Friday, April 5, 2013

Kenapa Bilik Perempuan Bersepah ?

Hello peeps..

Fuhhh, penat. Baru lepas kemas bilik dek kerana bebelan mama." anak dara pemalas, bilik bersepah-sepah mama tak pernah ajar pun anak mama pemalas macam ni. dari kecik mama ajar displin semua tapi bila besar semua jadi pemalas. kain baju duk berlonggok-longgok atas katil tu dah pakai ke belum tu. rimaslah mama ada anak dara pemalas sangat ni. tak boleh harap semua. dulu kecik-kecik boleh la pukul kalau buat sepah ni dah besar tak larat dah nak pukul. anak dara apa lah ni malu mama nak mengaku ada anak dara ey mama rimas la ada anak dara malas......to be continued......

Kalau mak membebel memang panjang gila kan. Tak pasti titik noktah kat mana, ayat sabung menyabung menusuk jantung terus dan ayat ulang-ulang.. HAH. masa mak membebel, rasa nak cakap.."rilex ma rilex. nanti kita pergi makan ice cream McD chocotop RM1.50" .

Inilah bilik belang-belang pink saya dan adik saya....
Ini time kemas. Adik saya yang rajin kemas. 

Tapi bila saya masuk, jadi macam ni...
yang berlonggok atas katil tu semua baju semata. 

Selalu nya aku tak tahu kenapa bilik aku sepah. Tahu-tahu je alarm dah bunyi (pot pet pot pet dari mak ). Rasa macam tak buat sepah pun. Bila sendiri kemas bilik, barulah tahu.

Sebenarnya kalau perempuan lah especially, suka longgok barang-barang lebihan yang dah tak muat dalam almari dan takde tempat untuk diletak. Beli barang baru, longgok barang. Barang terlalu banyak dan shopping beli sana sini lepas tu longgok. Contoh, beli baju lepas tu tak pakai. Sampai kadang-kadang tu aku tak tahu pun kewujudan baju tu. Beli dan tak pakai. shopaholic. 

Kenapa bilik perempuan tiba-tiba sepah ?

1) Baju banyak sangat sebab kuat shopping sampai tak tahu nak letak mana, almari dah penuh. Suka shopping baju dan semua benda  mengikut nafsu walaupun tak diperlukan. Bila pergi shopping, rasa nak beli semua barang dengan alasan 

"sale lah" 

"ala, kalau aku tak beli baju tu nanti orang lain beli !!! baik aku beli sekarang ! " 

"Ala beli jela, mana tahu masa hadapan nak pakai!"

2) Terlalu banyak alat / makeup kecantikanPerempuan memang la.Pantang ada yang tak kena kat kulit muka ke kulit badan ke mesti gelabah sibuk cari product yang boleh elokkan semua. Tengok model dalam iklan, lawa betul kulit..mesti lotion tu berkesan. Satu hari pakai dah berkesan terus. haha. Tengok iklan tv pasal product...

"eh bagus ni. nak try lah"

lepas tu product tu tak elok, beli pula yang lain. Try try try try lagi product lain.Semuanya..

"eh bagus ni. nak try lah"

Tadi kemas bilik and jumpa banyaknya lah prodcut lama-lama siap dah expired lagi.. So buang dan ambil yang basic je. Sayang nak buang yang lain, tapi dah takde tempat nak letak or else bilik sepah dan kena dengar alarm tiap hari.

Basic needs.
tinggal products yang betul-betul nak pakai je. yang lain buang !! ( alat makeup, accesories, dan body lotion je )

Benda yang sekelip mata boleh buat "cantik" shining shining semua nak beli semua nak try. 
Before ni, simpan Innershine dalam kotak dan tolak bawah katil, sekarang letak kat meja susun  cantik-cantik uols. Buat apa "inner" shining tapi bawah katil tak shining. Sian bawah katil. heh

Tula, bilik perempuan ni bersepah bukan sebab pemalas tau. Tapi sebab bilik tak cukup besar je sebenarnya. heh :B

Em, baju pulak , saya dah pack up yang mana saya jarang pakai dan masukkan dalam lugagge. Masukkan dalam plastic bag and simpan dalam luggage.

