Wednesday, April 25, 2012

Kalau Tak Suka, Jangan Beri Harapan Palsu

Hello peeps...


Pernah dalam situasi cinta bertepuk sebelah tangan ? Baru-baru ni ada orang luahkan pasal cinta begini dan minta saya ulas pasal situasi bertepuk sebelah tangan. Bagi saya, kalau kita tahu seseorang tu memang suka kat kita tapi kita tak suka pada dia, seeloknya berterus terang dan bukan beri harapan. So far aku tengok, ramai juga yang ada perasaan pada seseorang tapi tak dibalas but at the same time, diberi harapan .

Yang ‘memberi’ harapan tu selalu tak sedar ‘TERberi‘ harapan pada orang yang memang ada perasaan pada dia dan mengharap cinta terbalas.

Situasi macam ni lah yang seolah ‘Memberi’ harapan...begini...

Alasan “Saya Tak Ready”

Kalau dah rasa takde perasaan langsung kat orang tu, berterus terang saja lah. Selalunya orang akan kata ‘tak ready’ tapi tahukah anda bahawa alasan “saya tak ready” tu masih penuh dengan harapan bahawa anda akan menerima dia suatu hari nanti. “Saya tak ready” tu maksud bukan kau tak boleh balas cinta dia atau tak suka dia cuma kau perlukan masa sikit lagi untuk ada commitment. Kalau ye pun begitu, tiba-tiba kau couple dengan orang lain. So sepanjang budak tu beriya tunggu kau di dalam masa kau tak ready tu, macam mana ? 

Cara Layan

Kata tak boleh anggap dia sebagai someone special dan hanya nak berkawan tapi cara layanan over-caring. Membuatkan si dia yang memang ada hati kat kau tu hati lebih berbunga-bunga lah. Bukan tak boleh caring tapi janganlah buat orang tu lebih perasan dan masih berharap. Make it short dan simple sudah la. Asalkan kita tak memberi harapan yang end up akan pecahkan hati orang. Betul tak ? Walaupun dalam hati masih ada cebisan berharap tapi kalau kau layan dia macam kawan-kawan dia yang lain, tentu lama-lama dia pun berubah hati dan dah malas nak hope. 

Terima hadiah / pemberian dari dia.

Kata tak suka , tapi kenapa tiap kali diberi hadiah/sesuatu selalu terima dengan tangan terbuka ? Bagi aku, lebih baik jangan terima sebab nanti terhutang budi dan secara tak langsung memberi harapan. Mungkin lah dengan beri hadiah tu semua untuk memujuk supaya balas cinta dia. So, jangan lah terima.  Orang kata rezeki jangan ditolak  tapi kalau orang di sana terus mengharap? Tak ke kecewa kan dia dan aniaya tu. Lebih baik tolak dan kata “saya taknak terhutang budi” tapi kalau dia respond  “eh takde la, saya taknak balasan apa-apa pun.Memang ikhlas nak bagi”, means itu memang rezeki. Hehe. 

Kongsi Masalah

Kau dah tahu si dia tu suka kat kau dan mengharap kan ? Bila kau luahkan dan kongsi masalah dengan dia, lagi lah dia rasa macam kau perlukan dia. Lagi lah dia rasa ada harapan dan sentiasa korban masa untuk dengar masalah kau dan akan hope kau nampak semangat dia dan sentiasa ada bila kau perlukan dia. Bila kau luahkan masalah pada dia, dia akan rasa kau anggap dia macam tulang belakang kau dan tempat untuk berdiri.  Dia lah tempat kau bergantung. Bila kau ada masalah je, kau minta pertolongan dari dia, maka dia akan berharap terus.

Last point...

Saja Pandang dan Main Mata

Kau dah tahu dia memang suka gila kat kau, kau pergi buat muka paling cute sambil pandang dia. Lagilah dia tak boleh lupa dan ingat kau pandang dia sebab suka kat dia. Lagi parah lah dia gila bayang dan asyik senyum sorang-sorang sampai tak boleh tidur. Baik buat taktau je,muka blur pun takpe asal jangan buat dia lebih perasan dan mengharap.

