Sunday, April 14, 2013

Long Distance Relationship

Hello peeps..



Aku rasa nak menulis. Menulis tentang perhubungan jarak jauh. Ramai yang kata hubungan cinta jarak jauh ni susah nak survive, susah nak kekal, dan harapan tipis untuk dibawa sampai kahwin. Tapi bagi aku hubungan cinta jarak jauh ni bagus sebenarnya dan boleh pergi jauh kalau kita nak. Hubungan cinta jarak jauh boleh berkekalan jika begini...

Routine awal relationship
Sebenarnya routine awal suatu hubungan cinta tu yang penting. Kalau dari awal tempoh perkenalan korang sudah biasa tak dating selalu dan tak luangkan banyak masa bersama, tentu long distance relationship ni tak jadi masalah. Banyak kan contact thru handphone pun sudah memadai dengan call dan sms (biasakan diri dengan guna technology dan social medium). Sebab bila dari awal perkenalan tu korang dah kerap dating dan berjumpa, nanti bila terpaksa berjauhan kau akan rasa kekok sebab tak dapat jumpa, tak dapat manja jumpa depan-depan. Tu yang jadi kucar-kacir kelak dan mula cari orang lain untuk hilangkan sunyi.

Boleh hidup tanpa "dating"
Asal couple je mesti nak kena fikir rigid. Asal couple je mesti dating tiap hari , ye ? Hubungan cinta bukan setakat dating happy happy je. Banyak lagi cara untuk interact dalam percintaan. Kalau tak biasa dating dan berkepit, insyaAllah bila berjauhan kau akan rasa cool je dan tak rasa itu sebagai satu masalah. Tiap kali teringat je, contact thru phone , email , skype.. no problem. Pandangan aku, kalau bercinta tak semestinya kena keluar tiap hari , tiap minggu atau tiap bulan, tiap 6 bulan. 

Anggap relationship itu suatu focus dalam hidup
Kenapa bercinta ? Apa focus bercinta ? Bercinta, mesti lah nak bawa kahwin terus dan focus bercinta tu nak work hard untuk beri kebahagiaan pada bakal isteri/suami kelak. Dengan itu, barulah cinta tu berterusan sampai kahwin. Bukan best time bercinta je tapi bila kahwin cinta putus dan kurang. Bila ada focus, peratusan rasa sunyi bila tak dating tu dan peratusan untuk curang akan kurang. Memang pasangan kita tak tahu kita buat apa dibelakang sebab berjauhan  so "focus" tu yang tolong kita untuk stay on the path. 

Contoh: Seorang lelaki tu bataskan pergaulan dengan gadis-gadis lain untuk elakkan TERberi harapan atau TERjatuh hati pada gadis lain.  Sebab focus pada relationship dia walaupun berjauhan. 

Kongsi Minat Bersama dan Bualkan.
Contoh, sekarang movie Mirror Mirror sedang ditayangkan. Korang berdua masing-masing pergi watch secara berasingan then nanti call atau video call  untuk kongsi pengalaman tengok movie tadi. Watch movie Korea sama-sama secara serentak, baca novel sama secara serentak etc .Selain tu, activity harian korang pun boleh dikongsi dan itu yang buat LDR itu menarik. Apa yang korang masak dan makan, baju color apa yang korang pakai, plan nak buat apa fo the whole day dan lain-lain. Banyak benda yang boleh dibualkan asal dua belah pihak are keen to share. 


Bila Berjumpa, Buat Something Yang Special
Jarang-jarang bertemu, bila bertemu buat lah activity yang fun dan lain dari yang biasa. Bukan setakat tengok wayang dan pergi makan je. Buat lah activity yang boleh buat korang fun bersama seperti cycling, playing kites, pergi naik boat ke, picnic, beli novel baru dan target untuk baca bersama dan tuka novel each time korang berjumpa kembali. Boleh buatkan hand-made cards untuk pasangan dan tulis ucapan supaya bila korang tak jumpa dan rindu boleh la baca card ulangkali. 
Handmade cards :)

Percaya dan Doa
Kepercayaan. Ini kalau relationship jarak dekat pun perlu kepercayaan. Kalau asyik syak wasangka je, hubungan mana nak jalan. Cemburu je memanjang. Doa juga bantu untuk kuatkan hati.

