Sunday, July 8, 2012

Ejekan dan Keyakinan Diri

Hey peeps...

Kalau awak pernah kena macam ni, baca lah. :)

Pernah tak kena ejek dengan kawan secara berlebihan sampai rasa macam takde keyakinan diri ? Sampai nak jumpa orang pun rasa segan, tak selesa dan malu. Sebab asyik teringat apa yang kawan-kawan ejek. Ejek sekadar bergurau takpe tapi ejek yang bertubi-tubi macam satu penghinaan. Macam "eh kau ni gemuk,pakai apa pun tak cantik kot."lepas tu eh gurau2 je tau. Jangan ambil serious apa yang aku cakap tadi!! Lepas tu asyik ulang benda sama dan ada je nak condemn .

Pernah kena dulu, sampai saya tak suka jadi diri. Mungkin diorang ingat benda tu tak serious pun tapi bila almost everyday kena condemn, kita pun tentu lah rasa "tak best nya jadi diri ni" . :( sigh. Lalu sorok diri di rumah sebab malu nak jumpa orang sebab rasa ugly dek penangan ejekan2 dia.

Dulu selalu kena .Kurus kering sangat, macam kayu lah, lengan macam buluh la, kening tak cantiklah, bibir kecik lah, bulu mata macam gajah la, ada je yang tak kena.Mula-mula rasa cool je tapi dah tiap hari kena, termasuk dalam jiwa pulak benda2 tu. Langsung hilang keyakinan diri dan taknak jumpa orang. Fikir nak buat plastic surgery pun ada. 

sebab orang ejek, kita buat plastic surgery lepas tu pembedahan tak jadi. Jadi gini,  ? Haa?

Tapi.........kalau orang lain badan gempal pun, mesti kena condemn jugak kan ? Mulut orang memang tak boleh tutup dan nampak kekurangan orang je. Tak kira macam mana pun bentuk kita, kalau orang jenis yang berperangai suka merendahkan orang, dia tak akan berhenti bercakap. Bukan saja dari segi physical, pakaian, cara berjalan semua akan di condemn. So, banyak sebab kenapa kita tak perlu hirau pun ejekan-ejekan begitu.

1) Allah yang cipta kita. Maknanya dia kutuk ciptaan Allah.

2) Bukan dia yang bagi kita makan pun. Mak ayah kita juga yang bela kita dari kecik

3) Mungkin dia takde apa yang kita ada. So maybe dia guna cara begitu untuk rendahkan kita.

4) Anggap saja dia teringin nak jadi juri atau pengkritik. So dia jadikan kita model untuk dikritik. hewhew

5) Words can't kill us. :) 

Ejekan boleh jadi menyeronokkan kalau benda tu tak hurtful. Ingat ya, teasing comes in two major forms, playful and hurtful

gara-gara nak muka macam Korean. Nak dagu runcing, mata bulat, langsung jadi layut.

Happy reading and have a nice day....










48 comments :

  1. sedihnyee saya pon pernah diejek sebegituu wuwuwuw :(

    ReplyDelete
  2. hey~ semua orng pernah alami kutukkan mcm tu.. just bezanya cara mereka handle kutukkan tu.. marah blk? or just bersabar.. hehe time tu la iman kita teruji..

    great tips namee

    ReplyDelete
  3. Satu jari telunjuk diajukan kpd org lain, tiga jari lagi ditujukan kpd diri sendiri. Kesian org yg suka mengejek org kerana dia tidak memahami dirinya sendiri yg juga tak sempurna...

    ReplyDelete
  4. dulu selalu kena dgn budak laki. dok sibok telek jerawat orang. padahal tak sedar diri bibir tebal gigi mancung. lagi nak kutuk orang lain.