Kalau rasa tak suka dan tak boleh suka, sila la berterus terang.  It's best to tell them, rather than allow them to live a lie, and give them false hope. 

Happy reading and have a nice day..









67 comments :

  1. memang buat hati merana la kalau beri harapan dan dia tertunggu2

    ReplyDelete
  2. k kne kepala sndri..bang! bang! -.-

    ReplyDelete
  3. saya suka awak!! *bukan kak namee lah..harhar

    ReplyDelete
  4. rse cm nk bg je entry ni kt some 1 =)

    ReplyDelete
  5. hmm zuan alami situasi mcm ni so many time.. at the end of the day, i didnt win anything at all... but takpe la :)

    ReplyDelete
  6. kak, aff pernah alami la. Then bila one day dy kata dy xsuk dekat aff,just kwan je, hati sedih mak aii -,-

    ReplyDelete
  7. kak, aff pernah alami la. Then bila one day dy kata dy xsuk dekat aff,just kwan je, hati sedih mak aii -,-

    ReplyDelete
  8. Suka giler this entry! Thumbs up! :)

    Tapi ayat "tak ready" tu selalu diberi sbb taknak kecikkan hati org.
    Kalau cakap tak suka terus, lg kecik hati nanti.

    Ayat yang terbaik maybe just cakap "I'm sorry"??? huhu. entahla.

    ReplyDelete
  9. completely agree with u :) uuw i hate it when people being over caring dalam niat saje2 or itu memang diri dia yg suka "care" dekat org without knowing that they are doing t excessively and inappropriate. geez

    ReplyDelete
  10. betul tu, janganlah bagi harapan palsu kat orang... tak suka cakap tak suka, kan senang!

    ReplyDelete
  11. pernah jd pd diri sy.. ingtkn bebetul la suke.. dh feling² bkl jd gf dia, rupenya hampa.. sebab tu smpi skang sgt alergik dgn lelaki mulut manis.. ckp pandai, nk buat bodoh.. klu rs xberani beri komitmen, jgn bg harapan.. buat mcm biasa je.. such a snake!!

    ReplyDelete
  12. kadang2 banyak dugaannya xnak melayan tu....macam akak dolu2 pernah tolak baik2 pun dia xle terima kenyataan, terus buat cerita palsu konon kita ni suck sgt...sbb tu dia tiba2 xnak...hati kene kuat la...

    ReplyDelete
  13. dulu masa muda remaja i byk kali TER'salah bagi harapan. akhirnya memakan diri, sekarang dah pandai mcm mana nak handle ..

    ReplyDelete
  14. so trueeee Namee.
    plus,perempuan ni dah la cepat perasan kadang2.if guy act lebih sikit,kompem2 la cair.so better takyah tunjuk hint apa2.if tak suka,biasa2 sudah.kan senang.takde la false alarm ke apa.hahahah

    ReplyDelete
  15. kak namee, lisa pun baru je buat entri pasal suka tapi lisa punya yang jenis kalau suka lebih baik beritahu. nak dekat sama pulak. hehe :)

    lisa pernah alami benda ni, tapi lisa layan ala kadar je. sebab nak bagitahu dia yang lisa xnak lebih daripada tu. memang semua org akan melalui perkara ni.

    ReplyDelete
  16. suka sangat entry nie..well..nanti i akan beringat2 lepas nie..thanks namee..suka awak sangat!