Jenis yang setia
Takde apa nak describe. Kalau dah memang jenis setia, memang akan setia. SETIA . Long distance relationship ? Tiada masalah langsung kalau sifat setia tu memang azali sejak dalam perut mak lagi.

Tak susah sebenarnya. Bergantung pada diri masing-masing. Kalau jenis yang memang suka keluar dan dating dan tak boleh sunyi langsung..memang susah lah. Di atas ni, bukan lah pura-pura semata. We're talking about reality. Takde beza pun relationship dekat mahupun jauh, both sama je. Ia begantung pada hati sebenarnya. For me, tiada istilah sunyi bila hati kau kuat kata kau memang sayang seseorang dan bila hati kau penuh dengan perasaan pada patner kau. FOCUS.

"Every kind of relationship takes hard work and dedication to your loved one or partner, whether it's long distance or proximal."

Happy reading and have a nice day..










103 comments :

  1. sukeee...sb eyka stuju bnde alah ni..rsenyer namee pon dah bce..good opinion namee! hee ;D

    ReplyDelete
  2. love love love i love this post! *gayagaga.
    btw, takde apa pun masalah long distance rship ni. sy sndiri amalkan. alhamdulillah bertahan untuk 4tahun dah. yang penting kepercayaan dan rasa tanggungjawab tu. lagi satu, tak elok kan selalu dating!

    ReplyDelete
  3. saya pun jumpa suami 2hari je dalam seminggu.LDR ni buat perasaan makin menggebu.ecewah..mb sebab saya jenis cepat boring bile berdepan kot.;)

    ReplyDelete
  4. agree!! i'm in long distance relationship! hehe

    ReplyDelete
  5. selalunya, orang yang ada masalah dengan long distance relationship ni golongan permulaan remaja, mungkin bagi mereka, cinta tu perlu nak sentiasa seronok, nak sentiasa dating.

    kalau dah serius nak jadikan orang tu sebagai teman hidup, should be no problem.

    wan ada sorang member.
    dulu, dia kapel dengan rakan sekampung, lepas SPM katakan.
    sebelum kapel dengan orang sekampung, dia dah ada kapel kat sekolah, lepas SPM, terus break up, then lepas masuk U, break up lagi dengan teman sekampung..

    pastu, masa praktikal, masing masing duk jauh, break up lagi.

    kalo dah macam ni, dia tu confirm playgirl.

    wan sokong point point namee tu.

    ReplyDelete
  6. da very true..!!!huhu...
    b4 mried pn PJJ...after mried pn PJJ..!!!hope leh PJD...!!haha

    ReplyDelete
  7. setuju . before nih pon ade buat entry camni :) hehe

    'jarak itu menjaga aku dan dia "

    ReplyDelete
  8. am 1 of them..
    kalo dulu cinta jarak jauh..
    lps tu tunang jarak jauh..
    dah kawen pon sama..jarak jauh juge.

    :)

    all of ur statement above is true..
    pokok pangkalnya..HATI.

    ReplyDelete
  9. wah! apabila namee berbicara soal relationship. hehe.

    ReplyDelete
  10. it's super hard to maintain. Sometimes we just wish to put it as a "stop",but it is too precious till we cant figure out where on earth do we get the strength to let LDR going on:)

    ReplyDelete
  11. 100% agree. same opinion with me. saya pon penah kupas mengupas topik ni. LDR terbaek :)

    ReplyDelete
  12. cinta jarak jauh? benar2 wujud ke? atau cuma satu rekaan orang yang dangkal akal tentang cinta?

    bukankah cinta tak berdimensi.bagaimana pula wujudnya jarak? cinta,walau jauh atau dekat antara dua kekasih...cinta tetap cinta. bertemu tak jemu, pisah tak gelisah.

    cinta pada Ilahi..ada jarak?

