Monday, July 23, 2012

Simple Text/SMS Yang Boleh Buat Gf Korang Senyum

Hello peeps...

Perempuan , benda simple pun boleh buat kita gembira dan senang hati kan? Tak susah pun lelaki nak ambik hati wife/girlfriend. Tak perlu usaha sangat keras untuk buat gadis anda happy you know. Tak semua perempuan mengharapkan sesuatu yang besar. contoh macam nak makan  kat restaurant mahal je, nak hadiah mahal-mahal je . Tak semestinya. Perempuan suka attention. Tumpuan yang kecik pun dah cukup sebenarnya. Benda yang lelaki selalu kata susah sangat tu sebenarnya simple je. 

Ni nak bagi contoh text dari lelaki yang buat wanita flattered...hihi

Let's say kalau pasangan korang mengadu kesedihan dan dia memang tengah sedih...
Bila perempuan mengadu dalam kesedihan, time tu lah dia perlukan the most attention. Time tu lah kau sebagai soulmate dia kena sediakan bahu dan sedia nak dengar rintihan dia. Tapi ada je lelaki yang aku tahu,layan girlfriend dia macam kayu. Bila partner sedih, buat tak tahu je dan nak cepat habiskan conversation sedih and cut it short. Time sedih taknak terima, time gembira je nak. Mana boleh uols. Kalau lelaki sedih pun, mesti nak tumpuan dan bahu kan ? :')
Cara tenangkan yang sangat sarcastic ? no good. .Orang tengah sedih, at least bagi la semangat.

Let's say kalau kau busy gila....
Semua orang ada life. Semua orang sibuk dengan hidup masing-masing kan ? Tapi kalau dalam relationship, aku rasa aku tak boleh terima tak contact langsung partner dengan alasan busy gila. Kerja apa lah tu sampai tak boleh nak update langsung. Orang kapal pun sempat hantar email/skype kat anak bini walaupun duduk tengah laut berbulan-bulan kot ye line call takde. Ini pula yang kat darat dan ada handphone dalam poket tu. Satu kali sehari pun ok ape.

Sebenarnya, asal tunjukkan kau teringat kat si dia pun dah cukup. Tak semestinya 24jam. Dalam kesibukan pun takkan tak teringat langsung. Tragis sungguh kalau dapat partner gini. :/

Ini kalau kat darat pun setakat busy tengok bola pun tak boleh nak update gf langsung. Sedih lah kita perempuan semua. wuuuu. nangis. 

Let's say kalau bercerita tentang kecantikan perempuan lain.....
Perempuan memang suka tengok perempuan lain yang cantik. Bila dah tengok tu, mesti nak share dengan partner. Kadang-kadang saja je nak share nak tengok respond bf. hihi.

Di mata lelaki , perempuan lain pun mestilah ada yang cantik selain gf/wife sendiri. Tapi cara golongan bf respond kepada kecantikan perempuan lain tu yang sedikit mencabar kami sebagai perempuan. So, kadang-kadang saja je nak test. hewhew and ada je time di mana kita memang ikhlas pun nak puji seseorang tu depan bf kita tapi bila tengok cara bf kita respond sangat lain macam, kia pun tentu lah rasa cemburu. Nak nak kalau bf kita respond dan sentuh pasal sexuality. Contoh dialog : "haah, cun gila dia! sexy. body memang perghh!

Let's say kalau gf anda sedang excited.....
Let say kalau gf korang tengah excited dan hati berbunga-bunga happy. Dan dia meluahkan rasa happy tu kat bf dia? Tentulah mengharapkan reply yang excited dan full of energy. Betul tak ? Katakan , bila gf anda sedang excited nak beritahu anda tapi anda respond macam kayu? Seolah anda tak hirau dan tak excited .

Imagine anda dapat keputusan cemerlang then anda excited nak kongsi dengan mak anda tapi mak anda kata "oh yeke. ok la tu". Sedih kan ? Macam tu la perasaannya. Lebih kurang. Kat semua orang pun  tak patut buat macam tu. Tentu orang akan kecik hati kalau diberi respond macam tu. At least join la the happiness. 

Let's say kalau nak end the conversation dengan gf.......
Macam mana korang akhirkan perbualan dengan pasangan ? Selain Assalamualaikum? Atau biar saja tergantung terus say bye? 