    ReplyDelete
  17. kdg2 kan ssah sbnrnya nk faham situasi mcm ni...lelaki pikir laen pompuan plak pkir laen, begitu jugak sbaliknya... hhuhuhuhu... cara terbaek ~ kawin je =.="

    ReplyDelete
  18. paham sangat benda ni.. cuma kadang2, ada jugak yang terlebih perasaan.. bila lelaki/perempuan tu baik dengan dia, mula cakap lelaki/perempuan tu minat dia.. padahal memang lelaki/perempuan tu jenis yang baik macam tu.. bila dapat tau lelaki/perempuan tu layan semua orang macam tu, mula la lelaki/perempuan tu dianggap playboy/playgirl padahal memang mungkin sifatnya semulajadi macam tu.. ada lelaki/perempuan yang memang jenis sweet sangat sebab didikan family yang sangat baik.. hoho.. just my 2cents,, no offence.. =))

    ReplyDelete
  19. well said namee.

    wan rasa ramai jenis orang yang macam tu, dalam tak sedar, dia ada bagi harapan kat orang lain sama ada laki mahupun perempuan.

    mungkin juga orang tu jenis yang mudah mesra dan caring tak bertempat.

    bagus entry ni.

    ReplyDelete
  20. ermm...pernah jugak tak sngaja ter-beri harapan, pasal tak reti nk ckp cmna, tkut tersakitkan ati...n penah jgk prasan syok sndiri org reply, padahal org tu bese je..huhu

    ReplyDelete
  21. betol tu! kalau dah tak suke tu kabo je la kan..berterus terang..ni layan dan beri harapan palsu..haiyooo..

    ReplyDelete
  22. pernah ada pengalaman. dah mmg jatuh cinta dah kat dia. rupenye die tanak komitmen. bodoh punye lelaki.

    ReplyDelete
  23. semua point you i sokong gila. and for me, selalu lelaki suka buat perempuan mengharap. hahaha :DD

    ReplyDelete
  24. agreed... lelaki mmg ske bg harapan dkt pompuan..hmmm..last2 kne tinggal..damn..

    ReplyDelete
  25. i coudlnt agree more namee!!!!!!

    ReplyDelete
  26. good point of view. better jangan rapat sangat dgn berlainan jantina. atau terus terang kalau dah berpunya. huhu

    ReplyDelete
  27. selalu perempuan jangan perasan sgt... =p

    ReplyDelete
  28. ramai orang takut nak berterus terang. sebab takut nanti terus putus hubungan. kawan pon tak dah. tak best lah cmtu

    ReplyDelete
  29. stuju sgt ngn kak namee.. :) nice..

    tp kdg2 xberi hrpn pon org still ingt kte ske kt dy..ermm..problm btoll..

    ReplyDelete
  30. sy selalu alami situasi mcm ni. mostly care layanan

    ReplyDelete
  31. hehehe.. best isu nih.. kadang, ade sebelah laki-laki yang nampak negatifnya. kadang-kadang, ada yg perempuan.. oh yeah!! keep writing namee!

    ReplyDelete
  32. lelaki suka test power...
    itu memberi kepuasan sebenar tanpa sedar bhw pompuan sgt menaruh harpan tinggi...

    ReplyDelete
  33. teringat zaman cinta monyet... fai pernah beri harapan palsu padanya. hik hik... tapi dh insaf dh sekarang ;)

    ReplyDelete
  34. Sengih-sengih bila baca.
    Ke Namee pun pernah terberi harapan kat orang.hehe.Just joking la sayang :)

    ReplyDelete
  35. memang x suka org beri harapan..sbb lastnya nanti kita gak yg merana..sobsobsob..

    ReplyDelete
  36. janji jgn kita ni pulak yg gelojoh.. jgn ikut sgt perasaan^^

    ReplyDelete
  37. prnh kne kt diri sndiri , k mmg merana laa jwpnnye

    ReplyDelete
  38. terkena batang hidung sendiri . baru tau selama ni saya bagi dia harapan T.T terima kasih akak

    ReplyDelete
  39. Ada je yang tak faham bahasa bila kita tak layan. Macam nak gila.

    ReplyDelete
  40. agreed! memang semua org patut tahu pasal ni. :)

    ReplyDelete
  41. sy bsetuju dgn namee...
    sy mmg tak suka dgn org2 yg suka beri harapan palsu then blah mcm tue jer dan ckp "sy tak berseia nk jatuh cinta" tapi dlm masa sama layan org tue mcm kekasih dia...=,="

    ReplyDelete
  42. kadang-kadang kita memang suka salah tafsir dengan kebaikan hati orang lain.. :)

    ReplyDelete
  43. setujula kak namee...tp tula,hati ni sbnrnya x nak,tapi at the same time nak perhatian..just perhatian..