    ReplyDelete
  13. one word for you Namee, AWESOMEEEEEE! :)

    ReplyDelete
  14. nice... mcm membace tips dalam majalah... point yang berguna... aku (kite beraku engkau je ok tak? bru nampak gang.. hehhe)... aku rase la.. cinte ni, tak kire la jauh atau dekat... kedua-dua terpulang pada pembawakan diri... bak kate orang 'kite yang buat die"... kalau cinte tu ditadbir dgn elok... maka elok lah.. yg nak bagi cinte tu jahanam, pun terletak di tgn kite... kan.. kan.. kan...

    ReplyDelete
  15. nice... mcm membace tips dalam majalah... point yang berguna... aku (kite beraku engkau je ok tak? bru nampak gang.. hehhe)... aku rase la.. cinte ni, tak kire la jauh atau dekat... kedua-dua terpulang pada pembawakan diri... bak kate orang 'kite yang buat die"... kalau cinte tu ditadbir dgn elok... maka elok lah.. yg nak bagi cinte tu jahanam, pun terletak di tgn kite... kan.. kan.. kan...

    ReplyDelete
  16. betul! saya sedang melaluinya..3 1/2 tahun bercinta zaman kampus..jarang dating..pergi kelas/tutor/exam pun asing2..jumpa pun sebab nak lunch/diner same2 je kt cafe kekadang..

    lepas habes belajar long distance relationship..dalam setahun ada la 2@3 kali je jumpa kalau ade kesempatan..sekarang dah 7 thun hubungan cinta..maknanye LDR selama 3 1/2 tahun dah..

    saya tak kesah tak berdating macam couple lain sebab mmg fokus dari awal bercinta saya nak jadi isteri dia yg halal dan saya percaya dengan izin Allah jika ada jodoh kami pasti bersatu sebab saya tak pernah putus berdoa mohon pada Allah permudahkan segalanya..and most important thing is saya ni memang seorang yg sangat setia..^_^

    insyaAllah tahun depan kahwin..doakan sha eh namee..^_^

    ReplyDelete
  17. setuju dengan point2 kat atas,sebab ayie ada kenal orang yg sebelum kahwin ni sorang di utara sorang selatan...kekal sampai ke kahwin,masing2 perlu ada kesetiaan dalam diri..tu yg terpenting

    ReplyDelete
  18. akak dulu 6 tahun bercinta jarak jauh.. alhamdulillah kekal hingga berkahwin dan sampai sekarang!

    yang penting adalah kepercayaan dan kesetiaan!

    ReplyDelete
  19. anum suka bab kongsi minat bersama :)

    ReplyDelete
  20. lisa pernah dalam situasi ni. tp kemudian break sebab dia tak bg cooperation. nak meet,banyak betul alasan dia bg. dah setahun couple pun still x jumpa lg. haha last2 break up. anyway, semua point tu betul :)

    lagi satu,boleh elak maksiat :)

    ReplyDelete
  21. pka sendiri bercinta dengan orang jauh. memang mula2 tak biasa sgt tapi now semua da jadi ok. rindu tu memang rindu sebab jauh dan dah lama tak jumpa. tp rasanya itulah yg buat hubungan ktorang bertambah kuat :) siyes tak sama dengan couple lain yang selalu je kuar dating.. ktorg just sms n calling2 je tp tu pon jarang. dalam tak sedar dah 5 tahun pon usia hubungan ktorang. dan tetap duduk berjauhan sampai sekarang.

    ReplyDelete
  22. nice one namee! amni pun rasa tak susah.. jauh sebelum kawen tu better... hehehe..

    ReplyDelete
  23. LDR ni dua2 kena kuat. kalau salah seorang cepat bosan, boleh jadi dia akan curang...