Dan yang mana dah taknak pakai, fikir macam nak jual je. Ada ke yang nak beli ? Saya nak jual murah je untuk kurangkan barang. Tolong beli semua seluar saya please!! 
Saya banyak sangat seluar.

Dari atas:
Zara
Levi's
Levi's
Wrangler

Semua original dan saya beli harga RM200 keatas tapi saya nak jual bawah dari half price. Sesiapa nak beli, tolong lah beritahu saya. Kita kira-kira. Kalau lelaki nak pakai dan feeling-feeling nyah pun boleh beli ni. 

Saya dah kemas bilik saya, anda bagaimana? Macam mana nak buang tabiat shopaholic ? Kalau tak alarm akan terus berbunyi...sigh. Em, okay lah semua, saya nak lipat kain. Banyak sangat ni.Esok baru habis kot . sighhh. 

Happy reading and have a nice day..:)





10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


78 comments :

  1. bilik sy pon cenggitu lah.bile kmas mmg kmas.bile dh sepah ya Allah tuhan je tahu.heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah twu xpe...bile smpi mood rajin tu jgn kn bwh katil dlm laci tingkap ats lemari kipas sume kilat milat!!

      Delete
  2. kita bukan malas tapi tak cakna..hehehhee..tu la, barang yang beli semuanya nak simpan walaupon beli untuk tambahkan semak dalam ruang bilik..baju yang tak pakai pon masih simpan sebab apa?? sebab sayang..sayang nak bagi kat orang ;p


    kalo sama saiz dengan dkna, nak ajae dkna beli :)

    buy 3 free 1..kan namee ;p

    ReplyDelete
  3. Haha. Perempuan, biasalah tu Sis ^_^ Shopping banyak2 then ada yang tak terpakai lagi. Kemas cepat2 sebelum alarm berbunyi :D

    ReplyDelete
  4. waktu bersih, MEMPERSONA.
    tapi time sepah tu, nak cepat2 scroll down. hahahaha.

    i lak ada tebiat suka shopping tak tentu hala, smp lemari tak muat. tapi memandangkan i seorang yg cerewet & tak suka sepah-sepah, so ok sikit ah kot ghope biliknya. kehkeh.

    ReplyDelete
  5. baju2 or seluar2 tu tuh kalo buat preloved murah2 mesti ramai yg nk beli.. =)

    ReplyDelete
  6. cantik bilik kak namee :) alaa. kita pon sama je. time malas tu campak segalanya atas katil. haha :P

    ReplyDelete
  7. Sama laa..beli baju,still dalam bag plactik lg ..then lupa nak pakai,hahaha..

    ReplyDelete
  8. kiter pn sllu kna bising jgk sbb mlas kmas bilik

    ReplyDelete
  9. baru je kemas bilik tadi..hakhak. betul tuh, bilik yang sempit kot, lagi2 share dengan adik saya satu bilik..heee :D

    ReplyDelete
  10. haha wait until you see bilik lelaki bujang okay ? bukan lelaki dewasa. know what ? seluar jeans i paling mahal harga 60myr je. bukan ori. alhamdulillah happy je hidup. hihi

    ReplyDelete
  11. biasalah tu. kalau tak bersepah tak sah. haha

    ReplyDelete
  12. kak namee.. tolong kemas bilik kita plak.. hahaha.. yA Allah.sumpah macam tongkang pecah di musim exam.. hahah.. baju berbakul tak basuh lagi...grrr

    Hairspa dengan 4 rawatan promosi hanya RM10! Cepat sebelum terlambat

    ReplyDelete
  13. wooo... chantek bilik bile dh kmas.... =)

    ReplyDelete
  14. Haha..hakikat la Namee..once dh kemas pn sekelip mata sepah balik..klu sy plak yg tukang lambak baju adik sy..jenuh jgk nk kemas tiap hari..yg peliknya tu, dlm sepah2 tu blh lena lagi tido..huhu

    ReplyDelete
  15. haha. having the same prob here. sy baru nk pindah rumah. so mmg nak tak nak kena jugak kemas brg everything. share bilik dgn adik tp brg sndr pn da berlambak. skrg masih lg sorting out my things. good luck to u namee, slamat mlipat kain lah kita ;)

    ReplyDelete
  16. cantiknya bilik..perempuan mmg cmni..dlm almari byk gile baju..tp bile nk g kelas or kuar...dok termenung depan almari smbil ckp.." nk pkai baju apa ek..xde baju la..kene beli baju baru.." hahaha..mana la x byk bju kalo asek cmni je..haha

    ReplyDelete
  17. nice one la..ehehe...awk jual jek seluar kt bundle...

