Wednesday, March 14, 2012

Jaga Hati Bestfriend Punya Girlfriend / Boyfriend

Hello peeps..

Manusia memang dijadikan dua jantina. Lelaki dan perempuan, so memang hidup di dunia antara jantina tu. Tapi kadang-kadang persahabatan antara lelaki dan perempuan tu jadi terbatas bila kawan kita tu ada "buah hati" (girlfriend/ boyfriend). Nak nak pulak kalau pasangan kawan kita tu yang jenis kuat cemburu dan sikit-sikit nak merajuk kalau bf/gf dia tu interact dengan opposite gender selain diri dia. 

Kalau ikutkan hati, mungkin kita akan rasa sedikit bengang dan menyampah dengan gf/bf kawan baik kita  tadi tu mungkin. Tapi kalau kita di situasi dia, mungkin kita akan rasa yang sama. So, as a friend kita pun bertanggungjawab juga untuk jaga hati gf/bf kepada kawan baik kita tadi tu. Sebagai tanda hormat saja. 

Kalau nak wish birthday kawan baik (opposite gender) di facebook..
Selalunya facebook lah yang selalu buat makwe pakwe bergaduh sebab cemburu. Part ni yang aku paling takut tapi kalau tak wish birthday kawan baik, kawan baik kecik hati pula kan. So, untuk bagi balance, bila aku wish burthday kat wall kawan lelaki aku, aku akan mention gf dia sekali. Kalau ada gf dia dalam friendlist, tag terus. So, bila gf dia terbaca nanti, takde lah rasa nak cemburu. 



Berkawan dengan gf/bf kawan baik kau tu tadi..
Bila tak kenal, itu yang jadi salah faham. Walaupun kau kenal kawan baik kau tu before awek dia .Tapi manusia ni kadang-kadang bila cemburu, fikir pun dah tak logik. Untuk elak salah faham dan cemburu pihak sana, kita beralah saja. Jadi kawan pada dia juga. Dah dia kenal kita,kalau dia masih cemburu....em, mungkin dia memang kaki cemburu. Tak boleh buat apa lah.
sebelah kiri girlfriend, sebelah kanan bestfriend.


Kalau sms..
Orang dah ada pasangan cinta, kita kena faham lah. Cara kita bergaul dengan dia pun kena pandai-pandai lah. Jangan hantar sms yang berbaur manja dan boleh buat pihak sana cemburu. Tak pasal kawan baik kau and pasangan dia bergaduh. Kan leceh. Seolah meruntuhkan hubungan orang pulak. Kalau berbual thru phone pun sama jugak, kena hati-hati. 


Kalau nak sms, biarlah cut it short dan simple...




Kalau nak meet up / jumpa...
Waktu nak berjumpa tu elok lah di siang hari dan bukan malam. Kalau malam je, orang dah ingat lain. Kalau ye pun nak jumpa malam, seeloknya jangan berdua saja. Ajaklah kawan yang lain atau ajak pasangan cinta kawan baik tu terus. Senang. Kalau kita sendiri yang ajak pasangan cinta bestfriend tu, lama kelamaan pasangan cinta dia sendiri yang jadi segan sebab kita seolah dapat hidu kecemburuan dia. 


Pengalaman sendiri.
Mungkin, ada yang berpendapat.."ah nasib kau lah nak cemburu ke apa, ada aku kisah". Boleh je kalau nak act macam tu tapi bagi aku..kalau kita pun berada di situasai yang sama ? Setiap manusia ada perasaan cemburunya. Aku banyak kali je kena unfriend dari list kawan lelaki aku sebab ingat aku ada hubungan dengan bf dia. Padahal tak bual selalu walaupun dah 10 tahun kawan, cuma yang buat salah faham bila kawan laki aku tu wish tahniah sebab aku dah grad. Then, aku cuba jadi kawan kepada gf dia..Alhamdulillah okay. Dah takde sesi remove remove friend dah.hehe


Kalau kita dahh bagi kerjasama but still pasangan tu cemburu, maksudnya dia cemburu "buta". Psycho freak. 


Happy reading and have a nice day...





10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


58 comments:

  1. Kebanyakan members totally Girls. So if nak Jaga hati Bestfriend punya Boyfriend. Erkkk macam takkan je buat cenggitu. hehe. Malu je bukan apa..