    ReplyDelete
  24. HIKHIK..LDR (long-distance-relationship) ni tgk jenis org bg akak..


    ada kwn akak tu belajar oversea..pakwe kat malaysia..dh cinta dr zaman sekolah..akhirnya bawa ke jinjang pelamin juer


    utk diri akak? akak x suka. Pasal akak x boleh percaya diri akak sendiri HAHA


    HAIPP..tp tu zaman bujanglah..dah kawin mana boleh buat camtukan..dosa!

    ReplyDelete
  25. ^_____________^

    ai like!
    ni semua dr diri sendiri kan
    kalau betol2 serius dgn apa aims yg kita nak capai
    x de masalah kan :))

    ReplyDelete
  26. masa belum ada anak dulu oklah...dah beranak pinak...tak sanggup ahh

    ReplyDelete
  27. hubungan sy spt ni..dulu leh call hari2 tp skrg call pun seminggu sekali..dia cakap rimas :)

    ReplyDelete
  28. dah penah rasa cinta jarak jauh ni..dan bagi sy, part paling best tu bila nak bertemu (dating)..bayangkan hampir 6 bulan x jmpa, bila dah jmpa malu2 kucing pulak..dah rasa mcm 1st date pun ada..kehkehkeh..tapi serius, cinta jarak jauh kdg2 mmg lebih manis daripada cinta jarak dekat :')

    ReplyDelete
  29. namee ive been in LDR for 3 years few months. alhamdulillah it all gone well ;)

    ReplyDelete
  30. bg sy..hubungan jarak jauh ni sengat2 memerlukan kepercayaan & kejujuran. sy penah fail bile bercinta jarak jauh. dan laki tu kapel lain. oh damn! jadinye jangan amik risiko kapel dengan org yg kite sendiri x caya

    ReplyDelete
  31. LDR perlukan keyakinan seseorang tu pada pasangannya.. kepercayaan yg utama.. saling setia.. yg lainnya pandai2 la cari idea macam mana nak jadikan LDR tu lebih menarik seperti dalam entri ini..

    ReplyDelete
  32. nice one namee! mcm berpengalaman je ni namee,ehem..hehe..but mostly point yg u bg tu make sense n bleh diapply lah utk sesape yg dlm relationship jenis ni..i myself dlm long distance relationship ni..tp kalo kitorg ni, starting dlu mmg jumpa slalu lah, just skrg baru jauh snce he's working in some hulu place ..personally, i think that's the reason we're still together..cause masa tu kitorg btol2 kenal each other..so bila da jauh ni tak jadi masalah la..i like ur points namee,valid! gud job =]

    ReplyDelete
  33. aiyooo, dlu bercinta mmg jarang jpa sb hasben keje army..mmg call, ngn sms je la jadi perantara. setakat tuh, alhamdulillah lah. lagipon akak pon studi agi time tuh, nak projek akhir lagi, nak jpa celah mananya. tu pon curik2 masa jugak. yg penting mmg kena banyak sabar, doa apatah agi. percaya dgn pasangan kita dan jgn buat hal. kalau diberkati Tuhan, pasti kita akan terus ke jinjang pelamin tnpa ada masalah...

    stuju ngn entri cik namee, coollah...hehhe

    ReplyDelete
  34. setuju sangat2. yang penting percaya dan setia. :)

    ReplyDelete
  35. anggap relationship satu benda fokus dalam hidup. aku sokong yang itu...

    ReplyDelete
  36. Hi Namee.:)

    Masa tengah baca this entri kepala terangguk-angguk mengiakan semua point diatas.But its true long distance relationship ni pada saya better untuk orang yang setia sahaja.haha

    ReplyDelete
  37. tak tau nak cakap apa sebab dkna pernah lalui cinta jarak jauh dan pernah cinta depan mata..keduanya ada kelebihan dan kekurangan dan terpulang pada individu yang berada pada situasi tersebut...

    kadang cinta buat kita terluka dalam senyuman...

    ReplyDelete
  38. NAMEE...AKAK RASA MACAM BACA remaja PLAK SIKIT2...NAMEE BOLEH JADI PENULIS MAJALAH LA...ANYWAY, SINGGAH JAP DALAM KEBZAN..TU LA PASAL X SEMPAT TUKA FONT...SORRY YE DIK...

