuat memberontak. (Aku pernah jadi remaja, so aku tahu.) Tahu-tahu je dah ada boyfriend umur 26 tahun dan boleh well-planned buat-buat diculik sedangkan dia pergi tidur rumah boyfriend.



Luaran, mak nya nampak anak dia naive and so sweet. Dalam handphone tu ? Dengan siapa dia kawan orang asing mana dia kawan ? Serious bahaya . Sebab ada handphone lah, budak jadi berani. Handphone connecting people, connect terlebih-lebih tu yang bahaya tu.

Aku tak tahu lah zaman anak aku nanti macam mana. Makin canggih.


kami budak Lukisan Kejuruteraan, sebab tu bilangan sikit. hehe. (mana saya, sila cari.)hehe

Perempuan Nampak Sexy Laa .

Happy reading and have a nice day..





10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


121 comments:

  1. mungkin sb ni lah mak bapak aku xbg aku pki hp mse sekolah dlu =)

    aish.... kalau aku dpt bdk pompuan nie.. mmg aku khutbah dye cukup2... bodoh nk mampos

    ReplyDelete
  2. nak bagi ke tak..depend kepada kematangan anak-anak kot..
    tgk la mcm mn parent dy didik anak dalam menilai baik buruk..
    parent ptt bleh tahu anak dy dah bersedia atau tak utk pgg amanah..in this case "handset"

    ReplyDelete
  3. haha budak2 sekarang ni dh makin canggih..

    ReplyDelete
  4. memang dah banyak sangat kemudahan sekarang yang dorang salah gunakan..nnti tak taulah budak2zaman akan datang camna kan..

    ReplyDelete
  5. namee dsuduk depan sekali dua dari kiri...hehe...masih tak berubah...;p


    yup ayie pun bukan suka sangat tengok budak2 la ni pakai hp...kalau tujuan memantau tak pe,tp skrg bnyak yg salah guna untuk berchenta bagai...baik fokus pd pelajaran,rasanya budak skrg ni terlalu terdedah pd tekonolgi smpai salah guna semua...macam kes budak hilang kat atas tu,feuwww sabar jela baca kes dier tu...geram,grrrr....!

    ReplyDelete
  6. kita pling setuju dgn namee...

    tahu tak dulu mse skola eyka takde fon pon..payah gila nak tanya kerja sekola..memang nak bikin perng dan pemberontakn 24 jam..tapi bila pkir blik betul jgk tindakan mak eyka..sebab tak nak anak dy jadi pompuan sundal..:)

    eyka start ade phone bila eyka masuk kolej sb senang nak cll mak klu ade emergency..ada kapel skrg ni pon jauh2..tak pernh jmpa..nak kawen baru bercinta..macam so sweet sgt kan namee? hee :D

    ReplyDelete
  7. kitewww syayang nameeee!!! heheheh

    HUH budak sekarang kemain semua u. kita pun kalah!

    ReplyDelete
  8. anak buah saya pown guna fon sebb nak main game game game...saakit hatakk pikir.

    ReplyDelete
  9. budak budak sekolah tak sesuai pakai handphone..kalo masih di tingakatan 3 kebawah, sangat sangat tak sesuai..heheh..form 4 okey..

    wan start pakai handphone masam form 4..

    wan tak suka adik adik pakai phone awal awal. bukan sebab jeles, tapi sebab macam namee cakap la.

    namee bayangkan, pukul 1 pagi, adik kat asrama ( form 3 ) request kredit from wan.

    wan tak bagi..wan reply.
    " tak tidur lagi?..tak payah nak bermesej sangat la, tido awal, kalo tak tido, study ".

    dia balas " kedekut la ".

    geram rasa, balik rumah, cerita kat umi wan, wan plak kena marah sebab tak bagi kredit.
    haishhhh..dah la nak exam tahun ni.tengok montly result..hmmmmm.
    risau dibuatnya.

