Thursday, March 29, 2012

Heavy Makeup dan Tabah

Hello peeps..




Aku selalu tengok orang kutuk lebih-lebih pada perempuan yang makeup tebal. Contoh make up tebal adalah yang heavy seperti package contact lens dengan bulu mata palsu, lapisan concealer dan foundation tebal, bedak berkilo-kilo tepek kat muka, lipstic tebal dan berkilat-kilat, eyeshadow etc. Itu contoh makeup tebal. 

Hari tu saya duduk sebelah seorang gadis dalam LRT dan dia makeup tebal. Selepas diperhatikan, saya lihat gadis yang makeup tebal ni sangat teliti dan jaga tatatertib.

1) Tabah. Bila muka gatal, mereka tak boleh garu terus. Nanti makeup rosak dan kuku tak pasal kuning-kuning terkena bedak dan foundatin. So, kalau tiba-tiba muka gatal kena garu sikit-sikit je pakai jari atau tepek-tepek dengan tisu je.

2) Tabah. Kalau mata tiba-tiba masuk habuk dan jadi gatal, tak boleh gosok mata. Yela, tercabut la contact lens dan bulu mata palsu tu. Comot eyeliner tu nanti.

3) Tabah. Bila nak makan, tak boleh pelahap terus . Nanti takut kuah atau makanan tumpah sampai ke dagu. Nanti kena touch up foundation balik. 

4) Tabah. Bila nak solat, kena buka bulu mata palsu, kena lap balik semua makeup dengan makeup removal berkali-kali supaya air boleh rata ke permukaan kulit bila berwuduk. Dah solat, pakai balik satu persatu. 

5) Tabah. Tabah, kalau keluar rumah cuaca panas atau terkena hujan, kena touch up balik. Cermin memang sentiasa kena ada bersama. 

6) Tabah. Habis duit untuk beli makeup. Setiap beberapa bulan, stock habis,beli lagi. 

Mereka sangat tabah okay,so anda tak layak untuk kutuk lebih-lebih . Aku impressed betul kat perempuan yang betul2 jaga kecantikan dan jaga penampilan. Bila nak langkah keluar rumah tu siap dengan teliti. Makeup satu persatu tepek. Alat makeup, sentiasa ada bersama. Bila la aku nak jadi macam tu ? Aku plak rasa macam aku ni lelaki sebab terlalu simple. 5 minit je bersiap. Serabai. Macam mana nak pikat anak teruna orang ni. cewah

ini je yang termampu. fake eyelashes

Happy reading and have a nice day...






47 comments :

  1. Haha!!! Serius tak terpikir TABAH. betol jugak tu. Alahaiiii, xsanggup den.

    ReplyDelete
  2. tabah ke centuuu. menyusahkan adelah. haha

    ReplyDelete
  3. huahhahhahha...giler tabah tuh..tp stuju ngn kenyataan di atas..lallalla~~

    sy yg mekap 50/50...tuk laki yer~~

    ReplyDelete
  4. haha,yg blkg tuh pun join pkai eyelashes??

    ReplyDelete
  5. saya pulak tak se tabah itu untuk makeup tebal..sbb sy lebih suka simple n kalau makeup pun sikit2 jer..

    ReplyDelete
  6. setiap hari pun kena TABAH jua and it's not only related to heavy makeup or something else hiks.

    ReplyDelete
  7. sy takkan setabah tu la utk make up. pakai bedak johnson baby aje. hihi.

    ReplyDelete
  8. err..nak tambah...tabah hadapi hari2 mendatang...mana taknya tabah dengan mata2 yang melihat...hehe...

    *suka yg simple..kecantikkan semulajadi tanpa secalit makeup...:)

    ReplyDelete
  9. <<<----budak neh takkan mungkin reti tabah gitu. 5minit? tak cukup laju..
    <<-----4minit 59saaat

    =P

    ReplyDelete
  10. orang yang tabah je boleh. hehe. saya nak try nanti. weeee.

    ReplyDelete
  11. mereka sangat tabah dan yana bukan tergolong dengan mereka2 tu semua.. sedangkan yana kene interview dengan tv 3 pun tak pakai apa.. tersangat lah malu masa tu.. huhu

    ReplyDelete
  12. tabah sy baca entry ni. pasghah la sapa kena kan~

    ReplyDelete
  13. Sebenarnya mereka yg suka kutuk2 org pakai mekap tu tak tau sebab kenapa mereka terpaksa pakai mekap... selalunya yg kutuk2 tu tergolong dlm golongan dengki sebab diorg tak cukup tabah, hehehe...