    ReplyDelete
  2. isk memang susah lah nak terima kalau awek ayeem ada member baik laki. member kelas takpe lah. but, kalau member dia tu gay, tak kisah lah. hahaha

    ReplyDelete
  3. huhukk.. cemburu tu api cinta^^

    best entry ni^^

    ReplyDelete
  4. well said namee.

    Bila buat macam namee cakap tu, involve kan gf kawan..mereka boleh jadi macam kawan dan takkan ada salah sangka.

    Azman tu pakai profile picture namee ke?..

    heheheh

    ReplyDelete
  5. hidup xtenteram kalau kuat cemburu..

    ReplyDelete
  6. hmm tak pernah alami situasi macam ni lagi

    ReplyDelete
  7. Oh my, really true! Sedang hadapi situasi ini dengan relanya sekarang.

    Phew, nak jaga hati punya pasal, terpaksalah nampaknya :')

    ReplyDelete
  8. nasib baik aku tak ramai kawan pompuan,ade la sorang tu kawan pompuan aku,tapi aku ngan bf dia memang agak baik,sebab dia penah menumpang kat hostel aku.

    masa mula2 kenal kat facebook,siap ajak bertumbuk,ape kehal.tapi last2 ok.ok dan ok.

    ReplyDelete
  9. NAMEEEEEE dhiya suka entry ni. Good job. Dhiya link it up on my twitter. Nak cc sikit pada org 'ketiga' LOL. Thanks namee, u wrote it well!

    ReplyDelete
  10. Setuju tu.. bl dh jd mcm ni,kn la pandai2 btskn pergaulan.. jgn men redah je.. pnh gak trsa mcm ni.. slumber tepuk2 bf sy dpn mata sy.. wahhh,sudah lebih.. bila jd mcm tu,mula la fkr bkn2.. sdgkn dpn kite leh lepas laku,blakang kite apatah lg..

    ReplyDelete
  11. pengalaman saya, pernah sekali seorang suami yang herdik saya di telefon kerana cemburu melihat sms saya di hanpon bininya..

    sedangkan sms saya tu cuma bertanyakan bila dan di mana mesyuarat kami diadakan. Tu je satu sms dan satu kali miskol yang tak bersambut. Takda niat pa2 pun.

    Tiba2 si suami call saya marah2 tak tentu pasal.. nasib baik saya ni jenis cool.. sempat juga sy minta maaf walaupun saya ada reason. Fuhh, x nak pjgkan isu.. gara2 isu kecik nanti jadi lain jadinya... hhuhu

    lepas kes tu, kawan2 perempuan saya yang dah berkahwin saya tak nak contact lagi.. semua nombor2 mereka saya delete.. nak berhubung pun melalui FB ja di wall yang semua org boleh baca,..

    ehehe.... hati2 bila ber'sms @ status di FB dengan BF/GF orang lebih2 lagi yang udah berkahwin... (",)

    ReplyDelete
  12. kan,thats why kita tak boleh terlampau mesra sgt dgn bf org eventough dia besfren kita..saya pon pernah kena!sobs sobs

    ReplyDelete
  13. Safe tips for friendship. Agreed with that.

    ReplyDelete
  14. kdang2 tue kita pn xleh trlmpau kuat cmburu kan...

    ReplyDelete
  15. part kawan dgn gf/bf kawan baik tu lah yang terbaik. tp kdg2, girl susah nak terima kalau kita(perempuan) cuba untuk berkawan dengan bf dia. mesti dia ingat kita nak flirt bf dia. :/

    ReplyDelete
  16. bagus2..
    ni boleh jadi pakar persahabatan ni/...


    Zool

    ReplyDelete
  17. HEHE..


    dulu kan akak ada best fren (opposite genderla)..mmg dh kenal dari darjah 1..terpisah ms umur 9 tahun..jumpa balik ms umur 19 tahun..so kitaorang bersahabat baik..


    then bila akak ada bf (suami sekarang) hubungan persahabatan td still berjalan dgn baik..masih boleh keluar makan berdua (of kos atas keizinan bf)..ajak juga bf keluar sekali tp dia x nak sbb kalau dia ada sekali mesti kawan baik akak tu rs semacam..


    yg penting kepercayaan dan saling menghormati..respect each other


    now best fren akak tu dah pon jd my brother in law..haha..