    ReplyDelete
  10. betoi betoi betoi apa yg kak namee tulih XD

    ReplyDelete
  11. duduk barisan depan : dua dari kiri

    ReplyDelete
  12. Phone is for sms n call..haha compare to lappy, lappy is my precious.. :)

    namee, dua dari kiri (duduk)

    betul? kalau btl, namee kena follow zuan tgk movie nextime!!! hehe

    ReplyDelete
  13. tulaa...budak zaman skang nie kemain lagi dgn hp dorang!haha...

    (jumpe namee duduk 2 dari kiri kan?)

    ReplyDelete
  14. agree! dulu dapat phone pon time f5.itupon sebab jauh sekolah dngan mak ayah. johor-kedah. mmg guna pon time cuti penggal je sbb mmg warden pegang. takdenye senang2 nak main phone.skrg lain pulak jadinya.kecik2 dah main aifon,ipad bagai..heww...

    pss,senang je nak detect namee dalam pic!carik yg paling cunnn kat bahagian dpn. :))

    ReplyDelete
  15. namee, tumpang tanya, namee ada pakai software atau application papae ke nak buat iphone texting tu?.

    ReplyDelete
  16. i ade hape sendiri umur 19 tahun, sem 2 dekat poli lepas dapat ptptn. tu pun cuma hape 2ndhand nokia 2100 arge rm200++ dan guna sampai habis belajar dan dah bekerja...

    ReplyDelete
  17. kenapeeww nameee comeellss sgt leerr

    ReplyDelete
  18. yang duduk dua dari kiri tu comel..
    kakaka..

    ReplyDelete
  19. sokong dgn pendapat namee. risau lain jadinya kalau diberi kepercayaan melampau nnt anak2 boleh pijak kepala. plus phone tu melalaikan sgt2.

    ReplyDelete
  20. huhuh, akak pakai henpon masa dah masuk kolej tuuuuu, tu pon arwah abah pikir juta kali nak beli. kalau tak memandangkan akak nih tgl jauh, wajib dy tak belikan. tp mak akak dah wisau gila babeng, jd dipujuk jugak abah akak. akhirnya dpt gak henpon nokia murah. kira bersyukurlah walaupon masa tu tak selera gak nak pakai henpon, sb tak bebas kot.huahhahha

    tp bila dipikirkan bebudak skrg nih pakai henpon walaupon baru masuk tahun 1. mungkin mak bapak depa wisau kot. wisau kot apa2 jd kat anak, jd diberikanlah blackberry sbg langkah berjaga2.ahakzzz...mmg tak masuk akal nak diikotkan. beza betol ngn zaman kita kan.

    kalau akak, mmg taklah nak bg. yg penting pergi sekolah, balik sekolah akak amik. tak plu nak berphone bagai...betoi tak.

    ReplyDelete
  21. saya dulu form 4 baru dpt pegang fon sendiri. sblm tu, segala serba serbi nak connect2 member tny psl homework mesti mak suruh pakai telepon rumah je, tak pun mesej pakai fon mak. budak skrg advance. baru form 2, dah ada blackbery. klu skrg bdk remaja takde fon sendiri, mst memasing pandang pelik. tu la, ada fon canggih2 ni gunanya byk bermesejan dgn pakwe. haihhh.. setuju sgt dgn pndpt namee!!! SANGAT-SANGAT!! ;D

    ReplyDelete
  22. totally agree with this!! zaman sy dulu pun dah habis SPM baru ada henphone.tu pun hp ericksson yang ada antena dan lampu kelip2 tu.. apa yang awak tulis ni ada kebenarannya..berapa banyak kes2 budak2 sekolah yang lari dari rumah sekarang..semua ni ada sangkut paut sebenarnya dgn teknology yang canggih sekarang ni sebenarnya

    ReplyDelete
  23. aku ada hdphne pn lps SPM,itupun nak guna untuk calling ibu aku time aku blaja kat matrik...aku setuju dgn pendapat ko namee...sayangkan anak punya pasal...beri apa yg diminta..untuk gambar last tu sng je nak cari namee...duk sebelah kiri yang pakai crmin mata tu...hehe..(dah pagi dah..jom namee, solat subuh)

    ReplyDelete
  24. yang letak tangan atas peha, macam lelaki ... haha ...

    ReplyDelete
  25. yang letak tangan atas peha macam lelaki? haha.

