Thursday, June 14, 2012

Is It Okay To Talk About Your Past Loves / Ex ?

Hello peeps..

"Kenapa selalunya orang tak suka kalau pasangan sebut pasal ex diorang" - anonymous


Korang rasa cemburu ke bila pasangan sebut tentang ex girlfriend/boyfriend ? Seolah pasangan kita tu tak dapat lupa masa silam dan ex partner tu. Bila sebut je pasal ex partner, mesti jadi isu dan mula nak bergaduh. Bagi aku, ex partner mereka tu hanya lah masa silam . Ada kebaikan dan keburukan kalau nak sentuh hal ex-partner di hadapan current partner. Depends juga kalau partner kita tu sebut samada pasal keburukan atau kebaikan. Mostly kalau sebut pasal kebaikan ex, rasanya ramai yang naik angin. Ye ? kan kan kan kan kan?

Bila partner kita cakap pasal ex  mereka ,mungkin ramai akan rasa begini....

1) Jealous

Eh mesti lah jealous. Gila tak jealous kalau our partner cakap pasal somebody yang dia pernah suka and sayang. But it depends sebenarnya, cara dia cerita . Kalau puji melambung-lambung setiap hari,siapa yang tak jealous.Kan ? Tapi kalau partner korang cakap tentang ex tapi pasal keburukan ex tu,korang cemburu jugak ke ? hehe.

2) Rasa Dibandingkan

Okay, let say korang tengah makan dan berbual rancak, tiba-tiba pertner korang sentuh pasal hal ex dia. Tak semena-mena. Lepas tu siap memuji lagi, tentu sekali kita rasa macam "eh, dia ni puji-puji ex dia tu sebab nak bandingkan dengan aku ke? Yang lepas, usah dikenang. Kenapa nak sebut lagi. Kan ? Kalau ye pun ex dulu bagus, janganlah mention tiba-tiba. Sentap jugak.

3) Teringat Ke ?

Tiba-tiba sebut pasal ex? Seolah macam partner korang teringat pula kat kenangan yang lama. Yang depan mata dah ada, kenapa nak sebut pasal yang lama ? Dah la mention pasal "cun"..mestilah terasa hati.

3 points yang kat atas ni memang perasaan yang biasa dialami bila partner kita sebut pasal Ex kan ? Betul tak ? hehe. Nak nak kalau partner kita tu puji-puji past love dia. Pulak tu dah la puji, ulang banyak kali pulak. Memang la kita akan rasa jealous. Rasa nak belasah je .

Macam dialog laki kat atas ni.. "Ex I dulu cun tapi kuat membebel

Ada juga kebaikannya kalau partner sebut pasal Ex dia. At least kita tahu lah apa yang partner kita tak suka dalam suatu relationship. Oh, pakwe I tak suka perempuan suka membebel. Ada positive nya juga. Tapi kalau almost everyday nak mention about ex ?? Hey apa ni, he still keep thinking about her even though being with me! Lelaki ke perempuan ke akan bengang jugak.

Kalau cerita kadang-kadang takpe lah because It’s part of your history and we cannot erase it. Kalau nak bercerita tentang ex, mungkin cerita silam yang boleh kukuhkan relationship korang. 

Contoh : 
well at least kita tahu apa yang partner kita tak suka .

Tapi kalau nak cerita hari-hari ? Itu gila. hehe.Tapi kalau saya,saya bengang. sebab saya takde Ex. So kalau dapat partner hari-hari cakap pasal Ex dia, boleh gila. Kalau saya ada Ex, boleh saya cerita pasal ex kasi dia jealous plak.hehe


Happy Reading and Have A Nice Day :)






10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


53 comments:

  1. heee~mesti jeles..tp tgk keadaan lah..

    ReplyDelete
  2. Klu dh kawin jgn cerita pasal ex anda hehehehe

    ReplyDelete
  3. Ahaaa..Betol tu. Mesti lah jelly2 gitu.Hihihi..
    Kita punya...Dia tak suka kalau kita tanya pasal ex dia dulu. Seronok jugak jenis tak suka nak igt balik pasal kisah dulu. Hihihi~Takde lah rasa jelly2 ;D

    ReplyDelete
  4. rasanya yang lepas tu biarlah lepas.. tak perlu nak bandingkan buat perbezaan, nanti yang sakit hati kita jugak selain mengecewakan pasangan kita..

    ReplyDelete
  5. saya juga akan bengang kalau dgr pasal Ex dia jer hari2 haha...