    ReplyDelete
  18. payah jugak. kena jaga hati dua2. hurm~

    ReplyDelete
  19. hahaha..rasa nak tergelak beso2..

    saye ada besfren lelaki..ade 4 org yg betul2 rapat..kes cemburu ni dgn salah sorang dari dorang yg dah kawen..

    even bini die tu pernah sekelas dgn saya dulu pun, bini dia tetap cemburu dgn saya katanya saya nak rampas laki dia..helo..besfren kot..kami kawan lagi lama sebelum dorang get to know each other and decide nak kawen..saya jugak kot yg bantu rapatkan dorang sebelum tu..

    saya pun takda hati kat laki die..kami just bestfriend je..prnh nk rapat dgn bini dia, tapi bini dia menjauhkan diri..skang besfren saya tu pun dah suam2 kuku..saya malas nak kontek dia sgt even ade bnda penting pun nk diskus..kang gaduh laki bini pulak..aishoo..

    ReplyDelete
  20. haaaa..klu mcm ni,x der lah gaduh2 lg :)

    ReplyDelete
  21. sangat agree namee!! cemburu biarla bertempat,,

    http://diarinadiaa.blogspot.com/2012/03/memang-wajib-cemburu.html

    ReplyDelete
  22. Kalau dinamakan kawan, pelik la rupanya kalau mesej or sembang manja2 atau rapat x bertempat dgn member opposite gender yg dah berkapel.

    Sendiri sedar la kalau kita berkapel mcm mana rasa bila awek sembang dgn lelaki lain mesra semcm.

    ReplyDelete
  23. setuju sangat dengan namee... nak berkawan tu boleh, tapi biarlah berpada2! ingatlah yang kawan lelaki kita tu dah ada gf..

    macam akak walaupun dah berkahwin tapi tetap ada kawan lelaki, tapi akak akan make sure husband akak kenal kawan lelaki tu... barulah tak timbul syak dan wasangka!

    ReplyDelete
  24. uniknyer setiap entry..patutlah ramai pengunjung : tahniah..hebat

    ReplyDelete
  25. sy pun ada bestfriend lelaki..dan dia pun baik dengan bf sy & sy pun baik dengan gf dia =) sy mmg amalkan apa yg namee list kan kat atas tu..alhamdulillah, sampai sekarang ok ^^

    ReplyDelete
  26. so true!! dah kena dah dgn agak teruk! bukan sy yg cmburu, tp kwn kpd bf sy ! smpai d-unfriend lg tuu... -.-" hahahah

    ReplyDelete
  27. mmg susah laa nk jage hati org yg kuat cemburu nieyh!haha

    ReplyDelete
  28. yupp betul tu.. kita kena sikap professional la kan.. cemburu sikit takpe.. cemburu banyak itu setan bak kata ustaz. hehe

    ReplyDelete
  29. entry namee semuanya mcm kena dgn aapa saya rasa hehehe ;) nice!

    ReplyDelete
  30. namee..sy selalu kene..sy yg jadi kawan baiknye..bile dah ade makwe hilang..hari tu g kua sambut beday,si aweknye ikut..nmpk ok je tapi pandangan macam nk membunuh. tah hape2..aduhai..

    ReplyDelete
  31. aduh,,rimas seyh...kdg boring gak derang ni, kita borak2 cam bese pon nk jgk cemburu. apehal kan. adui..baru awek kot,, tp ye la, kolo kna kat diri sndiri padan la muke saye kan =D huhu

    ReplyDelete
  32. jealousy bukan ke apart of love? ;)

    ReplyDelete
  33. sis saye setuju sngt2 bab neh,,kite nk buat baik dgn gf kwn kite tuh tp gf kwn kite tuh tetap pkr kite dgn kwn kite tuh ade hubungan,,smpikn gf kwn kite remove kite dr fb kwn kite tuh,,and bg mesej kt kite thru fb kwn kite mesej marah2,,

    ReplyDelete
  34. bila bestfriend dah ade special gf memang susah sikit nak kekalkan persahabatn tue..biasanya gf bff teu akan jadi mcm batu penghalang pd persahabatn tue..

