Friday, August 31, 2012

Beza Lelaki dan Perempuan Dalam "Internet Dating"

Hello peeps...

Cuba imagine diri anda dalam situasi ini. 

Kalau anda nak baca post saya ini, anda cuba imagine anda berada dalam internet relationship di mana anda berdua hanya pernah berbual secara texting dan call saja tanpa lihat rupa masing-masing.

Korang pernah tak bercinta atau berkenalan dengan sesiapa sampai terjatuh cinta sebelum melihat wajah si pemilik hati ? Hanya berkawan dan berbual secara yahoo messenger, skype , texting thru sms , calls etc. Tapi bila sampai satu masa,kau rasa jatuh cinta kat seseorang itu , maybe sebab kau suka character dia, maybe sebab kau rasa suara dia menarik, mungkin kau suka gaya dia ketawa. mungkin kau suka sebab dia soft-spoken, mungkin sebab hati kau terdetik jatuh cinta secara tiba-tiba sebab kau rasa serasi? Pernah tak ? Dan mungkin dari character dia, kau cuba untuk imagine rupa dia sebaik yang boleh. (Yela, selalu baca novel watak-watak yang suara ayu,ketawa cute-cute ni, rupa mesti cute) . So,kau pun terpengaruh.

Berkenalan di internet, berkawan dan jatuh cinta sebelum reveal wajah masing-masing. Bila dah jatuh cinta, masing-masing setuju nak tunjuk rupa masing-masing tapi antara lelaki dan perempuan, siapa yang akan pudar perasaan sayang tu bila tahu wajah sebenar tak "se gah macam dalam imaginasi" ?

Aku rasa benda begini banyak berlaku tapi kalau nak buat comparison, antara lelaki dan perempuan.........lelaki akan hilang rasa "sayang" sekelip mata je kalau dia tengok rupa gadis tu macam "tak gah" seperti dalam imaginasi dia. Not to say semua lelaki macam tu, tapi kebanyakan nya lah walaupun wajah diri sendiri tak "gah" mana pun. 

Masing-masing ada citarasa sendiri. Ada juga perempuan yang memang idamkan lelaki handsome tapi bila dalam situasi begini aku rasa perempuan lebih considerate. Rupa boleh jadi kedua bila dah kenal hati budi.

Beza lelaki dan perempuan bila berada dalam situasi "internet dating tanpa reveal wajah"..

Perempuan 
Andai kata jatuh cinta secara "internet dating" dan keadaan sebenar lelaki itu gemuk......

Dalam keadaan begini, kalau seseorang perempuan dah jatuh cinta dengan hati budi lelaki itu selalunya gadis boleh terima rupa lelaki itu tak kira bentuk lelaki itu macam macam mana. Kalau lelaki itu gemuk, gadis akan tetap rasa lelaki itu cute dan anggap lelaki itu adorable seperti teddy bear.So internet dating ni takde masalah unless kalau laki tu ada masalah character ke tu lain lah.

Hati baik + rupa tak "gah" = still adorable


Tengok ni, kalau lelaki tu buruk ke, out of shape ke tapi bila hati budi tu positive dan sangat baik . lelaki yang out of size pun nampak dah macam teddy bear. Momok comel macam teddy bear.

Lelaki
Andai kata jatuh cinta secara "internet dating" dan keadaan sebenar perempuan itu gemuk......


Sudut lelaki ? ehhm, kalau perempuan tu gemuk, gemuk juga lah di mata dia. Terus cabut lari tak jadi nak jatuh cinta. 

Hati baik + rupa tak "gah" = Reject

Hati baik macam mana pun tapi kalau rupa tak macam "taste" dia, mustahil nak pergi jauh. Not to say semua lelaki macam tu tapi most of them lah. Terus lari dan lost contact.

Masalah bila fantasy dah bergabung dengan reality. Ada certain yang boleh accept and ada yang susah nak accept bila rupa tak se "gah" dalam imaginasi dia. On our side, selalunya kalau lelaki tu gemuk ke , rupa tak berapa pun tapi bila hati baik ..kita okay je. Kita boleh accept dan rasa macam teddy bear.