    ReplyDelete
  44. penah rasa & benda tu mmg menyakitkan pun =((

    ReplyDelete
  45. betoi la namee. serius, kut kalau kita tak suka dgn seseorang tuh, plzzz lah, tolong jgn bg harapan palsu. silalah paham perasaan org tuh, sb kita sdri pon ada perasaan jugak. kut kita yg kena, tak terlentang dibuatnya. at least sila jujur..walaupon kejujuran tu kekadang menyakitkan.

    ReplyDelete
  46. berterus-terang itu lebih baik dari kita bagi harapan pada dia. Jangan buat orang mengharap sedangkan kita sendiri pun kalau boleh taknak mengharap kan.. ;)

    ReplyDelete
  47. berterus terang itu jalan yang terbaik...kalau diberi harapan dan tindak tanduk tu seakan memberi harapan bila tak jadi sakit rasanya...

    ReplyDelete
  48. saya tak suka orang yang beri harapan sebab saya salah sorang mangsa harapan yang macam ni :(

    ReplyDelete
  49. akak ms muda dulu (bujangla) selalu berada dlm situasi mcm ni..situasi org yg memberi harapan..


    sbnrnya bukan nk beri harapan sgtla..kita just nk jaga hati dan perasaan org yg suka kat kita..sbnrnya mcm menghargai perasaan dia jugakla..biasanya sebelum dia terlebih perasan akak ckp siap-siap..suka dia sbg kawan aje

    ReplyDelete
  50. berterus terang tu lebih baek..kalau x suka cakap jew x suka kn senang..kalau merana pon sat jew...nnt oke..:))

    ReplyDelete
  51. macam mana pulak kalau dah berterus terang cakap tak suka tapi dia tetap nk menunggu katanya.

    ReplyDelete
  52. HII NAMEE .SERIUS apa u cakap mmg terjadi kat i .. ada guy ni mmg caring sgt n byk bg harapan .. sekali HARAPAN PALSU last2 i smpai jatuh sakit sebab dia ..

    ReplyDelete
  53. hoho diri ini pnah diberi harapan. taktaula palsu ke ape.haha
    tapi sekarang dah okey.sbb dia rupanya keliru.dgn perasaan dia kat sy n the other girl. hahahaiyya :D

    ReplyDelete
  54. saya tngh mngalminya skrng.haihh,kata syg awek dya,tpi napa still bgi aku hrpn.

    ReplyDelete
  55. sama macam saya. ayat dari mulut dia tak ready lagi.. tapi bila terus terang xcakap pon xnak. kalu nak cakap nak. kalu xnak cakap tak nak.. dia buat saya tertunggu2 dengan permainan dia. apa yang kak namee updated nie memg betol. 100% semuanya sama.. dia cakap jangan taruh harapan tapi dia xsedar dia bagi banyak harapan pada kita. sedihnyaa.. tak tahu apa yang patot buat sekarang . :(

    ReplyDelete
  56. emmm. boleh tak buat entry pasal mixed signal from guy?? :DD

    ReplyDelete
  57. boleh tak buat entry mixed signal from guy?? :DD

    ReplyDelete
  58. Saye pun pernah terbagi orang harapan palsu, saya rase bersalah sangat and saya pun minta maaf kat dia .. Things we're solved and everything was forgotten =) Thanks for sharing kak namee =3

    ReplyDelete
  59. true kak. i've been there. orgnya bagi hadiah, ckp dgn kita lembut ja, caring etc. sapa x letak harapan. sakit hati yang amat.

    ReplyDelete
  60. Pernah jumpa orang yang macamni...sampai buat kita kompius apa sebenarnya feeling dia kat kita..kalau ikut perbuatan macam suka...tapi takde keputusan sampai bila-bila...hampeh

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...