Friday, March 30, 2012

Pesanan Tiara Jacquelina : Kes Culik

Hello peeps..


Pesanan Tiara Jacquelina. Kisah benar..


Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja. Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan berkongsi maklumat ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu.


Mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk m......embelek-belek daging , dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu , sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.


Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian , dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta. Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.


Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.


Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air , cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit ! Ini buatkan saya menggigil tak sudah-sudah.


Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan me reka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
p/s : Pesanan saya, jangan ambil mudah. Jangan biarkan anak anda berkeliaran tanpa anda pegang tangan dia. Manusia luar sekarang banyak yang takde hati. So berhati-hati okay. Sayang anak, pegang-pegangkan selalu. Sekelip mata je orang boleh ambil.

Happy reading and have a nice day....





46 comments :

  1. uh, memang bahaya betul sekarang. banyak benor kes culik budak. bahaya2..

    ReplyDelete
  2. betollah cik namee. kalau dah dapat tangkap, mmg skjp jek kita dah tak kenal depa. sb tu akak pnh tgk ada satu pasangan nih, anak dia lebih kurang 3 tahun kot. mungkin sb anak dy terlalu aktif dan suka berkeliaran, jd bapa dia ikat tali pada tali pinggang si anak, supaya si anak tak pegi jauh masa si bapa tgh membeli belah. tp tali tuh mmg tak panjang, pendek ja, kalau digunting atau disentap mmg si bapa akan perasan.

    mmg satu langkah yg baik kan, tp takkan kita sanggup nak buat kat anak kita cenggitu sedang kita sibuk membeli. tp dr diculik tak ttu pasal, baik juga kalau kita ambil tindakan begitu.

    ps: tapi pegang tangan anak adalah lbh baik..ikha suka jalan sdri..tp musti diantara kami, sb dy tak suka kami pegang tgn dy, dak baru nak berjalan kot..payah2, risau apatah agi..

    ReplyDelete
  3. Namee, thanks for sharing.

    terkejut. tak terkata apa. wow! tak selamatnya sy rasa. how come our lovely Malaysia boleh jd cmni? sedih kot.

    :((

    ReplyDelete
  4. everytime and everywhere kena berhati-hati..

    ReplyDelete
  5. my sis kata orang malaysia selalu tak alert apa yang anak diorang buat. biarkan bebas sana sini. dah hilang bari sibuk nak mencari. -_-"

    ReplyDelete
  6. seriau plak...

    btw thanx namee, kongsi ngn ktorg..

    ReplyDelete
  7. Ee..takutnya..sekelip mata je blh jadi kan...

    p/s: kesian bdk2 skrg xdpt have fun mcm kita dulu2...

    ReplyDelete
  8. baca pun dah meremang bulu tengkuk....akak share ye...tp kat fb la..

    ReplyDelete
  9. Ya Allah dasyatnya penculik tu...nasib budak tu jumpa balik,agaknya kejadian yang berlaku sebelum ni mesti buat modus operandi yg sama...kena peka benda macam ni,jangan abaikan anak2...

    ReplyDelete
  10. ya Allah cepatnya. mintak2 la dijauhkan.

    ReplyDelete
  11. liciknya org2 sekarang, tu taktik diorang rupanya..

    ReplyDelete
  12. skg kna sgt-sgt-berhati-hati, sekelip mata jerr boleh berubah..

    jom baca pengalaman cik mama kehilangn anak lak..!!

    http://pinkpurplemerah.blogspot.com/2012/03/ya-allah-jangan-kau-pisahkan-mereka-dgn.html

    ReplyDelete
  13. Eh cik mama mintak copy & paste yerrr kat blog..

    http://pinkpurplemerah.blogspot.com/2012/03/pesanan-untuk-semua.html

    Mekacihh.. ^_^

    ReplyDelete
  14. astagfirullah~ 10 min je dah cukup.. memang mastermind punya orang, tapi gunakan ke arah yang salah

    ReplyDelete
  15. seram.bahaya.

    kes culik culik dah makin menjadi jadi.

    kenapa mereka nak culik agaknya?

    1. nak jual, jadikan pelacur.
    2. nak jual organ.
    3. nak jadikan keldai dadah ( macam tak je )
    4. dendam.

    macam macam.
    negara kita ni dah tak selamat dah..ataupun, mungkin juga pendatang asing yang lakukan jenayah macam tu.

    hmmmm.

    tapi kan, kat kampung wan ni.
    tengok mak mak orang, duk biar je anak anak kecil dorang.