"Internet relationships stimulates people’s imagination and they start the relationships where reality merges with fantasy"

Terasa nak tulis pasal ni bila ada sesuatu yang terjadi melibatkan saya dalam fake relationship. Maaf lah aku guna term "gemuk". bukan aku rasa gemuk ni suatu masalah tapi dalam relationship kalau perempuan gemuk, lelaki mesti nak complaints dan taknak beri peluang pada gadis yang berbadan besar sedangkan aku rasa diorang berhak diberi peluang. Kurus ke gemuk sama je. Yang kurus lawa pun bukan selamanya lawa.  

Conversation saya dengan seorang lelaki yang berkenalan secara online dengan seorang gadis....

Saya: Kenapa tak terima gadis tu, dia baik dan ikhlas. Kenapa tak terima dia?
Lelaki gemuk: Sebab dia tembam. biasa biasa je.
Saya: Gadis tu tembam? Bukan laki ni pun gemuk jugak ke? (cakap dalam hati je lah)

Happy reading and have a nice day...


p/s: mungkin bukan semua lelaki begini tapi ada dan baru je terjadi di sekeliling saya. 





10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


70 comments:

  1. awesome ! straight mengena kaum LeLaki yang cakap tak serupa bikin hoii... hikkss :)

    ReplyDelete
  2. hahaha.. tu lah, dalam internet ni tak semua yang jujur..

    ReplyDelete
  3. I had once, somehow know this guy through texting, and he happens to be not what i expected in real life, and i ditch him. we werent dating but heeehehehe dia frust menonggeng. i was 16 and immature. ok dah. saja nak kongsi cerita dgn namee

    ReplyDelete
  4. Snggah baca blog saya ye

    http://www.byrawlins.com/2012/04/premium-beautiful-testimony-of-new-and.html


    http://www.byrawlins.com/2012/07/sakit-jantung-dan-wanita.html

    ReplyDelete
  5. hehehe.

    kes hari tu kan?.

    kesian kat perempuan tu, dah bertahun tahun kot. tapi pelik la dorang, after dah lama bercinta dalam internet, tak terasa nak jumpa..

    situasi wan dulu ( pernah kenal dengan perempuan dalam internet )

    wan pernah kenal dan berkawan dengan perempuan dalam facebook.

    pernah diajak keluar.
    masing masing ada simpan perasaan.
    sikit sikit je.

    tapi nasib baik!
    sebab awal awal lagi dia dah cakap, " saya ni, bila in a relationship, selalunya, tak tahan lama, sebab saya cepat bosan ".

    after few weeks.
    kitorang macam biasa je.


    sekarang ni masih kawan.
    kawan biasa biasa jelah.
    takda la texting ke ape kan.
    setakat terjuma tu, tegur biasa biasa je.

    kesimpulannya disini.
    kalo dah kenal dengan sesiapa secara online.jangan tunggu lama, kena jumpa, pastu fikir la macam mana hubungan tu patut diteruskan.

    selamat hari rayo namee.

    ReplyDelete
  6. truee..perempuan nie sangat considerate,bkn nk puji sbb diri sendiri perempuan,but benda mcm nie..selalu sangat nmpak dan mmg obvious pon..

    ReplyDelete
  7. erm... betul ke perempuan mcmtu, jap imbas kenangan lama jap.. hehe

    ReplyDelete
  8. saya sangat suka entry yang ini, setuju dengan namee.. memang selalu macam tu la.. pernah berlaku kat kawan saya.. kesian dia senang-senang je kena reject dengan sang lelaki tersebut.. padahal dia sedikit berisi sahaja tapi dia comel kot.. kalau dia kurus mesti cantik.. perempuan boleh je terima lelaki yang kategori gemuk ni sebab comel..

