Sunday, April 7, 2013

Recipe : Cheesecake

Hello peeps...

Walaupun ayah aku selalu gelakkan aku sebab tak masuk dapur and confused between garlic and ginger ( sebab tak kenal rupa halia) , but at least aku masuk la juga dapur untuk buat cheesecake. Malam semalam dah mimpi-mimpi teringin nak makan cheesecake. Hari ni takde kerja sangat ,so bangun tidur je, terus niat nak pergi Tesco beli barang semua. hihihihi. so ni nak share recipe lah dengan korang semua. Simple cheesecake yang best. Recipe ni aku belajar dari aunt dulu. Dia belajar masa dia stay kat US dulu.So ini cheesecake mat saleh punya style lah. hehe


Baru balik Tesco lah ni. Jom mula ! Boleh buat untuk raya nanti !

So, bahan-bahan yang aku guna simple je and boleh dapat kat kedai lah. 
1) Buttercup (mentega)
2) Biskut digestive ( boleh ganti dengan biskut Marie / Hup Seng empat segi )
3) 2 Philadelphia cheese
4) Susu pekat manis (any brand)
5) Sebiji telur
6) Strawberry ( sebenarnya tiada kena mengena pun, sekadar untuk hiasan)

Cheesecake yang saya selalu buat ni ada dua layer.

Okay, let's start ! Kita mula dengan based of the cake dulu okay which is the first layer. Bahan-bahan yang diperlukan untuk first layer adalah Biskut digestive and butter.


Masukkan biskut tu dalam any bekas untuk lenyek-lenyek sampai dia hancur. Kalau nak blend pun okay cuma takut terlalu hancur sampai jadi pasir halus tu tak best jugak nanti. So kalau rajin, lenyek2 pakai sudu sampai biskut tu hancur jadi macam pasir kasar. Hasil dia akan jadi macam ni....
Biskut sudah hancur

Lepas tu masukkan semua biskut hancur tu dalam loyang dan gaulkan semua biskut tu dengan mentega. Quantity mentega ikut suka asalkan semua biskut tu kena mentega. Tadi aku guna dalam setengah mentega Buttercup tu je. 
Biskut digestive yang sudah hancur + mentega

Gaulkan biskut hancur dan mentega macam dalam gambar (1) dan setelah itu ratakan semua biskut yang dah sebati dengan butter tadi macam dalam gambar (2)

Okay, first layer dah siap! Kita buat layer kedua pulak iaitu top cheese nya.

Second layer pun simple. Sekejap je boleh siap. Second layer hanya guna 2 cheese Philadelphia, susu pekat manis , dan satu telur. 

Masukkan semua bahan iaitu 2 cheese , 3/4 tin susu pekat manis dan satu telur. Kacau semua bahan tu macam dalam gambar (1) sampai jadi gebu macam dalam gambar nombor (2) .

Bila cheese , telur and susu pekat manis dah sebati dan gebu ,masukkan semua cheese tu atas layer biskut yang kita dah buat tadi tu..

Okay dah siap. Ready untuk dibakar ! Suhu dalam 180 degrees dan bakar selama 30 ke 45. kalau cucuk dengan fork and masih lembik2 tu means kena sambung bakar lagi. Keep on checking lah. Kalau cucuk dah macam pejal tu, dah masak lah tu. Tunggu sejuk sikit then masuk dalam peti ais. :)

Dah siap pun! Inilah cake nya ! Tapi lepas bakar tu letak dalam peti ais ok. Lepas dah sejuk sikit, baru potong dan makan.  Hasil dia macam kat bawah ni.


Sekejap je nak buat cheesecake ni. Sedap cheesecake ni. Tak percaya try buat ! hehe. Selamat mencuba. :)


Have a nice day.....