    ReplyDelete
  26. itewww pewning la baceww mecej teww..

    skang adik sy ada enpon sendiri, bebas msj dgn sape dia nk.. pernah sorok hp dia, pastu nanges.. nyampah.. mula protes..

    ReplyDelete
  27. Kdg2 beli henfon krn terjerat dgn janji. Ibu janji jika dpt 5A dlm UPSR akan beli Samsung Galaxy...tiba2 betul2 dpt 5A, terpaksalah ibu tunaikan janji. Baru 12 tahun dah ada Samsung Galaxy, mak bapa pakai Nokia 3310, lucu!!

    ReplyDelete
  28. zaman dah berubah btol....
    kadang2 budak2 beli sendiri hp dgn duit biasiswa... hp china murah jew.. pastu simpan 3gp

    ReplyDelete
  29. i teka. Namee yang duduk no 2, dari sebelah kiri, kot?

    ReplyDelete
  30. kelakar bila baca pasal dialog ayat wempitzz tu ;D setuju jugak dgn k.namee. kdg2 bila ada hp, sibuk nak ada bf.pastu pelajaran ke mana apa ke mana.lisa pernah lalui dan memang dapat akibat buruk.pengajaran berguna utk diri sendiri :)

    ReplyDelete
  31. sy pun setuju kalau dorang diberi hp tapi kene dipantau selalu..dan jgn bagi dari isnin-jumaat..selain tu, parent kene tau dgn sape anak dia berkawan..berhubung..

    *sorang je hero budak cls namee..hehe..sy rasa namee yg duduk 2 dari kiri..agak2 jelah ^^

    ReplyDelete
  32. yup.agreed.da pena check nset adekku.lg dahsat mcg2 d0rg ni drp kakakny ni.urh

    ReplyDelete
  33. kak nami skolah puteri, seremban eyh??? :D teruja i~

    ReplyDelete
  34. tersangatlah setuju! adik-adik yang kat sekolah tahun 3 pon dah reti nak couple2 bagai -____- haiisshh

    ReplyDelete
  35. ada hphone wktu umur 17thn, nokia 3315.. itu pun sbb kat rumah takde phoneline, kalau tak entah bila nk merasa guna hphone.. gne stakat nk txt parent bgtau keadaan kt umah bila diorg outstation..

    ReplyDelete
  36. rules family sy :
    nak handphone beli sendiri, pakai duit sendiri, usaha sendiri dan pastikan umur 16thn ke atas.. hehe

    ReplyDelete
  37. Aslkm,

    namee duk kat depan yg kedua dari kiri kan...kan...
    muka xberubah pun..=)

    ReplyDelete
  38. dkna tak boleh terima berita yang anak disangka kena culik tapi lari ikot balak..mak bapak menangis sakan..sedih..

    tak kesian ke anak tengok mak bapak macam separuh giler dapat tau anak kena culik tapi sebaliknya..kesian...

    namee duduk kedua dari kiri kan?? manisnya bertudung :D

    ReplyDelete
  39. namee barisan duduk 2 dari kiri sebelah budak specky tu..ehehe..

    setuju dgn pendapat namee..kena pantau kalau bebudak ade henpon ni..bebudak skang sgt mudah terpengaruh...T_T

    saye pakai henpon masa form 6 tau! umo 18 baru kenal henpon..kesian kan?

    ReplyDelete
  40. akak belikan anak sulung handphone masa dia umur 6 tahun.. sbb apa? sebab dia akan tinggal seorang kat rumah lepas sekolah! jadi handphone tu penting untuk akak call dia every half an hour..

    betul kata namee tu, kenalah pantaulah! biar anak kita hanya tau no telefon mak ayahnya dan mak ayah saudaranya sahaja.. in case ada apa2 yang berlaku!

    ReplyDelete
  41. gelilah pulekkk baca mesej pa ma bagai . adehhh~~

    ReplyDelete
  42. namee!! i'm so agree with u darling!!!serius!!i pun tak setuju parents bagi muka kat anak2 utk memiliki hp...!!banyak keburukkan dari kebaikkan...

    and i pun seorg ibu..