Berebut nak putuskan perbualan. hewhew. "bye" sangat tak sweet. Tapi at least bye better dari tak reply terus. tapi kalau tertidur dan tak sempat reply, ok ler.

Sebenarnya entry ini applies to both guys &amp girls tapi saya rasa entry ni banyak lebih untuk lelaki. sebab perempuan takde masalah untuk bagi perhatian untuk parther even busy sekalipun. Kalau tengah shopping tu, sempat je nak hantar text satu . kan ?hehe :) By the way, perempuan memang complex, sebab tulah benda simple dan kecik macam texts kat atas ni boleh buat gadis besar hati. Kita perempuan very detail dan hargai benda simple yang detail.:)



Happy reading and have a nice day... :)


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


113 comments :

  1. terbaik ar kak namee... :)(:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xbgus lake.klu bgus add my wechat. Id :afie
      setiu

      Delete
  2. err namee kalau setiap minit setiap saat nak kena mesej je macam mana?dah tu nak kena report jer selalu...*bukan kes ayie la,hehe

    ReplyDelete
  3. sangat sangat kembang hidung kalau kita duk sedih pastu kasi msj kat bf,pehtu dia reply yg menyenangkan hati sangat sangat kembang hidung.hihi...

    ReplyDelete
  4. kesimpulannya perempuan ni suka dipuji dan diberi perhatian.that's the point kan..hahaha!

    tp lebih baik kata2 tu ikhlas dr hati kalau setakat nak tanan tebu di bibir just trash it out..huhuhu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xbgus lake.klu bgus kowg add my wechat id: afiesetiu

      Delete
  5. soooo trueeee!! Suka entry ni. :D Thanks sangat2. girls tak mintak pun benda mahal2. A simple hye and tanya khabar pun dah cukup buat hati bertaman2. hehehe.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih banyak2 untung info ^^

    ReplyDelete
  7. Terima kasih banyak2 untuk info ^^

    ReplyDelete
  8. wahh..sy pun boleh cair kalau mcm 2..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

      Delete
    2. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

      Delete
    3. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

      Delete
    4. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

      Delete
  9. senangnya nak amik hati wanita kan... :-)

    ReplyDelete
  10. Perempuan tak boleh dimanjankan sangat, Nanti naik tocang. hehehe

    ReplyDelete
  11. hahaa ;) bagus. menarik. takde la kawan tu terasa sangat kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

      Delete
  12. lelaki mmg patot baca nih hahahaa..betul sgt...

    do visit n follow
    http://myaleo.blogspot.com/2012/07/dating-with-ina.html

    ReplyDelete
  13. kak namee. kite yg screen short no 2 tu, yang NO GOOD tu. yg tak contact lgsung tuh. sedih :'(

    ReplyDelete
  14. true! pompuan bz camne pun mesti ingat kat org yg die sayang..

    ReplyDelete
  15. gua bukan nak cakap apa la, tapi semua yang contoh2 ada dekat atas ni, aku dah pernah buat. Serius berkesan. Sekarang, saya bahagia dengan kekasih saya.


    Saya sudah anda? Bila lagi?

    ReplyDelete
  16. HA..yang nbr 3 tu mcm xstuju je...da mmg pun neelofa lg cun dari awek dia..xkan nak tipu..dosa tau bulan2 ramadhan ni,masuk api neraka..hahah =p

    ReplyDelete
  17. a ah, neelofa mmg cantik, putih gebu, mantap, comey, etc. Mmg x bleh puji balik klu compare ngan neelofa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

      Delete
    2. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu










      Delete
  18. it's really really really awesome post !

    ReplyDelete
  19. Less is more. Kadang-kadang simple deeds pun boleh jadi something huge and special buat seseorang. Nice entry. You speak our minds.

    ReplyDelete
  20. jgn kata awek senyum. siyes, boipren pun leh senyum. ska entry ni. nice!:D

    ReplyDelete
  21. semua di atas sy x pernah buat. kbai

    ReplyDelete
  22. yeayyy~stuju ngn k.namee..even bf kita tanya khabar kita pon kita dh happy sgt :)

    ReplyDelete
  23. kalau kena gf yang memahami tak pe jugak,aku risau kalau gf tu nak perhatian 24 jam,aw aw aw susah susah.

    ReplyDelete
  24. hehe..teringat zaman bercinta dulu masa nak letak tepon...awak la dulu..awak la dulu..awak la dulu...hehe...