    ReplyDelete
  9. hurmmm... yup. biasalah. mostly, orang akan cakap, iman tu tmpat pertama kita akan tgk. dia tu beriman ke tak? or alim or kebaikan hati. padahal, kita tak leh nafikan RUPA, APPEARANCE adalah perkara yang kita nilai sebab itulah kualiti yang paling luar dan fizikal yang kita boleh nampak.

    solution: REDHA. Kalau kita sampai stage REDHA, kita dapat terima seadanya. Hati yang bersih sahaja yang dapat menilai HATI yang buruk dan baik. dan semestinnya, memilih yang BAIK.

    ReplyDelete
  10. pelik.. dia tak suka sedangkan dia pun sama keadaan dengan orang yang dia tak suka tu..

    jangan hanya melihat luaran sedangkan kita tak tahu hati dia macam mana.. mungkin jauh lebih baik dari luaran yang kita tengok..

    ReplyDelete
  11. this kinda things always happen.. hmm kena hati2 la tuk both parties.. but internet is the biggest influence skng ni kan, even zuan rasa awkward bila tak ada internet for a day..

    hoping to fine the best partner from the internet to keep me away from loneliness..

    ReplyDelete
  12. yup pernah...tapi ini masa sekolah dulu,dia dah pernah tengok pic saya n kami sembang kat phone tiap2 malam..bila dia datang rumah dia terkejut muka saya lain sangat dengan gambar, and i know dia memang reject saya.hahahah.teruk kan?

    ReplyDelete
  13. jangan mudah jatuh cinta...heheeee..

    ReplyDelete
  14. kekadang perempuan pun sama laa sayang.. hehehe. mungkin sebahagian perempuan.. hhehehe.

    ReplyDelete
  15. rupa paras tu x kekal lama..yg penting hati..klu hati baik,InsyaALLAH akan selama2 nya baik :)

    ReplyDelete
  16. lelaki yg mcm tu bkn lelaki yg baik. kalau dia btul2 baik, dia akan terima seadanya. sbb dia akan lebih mementingkan hati, bkn prs rupa..

    ReplyDelete
  17. saya pernah jadi peneman untuk jumpa 1st date macam ni.

    lelaki : perempuan tu hantar gambar kemain cantik dalam hp. bila jumpa, muka ada jerawat banyak. tak sempat nak bersua, tengok dari jauh terus text perempuan tu kata tetibe ada hal..

    perempuan : sanggup tunggu sampai lelaki tu datang, then bila tengok muka hitam. muka berjerawat penuh. tapi dating sampai habis waktu. :)

    perempuan memang tak kisah kalau dah kenal hati budi.. saya setuju pendapat namee ni..

    ReplyDelete
  18. saya selalu mengalami nasib dimana ramai yang hilang sebab saya bukan cantik2 plus badan debab.. tapi saya pernah je couple dengan yang debab. terima je sebab bagi saya cinta bukan pasal ukuran badan atau paras rupa tapi hati. but... now saya kawen dengan sidia yang KURUS. haha

    ReplyDelete
  19. secara jujur mmg tiada kejujuran...

    ReplyDelete
  20. hahaha.. tu namanya lelaki tak sedar diri.. diri sendiri pun kategori bulat, ada hati nak kutuk orang lain.

    ReplyDelete
  21. internet dating lebih baik di elakkan..:P

    ReplyDelete
  22. pendapat masing2.. ada yang lelaki leh trima perempuan gemuk dan ada perempuan yang xleh trima lelaki gemuk..:)

    nice entry

    ReplyDelete
  23. mungkin perempuan pun ada yang macam ni jugak. tapi situasi macam atas ni...kebanyakan lelaki lah yang cabut lari. perempuan boleh consider lagi.

    ReplyDelete
  24. Just want to share my experience (dalam usaha mencari jodoh) Before this i ade bkwn dgn sorang lelaki through chatting dimana i kenal lelaki ni td dr satu website..lelaki ni biase2 je paras rupenye..

    D satu hari d awal perkenalan...

    Lelaki: knp u x kawin lg, paras rupe x penting, yg penting hati budi..

    Me: yup, betul..but jodoh i x spai lg..