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


149 comments:

  1. baguslah pandai masak.. ayah aku pun selalu gelakkan aku.. nak buat cam ne, bila aku nak masuk dapur je, mak aku dah menjerit.. mengganggu katanya.. pandai juga kau masak kan..e

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama. mak sgt tak bg bila nak tlg kat dapur. sampai skrg tak pandai masak. sedehh. teringin nak duduk rumah sendiri dan memasak

      Delete
  2. pehhh naik saham lagi sebab pandai buat ciskek!!! yummy macam nameee.. hehehe

    ReplyDelete
  3. baru terfikir nak buat cheesecake tadi. hee. boleh try ni. cam sng je :D

    ReplyDelete
  4. simple,tapi menarik...

    namee,buatkan untuk ayie satu...^,^

    ReplyDelete
  5. nampak sedap dan senang. cuma, bahan2 dia mahal. especially, cheese. :(

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum namee..:)

    addicted to your blog, hari2 baca and share your entry's link via my FB...and kengkawan FB was like "EH!siapa namee tu? awesome gila blog dia?" and me just say "a beauty with brain :)"

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum namee..:)

    addicted to your blog, hari2 baca and share your entry's link via my FB...and kengkawan FB was like "EH!siapa namee tu? awesome gila blog dia?" and me just say "a beauty with brain :)"

    ReplyDelete
  8. oh! ecited gila nak bagitau dah addicted, lupa nak comment your entry! my bad..so sorry. memang nak try buat cheese cake ni, tapi tak tau bila, mungkin bila dah dapat ilham dalam mimpi..:p

    ReplyDelete
  9. wah senang je. Thanks share resepi namee :)

    ReplyDelete
  10. wah, nampak sangat sedap dan simple je cara2 nak buat cheesecake ni... thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  11. sedapnyeeee !

    yumm..thanks for sharing namee...sangat mudah nak buat sebab namee tunjuk sesatu step2nya..
    hohoho

    ReplyDelete
  12. Okay namee u pass tuk buat dessert masterchef.. next year jom try masterchef nak..? :-)

    ReplyDelete
  13. namee, sy nk try sbb dulu sy buat guna biskut oreo :)

    ReplyDelete
  14. macm menarik dan mudah.. thankks namee~~~ :)

    ReplyDelete
  15. ehh..simplenyee ehhehe..boleh try nehh..nmpk sedap.. :)
    nice sharing namee ^^

    ReplyDelete
  16. Namee hebat. Dah la comel, pandai baking pulak. Nak kena belajar jugak lah hihi :)

    ReplyDelete
  17. really love cheesecake!! yumm yumm yumm!!looking 4ward to make it by myself. Tp takut lak ai nak buat time puasa ni, akan try time raye nnti.haha.

    ReplyDelete
  18. thanks kak name for the resepi. puas carik yang simple. at last jumpe jugak ! hewhew :)

    ReplyDelete
  19. raya nanti I will try to do =)
    thx for the recipe..
    simple sgt ni

    ReplyDelete
  20. utk penggemar cheese, mmg sedap..tp sy xsuke cheesecake.. :(

    ReplyDelete
  21. wahhhh....simple..thanks namee :)

    ReplyDelete
  22. waaaa Nameee. me laike this. simple. nak try nak try! thanks! :D

    ReplyDelete
  23. amboi...pagi2 dah goda akak....kene la belajar buat balik ni...huhu

    ReplyDelete
  24. Sedap juga cheesecake yg dibuat =)

    Salam kunjungan dari saya...
    www.shahrulhairy.com

    ReplyDelete
  25. waahhhh...senang jew rupanya buat cheesecake nie..
    nak cuba buat laa nti..hehe

    thanksss namee :D

    ReplyDelete
  26. wahhhhhhhh, cik namee buat cheesecake..cam mimpi jek..

    musti sedap nih, nampak gambo cam sedap jek...hehhe

    ReplyDelete
  27. nameeeee..senang je rupanyer huhu..ok ok nnt nak cuba...best sbb gambar satu satu..lebih senang faham ;)

    tenkiuu!

    ReplyDelete
  28. teringin nak buat cheesecake ni..nampak macam senang je ni..

    ReplyDelete
  29. Namee, tolong hantar ke rumah elie ya nanti. Haha

    ReplyDelete
  30. Nyum2.nampak sedap sgt.hehe..nnt balik nak cuba resepi namee la.:)

    ReplyDelete
  31. wahh.. its looks delicious. simple je nie. boleh try laaahh. :)

    ReplyDelete
  32. simple sgt n look delicia!!.. thx for the recipe :)

    ReplyDelete
  33. takda la susah sangat.
    simple je nih.

    namee try buat red velvet plak.

    :)

    Salam Ramadhan namee.