    ReplyDelete
  25. entry yg best untuk tunjuk kat lelaki cmne nak layan awek dgn bagus...
    biar diorng sedar sikit :)

    ReplyDelete
  26. serius,tunang eka selalu mesej yg good2 tu.hihihihi..

    Betul,kekadang kalau dia tengok bola,bila dia kata dia focus tengok bola,mesti dia janji nak mesej lepas habis bola....

    kalau camtu,kita pun takde rasa nak marah..

    yg pnting kita kene faham apa saja minat pasangan kita

    ReplyDelete
  27. setuju dgn namee.. lelaki nk kite fhm dia, but at de same time, they can't understand girl and what girl want..

    ReplyDelete
  28. hehhe
    i likeee la nameee ;)

    fikiran, minda dan akal manusia lbh mendekati psikolgi yg berhemah berbanding kebendaan..

    so, use the rite word for your love one ;))

    happy fasting nameechan! ;))

    ReplyDelete
  29. haha. betul sangat-sangat. benda2 tu memang akan buat kita tersenyum. hehe

    ReplyDelete
  30. nice entry.. tp xsemua la laki cmni..sp yg dpt laki cm 'not good' tu kire xbrape betuah la.hehehe.

    ReplyDelete
  31. so true namee. mesej org tu sangat mempengaruhi mood kita.

    ReplyDelete
  32. yeahh...mmg happy je if byfren memahami setiap mksud kite ehheeh :)
    sweet..

    ReplyDelete
  33. baca entry ni, senyum sorang2! hahah

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. i thought i am being toooo demanding or clingy..kini diriku terasa bukan alien lagi rupanye mmg pempuan begini wuwuwuwuwu i lap u namee T_______T

    ReplyDelete
  36. so cute! girls really do like attention. =P

    ReplyDelete
  37. awesome laaa!! hahahhahaha...

    http://saisyahh.blogspot.com

    ReplyDelete
  38. only girls know girls' hearts ;)

    ReplyDelete
  39. hahaha. agreed! moga takde lelaki yang sedang bergaduh dgn jiwa bila baca entri yg nie...bia mereka faham sket cmne nk appreciate awek..hehehew..namee, pinjam nama utk entri nie. Entri Bergambar | 6 Tips Blogging Awesome Nuffnang Blogopolis

    ReplyDelete
  40. sedihnya ittewww #foreveralone wuwuwuuu *panggggg HAHAHA

    ReplyDelete
  41. gud entri namee :)))


    nnt namee ada bf suh dia baca blog namee dulu tauu..ker dah ada bf tee hee?

    ReplyDelete
  42. dylla...yeke forever aloneeeee...hehehhehe.

    ReplyDelete
  43. ye, ye setuju, suka sgt ngn entri nih....weeeeee~~

    ReplyDelete
  44. Euww, gelinya entry nie! Jiwang overloaded. :p
    That's why I like tough girls yg tak senang ambik hati. :-)

    ReplyDelete
  45. jiwang apa. info ni. double lol. harhar

    ReplyDelete
  46. betul tu, perempuan ni sebenarnya takde lah rumit sangatkan.ayat biasa biasa pon dah buat perempuan happy.tak perlu nak berbunga sangat =D

    hihi~

    ReplyDelete
  47. okay kak namee sangat betul u know. i heart you :) eh ?? hehe

    ReplyDelete
  48. hahaha... tips ni sesuai kat orang yang baru bercinta. buat lelaki kat luar sana, jgn masa belum dapat je merayu rayu bila dah dapat buat tak layan je. saje je nak siksa orang perempuan. perempuan ni bukan apa, kita bila dah sayang mmg nak perhatian je... :)

    huhu orang yang dah 6 tahun bercinta membebel... sori..