    ReplyDelete
  35. sebenar nya boleh je kalau nak cmtu and kalau nak elak salah faham just terus terang....kan lebih elok...

    ReplyDelete
  36. cemburu bertempat. kalau kita kenal bf punya kawan perempuan, plus diorang pun ada bf, tak perlu cemburu melulu XD

    ReplyDelete
  37. meh give five wooo...sukeeeeeeeee dan sgt setujuuu:P

    phsyco freak! :P

    ReplyDelete
  38. tp mcm mane pulak dgn org yg taktau nak slowtalk langsung dgn gf kpada bf tu ? sikap terlalu ambil mudah , dia ingat hubungan gf dgn bf tu main2 ke ? gf tu yang beriya je nak kawan2 dgn minah tu , minah yg kononnya nak jadi bestfriend tu , lgsung tak pedulikan karenah gf dia.. gf tu nak berkawan biar tak salah sangka , tgk2 minah tu tak layan jugak .. so ? apa konklusi kat sini ? damn gilaa minah tu kan ? hahha , #pengalaman sendiri

    ReplyDelete
  39. ha'ah, jeles sgt pon xbleh jgk :p

    ReplyDelete
  40. dkna setuju ngan pendapat namee :)

    ReplyDelete
  41. yana pun pernah kene jugak macam namee.. unfriend di fb tu dah jadi perkare biase.. huhu.. bila kawan yana dah couple majoritynye mesti dia lupekan kawan2 dia.. sedih jugak la.. hmm

    ReplyDelete
  42. this is FACT !! saya SETUJU .... sebab saya pun ada sorang kawan jenis cam ni gak ,, pakwe die kuat cemburu ... padahal kitaowg semua prempuan ... PELIK ...

    ReplyDelete
  43. waahhh.....sy clash sb kwn pmpn dye 2...curi2 hack fb ex sy...pas2 dye tulis kt sttus ex sy..nma dye n ckp...i love kt nma sndr....pdhal bdk pmpn 2 yg tulis...i get sooo angry that time...huhu

    ReplyDelete
  44. opps!admin,if dah bace komen saye yg pnjg berjela tu pliz dlete leh x?haha td ter 'emo' la plak tetibe..bile pikir balik t jadik gado beso lak ngan minah tu..pdhal sy da ajak dia bekawan,,bayangkanlaaa..saye plak yg tehegeh2 nk kwn ngan dia...sangat tak patot!pliz3 dlete eh..saaayang admin..huhuuu

    ReplyDelete
  45. Sokong sangat..
    Selalu sangat jadi camnie..
    Tak boleh nak kawan rapat bile kawan rapat kite tue couple ngan someone yang kuat jeles.. :D

    ReplyDelete
  46. paling xleh bla kalau kawan kite pon kwn dia...dan prmpuan tu pon tau kmi dua org kapel, tpi prmpuan tu lgi nk bergalak ajak berjumpa nak lunch sama2 sebab tmpt keje dkt. rse nak tmpor pompuan tu smpai pekak

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang ni setuju sangat.. rasa nak tumbok muka pompuan tu sampai pecah..

      Delete
  47. paling xleh bla kalau kawan kite pon kwn dia...dan prmpuan tu pon tau kmi dua org kapel, tpi prmpuan tu lgi nk bergalak ajak berjumpa nak lunch sama2 sebab tmpt keje dkt. rse nak tmpor pompuan tu smpai pekak

    ReplyDelete
  48. kalau dah perempuan tu hari2 msg bf kite, chat kat fb lagi, call pulak. kalau kite kenal pun boleh panas hati jugak woo.. kuikuikui

    ReplyDelete
  49. setuju!! happened to me.. luckily, bf and gf dua2 dh jd my bff.. now dorang dh kawen still hang out same.. siap leh pillow talk ngan wife dia..

    baru2 ni wife dia text "skali skala lepak la ngan Shark (hubby dia**bukan nama sebenar).. klu xde Mar (pun bukan nama sebenar) pun xpe.. mungkin dia lebih selesa share masalah ngn Zie"

    hamekk..wifey dah bagi consent.. tp kite kena respect la perasaan wifey dia..kena tau batas.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...