    ReplyDelete
  43. namee muka x berubah hihi..
    btw budak skang kecik2 dah ade i pon..

    ReplyDelete
  44. henfon dgn budak2 sgt lah x setuju. btw, aku pon LK gak, pompuan bape ketol je. hee

    ReplyDelete
  45. eeeeeeeeee mengadanya "pa..maa" tu. a'ahhh bebudak tak perlu pakai phone . hahahahahaa!!

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum....betul tu hp haruslah digunakan dgn cara yg baik bukan utk tujuan lain yg kurang elok kan...:)

    ReplyDelete
  47. setuju sgt, myampah gile la tgk pangai budak2 skang ni...ase nk plempang je sorg2,,

    namee mseti yg duduk nomo 2 dr kiri,,ek

    ReplyDelete
  48. duduk dua dari kiri itulah namee..alah senang sgt psl muka namee x mcm melayu HEHE


    pakai henpon utk senang mak bapa contact kot..mak bapa la ni kan bnyk yg busy dgn keje..tu mungkin tujuan mak bapa belikan henpon tp tula ada kesan negatifnya

    ReplyDelete
  49. Setuju.

    Paling ujung kanan, duduk. Ke salah?? Lalalala~~

    ReplyDelete
  50. memang betul pun.. sekarang dh jadi kebiasaan.

    ReplyDelete
  51. setuju sgt2 dgn entri ini
    adik miss pun skg ddah pndi nak smbunyikn fon..wlaupun mak bpk jrg cek,miss akn cek fon adik miss kalau mak bapa tak cek huhuhu

    PERLU KE ‘BLOGWALKING’

    ReplyDelete
  52. sgt2 setuju!!! betul tu, kalau tak dipantau memang kelaut la jadinye..

    ReplyDelete
  53. thanks for all the comments. terlampau bahaya untuk biarkan anak terlalu bebas dengan cell's.

    ReplyDelete
  54. seriously. budak2 sekarng tak perlu ade phone.

    sgt sgt tak perlu. u know what. through my brother,i hear some bad stories. sometimes ade budak2 yg sanggup mencuri utk use a smartphone (u know that kind of bb la,i phone la). so kat situ dah nampak negative sgt. mak ayah pon percaye sgt dekat anak. one of my friend yg ade adik standard 6 pon ade phone and dah ade bf. duhhh. pening je..

    ReplyDelete
  55. i ada handphone masa form1. masa tu pon dah cukop canggih

    "OMG, mak kau belikan handphone? OMG kayoo nya kau", OMG OMG ".


    budak kuantan yg hilang tu buatkan i tak tido malam, doakan dia selamat.. sbb malam tu tengok berita sedih tengok muka mak ayah dia, tapi tup tup......


    kes macam ni pon ada ke?? sabar jelah..

    :(

    ReplyDelete
  56. zaman skrang smua dh cnggih..bdk skolah rndah pn dh ad hp..

    emm kak namee yg dua dri kiri duduk tue kan...erkk

    ReplyDelete
  57. mak dorang kasi enpon supaya mudah nak hubungi ank dorang . contohnya kalau gi kelas tuisyen , sepatutnya habis kelas pukol 5, tibe kelas cancel lastminit , kat sini lah peranan enpon tu utk dorang,dorang boleh telepon parents dorang, .lagisatu , kalau kat pasaraya, tgah belek barang2, mak ayah tah kemana , mak ayh atau ank dorang boleh call tanye dorang kat mana .banyak lagi sebenarnya kegunaanya . saya budak sekolah jugak , tapi saya tak tejebak dgn gelaja cintan cintun ni . hehe

    ReplyDelete
  58. for me,paling awal nak ada phone utk zaman ini sepatutnya pun sepuluh tahun la.and itupun yang biasa punya.tak payah canggih-canggih. :)

    itupun depends on the sitation of the family.some family sibuk dengan kerja,and anak kena independent soarng-sorang.so yeah phone would be quite important for parents to reach their kids.tapi kalau dah ada seorang parent yang housewife,rasanya masuk sekolah menengah barulah patut ada phone.