    ReplyDelete
  49. perempuan ni memang senang sangat nak jage sebenarnya.. puji sikit pun dah cukup untuk buat happy seluruh hari tu :)

    ReplyDelete
  50. erm..sy ade kwn perempuan sorang ni...tp kitaorang x couple...kwn rapat je...boleh ke guna ayat kt atas tu utk buat dia happy? :D

    ReplyDelete
  51. namee ! i teros share entry ni kat wall my boyfriend..

    supaya dia paham hati wanita ni kenn..

    thanks namee <3

    ReplyDelete
  52. mcm kes sy lak...laki yg terlebey over nk updte bagai...kdg2 sy rsa rimas....dya mang baaik...tp dya kaki maki..mna taan idop an owg mcm tu...lmbt bls mcj col...kuar an member pon nk jeles sgt...bla xbls mcj time kuar...mula la tuduh mcm2...
    sgt la rimas mse tu...skunk ni alhamdulillah...bahagia idop solo

    ReplyDelete
  53. Kalu laki x beri perhatian... Kita pun xyh bg dia perhatian... Wat bodo je n cari laki lain... Hojo

    ReplyDelete
  54. Kalu laki x bg perhatian, sng je... Kita pun xyh bg perhatian... Wat bodo je n cari laki lain.. Hoho

    ReplyDelete
  55. tapi wujud lagi ke laki yg prihatin cmtu skrg? :(

    ReplyDelete
  56. Nice giler entri ko nih..! hahaha..
    Aku sebagai lelaki, memang selalu jawab yg NO GOOD tuh..gua tak reti berlakon.. better be myself..haha =P

    ReplyDelete
  57. betul lah UAI ckp pmpuan ni mcm kanak2. suka di puji. suka dipujuk. ^^

    ReplyDelete
  58. ohsem aahhh Namee! hehe






    slm ramadhan,
    cik ana

    ReplyDelete
  59. slalu dpt msg cmni...n yup! sesungguh2 nya mmg heaven je rse..:)
    alhamdulillah.....

    ReplyDelete
  60. slalu dpt msg cmni...n yup! sesungguh2 nya mmg heaven je rse..:)
    alhamdulillah.....

    ReplyDelete
  61. nak try kat gf lahh , tp dye mmg selalu happy dgan i xD

    ReplyDelete
  62. ini 1st2 ok r...cbe lame....jem truz....

    ReplyDelete
  63. sukenya entry nih!! suke! suke! hehee :'D

    ReplyDelete
  64. Admin,sy nk share maslh sy skit n..minx jasa bek admin tulom sy..kalo blh lha..bg tips2 k skit.
    Camni,sy n..kalo sms ng kgkwan pompuan y sy xd haty..bkn men bnyak modal sy..nk dbual kn..
    P biler sms ng perempuan y sy suka/syg nie..modal sy tetiba j hilang..guana uh??tulom ye

    ReplyDelete
  65. selalu je dpt msj no good tu. kdg2 x blas..frust menonggeng je rsa..huhu

    ReplyDelete
  66. mmg kebanyakan lelaki mcm ni, perempuan jer tak pandai nak hargai .

    ReplyDelete
  67. hahaha nice one! alasan busy is soo no no.. :)

    ReplyDelete
  68. Hai kak namee!! Long time no tegur tegur. Nice points! Kena share dgn cik abang ni. Haha

    ReplyDelete
  69. i do love this entry . cuba laa wahai lelaki kat luar tuu faham *sigh*

    ReplyDelete
  70. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

    ReplyDelete
  71. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

    ReplyDelete
  72. Mmg cair klu nk lg cair.meh add my wechat. Id : afiesetiu

    ReplyDelete
  73. Akan dipraktikkan! Kadang-kadang kita reply terasa macam dah okay..rupanya kat orang pompuan, x kena gaya lagi..hahaha

    From: Bila Karipap Boleh Bercakap

    ReplyDelete
  74. namee...can i share this post? thank you dear :)

    ReplyDelete
  75. yaaaa.. that's it. hurm... my bf really want me to act like a matured girl. even kadang2 tu kita mmg tgh sedih wlaupn bnde remeh..n si dia kata, "dah besarkan...?". pastu buat x taw je msj lps2 tu. k. that's hurt.

    ReplyDelete
  76. Namee, bf kite tak macam tu. 3 bbulan sekali baru msg :'(

    Tapi xpela, kite tak kisah. sbb kite malas nk kongkong lelaki ni...

    http://lizazilda.com/premium-beautiful-khas-untuk-lelaki/

    ReplyDelete
  77. Hmm, seronok la kalau kaum hawa boleh happy bila tgh sedih ada lelaki boleh "menjilat" dgn puji pujian. Sbb ada sesetengah kaum Hawa tak suka di ganggu bila tgh bersedih. Bila kita nak tunjuk kita punya caring, mereka marah kita balik. Annoying la, Not helping la. So thats why some men prefer to leave her alone and let her have some space. Giving some space is far more better than kissing their asses..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...