    ReplyDelete
  14. jo..tahu takpe. for me, biarkan lah kalau org tu nak makeup tebal pun. perempuan mmg suka melawa :) kalau nk tegur dr segi agama, tegur la elok2. tak perlu maki dan caci :)

    ReplyDelete
  15. namee..
    kira eka pun tergolong dalam golongan tabah ni..hahaha

    tapi eka takdela nak pakai bulu mata palsu...hehehehe

    ReplyDelete
  16. sama la kak namee. sy pun rs mcm lelaki jgk bila siap tak mcm pompuan. asal dapat, kluar. haha. mereka mmg tabah.

    ReplyDelete
  17. wahhh upenyaaa ieqah tak tabah laa sbb mmg malas nk makeuppp n buat balik semua tu :)

    ReplyDelete
  18. tabah betul pompuan macam tu,
    mereka ni boleh dikategorikan juga sebagai perfectionist kan?..

    tabah macam tu pun,
    macam tak berbaloi je, sebab tabahsebab bak sorok muka yang asal.

    personally, wan tak suka sangat orang make up tebal, sebab nak tutup segala kekurangan dan tak yakin dengan diri sendiri.

    gambar last tu.

    awaittt hang jadi macam tu namee?..hahahahahaha..sepatutnya pakai benda tu, pastu buat video..kelip kelip depan kamera...ihkihkihkih.

    ReplyDelete
  19. akak makeup juga tapi takdelah setabah ni.. janji nampak berseri sikit dahlah! lepas solat memang tak kuasa nak tepek makeup semula, pakai bedak dan lipstik je..

    ReplyDelete
  20. heheheeh...akak pon dikira golongan tabahlaa ni..cuma tak cukup tabah lagi sebab tak pakai bulu mata pelesuuu :P

    ReplyDelete
  21. akak puntabah jugak..tabah anak 2 kiri kanan still sempat tgk cermin mekap lagi..hehe

    ReplyDelete
  22. saya x tabah sbb hanya pakai bedak miyami jer n lip gloss sahaja.....

    ReplyDelete
  23. betul la, diorg tu semua sgt tabah. tak pernah terpikir pn sbelum ni... tpi fai tak setabah tu ;)

    ReplyDelete
  24. saye bukan seorang yang tabah nak mekap tebal-tebal..tak kose mak! nyusahkan dan buang masa je..biar je la kulit dogel penuh jerawat ni terdedah..simple..haha..

    ReplyDelete
  25. nampaknya saya kurang tabah dlm bidang ni..hehe..

    tapi bagi sy kdg2 ada bidang tertentu yg dorang kene pakai mekap tebal2..contoh yg senang, mcm jadi artis..kenelah mekap..sbb tu dah salah satu tuntutan kerja dorang..hihi..

    ReplyDelete
  26. ca x tbah.haha.ca malas.. :p nk solat ti susah..

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum namee...kelakar je kan setiap masa kena jaga makeup tu...:)

    ReplyDelete
  28. diorang tabah sebab bila pakai makeup tebal camtu, memang akan rasa rimas..eh? ke aku sorang je yang rasa camtu..ahahaha XD

    ReplyDelete
  29. namee natural beauty...so tayah la mgada nk mekap tebal2...cantik dah tu..

    ReplyDelete
  30. hehehehe...

    comel je fake eyelashes namee tu :P

    ReplyDelete
  31. Semua wanita suka nk melawa.. Tp depend pada dr masing2... Ada yg suka makeup, ada yg simple, terpulang... Tp setiap wanita itu mmg cantek.. Cantek come from inside juga bukan appearance semata.. Kn?

    ReplyDelete
  32. Namee, I pun dah beberapa kali terserempak dengan seorang perempuan ni make up mmg tebal... Anyway, mcm my lecturer pernah cakap, orang yang make up tebal ni rajin. Ingat senang nak apply banyak2 tu... Kena bangun awal pagi, sebab nak bersiap mesti lama...

    ReplyDelete
  33. namee xpe..da cantik,,
    x yah make up..
    gy make up tebal2 tu sbb dorg x cantik
    :-)

    ReplyDelete
  34. namee, entry yg ni sgt lawakkk!! hahahhaha

    ReplyDelete
  35. hahaha akak tabah gak bermekap ni yang..tapi tak smpai mcm che ta..ooppsss..berat nak bawak bulu mata pelsu itu ;p

    ReplyDelete
  36. dulu akak TABAH ok HEHE..tp sejak dah kawen dan beranak pinak ni dah x tabah..serabai jer keluar..tepek bedak sikit lip gloss sikit jadilahh..


    namee awak dah natural beauty..x yah mekap pon takpe :)

    ReplyDelete
  37. aiyarkk....ini menyusahkan diri... xsemestinya bermakeup tebal2 utk jaga penampilan. dr habis beribu beli makeup, baik la bawak2 pergi buat facial ke atau rawatan muka...lagi jimat, then effect sampai bila2.. I sendiri lelaki pun g buat facial what? tp kadang2 jela :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...