    ReplyDelete
  59. i cam sis namee yg mana satu;)

    ye betul, lain benar gaya seorang pelajar yang pakai handphone dengan yang tak;)

    i'm starting using handphone lepas spm. skrgni pun mcm tak nk pakai hp balik dh.

    ReplyDelete
  60. yuppp...sye cdgkan pggunaan henset hanya tingkatan 3 dn ke atas..kihkih

    ReplyDelete
  61. agree~ ^^
    daone follow cni;)
    lau sudi jenguk la blog kiter balik~

    ReplyDelete
  62. thanx namee cz sudi singgah :)
    terharu ^^, btw namee xnk letak cbox ke kat blog ni? juz asking :D

    ReplyDelete
  63. dulu ada, tapi saya dah buang. haters kacau.:)

    ReplyDelete
  64. dunia dh maju ... zaman saya dulu xde hp2 ni
    ... tp setuju sgt2 pendapat ni ...

    huhuhuhu bak kata org belajar dulu nnti dh hbs belaja kalau dh gatal sgt kahwin jerrr

    pe susah!

    ReplyDelete
  65. namee..:)
    thanx..xsangka sudi follow blog alynn..thanx sgt2 ^^

    ReplyDelete
  66. xpela xde shoutbox pn..jnji sy bleh komen ^^
    jemput baca cni http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/03/terharu-sangat.html

    ReplyDelete
  67. yup..setuju sgt2...masih terlalu awal budak2 sekolah nak pakai phone ni...budak2 skrg ni pakai phone mahal bukan main..kalah org dewasa kdg2...

    ReplyDelete
  68. KAK BUI DULU UMO 19 TAHUN BARU DPT BELI HENPON..TU PUN ATAS TITIK PELUH SENDIRI..HUHU..

    BUDAK2 SEKARANG MMG BERUNTUNG SBB KECIK2 DH ADA HENPON

    MCM ANAK2 KAK BUI TU,KALAU HENPON KAK BUI DAN HUBBY,SIAP PANDAI DOWNLOAD LAGU..UMO BARU 6 TAHUN YOU..ADOHAIII

    NAK KENA TEGAS DAN PANTAU LAH ANAK2 SEKARANG..

    ReplyDelete
  69. setuju dgn pendapat namee. adik kite sibuk mintak handphone. pdhal baru darjah 6. bila tak bagi sibuk tanya kenapa2. hihi kita tau dah namee yang mana. baris depan. 2 dari kiri. kekeke

    ReplyDelete
  70. bebudak sekarang..x bagi pun takut..bagi menyusahkan hati mak bapak la pulak....haisyh...belum pape akak dah risau ni....btw, namee yang no 2 dok dr kiri tu ke...

    ReplyDelete
  71. duduk, 2 dari kiri :P
    haha tolong lah mama papa tu. gelinye. mcm ade pengalaman je namee ? haha joke :)

    ReplyDelete
  72. heh btl la.. hmm elok jgk cdgn namee ni..^^ eh dlm gmbr tu namee la yg pling cerah muka bujur sireh. 2 dari kanan cikgu tu. heh kn kn

    ReplyDelete
  73. first fon yang yana guna pun yana guna duit sendiri beli.. kumpul sikit2.. budak sekarang mintak je, sure dapat.. tak main la fon 3310.. semua nak iphone, blackberry, android.. amboiii.. tapi fon bila dapat kat budak2 ni cepat melalaikan la..

    ReplyDelete
  74. Macam macam la budak zaman sekarang. Tu la kan orang cakap, susah nak jaga anak perempuan. Alhamdulillah zaman kecik kecik dulu teknologi telefon tak meluas lagi. Takde lah terpengaruh macam budak budak zaman sekarang. Kalau adik pelangi sendiri buat perangai lari rumah ikut jantan. Memang makan penampar kuat kuat. Takde kerja lain. Belajar malas, nak lari ikut boyfie konon. Eishhhh! Sedih betul budak zaman sekarang jadi macam ni..Tak kesian kat mak ayah ke..Dulu ada fon lepas spm..tu pun ada fon untuk call mama abah bila nak bgtau dah balik kerja..huhu~

    ReplyDelete
  75. hahaha kalakar la contoh message2 yg namee tulis tu! :D tapi memang betul pun, setuju dgn semua ni! saya dulu pun after SPM baru dapat hp. tu pun yang basic je. budak2 sekarang, darjah 1,2 pun dah ade hp, yang canggih2 pulak tu. haiya.