    Lelaki: I keje accountant, dulu I blaja kt ireland, I ade 3 ladang tembikai dgn 10 org pekerja

    Me: wah! Dia treat aku dgn duit la, tp duit kr yg aku cari..(dalam hati)

    Me: ekonomi u baik, xkn xde girl yg suke kt u?

    Lelaki: dulu ade sorang perempuan nie hari-hari cal i..

    Me: Owh, ok.. then mn perempuan tue skrg?

    Lelaki: xnk la i, berat bdn 90 KG kot..blh kering badan i nk bg mkn..

    Me: keja accountant, ade 3 ladang tembikai mampu byr gaji 10 org pekerja xkn x mampu nk bg perempuan tue mkn..hmm, alasan je tue..ini kah calon suami yg aku cari..Owh, tidakkk!!! (dalam hati)

    Me: menjauhkan diri (tindakan)

    -Moge perkongsian ini membawa manfaat-

    To Namee, tahniah for this article. :)

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Just to share my experience..

    Before ni i ade berkawan dgn sorang lelaki melalui chatting..i kenal dia melalui satu website..lelaki ni biasa-biasa paras rupenye..

    D satu hari d awal perkenalan...

    Lelaki: knp u x kawin lagi? Paras rupe x penting yg penting hati budi..

    Me: yup, betul..but jodoh i x sampai lagi..

    Lelaki: i keje accountant, dulu i belajar kat Ireland, i ade 3 ladang tembikai & 10 orang pekerja..

    Me: wah! Dia treat aku dgn duit la..tp duit ke yg aku cari??? (dalam hati)

    Me: ekonomi u baik, xkn xde orang yg suke kan u?

    Lelaki: dulu ade sorang perempuan ni, hari-hari cal i..

    Me: Owh, ok..then mane perempuan tue sekarang?

    Lelaki: xnk la i..berat badan 90 KG kot..boleh kering bdn i bagi dia makan..

    Me: keje accountant, ade ladang 3 ladang tembikai, mampu bayar gaji 10 orang pekerja, xkn x mampu nak bagi perempuan tue makan..hmm, alasan je tue..ini kah calon suami yg aku cari??? Owh, tidakk.. (dalam hati)

    Me: menjauhkan diri (tindakan)

    Moge perkongsian ini membuahkan manafaat

    To Namee: tahniah! Sy suke article awk.. :)

    Tq.

    ReplyDelete
  26. guys are attracted to the physicality of women as they are to the economic stability of men.

    i don't know why we're created this way.

    i don't know the cause of this architectural discrepancy between the personality of men and women.

    i just know that they exist. in fact, we all do, including u i reckon, given that u were not born yesterday.

    as such, shouldn't ur blog give a balanced account of both gender?

    ReplyDelete
  27. real situation..memang kejadian begini lah yg selalu terjadi..saya ni jenis tak percaya dgn relationship through internet ni..ehehe..

    ReplyDelete
  28. shahada...me too ! :D

    pikir kool.. :)

    ReplyDelete
  29. esham flight training kat mana namee?

    namee dah baca dah blog ni?

    http://dilladoodledat.blogspot.com/

    saje nak promote.

    ReplyDelete
  30. wan...comelnya blog tu
    !! esham ? hehhe. wan start training bila ?

    ReplyDelete
  31. Ada betulnya entri ni,
    tapi perlu ingat, tak semua lelaki macam tu..
    tp dalam masa sama, tak semua perempuan macam yg digambarkan..
    Kalau terjumpa yg jatuh cinta dgn hati budi, alhamdulillah, beruntung laa sape yg dapat..

    singgah blog aku yek
    cErolian.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. Ada betulnya entri ni,
    tapi perlu ingat, tak semua lelaki macam tu..
    tp dalam masa sama, tak semua perempuan macam yg digambarkan..
    Kalau terjumpa yg jatuh cinta dgn hati budi, alhamdulillah, beruntung laa sape yg dapat..

    singgah blog aku yek
    cErolian.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. sy setuju dgn entry nie..


    nielah risiko kalau bercinat di alam maya...jadi eknalah hati-hati, takut jugak org yg kita jatuh cinta tue penjahat ke ape...=,="
    perempuan biasanya bila dah jatuh cinta dah tak kisah sangat rupa fizikal lelaki tue..tapi lelaki mmg kalau boleh nk yg cantik2 dan slim2 ajer..tapi tak smeualah, ada jugak lelaki yg boleh terima pasangannya seadanya kn..