    ReplyDelete
  34. cupcake....saya sangat happy bila baca ur comments. terima kasih sbb support saya n sebab sudi baca blog saya. :'') hugs! :)

    ReplyDelete
  35. other comments...kamu semua should try okay !! simple n easy saja ni :)

    ReplyDelete
  36. awesome.. gonna try this weekend!

    ReplyDelete
  37. Hantar kat bangsar 2 potong k...

    ReplyDelete
  38. namee, Philadelphia cheese tu jenama dia kan? kalau jenis, jenis apa ye? Cream cheese ke? mozzarela ke? cheddar ke? Mana la tau leh ganti dgn cheese jenama lain macam tartura ke, anchor ke...

    ReplyDelete
  39. sedap ni... aritu ada isteri buat... jadi x jadi... tp licin sampai menjilat jari...

    ReplyDelete
  40. azza..aaaa cream cheese. tak ingat. haha. tapi cheese yg khas untuk buat cake !

    ReplyDelete
  41. roslan...isteri masak meamng terbaek maaa. :)

    ReplyDelete
  42. auuww sis sgt menyelerakan..uihhh.terliur den

    ReplyDelete
  43. wahh nampak sedap lah namee... (^^,)

    owhh mcm tu rupanya letak layer biskut ye..hehhe wokeyahh..nnt nak try ~,~ thanx sbb share...salam ramadhan ye =)

    ReplyDelete
  44. ashiqin..hehe ada dua layer tambah perasa. hihi :)

    ReplyDelete
  45. la senang je buatnya ek?
    nak try laa this weekend

    ReplyDelete
  46. memang plan nak buat cheesecake weekend ni.. nak buat oreo cheesecake.. tp tgk yg ni mcm menggoda la pulak.. ok, dilema..

    *ada yg buat dua2 ni nanti.. haha*

    ReplyDelete
  47. nampak sedap! yummy! nak try buat nnt. thanks for sharing the recipe :)

    ReplyDelete
  48. Senang jugak! Alhamdulillah dapat resepi senang ikut camni..
    Will try kompom! thanks!

    ReplyDelete
  49. hehe. cubalah untuk raya nanti :)

    ReplyDelete
  50. wait.. u use susu carnation or susu pekat manis?

    ReplyDelete
  51. susu pekat manis :) 3/4 je tau ! bukan the whole can.

    ReplyDelete
  52. wahh tereee..akak pon x penah try wat cheese cake..nk la amik resipi namee ni..(oven rosak plak semangat nk kumpul duit beli baru hihi)


    #dapor cantik..tuan dapor pon cantik hihi

    ReplyDelete
  53. wah wah!
    takde lah susah sangat. nanti kitaa nak trylahhhh .hehe ~

    ReplyDelete
  54. its a must .. :) hehe.simple yet cepat.

    ReplyDelete
  55. kalau pakai susu cair tak jadi. kena susu pekat manis..

    ReplyDelete
  56. thanks berkongsi resipi...raya nnt boleh cuab..=)

    nie mesti sedap, btw sy dah lama nk cuba buat kek nie..nampak simple jer..=)

    ReplyDelete
  57. Saya dah cuba dah :) Memang sedap , tapi manis sikit la . Hehe , tq kak namee ;)

    ReplyDelete
  58. wah. rajin jugak ye buat cake even tak memasak pun. kawan kawan saya ramai mcm tu. tapi saya, dua dua pon tak minat. hehe.

    ReplyDelete
  59. Namee! Thanks for sharing the recipe! I dh buat this cake based on ur recipe tonight.. And i got positives comments and semua cakap sedap!! ;)

    ReplyDelete
  60. Namee! Thanks for sharing this recipe. I dh buat this cake tonight based on ur recipe. And i got positives comments and semua pun cakap sedap!! ;)

    Cuma my based tu rapuh sangat. Sebab terlebih / terkurang butter ye?

    ReplyDelete
  61. aida ! u r most welcome! :D oh kalau rapuh tu kurang butter tu. bext time padatkan betul2 ok. :D glad u like it :))

    ReplyDelete
  62. kak namie..ble dh msuk peti senang x nk kuarkan kek tu? tkt hancur la.hehehe...