    ReplyDelete
  16. zaman anak2 kita nanti ntah mcm mana pulak kan? kesian budak2 kecil dibuat mcm tu..

    ReplyDelete
  17. zaman anak2 kita nanti ntah mcm mana pulak kan? kesian budak2 kecil dibuat mcm tu..

    ReplyDelete
  18. takot aku bace benda ni. ya allah...

    ReplyDelete
  19. menakutkan..
    huhuhuhuhu

    takde perasaan betul..sekejap je lambat bertindak,entah kemana budak tu pergi...

    ReplyDelete
  20. dunia makin gila la
    jaga la anak elok2
    'pesanan dari tiara fazlin'

    ReplyDelete
  21. aduuuhh bahayanye.. patutlah orang selalu x jumpe anak die... harapnya dapat carik sape penculik tu! heih geram!

    ReplyDelete
  22. thanks for sharing namee. serious menakotkan...

    ReplyDelete
  23. Ya Allah kurang 10 minit je dah boleh buat cmtu..memang bahaya :(

    ReplyDelete
  24. jap2 tak paham. apa motif penculik tu sebenarnya ? penculik tu dah buat apa actually ?

    ReplyDelete
  25. siap cukur rambut ? teruk nya penculik2 sekarang

    ReplyDelete
  26. hilang yang tu bukan macam ilang henpon or hilang dompet,
    hilang yang tu, memang la hilang nyawa....

    rumah tangga yang baru terbina,
    buleh runtuh woo..

    adehlaaaa...
    sayang anak, pegang pegang kan:D




    (Pernah tengok orang puteh taruk tali ikat anaknya kat shopping kompleks... beb!! cam anjin la plak.. hahahah)

    ReplyDelete
  27. Semskin berleluasa plk kes culik mnculik ni kn?? Haihh.. Tak kurang gak yg merancang untuk diculik.. Huhuhu

    ReplyDelete
  28. Namee, thanks for sharing this.
    Gila lah... less than 10 mins okay. And what's more surprising, anak dia kt sebelah dia aje! Seriously, we should be morrrre carefull!

    ReplyDelete
  29. serious menakutkan. ramai betul manusia kejam skrg ni. haihhh

    ReplyDelete
  30. Tak dapat bayangkan kalau hilang anak.

    ReplyDelete
  31. macam2 kes penculikan berlaku sekarang ni.. bahaya sungguh.. rasa macam xaman dah nak jalan sane sini.. huhu

    ReplyDelete
  32. fuh lepas ni kene upah sorang PA la jage anak

    ReplyDelete
  33. bahaya betul sekarang ni , nak pegi memane dah tak rasa save dah even dlm kawasan perumahan sndiri ..

    ReplyDelete
  34. Buat care parents zul dulu, keluar shopping, anak kompem tak bawak tinggal kat rumah jiran dulu. Hahaha

    ReplyDelete
  35. woh! gila lah! Ya allah.. memang sekarang nak abwak anak keluar memang tak selamat dah.. bahaya betul!

    ReplyDelete
  36. bahaya betol lahhh... siap nak tukar wajah lagi...

    ReplyDelete
  37. takut la dgr cite culik budak2 skrg ni! sumpah scary!

    ReplyDelete
  38. kene ikat anak tu kat pinggang kita.. baru la dia tak lari walaupun kemane-mane.. just saying.. hahahah :D

    tapi memang dah banyak kes sekarang ni.. sampai mak yana selalu kol yana sekarang kalau yana tak sampai rumah lagi.. huhu

    ReplyDelete
  39. sekarang ni mmg bahaya..mmg kena hati2..

    ReplyDelete
  40. dunia sekarang memang tak selamat dah..kena xtra berhati hati..sbb tu kalau kita jalan..biar anak di depan kita bukan kita di depan anak..

    pegang sekuat mungkin..jgn amik mudah..akak dh pernah kena namee..sgt seram waktu abg long hilang dulu..

    ReplyDelete
  41. carrefour jb??? sy org jb pun tak tahu pasal nie..huhu nampak sangat skrg bz ngan keja jer..

    urm, tuelah kena hati2 betul pesanan tiara tue..& masayrakt pun kenalah bantu kalau ada kes hilang..tolong cari dan buat laporan..=)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...