    ReplyDelete
  5. hurm.. salu kenal kot.. dari kecik smpai besar x pernah org stop duk mengata mmg ade je bahan yg dia nak kate... sedey.. :'(

    ReplyDelete
  6. mmg mintak penampor free la kalo melampau-lampau teasing kan.
    hehe

    ape kes p wat plastic surgery .hehe

    ReplyDelete
  7. kalau membemembe ckp..
    "ko ni..sape nak" "ade ke nak ko"..
    dgn gaya gurauan tp diulangulabg..pon tak tahan jugak bai..makan dalam...
    .tapi senyum jela..
    membe..lagi lagi membe perempuan..
    ...kalau x..mmg da lame kene terajang

    ReplyDelete
  8. hehehe kalo bab kurus macam lidi, cutting tak lawa tu dkna pon alami gak namee dan memang tak yakin pada diri sendiri.

    tapi sekarang nie malas nak amek kisah sangat ngan mulut orang sebab kita kene tengok orang yang gemok berlemak beria nak kurus. janji hidup kita tak kacau orang. heheheee

    ReplyDelete
  9. Rina penah kena macam ni, and smpi sekrg susah nak confidnt ngan diri sndr. and yg slalu puji rina pun suami, dari sebelum kawin smpi sekrg :)
    tp stil susah nak ada self confidnt,sbb tu ada cust ajk jumpe, rina xnk..heee :D

    ReplyDelete
  10. rina....yeke? namee pun rasa macam tu. takut nak jumpa org sbb rasa ugly. tp rina cantik lah! :) sebab kata2 orang tu dah masuk kepala kita, kita pun jd negative.

    ReplyDelete
  11. pernah kene...smpi hilang self-esteem, tiap mlm nangis..wuwuwu

    ReplyDelete
  12. saya pun masih rasa sampai sekarang. :/

    ReplyDelete
  13. penah kene masa kecik2 dulu.. sampai terbawak2 sampai ke remaja..huh!~ nasib baik sekarang dah tau fikir..kalau tak mesti rasa down je..

    ReplyDelete
  14. Yupp..betol,saya pernah rasa sampai saya benci dengan diri sendiri, masalah nya yg ckp tue bukan org lain tapi bestie kita sendiri,thats makes things become more difficult,sebab diorang adalah org yg dekat dgn saya and makes me believes their words ==" Bila,speak up ..why say those bad things?diorang akan reply,it was a joke..sigh ;/ silly rite..

    ReplyDelete
  15. namee, sumbat je kasut dalam mulut depa

    ReplyDelete
  16. makcik muda..oh kalau dalam siuasi macam lg stress sbb kawan rapat sendiri yg cakap. :O hmm.

    shawn...hewhew...

    ReplyDelete
  17. ejek,, takde,, kena perli selalu...

    ReplyDelete
  18. ckp je kat dorang.

    ekau ado? ekau ado ? ekau ado?

    smpai dorang sakit hati. hehehe.

    ReplyDelete
  19. Serius entry ni macam kisah hidup Daus.. Gituuu! haha.. Diorang (kawan²) la penyebab daus hilang keyakinan, segan nak jumpa orang...

    ReplyDelete
  20. kutuk la dia balik.baru dia rasa penangan macam mana dikutuk.pastu mintak maaf la,raya kan dah dekat.

    ReplyDelete
  21. sejak kecik orang cakap bumper saya besar.. kene ejek sampai sekarang :(

    tapi umi sejukkan hati saya dengan berkata
    "bumper awak tu aset, mat saleh tu ha siap buat pembedahan nak besarkan. awak? allah dah jadikan semula jadi dah, tak yah nak buat pembedahan"

    terus lega hati saya :)

    ReplyDelete
  22. Pernah kena ejek sampai bergaduh dengan kawan sendiri atas alasan ' weh aku gurau je ' seriously boleh buat gadoh

    erm nice entry ni akak ! :)

    ReplyDelete
  23. orang kata alah bisa tegal biasa. selagi kita punya mentaliti yang kuat dan sokongan dari orang tersayang kita, apa saja tohmahan dan ejekan orang tak akan memberi kesan.

    ReplyDelete
  24. semua ciptaan ALAH itu indah..dia ckp mcm tu sbb dia x der apa yg kita ada..hehe

    ReplyDelete
  25. saya selalu kena..dulu kering org kata tak cukup makan..sekarang dah berisi orang asyik dok cakap bulat macam bola..

    solution? ignore je..buat mcam tak dengar ape2..pekakkan telinga..senyum je..^_^

    ReplyDelete
  26. dulu masa sekolah bila akak reject je 'pinangan' budak lelaki nak ajak jadi makwe..mesti diorang cakap "ala...x heran la...hidung pesek ingat hadap sangat ke"...masa nak ngorat x cakap macam tu pun...bila kene reject mesti semua cakap macam tu....sampai ambik penyepit la malam2 g sepit idung sebab xnak orang ejek...