    ReplyDelete
  63. lepas masuk peti ais..based dia akan keras sikit lah. nak potong kena hati2 :)

    ReplyDelete
  64. saye ade soalan.. yg susu tin itu sebenarnye
    susu pekat manis.. or susu cair? (macam susu carnation tu)
    just nak pastikan je..

    ReplyDelete
  65. ururules....susu pekat manis :D 3/4 tin tau ! :)

    ReplyDelete
  66. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  67. namee, klu bkar kat oven, guna api atas bwah or how ?

    ReplyDelete
  68. namee,klu bakar kat oven, pkai api atas bawah or how?

    ReplyDelete
  69. tq namee. dah siap . tp bru letak kat peti ais :)

    ReplyDelete
  70. sama sama. enjoy ur cheese cake ! :D

    ReplyDelete
  71. Thanks nameee for recipe...mmg sedappp...tonight ill try for the second one...hehe

    ReplyDelete
  72. senang betul, ini kalu tak tahu masak boleh ikot resepi mcm tuh jer lah er.. :)

    ReplyDelete
  73. kalau buat base dia cake, macam mane pulak? lepas base dah masak, bakar lagi bersama layer yg cheese tu?

    ReplyDelete
  74. namee,, tak jadi pun,, isk isk isk....

    ReplyDelete
  75. memang sedap, saya dah buat, terima kasih di atas resepi

    ReplyDelete
  76. saya dah buat, memang sedap hingga menjilat jari, suami & anak2 pun suka, tqvm for the recipe

    ReplyDelete
  77. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  78. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  79. Assalamua'laikum namee. Semoga sht.
    eeemm..blh la akak nak try resepi ni coz simple jer..
    Dulu akak ada la jugak resepi cheese cake dr u.kingdom...same gak guna 2bar cheese philapedhia n biskt digestive...tp dia guna 3bj tlr n gula jer..xguna susu pkt mns. Proses buatnye pun bih krg same gak. BTW...TQVM 4 SHARE THE RECIPE. :)

    ReplyDelete
  80. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  81. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  82. fiq serius suka resepi ni... thanks 4 sharing..bila fiq upload gmbr cheese kek dlm blog.. ada yang mintak resepi.. terus fiq bg link blog namee..huhu :)

    ReplyDelete
  83. bukak blog Cikgu Fikri jumpa recipe ni pulak. hahaha yes nak try sebab senang giler-giler ;D

    ReplyDelete
  84. wow looks easy! :) gotta try this out..
    p/s: I love your kitchen! :))

    ReplyDelete
  85. I love cheesecake, selalu beli aje :P
    but maybe i'll try your recipe.. hehe looks easy.
    btw, I LOVE your kitchen! OMG! :)

    ReplyDelete
  86. Thanks! My hubby suka sangat2.. hehe.. dah lah resipi senang cari.. :)

    ReplyDelete
  87. owhh sedapnya..lapar pulak dalam office lpas baca ni T__T
    thanks Namee, will definitely try this recipe :)

    ReplyDelete
  88. Senang dan mudah difahami . Sama laa kita . Kita pun slow bab memasak . Hehe . Thankyou ajar . Rajin singgah laa blog fara .

    ReplyDelete
  89. Wah, cedapnyeeee~~~~~ ^^
    kte pon baru2 je try wt choc chip cookies n choc cake... tp xpernah try cheese cake lg..coz ingat kn mcm susa jek..hee.. neway confirm mawu try nanti... =) tqvm namee for the recipe.....

    ReplyDelete
  90. Hehe..harus try nie..nmpk best..sy pun pernah buat cheese cake dr 3 resepi yg berlainan..bakar n x bakar pun ada..but 2 nd resepi x brape nk jadi..terover masam..haha..thanx namee for sharing this recipe :)sy pun x pndai msk..tp suka buat cake or biskut..:P

    ReplyDelete
  91. Hehe..harus try nie..nmpk best :) thanx namee for sharing this recipe..sy pun pernah try buat cheese cake dr 3 resepi yg berlainan..tp 2 nd resepi x brape jd..terlebey letak lemon, masam..haha..buat plk time puasa, xley nk rasa..so, nk try yg nie plk ;)

    ReplyDelete
  92. nanti akak try buat versi chilled pulak. tapi leceh sikit sebab guna gelatin

    ReplyDelete
  93. senang je buatnya..
    boleh cuba ni

    ReplyDelete
  94. Auuuummmm. Senang nampaknye. Hehehehe

    ReplyDelete
  95. Kalau guna cheese lain bleh x?