    ReplyDelete
  18. haha.. yg beli baju tu mama sy slalu membebel.. katanya dah xde baju sngt ke dalam almari tu.. padehal dalam almari dh penuh, padat..:)

    ReplyDelete
  19. oh dear, kita terbaliklah. selalu yang tukang kemas bilik i. kalau adik i masuk je tiba2 bilik tu macam ada perompak masuk. haha. i tak bolah tengok bilik bersepah, rasa panasss je bilik tu. :D

    makeup and beauty products tu you boleh la beli bakul yang cantik2 and then letak kat atas drawer tu. sebab kalau letak macam tu je nanti nampak sgt cluttered. :)

    p/s: i suka cadar katil you. ;)

    ReplyDelete
  20. oh dear, kita terbaliklah. selalu yang tukang kemas bilik i. kalau adik i masuk je tiba2 bilik tu macam ada perompak masuk. haha. i tak bolah tengok bilik bersepah, rasa panasss je bilik tu. :D

    makeup and beauty products tu you boleh la beli bakul yang cantik2 and then letak kat atas drawer tu. sebab kalau letak macam tu je nanti nampak sgt cluttered. :)

    p/s: i suka cadar katil you. ;)

    ReplyDelete
  21. cantiknya bilik...hehe kalau mak lisa, nampak je sepah dia yang tolong kemaskan. kadang2 dia panggil dan membebel(of course kena ada) suruh kemas..sebelum beli baju, kena fikir nak pakai dengan apa baju tu, pastu fikir dalam jangka masa setahun dua boleh pakai lagi tak baju tu.. tu cara lisa kurangkn tabiat shopaholic >,<

    ReplyDelete
  22. seluar tu size bpe n agak2 nk jual bpe?heee

    ReplyDelete
  23. betullah la tu.
    tengokla. harini kemas. harini pack barang. harini letgo smua yang rasa patut.next week dah beli baru. beli lagi and lagi T_T

    ReplyDelete
  24. haih..kalau akak jd mak namee pon mmg pot pet pot pet x berenti nih hihi


    namee..brg tu cuba jual kat friendlyfashion.my..akak rs diaorang amik kot..tp akak rs jual kat blog ni sure ramai yg nak beli..akak nk beli mmg tak bolehla kan awak dgn akak x sama saiz hihihi..kang akak pakai seluar awak terus tutup sampai kepala..maklula akak bantuttt

    ReplyDelete
  25. haha .. well . same jugak . walaupun kadang2 bilik bersepah , tapi bia kena sound dengan parent tu baru rajin nak kemas . hahha .. sampaikan ayah kata , " kau ambik anak kucing tu , letak dalam bilik kau . sure dia lari " .. haha .. bilik macam tongkang pecah . Bilik tak sah kalau tak bersepah 2 or 3 kali sebulan . hehe ..

    ReplyDelete
  26. ehem ehem..

    mak aihhh.
    bilik dia.
    kan dah kena bebel..

    bilik wan kat APFT selalu kemas kot..
    hahahaha..

    bukan apa, yang jadi kemas, sebab takda barang sangat.

    yang mana tak guna, menyemak, wan akan buang..baju yang tak sedap pakai wan letak dalam luggage.
    ada beberapa lai je baju dala almari.

    tapi kan, bilik wan kat rmah, bersepah skit, mungkin sebab ambik mudah.. " alaaa, bilik rumah, kadang kadang, umi masuk kemas "..hehehe..

    ReplyDelete
  27. sama macam saye. haha. bila dah kene bebel baru lah nak kemas. haha.

    ReplyDelete
  28. bilik kak namee sgt ohsemm :) pink gtuh

    ReplyDelete
  29. kenapa nasib kita serupa kak? tp alarm kt uma bunyi seminggu sekali. keh3

    ReplyDelete
  30. errrkkk.. memang kemas abis lah..hehehe.. :P

    ReplyDelete
  31. bilik lelaki biasanya lagi mcm apa.


    tinggal takde ular je. hehe

    ReplyDelete
  32. erk...memang kemas abis lah...hehehe ;P

    ReplyDelete
  33. pasal seluar tu, namee masukkan la dalam mudah.my.

    senang.