    ReplyDelete
  34. wow!!
    pocket lambat untuk nak komen entry menarik ni :D

    humm..
    komen jahat...
    wanita tak mementingkan rupa tapi kestabilitian hidup dan hati budi,
    tapi lelaki, lebihkan rupa dari segala.

    tu yang dok jadimacam macam tu :D
    heheh

    ReplyDelete
  35. pernah jumpa situasi mcm ni, kena kt kwn sendiri..agak kejam lelaki yg buat dia mcm tu.. nk reject kenala ukur baju di badan sendiri.. tiada manusia sempurna..

    ReplyDelete
  36. tak jugak lah namee.. aku internet dating jugak... masa bercinta dulu muka aku banyak gila jerawat.. sumpah huduh gell.. merah2 kot.. tapi mmg dia dah tahu dah dari dulu.. bila jumpa pon dia oke jer sampai lah sekarang.. lagi 5 bulan nk kawen dah..huhu

    ReplyDelete
  37. betul!! saya setuju dgn awk.. melalui pengalaman sndiri..kihkih..

    dlu penah berkenalan by kwn,then cntct melalui fon..sll duk borak sesama..suara laki tu mmg best sgt larr..hha..cair beb.tapi skali jpe..badan gemok..tp still boleh terima lelaki tu..hehe..tp jodoh x pnjg..sbb jrk jauh..ahaks..


    then kalo yg lelaki plak..sy pnh bace blog pompuan ni..dia berkenalan dgn lelaki tu kat alam maya jugak la..xpnh jpe..then 1ari tu dorg jupe, gurl tu cete kat blog..xlama lepas tu bile sy buke blk blog gurl tu dorg dh clash.mmg la gurl tu xlawa mane..so dpt disimpulkan kat ctu..lelaki tu mesti xleh terima kekurangan gurl tu.sbb lam masa singkat pas dorg jpe,trs laki tu xlayan dia..kesian sgt.

    ReplyDelete
  38. Namee...situasi nie penah jd kat kawan sm dulu...depa bercinta bukan main lah sekali bila jumpa dia tengok popuan tu gemuk dia terus tinggalkan...kesian kadang2 bila ada lelaki yg macam tu... buat apalah dulu bukan main duk mengorat bila dh jumpa terus tinggal atas dasar muka n badan wanita itu gemuk...

    cubalah sayang n cinta perempuan tu seadanya..kn?

    ReplyDelete
  39. pernah gak jatuh cinta melalui telefon sahaja . nak2 lak dri penggilan yang salah . tapi bertahan 2 bulan lebih je sebab rasa tak sanggup nak cinta org yang tak leh nak tgk masa tu

    ReplyDelete
  40. setuju!!! ppuan kalo dah knal hati budi, rupa no2. sbab hati die dah ckup bhgia dgn karakter org 2.

    ReplyDelete
  41. betul tu. llaki xbleh trima. trus riject. perempuan boleh berfikir lg then trima jgk..

    ReplyDelete
  42. cik cammy....em orang terdekat saya pun ada juga. kesian pula saya tengok sebab diorang berkawan on the net lama sangat! but then bila jumpa, laki tu terus macam taknak dah. taknak bual...taknak apa2 n kept on giving excuses. :/

    ReplyDelete
  43. fani cun....sebab awak cun ! heheh :D tahniah nak kahwin dah! hehe . syukur alhamdulllah. happy for you :)

    ReplyDelete
  44. mizztina...sedih bila tengok orang terdekat kena macam ni.

    pocket...fitrah lelaki..memang suka pada kecantikan! :)

    ReplyDelete
  45. Writing awak memang honest gila ek namee? Time zaman sekolah dulu memang rasa semua budak camtu, tapi bila dah meningkat usia tengok kawan-kawan tak tengok dah sangat pada rupa, yang penting perangai.