    ReplyDelete
  96. Kalau guna cheese lain bleh x?

    ReplyDelete
  97. cheese untuk buat cake la. jangan cheese yg makan dengan roti tu. tapi pernah guna cheese jenama lain..rasa jadi tak sedap.

    ReplyDelete
  98. Sdap resepi ni. Cume bile pkai susu pekat. Akan ade rse susu tu. Better guna gula. Then tmbh telo lg sebiji or 2.

    ReplyDelete
  99. Sdap resepi ni. Tp better guna gula n tmbh sebiji or 2 telo. Kalo gune susu pekat ade rse susu pkat pulak.

    ReplyDelete
  100. Namee,

    kte dah cube ur recipe exactly the same cume xbuh strawberry macam kamu hee... simple + cedapp bangat!!~~ tqvm dearie namee...^_~ err cume kite ade 1 jek kekurangan...bile potong into slices, base cake ni mcm agak rapuh cket... is it sebab kurang butter eyh?or suhu xckup ye? coz kte tukar2 antara api bawah/atas...

    ReplyDelete
  101. Namee...susu tu guna 1 tin ke???

    ReplyDelete
  102. boleh try ni...mcm senang jek..

    ReplyDelete
  103. Hai kak namee... wah...simple nyer cheese kek yg kak namee wat ni.... nmpak sedap je.... nk try la... actually saya baru je berblog ni... dok baca blog2 org len... pastu terjumpa blog akak ni.... hmm, best la baca blog akak.... byk info dan gaya penulisan akak pun santai je... BTW, tahniah sebb dh ngandung n jaga diri akak ngan baby baik2 ye...

    ReplyDelete
  104. laaa resepi ni lg senang rupanya..thanks namee ! td google2 resepi kek cheese paling senang, tejumpa blog namee ehehehe

    ReplyDelete
  105. da try mase raye aritu..thnx kak namee.. yeww senang n mmg sedap.. pastu ramai plak tanye kite resepi nye.. hehehe

    ReplyDelete
  106. da try da.. sedapnye.. n mmg senang... buat mase raye aritu... pastu ramai pulak tanyekan resepi..mihmihmih

    ReplyDelete
  107. Oh senangnya, k lps ni kompem nak buat! :D

    ReplyDelete
  108. kalau guna cream cheese tatura boleh ke ?

    ReplyDelete
  109. kalau guna cream cheese tatura boleh ke ?

    ReplyDelete
  110. nak try lah nnti..nak try dgn biskut oreo.. boleh kan?

    ReplyDelete
  111. hi dear,, buttercup n biskut tu berapa gram guna??

    ReplyDelete
  112. hi dear..
    nak tanya buttercup dan biskut tu berapa gram guna??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah try, tapi saya guna Tattura cheese, murah sikit, hehehe. Base pun guna biskut Marie je, tapi bau dia, wangi sangat! Semalaman sejuk dlm peti ais. Jadi! sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

      buttercup dgn biskut tu main agak2 je, xguna semua pun.

      Delete
  113. Saya guna Tattura cheese, murah sikit. Biskut pun guna biskut Marie je, tapi bau dia, wangi sangat, especially masa gaul dgn buttercup tu. Lepas tu bakar heated both bottom and up, sejukkan semalaman dlm peti ais, sedap gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Mak aih, tak sangka cheesecake ni senang je nak buat. Dahla first time pulak tu buat cheesecake.

    Thanks so much! Saya follow step by step, cuma bahan je jenama lain.
    Tengkiuuuu

    ReplyDelete
  114. Hi Namee,

    Thanks a lot sbb sudi share resepi cheesecake ni.. alhamdulillah menjadi. Pernah buat untuk farewell party senior last year.. dan ada yg minta sy untuk repeat lg cheesecake ni.. memang superlicious sedappp.. cuma sy ad add in esen vanilla sikit.. so ad bau wangi.. ;)


    Keep on writing, Namee. ;)

    ReplyDelete
  115. Boleh la cuba juadah ni utk hari raya nanti. Thank Namee ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...