    ReplyDelete
  39. janna suka entry ni..terasa pulak. hehe. thanks for sharing namee^^

    ReplyDelete
  40. hekhek kakak dah pasang share button lewww lepas ni boleh share segala entry yang berguna :)

    ReplyDelete
  41. yes,agree,sis..anis ada bwat entry psal nie..sbnarnya long distance relationship nie gak dpt mghalang kita dr mmbuat dosa yg t'amat bsar iaitu zina..d smping tu,kita di ajar utk setia n btanggungjwb..wlaupown jauh,tp sifat saling percaya tu ada..tu yg penting..=)

    ReplyDelete
  42. kak namee power betul bab cinta cintun nie kan ! :D

    ReplyDelete
  43. Whatever it is , TRUST , is the most and the foremost thing needed in LDR :)w/o trust , the relationship is never work.
    *besides Allah will :)

    ReplyDelete
  44. saya dah lima ratus enam puluh tiga kali fail dgn LDR nih... babe u so sexy... jadi awek saya boleh?

    noob

    ReplyDelete
  45. cinta jarak jauh la best..takde la boring hari-hari ngadap muka pasangan kan

    ReplyDelete
  46. namee, kite baru lepas fail dgn long distance r/ship. he flirt with other girls n its revealed at the instant. sedih hati kami. i'd try my best tp xde jodoh kot :')

    ReplyDelete
  47. true!

    check sini,entry sama jugak http://rhythmortreble.blogspot.jp/2012/04/percintaan-jarak-jauh.html

    ReplyDelete
  48. zuan is currently in perlis, namee is? hehe kidding.. :)

    well its kinda interesting to have a long distance relationship.. time tu la nak uji if he/she is good to be our partner..

    i wanna see pemilik tulang rusuk ku so badly ;(

    ReplyDelete
  49. betul2.. :) alhamdulillah.. fia mgamalkannya dah kekal hampir 6 tahun dah.. :)

    ReplyDelete
  50. lagu yuna tu sdp gak kn...sedap sket la dr besa...unik2..

    hmmm.. lg satu baru prasan.. cantik jugak google chrome ni kan..sll ad gak pkai mozilla... ad gak pkai opera..

    dekat mana nak beli choki2 ye.. kat seveneleven ada tak..?? pastu kedai mak limah morningtepi simpang agak2 bukak tak rini. sebab rasa nak beli makanan utk kucing.

    tp kan dengar cita. kedai basikal ah chong pon dah jual rojak kan. agak2 sedap x..?? hmm.. teringin lak nak makan..



    heeee...

    btw. single nnt gtau ye.. kot2 ad chance nk ngorat.. hahahah...

    xmalu betol dah ni.. ;p

    ReplyDelete
  51. sebenarnya hubungan jarak jauh lagi banyak kelebihan nya.. seriously :) tak dapat dating selalu, tak mati pun... :)

    ReplyDelete
  52. dulu elie bercinta jarak jauh, mula2 semua okay..last2 kena tinggal pulak! haih!

    ReplyDelete
  53. tak pernh lg rasa cinta jarak jauh .. tp rasanya tak snggup kot nk brjauhan dgn org tersayang. *muntah jap. kekeke

    ReplyDelete
  54. yaya dgn bf cinta jarak jauh.. so far okay je kitorang boleh sesuaikan diri walaupun mula2 dulu selalu dating. hee.. masing2 ada tuntutan menuntut ilmu..doa yang penting :)

    ReplyDelete
  55. Ye setia antara perkara paling penting. Tapi ada certain orang rasa bosan pulak kalau asyik jumpa. haha.