    ReplyDelete
  46. yup...biasanya terjadi macam tu...tapi masa zaman akak dulu, penah gak buat benda2 macam tu...lelaki yang selalu UPkan diri diorang kaw2...cara describe diri sendiri tu macam hensem gila baban...bila jumpa...macam muka pecah rumah je...dahtu ada hati plak nak budget dapat perempuan persis model...ntah pape...

    ReplyDelete
  47. agaknya memang lumrah lelaki suka pada kecantikan kot..!

    ReplyDelete
  48. kalau boleh internet dating dijauhkan...hoho -,-

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. laskar.....haah. saya pun elakkan. :/

    ReplyDelete
  52. ogosh....em selalunya laki macam tu lah.expect beyond expectations actually.

    ReplyDelete
  53. Tak pernah jatuh hati dgn org tak kenal sori i noe hati penting but is the face we see everydaay

    ReplyDelete
  54. kan. lelaki memang tak suke perempuan gemuk.

    saya dan suami berkenalan di internet. jatuh cinta..baru berjumpe, bertunang dan berkahwin. masa berjumpe..sama2 kurus...tp sekarang masing2 menambah berat badan.

    ReplyDelete
  55. internet dating ni boleh dikatekan gamble la gak, tapi xsemua pompuan je yang dapat pengalaman hitam dalam intrnet dating ni...laki pun ade pengalamn hitam mase intrnet dating....pengalaman saye yg dasyat sbg lelaki dalam intrnet dating ni,saye penah chat dgn sorang awek ni..muke cun gile dalam pic kt fb lepas 6 bulan chatting dengan awek ni ajak jumpe.....excited gile la nk jmpe die ni lg-lg awek mmg xde......masing2 da jnji nk pakai baju hijau mase jumpe........mase hari jumpe tu ade seorang awek yang berbaju hijau melambai-lambai dari jauh baru je nk g dekat sekali tgk muke awek tu ade halkum......pergh sentap gile....mmg pengalaman yang hitam dalam hidup.....hehehehe.....

    ReplyDelete
  56. xsetuju...status ni berada disebelah pihak je...xsmue laki cmtu..n xsmue pmpn cmtu...hnye disebabkn sorg laki yg buat, smue laki dicop cmtu??zaman skg ni mcm2 ad...pmpn pn ad buat gak.. tp xsmue laki n pmpn cmtu... juz my opinion.. no hard feeling..

    ReplyDelete
  57. saye setuJu ! :D wlupun xsume tapi kebanyakannye cmtu..

    ReplyDelete
  58. X stuju sgt kot.. sbb ak sndri tma ex ak yg gmuk dan xdk org maw..pas tu ak ubh dia jdi cun cmey pa suma.. bkn sbb pntgkn suma tu tp untuk kyakinan dri dia gk.. and then bla dia asa dh da market.. ak kna tggl.. yela msti nk lgi perfect kan.. actually suma sma. Nma ja manusia xtaw bersyukur laki ka pmpuan kita mmg xpuas ngn pa kita ada..

    ReplyDelete
  59. setuju.. cinta muka buku.. sy kenal bf sy pun melalui fb...

    ReplyDelete
  60. ERR tah..sbb selalu kena mcm tu.yg sama,tgk dari jauh..then bagi alasan..kehkeh..alaa ade aku kesah..jodoh tu rahsia Allah.. mungkin dia bkn utk kita.kan ramai lagi tak kawin ape nak risau,janji jgn kebas laki orang kan

    ReplyDelete
  61. Setuju. Bukan bermakna lelaki benci atau xsuka perempuan gemuk. Cuma bukan pilihan aje untuk dijadikan pasangan. Kalau nk jadi kwn baik ok aje. Kenanyakan lelaki mmg mcm ni (jujur dari sy yg srorang laki ;p).

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...