    ReplyDelete
  76. Sumpah saya tk bergayut walaupon skali (sbb tk dpt phone)... Tapi saya stuju ngan statement tuu... Tapi ade jugak org gune HP untuk bergosip... Mungkin ada juga yg komen ckp "stuju" ni ade wat mcm contoh di atas tuu (JGN TERASA TAU)... Walaupon korang dah 15+ tahun keatas yg dpt pakai HP ade jugak bergayut (JGN BUAT TAK TAU)... Kalau nk bergayut tu berpada-padalah... Study more important

    <3 Peace <3
    Faez

    ReplyDelete
  77. Sumpah saya tk wat smue tu (sbb tk HP tk dpt lgi).. Saya stuju ngan statement tuu... Tapi ade jugak org berGOSIP dlm HP... Mungkin ada jugak yg budak bwh 18+ tahun ni yg komen ckp "stuju" ada bergayot dlm HP (JGN TERASA TAU)... Kalau nk bergayot, berPADA-PADALAH... Study more important...

    <3 Peace <3
    FAEZ

    ReplyDelete
  78. hahaha.nice entry kak namee.btw,kak namee yg duduk dua dari kiri tu kan?;p

    ReplyDelete
  79. : saye pun gune fon sejak sekolah lagi . tapi tiap tiap pagi , ayah akan mintak fon dan akan pegang untuk pastikan kami tidak bawak fon ke sekolah. sekaligus akan mengeledah isi isi dalaman nyekan . tapi saye tak kisah sebab saye gunekan ke arah kebaikan :) .

    ReplyDelete
  80. setuju sgt2 setuju....
    igt lagi masa sekolah parent nak bg hp dkt sy sbb tgk kwn2 ada hp...
    tp sy sndiri tolak sbb alasannya...
    nnt sy lalai nak exam...pas tu dah abis spm...sy tetap tak nak sbb nak stpm pulak...huhu tak rugi pun rasanya...still hdup jgk...;-)

    ReplyDelete
  81. Setuju....sebab aq ada hp pon time form 2......tengok adik2 aq....4-5 tahun dah ada hp.....trlalu d mnjakan sgt....

    ReplyDelete
  82. kak namee yg kedua dari kiri tngh duduk ^^

    ReplyDelete
  83. Waaaaa. . Bole ajar kta LK nnt. . Haha. .

    ReplyDelete
  84. Kamu sgt3 la btol namee..aku mule dpt rase hp mase umo 18taun..ini bdk 5taun siap ley 3g,guraw2 ngn kwn lg..apekejadahnye sume ini..diowg nk watpe je pkai hp?supaya mak bapak diowg senang contact ke?ap ank diowg ni businessman ke ap,asyk p out station je,smpai mak bpak susa nk contact?bg diowg hp,bknny diowg contact mak bapak pon..da tentu2 tiap2 hari diowg jumpe kat ruma...so ap keperluanny anak2 skola DIBAWAH UMUR ni pakai hp?da la dwet topap kowang kne bg..TIAP2 hari mintak topap rm5 lak tu..haish..aptb la mak bapak yg besikap camni

    ReplyDelete
  85. Kamu sgt3 la btol namee..aku mule dpt rase hp mase umo 18taun..ini bdk 5taun siap ley 3g,guraw2 ngn kwn lg..apekejadahnye sume ini..diowg nk watpe je pkai hp?supaya mak bapak diowg senang contact ke?ap ank diowg ni businessman ke ap,asyk p out station je,smpai mak bpak susa nk contact?bg diowg hp,bknny diowg contact mak bapak pon..da tentu2 tiap2 hari diowg jumpe kat ruma...so ap keperluanny anak2 skola DIBAWAH UMUR ni pakai hp?da la dwet topap kowang kne bg..TIAP2 hari mintak topap rm5 lak tu..haish..aptb la mak bapak yg besikap camni