    ReplyDelete
  56. true, just true. tapi keroro dah fail 2 kali dah. sobs.

    hai! i'm back! XD

    ReplyDelete
  57. Saya pun berada disituasi yg same juge..tp Alhamdulillah...semakin jauh smakin syg. :)hehehe

    ReplyDelete
  58. weh aku sukaaaaa entry kau..
    aku pon cinta jarak jauh.. dari mula kenal dah jauh.. bertahan sampai nak kawen dah ni.. teeheee..
    sebab dah terbiasa sgt jauh, now even kerja bangunan sebelah2 pon jarang berdating.. boleh.? haha

    ReplyDelete
  59. well-said, namee! in fact sy pun bercinta jarak jauh jugak, n evrything's fine, alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  60. penah ada, tp bermasalah sgt.. xsetia!! mencik...

    ReplyDelete
  61. pernah berjauhan tapi tak buat rasa sunyi hingga perlu utk curang..no way!

    cuma bila berjauhan, hati akan rindu..mula menghargai setiap kenangan bersama..rasa nak dengar suara dia slalu..ewahhhh..terbang ;p

    ReplyDelete
  62. dulu i pernah,yag banyak habis duit dekat top up lah,hehe

    ReplyDelete
  63. BETOL SGT2. me and him. penang ke selangor woaaah sgt long distance. jumpa kalau cuti sem aja. rilex aja tak perlu dating hari2 pon :) kan
    yg penting setia.

    ReplyDelete
  64. Nice entry Namee, setuju dengan tulisan ni :). Akak dh 3 tahun PJJ dengan suami kerana tugas. Alhamdullilah we still love each other.

    ReplyDelete
  65. it doesn't work ,no matter how hard u try

    ReplyDelete
  66. dah follow..feel free to follow me back.;)

    ReplyDelete
  67. This blog is very steady, outstanding professional and I love it, folow 5980, please folow-awaited return on my blog friend, thank you

    ReplyDelete
  68. long distance much more better..xpayah piki pasal dating..haha..

    jimat kos! :)

    ReplyDelete
  69. pernah terjebak dengan CJJ ni.. susah oii.. hehehehe :)

    ReplyDelete
  70. Alhamdullilah. masih kekal dengan CJJ ni. :)

    ReplyDelete
  71. kalau ada trust, takde masalah. and kalu ikhlas.. dua dua kena fall in love again and again everyday.. if tak de effort untuk love him/her again and again everyday.. mmg rasa syg tu akan hilang.. sbb bosan dah take place :D

    ReplyDelete
  72. waktu couple dulu mmg LDR..
    susah nak sustain sbb dia kuat cemburu..
    until now tak tau apa motif kitaorg berpisah..

    ReplyDelete
  73. well said namee. :-) dhiya in long distance relationship between msia - egypt dah dkt 4 tahun. Dari pandangan diri sendiri, kalau dua dua nekad nk bersama, there shouldnt be a problem. yg penting kedua pasangan ada vision yg sama dari segi hati n etc.:-)

    ReplyDelete
  74. hee. time sekolah dian selalunye mmg long distance relationship, paling jauh he's at france tp tak kekal lame sbb time tu budak2 lg. kihkih :p

    but my boyfie punye kakak dah kawin and duduk jauh dgn husband. tp tetap okay and dah ade anak. sbb dorang ade kepercayaab n setia :)

    ReplyDelete
  75. eemm.. selagi belum ada ikatan yang sah, tak kenal erti tanggungjawab selagi itu susah nak kekal dengan seseorang (bagi yang jenis cepat bosan/bertukar2 pasangan)

    bila dah ada ikatan yang sah.. tanggungjawab dan percaya tu akan datang seiring dengan meningkatnya usia.. ;)

    ReplyDelete
  76. pendapat yang baik namee..

    terima kasih sudi follow blog saya :)

    ReplyDelete
  77. namee, this is awesome. sy skang dlm cinta jrk jauh. n Alhamdulillah, its been 5years++.

    ReplyDelete
  78. ain sedang lalui nie skg..alhamdulillah staakt nie tade masalh...moga terus kekal begini..ameen.

    "Ain Dzaya | Tips penting bodek godek pensyarah.hik.hik..".