    ReplyDelete
  6. tak payak jeles kak namee..haha
    certain people je yg get jeolous,i think..heh

    ReplyDelete
  7. I do sometimes told about my ex to my boyprengg and he seems okay with it :)

    ReplyDelete
  8. wow! haha.. memang dah boleh bagi kaunseling ni.

    ReplyDelete
  9. hehe..betul la kak namee..totally 100% agree :)

    ReplyDelete
  10. ahahahah entry tbaik.. btl gak kn.. xkn dy je nk ungkit sal ex dy.. kite dengar je.. xaadil =)

    ReplyDelete
  11. Sm x minat sgt kalau pasangan kita cerita pasal ex dia n banding2 kn kita..

    Cth :-

    U nie x romantik macam ex i dulu..

    serius kalau dengar rasa nak balas..awt ang putus dengan dia? hew hew

    ReplyDelete
  12. haha. betul. kalau nak compare2..memang minta lempang.haha

    ReplyDelete
  13. omg i talk abt my ex a lot sampai kena sound dgn bf...haha...tp just kutuk je pun...tu pun tkleh...FINE

    ReplyDelete
  14. Tp mmg ada pasangan yang suka nk
    Compare2 kn kita wif ex pun.. Redhaaa je laaa klo bagus sgt ex nya masakan jadik ex... Tp yg lg lawak die sndr compare diri die wif our ex plak.. Camner tu??? Hahaha

    ReplyDelete
  15. za..haha. eh tapi most people suka kalau partner dia cakap pasal ex tapi kutuk. hahaha.

    ReplyDelete
  16. saja je dia test tu nak tengok sama ada kita jeles atau pun tak.Cemburu itukan tandanya sayang.Jadi pasangan paling cool sudah.Seriously perempuan mmg tak suka kena compare lagi2 dengan bekas teman wanitakan. :)

    ReplyDelete
  17. Kalau saya, saya tak suka kalau dia ungkit2 cerita dulu. tak kisah la ckp biasa ke, kutuk ke. Sebab sy pun tak buat camtu. Pandang ke hadapan je suda. Huu -_-

    ReplyDelete
  18. takde ex eh namee? k sep!
    siapp ah kalau dpt psgn camni.cemburu pempuan jgn buat main2.hahhahaha

    ReplyDelete
  19. Benda yang dah lepas, tak elok diungkit2 lagi :D hee. Cemburu tandanya sayangggggg ^_^

    ReplyDelete
  20. haha,senang cerita berpada-pada lah. Klau tiap2 masa nak cerita pasal ex,walaupun psl keburukan ex die tu.. mmg cari nahas la jgak namenye.haha

    ReplyDelete
  21. kiter pn xsuka tpi kdg2 kalau gram sgt..kiter pn blas crta balik..haha

    ReplyDelete
  22. haha. depends on orang juga. macam Ety dulu, selalu la dia cerita pasal ex dia, Ety pun sama. so from there, kitorang belajar kenal type yang macam mana yang partner kita suka, and apa yang dia tak suka.

    p/s : sporting je. kadang2 teringat ex tu biasalah. cemburu sikit2 tu normal lah :)

    ReplyDelete
  23. tu kalau dia compare ex dia depan makwenya,kalau kita yang jadi ex-nya lepaih tu? mahu makan penampaq awai-awai,hihi

    ReplyDelete
  24. kalau sy lah kan..kekasih sy ckp camtu..memang sy mntak break jelah..kalau stakat hadap muka kita nak sembang pasal ex die..baik g duduk tanjung rambutan..heavan dr perasaan cemburu..ngee..nak cerita dan berkongsi pengalaman lepas xpe..but not to reminds all those memories yg xde kena mngena ngan kita..mngimbau kenangan manis tu dan teringat2 kat ex..baik bg chance kat die sambung balik cinta separa jalan tu..HAHAHA...okey..sekian..

    ReplyDelete
  25. sy pn x suka klu ungkit2 cite psl ex..yg dh lps tu sudah la..xpyh nk citer knp dia putus dgn ex dia..sy pn x pnh nk amek tau n x pnh tnye..