    ReplyDelete
  86. saya setuju. sepupu darjah 6 pun minta hp sebabnya nk mcj ngn awek kononnya.. aii cam nk luku ja sepupu.. kecik2 da galak2.. elah pun gna hp pas f5. tu pun nk tpup kna tgu la dpt mcj perkhidmatan akn tamat tempoh slma 90 hari..hahah

    ReplyDelete
  87. saya setuju. sepupu darjah 6 pun minta hp sebabnya nk mcj ngn awek kononnya.. aii cam nk luku ja sepupu.. kecik2 da galak2.. elah pun gna hp pas f5. tu pun nk tpup kna tgu la dpt mcj perkhidmatan akn tamat tempoh slma 90 hari..hahah

    ReplyDelete
  88. saya walaupn bdak skola menengah lgi.. bru form 2. Tapi alasan ak nk handphone bkn nk sms awek ke nk gado2 ke pape je... alasan ak nk phone utk mesej abang kakak ak yg kt Melaka n KL... Kalo ayah ak call, msti tanye ape jadi kt laptop/phone ayh ak... ak dikire nerd skit, tapi tak, ramai org sangka camtu -.-. Kalo kt kwn ak, tanye psal keje skola je... ade gak melawak skit (tapi tak de la lawak gedik cam "titew" tue, ak tak phm lgsung ape kebende tue). Mak ak always topup rm30 setiap bulan... tapi jarang abis. sbb ak jarang gune hp for sms n calling. ak slalu gune hp for dgr lgu, tngkp gamba ngan family. tak pn ak cek exam ak mid-year ke end-year ke monthly exam kt saps... pastu tunjuk kt parent ak. tak pn something yg xde kt buku teks ak ke cikgu tak bgitau ke, ak surfing internet... kdg2 tue, ak singgah facebook (ak ketagih sikit. tapi ak masih cube untuk menghindari). by the way, ak setuju ape kak namee pikir tue. Tapi ak laen skit, always bagitau kt mak ak. Tapi, jenis contact ngan stranger tue ak pernah skali. tak kenal sape pastu ak bagi kat kakak ak atau abang ak ataupn parents ak. camni la ak wat kalo ak contact ngan stranger. Kalo strangers call ak, ak tutup je (dah tak kenal, tutup je la).

    Plus: Ak lgsung tak pernah bawa fon ke sekolah time aktiviti sukan ke ape ke. Da la mahal. Kalo bawak, msti bdak2 mintak no. ak (mmg ak tak bagi la) ataupn msti bdak curik nye.. kdg2 mak ak tanye "bwak fon ke?", ak kate la "tak, nnti hilang.". Kdg2 ak mintak gak permission kt mak ak, before ckp msti mak ak kate tak leh nye. So, tak bawak le..

    ReplyDelete
  89. sy stuju sgt tu... time skola dulu, terfikir jg knapa mak bapa sy x bg beli hanfon.. ada jg rasa jeles ngan kengkawan yg bergaya dgn hanfon canggih2.. tp skrg baru sy tersdar dan bersyukur sbb x dpt pegang hanfon tme skola dlu.. kalau x, maybe sy xkn sampai ke taraf yg sy ada pd hari ni..

    ReplyDelete
  90. TAK SEMESTINYA. Ada yang memang perlukan handphone untuk sebab yang munasabah. Bagi intan handphone memang patut dibenarkan ke sekolah sebab zaman sekarang lebih bahaya. Tapi bila dah dalam kelas tu, cikgu mintaklah handphone2 pelajar untuk disimpan dalam kotak khas. Ugh, stereotypicals.

    ReplyDelete
  91. Phuuuih! Nak termuntah aku bace mesej cenggitu! HAHAHAHA

    ReplyDelete
  92. ape kes nie?? bia kan jew la..dye bgi bwak ko x..klau korang x bgi pun..kputusan dye sme gak..knpe korang jeles erk? bia kan la nk bwak ke x..korang ckp dak2 zman skrang main hp sbb nk brcinta..korang x prnah kpel ke mse sklah dlu?? ad kan??