    ReplyDelete
  79. hubungan cinta jarak jauh nie mmg menguji kesabran dan kesetiaan masing2..

    tp kalau pasangan tue ade sikap tolak ansur, saling mempercayai+memahami, jujur dan setia pasti hubungan tue akan berkekalan..yg penting kena banyak bersabar apa2 hal kena berbincang..

    ReplyDelete
  80. entah ya.

    tapi cinta jarak jauh memang antara yang tersusah. dah 3x failed =)


    all the best namee

    regards,
    <a href="http://www.inifahmi.com'>FahmiMahat</a>

    ReplyDelete
  81. terpulang pada diri masing2. Tapi selalunya long distance relationship jarang end up dgn baik..selalunya la..

    ReplyDelete
  82. Kejujuran itu penting..

    **Memang tak suka keluar dating.. Tapi kalo borak sukalah.. Hehehe..

    ReplyDelete
  83. Saya salah seorang yang hadapi LDR sejak bercinta dan selepas berkahwin.Memandangkan suami saya kerja diperairan.

    Yang penting, kepercayaan dan kejujuran antara satu sama lain tu penting. Juga jangan lupa untuk berdoa.

    ReplyDelete
  84. kunjungan gan.,.
    bagi" motivasi.,.
    Sukses besar esok hari dimulai dari tindakan-tindakan kecil hari ini .,..
    di tunggu kunjungan balik.na gan.,.,

    ReplyDelete
  85. namee dah macam pakar cinta dah ni. eheee~ ada betulnya semua list namee pasal LDR :)

    ReplyDelete
  86. we 've made it for one year, and what i feel?? i feel of being love, day by day...

    and it's AWESOME! :)

    THANKS for the amazing tips kak namee ;)

    ReplyDelete
  87. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    ReplyDelete
  88. Aku dah 8 tahun kapel,jumpa pun x sampai 10 kali..alhamdulillah bertahan sampai saat ni..

    ReplyDelete
  89. this!! agreed! m in diz situation too
    diz is the reason why u always be my fav blogger.
    tiap hri bnde wajib bkk is blog namee. klu xde update tu mcm steghes sbb xde hiburan. hihi.

    keet up namee!

    ReplyDelete
  90. saya tak tahulah betul atau tak tapi bg saya lelaki memang susah nak cinta long distance ni. tak semua tapi mungkin ada seberapa orang lelaki. diorang macam takleh nak jauh dengan gf dia. katanya tak dapat kasih sayang. pastu mulalah cari lain. hmm.. tak suka macam tu. yg gf ni punyalah setia.

    ReplyDelete
  91. Thanks kak namee untuk tips ini :")

    ReplyDelete
  92. Agreeee on ur whole entry nih..bcoz im one of this category jugak..wuuu..mula-mula memang tak biasa tapi lama-lama dah biasa dah..both of us jadi makin matang dan dalam plan utk jadi macam nameee ni :P

    ReplyDelete
  93. kalau dekat selalu gaduhh hehe,, i've been thru this..and time jumpa tu waaa the best feeling hohohoh

    ReplyDelete
  94. bestnyaa entry nih. mohon share bolehh :)

    ReplyDelete
  95. salam kak namee..sy igt lg,dl sy slalu tgk kak namee kt surau kaed.berkenan benor nengoknye..errr..trust me i'm a girl n sy bkn lesbo..ahaha!ske tgk sbb akak cntek~hehe

    ok,sy sbnanye dh 3tahun in long distance relationship and so far so good walopon hari2 gadoh..haha..gadoh2 manja gitu..btol jugak, kte kna keep focus on matlamat bercinta tu..kalau btol nk kawen, kna la setia,sabar..x gitu kak?dugaan tu mmg la byk sgt3 tp chill je..kalau xde dugaan xbest pulak.memanjang bahagia je,bosan jugak..ahaaa..dan yang paling2 penting skali kna doa..moga Allah permudahkan semuanya..slalu2 buat solat hajat..

    k,tu je..take care kak.. ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...