Wednesday, July 25, 2012

Logo Kemerdekaan 2012

Hello peeps...

Korang dah tengok logo kemerdekaan-55 2012 ? Pertama kali aku tengok dari well-known blogger ini. I was like...eh kenapa logo tepek-tepek je ni. ! Agak kecewa. Bukan lah nak tunjuk pandai dan berlagak creative sangat mentang-mentang budak architecture dan  familiar dengan seni. Bukan nak tunjuk macam pengkritik tapi rasanya kalau dari mata kasar korang yang bukan budak arts pun tentu rasa pelik? Logo tu macam terlalu rigid. Tragis lah macam ini . So,inilah logo kemerdekaan kita yang ke 55. Cantik la juga tapi.....


Element yang tak centralized langsung. Seolah, dia design rumah tapi dining hall, toilet, living room, bedroom semua bukan under one roof.Semua bumbung asing-asing dan seketul-seketul. No connection at all ya know. 

Kisah disebalik logo yang dibantah ramai ini...

Erdeka ...liku liku cabaran ? Cantik lah juga kot tapi nampak last minute punya kerja je.Macam guna misrosoft words punya software je. Canggih la sikit pakai adobe photoshop/illust. Inikan logo kemerdekaan kita. :/

Tapi, kalau ada peluang tukar, tukar lah dengan yang ini ! Ini cantik dan message sampai !
Ada je option yang lain yang lebih layak untuk dipersembahkan. Mungkin masa design logo liku liku cabaran tu , hanya seorang yang dilantik terus agaknya. So design yang ada, terima saja. Tapi apa-apa pun , kalau ada peluang tukar, tukar lah.

Lagi logo dari pereka lain yang lebih layak !haaa  pilih pilih !!


Nah tengok lah tutorial nak buat logo liku liku cabaran...hewhew. Betapa bezanya current logo dengan senarai logo lain di atas yang aku rasa lagi cantik dan mudah difahami.



Have a nice day...




57 comments :

  1. logo simple..keja last minute kott..

    ReplyDelete
  2. semlm ada jgk org ckp2..tp, rini bru dpt tgk logonye dkt blog namee..ha ah, mmg nmpk tepek2 jela..huhu..btw, logo bwh tu sape yg buat? that looks better... :)

    ReplyDelete
  3. yes, logo yg satu lg tu cantik..

    ReplyDelete
  4. apa salahnya buat contest design logo ke.. boleh dapat byk idea drpd berjuta2 rkyt maaysia ni.. xsporting langsung najib nih. haha.

    ReplyDelete
  5. awalnyer namee buat entri pasal nie..lambat lagi la nk merdeka..papepun baguss!!semangat national !

    ReplyDelete
  6. ain...ni mesti tak baca langsung ni.hehe

    ReplyDelete
  7. em...entah la tapi memang nampak logo yang tepek2 tu nampak kerja cincai.

    ReplyDelete
  8. memang simple sangat! tapi yg bawah tu memang cantik..

    ReplyDelete
  9. yelah kelam kabut tengok.

    yang bawah tu sangat cute and suka lah

    ReplyDelete
  10. logo yang kedua lagi cantik dari yang pertama tapi dah itu pilihannya nak kata apa..
    maksud tersirat --> nampak dekat tapi terpisah antara satu sama lain..

    ReplyDelete
  11. haaa!itu word yang dicari2 utk logo ni. semua TAMPAL. ah politik politik.pftttt..

    and one more thing,"erdeka"?? ZzZzZZz..

    ReplyDelete
  12. yg bwh cntek..xkesah mne2 jnji ade mkne tersendiri :)

    ReplyDelete
  13. ha a kan, simple kemain...sedangkan sblom nih, sgt kreatif rupaynya. drg tak buat pertandingan kut cam sblom2 nih..sb tu jd gini...humm..

    kan dah buruk sangka bulan2 mulia cenggini..

    ReplyDelete
  14. Tak berapa menarik. Bawah tu better.

    ReplyDelete
  15. rasa sedih juga lah tengok tapi mungkin ada keistimewaan tersendiri kot logo tu. hehe :) mata orang lain2. kan kan.

    ReplyDelete
  16. logo bawah tu bukan namee buat. ada satu budak laki buat...nanti namee cari laki tu. hehe

    ReplyDelete
  17. err...harap-harap logo tu bukan orang yang saya kenal yang buat.mesti tertekan dia kalau kena buat logo begitu..anyway buat logo pakai illustrator..jarang orang pakai potocop..:)

    ReplyDelete
  18. kan? menanges tengok 'logo' itu..T_T

    yang second tu nmpk nice..

    ReplyDelete
  19. at least..cikai2 pun pakai adobeP . macam2 function ada. saya buat design building besar2 pun pakai adobeP.inikan lagi logo yang kecik tu.

    ReplyDelete
  20. alkisah yang tak boleh blah, pasal erdeka.. apa tu??