    ReplyDelete
  93. ape kes nie?? bia kan la bley bwak hp kew x..wlaupun korang x bgi..kputusan dye sme gak..knpe korang jeles erk?? korang ckp diorang slah gne hp..gne hp utk bercinta..korang x prnah kpel kew mse sklah dlu?? ad kan??

    ReplyDelete
  94. ape kes nie?? bia kan jew la..dye bgi bwak ko x..klau korang x bgi pun..kputusan dye sme gak..knpe korang jeles erk? bia kan la nk bwak ke x..korang ckp dak2 zman skrang main hp sbb nk brcinta..korang x prnah kpel ke mse sklah dlu?? ad kan??

    ReplyDelete
  95. thanks sebab buat saya baca lama ur comment...ewww ewww language. sorry. sedang memahami. kah kah. sorry, tak pernah bercinta zaman sekolah. u n me ? tidak sama. cara meluahkan pendapat pun tidak sama. maaf.

    ReplyDelete
  96. betul cik namee..sgt betul...budak2 sekarang mmg sgt mama papa..manje....

    ReplyDelete
  97. banyak keburukan dari kebaikan sebenarnya budak sekolah ada hp.. contoh terdekat. adik sendiri. T__T

    ReplyDelete
  98. nicely done.. i like the way you write.. pretty detailed yet simple and light.. i wish i know how to write too..

    ReplyDelete
  99. ala, blh je bg dyorg pgg hnset .. tp pegang henset je la .. sim card xpyh ... dh dyorg nk henset je, kan ? bg main game cukupla gune hnset tu .. x perlu sim .. haha

    ReplyDelete
  100. yes, tak ada kepentingan pun handphone tuk budak2 :)

    ReplyDelete
  101. aku dulu pakai henset waktu tingkatan satu.... itu pun buat alarm... hahaha..kredit pun setakat singgit dua ringgit.... buat tepon2 bapak

    ReplyDelete
  102. aku start pakai phone waktu tingkatan satu, itu pun buat alarm.... hehehe.. kredit pun ada setakat singgit dua ringgit...je..

    ReplyDelete
  103. sikitnyaa budak LK korang , sekolah aku LK paling ramai.. haha~

    ReplyDelete
  104. rasa mcm macam mencarut je ayat yang ni
    "T titewww jumpeewww kay ma. cayang makertart kertart"

    translate dari saya tp bkn google translate:
    nanti kita jumpa kimak. sayang makan kuih tart tart

    adakah maksud dia begitu sila bg tahu yang sebenar ...

    ReplyDelete
  105. rasa mcm macam mencarut je ayat yang ni
    "T titewww jumpeewww kay ma. cayang makertart kertart"

    translate dari saya tp bkn google translate:
    nanti kita jumpa kimak. sayang makan kuih tart tart

    adakah maksud dia begitu sila bg tahu yang sebenar ...

    ReplyDelete
  106. kalau aku memang takkan bagi langsung. aku syak mak bapak bagi sebab diorang malas nak jaga anak sendiri. sekian terima kasih

    ReplyDelete
  107. penulisan yang sangat berguna...^^

    ReplyDelete
  108. hurmmm...saya anak sulung...dapat hp sendiri pun masa nak continue study kat uum...sekarang adik saya umur 14 tahun dah ada hp sendiri...sebab family guna service celcom,mudah la adik2 nak request credit seminima rm1 setiap hari kalau xda credit nak sms pakwe/makwe! huh...

    ReplyDelete
  109. aqu nak cari camne la.. muka kat same je namee weyhh.. hahaha

    ReplyDelete
  110. geli n gediks je rasa nak baca bhs texting mesej yg bawah tu. meluat pun ada. mmg tak sesuai bebudak guna hanfon. anak akak, hanfon tau2 dh hilang. sabor je la... Namee yg ke 2 dr kiri. kan? Slmt kenal2an ^__^

    ReplyDelete
  111. boleh rakit bom pula hp skrg ni.....

    ReplyDelete
  112. Tak setuju langsung budak pakai HP kat sekolah... merosakkan...

    ReplyDelete
  113. ehhh tu Pn.Elizabeth kan??I pun dulu sekolah Puteri ambil Lukisan Kejuruteraan.Encik Saha ya ampun

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...