    ReplyDelete
  34. sy pon berpendapat dengan kak namee.Almari bilik ni haa dah penuh sampai tak muat nak letak baju2 then apelagi katil la menjadi mangsa..tak pon meja or kerusi

    lagi2 kalau balik dr shopping baju2 yg baru beli tu sepuk je atas katil ntah zaman biler baru nak pakai..beli je lebih..haha

    ReplyDelete
  35. terima kasih tinggalkan comments yang best semua. hehe. akan ku reply nanti ok !! apa2 pun, bilik sepah tiba-tiba secara tak sedar. hehe

    ReplyDelete
  36. aw,gua mau beli. RM10 lepas x?

    kahkahkah

    ReplyDelete
  37. comelnye deco bilik! tapi bile dah bersepah tu terus tak comel..hehehe..;p

    ReplyDelete
  38. pengsan tengok bilik namee wkakakaka selamat berlipat wkakkaka :P

    ReplyDelete
  39. dan bila terbaca post ni kat facebook terus bukak ! sebabnya bilik onie sekarang lagi teruk sepahnya,haha....malam ni konfem kena tido kat lantai,katey penuh dengan baju..bilik dah la kecik, esok-esok la kemas,kahkahkahkah .....

    ReplyDelete
  40. kdg2 bilik bersepah sebab penat sgt...huhu nk kemas x larat

    ReplyDelete
  41. haha! kak namee, bilik kita pn hampir sama jg. tp skrg nie dah rajin kemas bila mama selalu bising. tp alasan utama bilik inna bersepah ialah terlalu byk sgt barang smpai xtahu nak letak kat mana..haha!

    ReplyDelete
  42. hoi hoi hoi azza pun bilik sepah ni... baju berlonggok atas katil, tidur pun beralaskan baju2 tak lipat. seronok oihhh rasa macam puteri haha

    ReplyDelete
  43. ehehe.. senyum je.
    sebab tu lepas dah kemas, jangan sesiapa berani nak sepahkan!!
    bukan senang nak kemas semula tu XD ahahaha.
    sendiri sepah takpe.. :p

    ReplyDelete
  44. memandangkan dalam bilik sy duk sorang jadi perangai nak 'menyepahkan' baju2 dan apa2 je adalah amat tinggi..lagi2 bila nak keluar..try baju ni, mcm x sesuai je terus campak atas katil..try tudung ni, tp mcm x match dgn baju terus letak atas kerusi..

    dan yg x bestnya, time bilik bersepah tu jugaklah mak masuk buat spotcheck..adeh -.-'

    ReplyDelete
  45. hehe. sesiapa yang kuat shopping memang akan mengalami masalah macam saya ni.beli beli lepas tu letak merata2. sebab takde tempat lain . hehe.

    ReplyDelete
  46. Namee, masalah kita memang sama..Bilik kemas 2 jam, nak sepah balik 2 minit je. Suka shopping benda ntah pape..pakai grab je yang mana mampu. Bila da sampai bilik, barang2 yang baru beli longgok kat satu tempat yang masih elok dalam beg plastik tuh...
    Bilik saya pun tengah sepah sekarang. Bila baca entry ni, rase cam xsabar nak tunggu esok pagi nak kemas bilik.

    ReplyDelete
  47. hehe. perempuan yang bilik sepah semua sama macam saya.sebab baju banyak sangat kan! hehe. later on akan update baju2 yang nak jual ok !:)

    ReplyDelete
  48. kite sama namee, suke longgok barang..sy lak spesis malas gila babas lipat kain baju.. mmg kena sgt la dgn longgokan baju umpama sampah masyarakat tu..hahaha

    ReplyDelete
  49. perempuan ni senang aje.. semuanya berdasarkan mood.

    kalau mood rajin, otometik semua cantik dan bersih. bila datang mood malas.. hambek kau. bantal pun tak nampak letak kat mana..

    saya lah tu =="

    ReplyDelete
  50. lau bilik sy bersepah ibu suke cakap mcm neh.
    "t ibu panggil lori smph suruh angkut sume neh,,senang,,dh susah sngt nk kemas,,"