    ReplyDelete
  21. erm a bit kecewa ramai lagi kan designer kat luar sane yg hebat2 kan..knpe result mcm nie..huhuhu

    ReplyDelete
  22. Inilah logo Hari Kebangsaan Malaysia yang paling menyedihkan... tsk tsk tsk...

    Siapa yang design logo yang lagi satu tuh? Yang itu memang sangat cantik! Cuba tayangkan kat Najib. Mintak dia consider.

    ReplyDelete
  23. ada bdk design. tapi hope boleh la tukar dengan yg lama tu.

    ReplyDelete
  24. Mohon kebenaran untuk menyebarkan design yang satu lagi tuh kat FB, boleh?

    ReplyDelete
  25. erk..nape nampak mcm cincai je?

    ReplyDelete
  26. Ha a la namee. logo tu semacam je pelik. cut n paste je kot logo tu. no.2 tu simple n tak messy pun. mesej pun clear nak sampaikan.

    ReplyDelete
  27. Ha a la namee. logo tu semacam je pelik. cut n paste je kot logo tu. no.2 tu simple n tak messy pun. mesej pun clear nak sampaikan.

    ReplyDelete
  28. logo...sure.silakan :)

    nizam...hmm the 2nd one far away better kan.

    ReplyDelete
  29. Thanx tuan rumah!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150985741319385&set=o.190805057716228&type=1&theater

    ReplyDelete
  30. http://www.youtube.com/watch?v=lXiAUhPbpWI

    tgok cni... =p

    ReplyDelete
  31. sebak jugek bace keterangan tu. kahkahkah tak patut betul design ni

    ReplyDelete
  32. harry...hahah. tergelak saya.

    headmaster...itu la :/

    laskar..sangat simple..:/

    logo..no problem :)

    ReplyDelete
  33. Sumpah tetiba aku rasa nk marah plak. Namee pegang cawan ni jap, aku nk launch photoshop...

    ReplyDelete
  34. kenapa kena pegang cawan ? haha. design la satu logo yang baru untuk malaysia !

    ReplyDelete
  35. Namee aku click kat profile td, guess what??!! Profile view : 5555 . Nmpknye mmg aku kena berwhatsapp ngan najib ni utk buat logo

    ReplyDelete
  36. design lah satu demi Malaysia. haha. tapi current design memang menyedihkan.

    ReplyDelete
  37. wah... mana namee dapat contoh contoh lain yang cantik tu? serius cantik, ni tak. yang asal macam logo RTM je wkwkwkwk... zaman P Ramlee pun boleh cipta loga cantik cantik tau...

    ReplyDelete
  38. saya bukan budak art pun saya tau yang benda ni tak berseni sgt.. huhu

    ReplyDelete
  39. macam keje budak skolah je. tu pun budak skolah sekarang pun boleh boleh buat lg cantek kot. nanti semangat patriotik yang dah sedia ada makin lemah pun makin pudar tengok logo mcm ni.

    ReplyDelete
  40. dah ramai yg hentam logo merdeka kali ni macam keje budak sekola buat folio je. Elie yg anak merdeka ni pun geram tgk asal lah logo kali ni tak semegah mana. ERDEKA? perkataan dari mana tu? Kalau elie nak jerit..Saya anak ERDEKA? memang tak ah! aigooo!!!

    *Sori,emo plak* Haha

    ReplyDelete
  41. lagi terasa nak sambut raya dari sambut merdeka hakhak,,,

    sebagai bakal cikgu seni visual,,,insyaAllah saya akan ajar murid2 cam nenak design logo ade clas sket huhu (wpun saya pun ntah apa2)

    -ok merepek (~,^)v

    ReplyDelete
  42. namee..ni logo yang paling cun


    https://m.facebook.com/photo.php?fbid=10150985741319385&set=o.190805057716228&type=1&theater&_rdr#!/photo.php?fbid=10150982196238063&id=34163753062&set=a.57654813062.71817.34163753062&__user=1384084878

    haha..rosakrosak -.-

    ReplyDelete
  43. macam2..jangan nanti ade kontroversi lain suda

    ReplyDelete
  44. shit. serius tu logo merdeka tahun ni?

    ReplyDelete
  45. apa ?? ada lagi yang menarik rupanya , haiyaaa . macam budak tadika buat jewkk . shit lagik

    ReplyDelete
  46. logo design ulu kuno jugak menang. hmmmmmm...

    ReplyDelete
  47. Aah ea..

    simple gilaaa..

    orang yang tak reti designing pun boleh buat ni..main tepek tepek je.

    ReplyDelete
  48. semalam i dengar org duk komen2 rupanya itu logonya

    ReplyDelete
  49. knp? knp mmesti logo tue?
    btw, sy rasa logo nie mcm cuma gunakan teknik copy paste segala gambar yg sedia ade dan cantumkan maka jadi lah logo hari merdeka..

    ia sangat tak berseni, seperti nk cepat siap sahaja...maaf jika terkasar..:p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...