    ReplyDelete
  26. betul jugak. tapi mungkin ada baiknya, nak gf die skrg jadi better mybe ? hahaha

    ReplyDelete
  27. kdg isu ex ni timbul sbb nk perhatian kt the other pihak jugak kot namee..mn taw pakwe/makwe hati kering bila da slesa in that relationshp, so isu ex ni sje je diguna utk wat isu yg sbnye takde isu pn..tektik =D

    ReplyDelete
  28. tak mungkinn kerana sayanggg..cuma terganggu oleh perasaan...huhuh :P

    ReplyDelete
  29. tapi kalau overall review...tak payah mention pun takpe kot. yang lepas tu lepas lah. kan kan kan :)

    ReplyDelete
  30. hmm nasib baik bf tak pernah mentioned... kalau azza yg up kan topik pun di kutuk je ex die. azza je jeles lelebih,

    ReplyDelete
  31. mknenya kena think +ve la ye.. hurmmm

    ReplyDelete
  32. akak x berani nk sebut nama ex depan husband pon sbb nnt mulut dia terus muncung..(pernah tersebut tp bukan sbb nak bandingkan tp sbb ada hal lain)


    husband akak x pernah citer psl dia punya ex..sama ada tak ada atau sbnrnya ada tp x pernah mentioned tu akak x pastila


    tp mmg betul utk jaga hati pasangan better jgn cerita psl ex..especially bila dah kawin..buang semua yg berkaitan dgn ex mcm surat atau gambar..

    ReplyDelete
  33. hahahaa..namee, macam mana lak kalau EX kita tu kawan kepada bf/gf kita sekarang??

    kadang2 hanya bercerita atau sembang2 kosong sebab atas dasar kawan2 tapi bf/gf sentap sebab pikir status sebelum nie yang kawan dorang EX kita :)

    ReplyDelete
  34. baik takyah cakap kot..tp sebab ex-gf my husband senior sekolah koi dulu...dan koi mmg tau senior koi tu mmg baik dan cantik...takleh nak jeles kalau dia puji pun..sbb koi pun puji jugak...

    ReplyDelete
  35. bahaya main compare2 ngan x yg lepas2...
    nak2 time gaduh terkeluar macam2 x... mamposss

    ReplyDelete
  36. positive nya sikit dr negative. so overall view, better jangan cakap lah pasal ex. saya rasa kalau saya sendiri pun, sy tak suka partner sy cakap pasal ex. nak2 plak saya takde ex....haha. so tak aci.

    ReplyDelete
  37. hehhhhe, hasben akak pon ada ceta pasal ex dy, tp tu pon sblom kawen. dah kawen nih, dy dah tak kuasa dah nak ceta2. ada gak kita nih gatai nak korek2, tp dy ttp cakap, "tader apa nak ceta dah yang, awak dah ada"huhuhu...nak suka ke nak kerut muka time tuh. haruslah senyum, sb dy dah boley melupakan. tak marah pon if hasben nak ceta, tp musti ada tapi lah dalam ayat dy, agar kita tak terasa kan...

    setuju ngn semua fakta di atas, hehhe

    ReplyDelete
  38. U kata U takda EX...???

    ce U ulang lagi sekali..??

    habis I ni siapa kalau bukan EX U dulu..???


    sudah la Namee..., kita clash sekarang..


    *tibe2..hahaha

    ReplyDelete
  39. hhahaha. ujang gila. ex ke abang ? dah sumbang mahram tak pasal. haha

    ReplyDelete
  40. x suke sebab buat sakit hati je hahaha

    ReplyDelete
  41. tersenyum baca entry nie...manusia seringkali mencari kesempurnaan wlpn mereka sendiri tahu kesempurnaan itu tidak pernah wujud

    ReplyDelete
  42. cerita pasal ex pastikan yang tak besh jer... heheheh

    ReplyDelete
  43. errr..tak pernah pulak mengalaminya..jadi tak tahu nak komen cmne..hehehe..

    ReplyDelete
  44. sy dgn 'dia' mmg x penah citer pasal ex ni.. x taulah kenapa ;D

    ReplyDelete
  45. saya jarang dengar lelaki cerita pasal ex, tapi kalau perempuan ramai.. termasuk saya.. heeee

    ReplyDelete
  46. mmg tak patut kot bila sebut2 pasal ex dpn pasangan kt...tp ada jugak lelaki yg suka tanya mcm2 pasal ex bf gf dia, tp dia tak suka ckp pasal ex gf dia,katanya yg lepas biarlah berlalu..

    ReplyDelete
  47. Agak terasa ohh kalau jenis suka banding2 ni,nyampah tau..hehe

    ReplyDelete
  48. paling menyampah bila kwn2 perempuan dia yang keep saying.. eh minah tu dulu ex kau kan' 'eh ex kau tu dh ada bf baru' dalam hati ni nak je ckp 'eh kau nak kene lempang ke hape ni' annoy!

    ReplyDelete
  49. hahahha!comella entry ni.. terkena juga!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...