    ReplyDelete
  51. hahaha..coolnya mak awak ! mak saya potpet tanpa henti...haha

    ReplyDelete
  52. owh..kena rajin2 kemas bilik..kalau dah ekmas hati pun tenang & tak rasa stress bila balik kerja...

    urm..pasal bju yg bnyak, apa kata buat 1 bilik khas utk wardrobe...:)
    bju2 atau ape2 benda yg dah taknak guna tapi masih boleh dipakai, boleh derma kat badan amal atau pun leh jual kat ebay..dapat gak duit..:)

    ReplyDelete
  53. heh sama la kita. tp mmbazir plak nk buang.. manalah tau masa depan nnti nak pakai.. erkkk-.-"

    ReplyDelete
  54. k mak kita samaaa.hahaha.bila mood rajin dtg,rajin la kemas.kalau dah malas tuuu,mak potpet cemana ponnn,tetap malas.hahaha

    pss,bilik pink itu sgt comeeel and cute! :P

    ReplyDelete
  55. Semua original dan sy beli 200 ke atas ?? Perghh.. untunglah :p

    ReplyDelete
  56. Jual lah! Size apa??? Bagi saya beli <3 Heehehhee. kalau nk jual kat saya eheheh http://www.facebook.com/sofea.aina

    ReplyDelete
  57. Kedu lidah kelu diam seribu tak tahu nak komen apa,hehe..banyaknya namee,lepas ni kemas selalu ye,hee

    ReplyDelete
  58. insyaAllah akan published soon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. if ada lagi..mari sini akak beli..akak rasa saiz awak sama dgn aka..:) call me 016-3821978

      Delete
  59. Selalu mmg si kakak yg suka buat sepah.and adek tulun kemas.sbb adek aku yg slalu kemas.skrg adek aku dah kawen,so dah xde pembantu rumah.haih

    ReplyDelete
  60. hehe.. true indeed.. kalau bilik sy pulak bersepah sebab sibling asyik tumpang barang drg je.. mentang2 drg semua dah kawen ..so semua nak sumbat dalm bilik sy..sampaikan bakul mainan anak pun nak sumbat sini..haih..so kdg2 jadi mls nk kemas.. haha

    ReplyDelete
  61. hahahaha.. biase la tu bilik sepah.. kite jadi sepah dengan baju yang x lipat.. almari dah penuh.. nk lipat baju yg lain pon jd malas sbb x de tempat dah nk letak.. luggage la jadi mangsa.. ade 4 bakul utk baju yg x lipat.. ahhahaha.. bile nk pakai.. kelam kabut punggah.. weee~~

    ReplyDelete
  62. samalah kite.. :3 nk ad mood rajin tu memang payah...

    ReplyDelete
  63. alaaa..biasala la kn.. timeni la sepah2 pun,nnti dh kawen xblh sepah2 dah.. nk kna jga ati suami.ahahaa..ad bla bla.. tu la. brng byk sgt..especially baju n beg(handbag) rsa mcm nk buang tp sayang..huhuhu

    ReplyDelete
  64. same la...bju sume longgok atas ktil...time nk tdo tolak sume bju 2 kt lntai,,then..ble ase semak kt lntai longgong blek ats katil..mo0d rajin da smpai bru kmas,,kdang2 m0od 2 dtg sekaly dua je dlm sbulan :)

    ReplyDelete
  65. akak pantang kalau bilik sepah.. rimas je tgk! kalau bilik anak2 sepah pun akak geram..

    ReplyDelete
  66. namee pinggang berapa? hahaha

    eka 30

    ReplyDelete
  67. yg wrangler tuh mcam lawa. size??

    ReplyDelete
  68. Mak kita kira okay lagi lah. Tapi jangan sampai ayah pass by bilik saya, mau kena khutbah tak sudah. Bukan satu hari, berhari-hari. Bila dia ingat, dia sambung lagi. Rasa nak sumbat baju bajan dalam telinga. Haha

    ReplyDelete
  69. Haha cari2 pasal make up tetiba termasuk sini. sometime i same like u. biasalah tu. kiki tapi saya ni dalam bilik je kdg2 mcm tongkang pecah tapi kalau kat ruang tamu, memang kemas betul saya kemas.haha terbalik pula kan. ruang tamu rumah mmg sentiasa saya kemaskan.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...