    ReplyDelete
  27. selalu kena.. orang kata pendek lah.. gemok lah.. tapi tak masuk dalam jiwa.. maybe saya spesies hati kering kot. :)P

    ReplyDelete
  28. sy penah rasa mcm tu sebab sy kurus. mcm2 kate yg menyakitkan. but lame2 take it easy. buat x tau senyum je. lame2 senyap huhu

    ReplyDelete
  29. selalu kena. sampai sekarang pun. gemok sanagt lahh apa lah. tapi tah dh mls nk fikir sangat. kurus salah, gemok salah -.- btw, namee dont forget change url blog kite kat hearts tu k? :) *hugs* http://ceriteramarfieyra.blogspot.com formerly htpp://bloginimyblog.blogspot.com.

    ReplyDelete
  30. marfieyra!! terima kasih ingatkan saya.hehe. dah change dah !! :D hampir terlupa saya . hari tu nak tukar lepastu internet lambat, finally done! hehe :))

    ReplyDelete
  31. hye kak Namee.hehe.saya pun hari2 kena kat sekolah.self-esteem habeh hancur dah.siap rasa nak gi bunuh diri jap.heuhue.mmg mental xD

    ReplyDelete
  32. hye kak Namee.hehe.saya pun hari2 kena kat sekolah.self-esteem habeh hancur dah.siap rasa nak gi bunuh diri jap.heuhue.mmg mental xD

    ReplyDelete
  33. awak...saya pun sampai tahap rasa nak bunuh diri gak sebenarnya tp tahan je. :) sbb rasa rugi kalau kita dengar cakap orang yg macam tu.

    ReplyDelete
  34. kdg2 org yg knon gurau2 ni depa tk prnh terfikir ke gurauan dorg tu buat kita rsa rendah diri? siyes kdg2 rasa mcm nk kluar jmpa org pn segan . huhu

    ReplyDelete
  35. elie pernah lalui benda2 macam ni.. zaman sekolah dulu gemok. ramai mengejek. tapi lama2 benda tu da lali, kita pun jadi malas nak layan. :)

    ReplyDelete
  36. abaikan je sebenarnye diaowg jeles kan.hihi wah da lame x lepak sini

    ReplyDelete
  37. Ayie pernah dihina dan diejek,mungkin katanya gurauan tapi bila dah selalu kena rasa down ya amat namee...lama2 hilang keyakinan diri,terperuk jadinya..pastu lama2 bangkit balik,mulut orang kan namee,selama mana nak dgr kritikan je,jadikan satu semangat dan bangkit untuk hadapi..lama2 diam la dorang,hehe...

    ReplyDelete
  38. whoops. pernah jugak kena ejek2 camni zaman sekolah rendah dulu. sebabnya Lynn dulu bulatttt. hahahaha. tapi disebabkan garang,hah,beraniii nak ngate lebih3.sekeh je semua budak laki.hahaha.

    ReplyDelete
  39. gambar alien ke gambar namee tuh?

    kihkihkih.
    saje nak ejek.

    tak ape kan?.

    wan dulu selalu jugak kna ejek.
    bila dah makin tua ni, dah tak kisah dah..

    ReplyDelete
  40. oh no!! photosop xP ..haha~ stiap org penah kena kot, sya ni mmg tak terkecuali.. ;)

    ReplyDelete
  41. gilalah, cik namee yg cun pon ada org nak ejek. inikan pulak akak yg besa2 nih.dr time skolah spi ke kolej, ada je pada kita yg tak kena kat mata org...tp do i care, huahhahha. yg penting kita pandai bawa diri, yer tak. kut ikotkan emosi, mmg terlentang je lah kat dalam bilik.

    ReplyDelete
  42. Words cant bring me down ;D mungkin ada anggota bdn kita cacat tapi otak kita tak cacat. diorg anggota badan takda yg cacat tapi sayang, otak cacat ;P

    ReplyDelete
  43. u yang cun pun kena ejek ke? apatah lagi saya. alaaa, kdg2 dorang ejek tu sebab nk tutup kkurangan yg ade pd diri dorang. betul tak? huhuu. takpela, sabar je la kalau kena ejek ke ape kannn :)

    ReplyDelete
  44. kena ejek..loser jugak time kat sekolah dulu. hewhew :)

    ReplyDelete
  45. peh lepas bace ni ada sikit keyakinan. power power

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...