Sunday, September 9, 2012

Entry Bergambar : Kisah Menyayat Hati .Eh?

Hello peeps..

Ini kisah kucing saya. sobs sobs. :B

Saya ada kucing. Nama dia Kartina. Dia berpenyakit kanser. Mula-mula aku tengok mulut dia berlendir dan dia selalu takde selera nak makan. Bila tengok lendir semakin teruk, kakak aku pun fikir nak bawa pergi doctor dan check. Bila check, doctor kata Kartina berpenyakit kanser mulut. Banyak ulcer dalam mulut dia, pipi-pipi dalam daging dia tu dah luka teruk dan bernanah-nanah. hmmm.

See the lendir. 
Berlendir. Ada time nanah dia sampai pekat warna hijau dah, mulut pun berbuih-buih dengan lendir hijau. Nak operate pun dah sampai tahap teruk dah, yang boleh buat hanya lah cuci luka dalam mulut dia and bagi makan makanan yang daging lembik tu je, so that luka dia tak lah bertambah luka. 

Dia dah la sakit kanser, tiba-tiba dia pregnant pulak. aduh, aku dah pening kepala dah sebab before ni dia dah beranak twice and for both time pun anak dia mati dengan menyayat hati .Plus Kartina jenis tak tahu jaga anak pulak tu. Kita yang manusia ni lah yang rasa sedih dan tak sanggup tengok. Tapi nak buat macam mana, entah bila dia berkenalan dan berpacaran dengan kucing jantan sampai bunting pun tak tahu lah bila. Bila masa Kartina pergi dating and ada pulak yang berkenan kat Kartina ni walau busuk bangkai hanyir bau nanah mulut dia... :O over high taste ya kucing jantan...heh

Inilah anak Kartina, ada 4 ekor tapi 2 ekor mati sebab lahir tak sihat. Dah Kartina tak sihat, anak dia pun jadi tak sihat sebab minum susu tak sihat dan jadi penuh dengan lendir bila mak dia jilat bulu anak dia. sigh. Dari 4 tinggal 2 ekor je.

At last aku transfer je anak-anak Kartina ni pergi kat ibu angkat. Kebetulan kucing aku lagi sekor ni beranak jugak. Nama Markonah. Inilah dia gambar Markonah dan anak-anak nya...



Mula-mula Markonah buat tak endah je kat anak Kartina. Taknak menyusukan pun sebab bau busuk sangat kot baby-baby Kartina ni walaupun dah lap-lap dah lendir kat badan baby-baby tu. 
Terpaksa kurung Markonah and the babies dalam cage sebab nak paksa dia biasakan diri dengan anak Kartina jugak.hmmm. Memang nampak macam kami kejam tapi terpaksa sebab bagi susu tepung pun taknak, nanti mati pulak. Hmm.


Dah 2 weeks macam tu baru lah semua dah macam biasakan diri. Anak Kartina and Markonah dah biasakan diri and jadi adik beradik sejati dah ! Tidur pun nak dalam satu katil. Sanggup berhimpit. awwww


Cuma kadag-kadang tu kesian jugak tengok Kartina macam rindu sangat kat anak-anak dia. Selalu curi-curi masuk sangkar dan nak menyusukan. Selalu wait tepi cage sebab nak tengok anak-anak dia. Sedih gak tengok tapi ada lah bagi dia main-main dengan anak dia tapi problem bila dia jilat anak dia, anak dia jadi kotor dan sakit bila terkena lendir nanah air liur Kartina tu. hmmphh.
Tunggu tepi sangkar, curi-curi masuk sangkar sebab rindu kat anak-anak dia... :''/ sedih. sobs sobs

Tapi kita buat ni untuk kebaikan dia juga maaa. dia pun boleh buang air dengan tenang...tapi keadaan Kartina memang teruk pun. Every week mandi pun still jadi kotor sebab air liur dia tu lendir sangat then melekat lah segala kotoran kat bulu dia. Air liur pekat dia tu dah jadi macam gam dah...gam UHU pun kalah. Kalau terkena kat tangan kita lendir tu, dah cuci tangan dengan sabun pun masih bau hanyir lagi. :B gulp

tapi thanks to ibu muda ni lah, Markonah yang pandai jaga anak dan rela (kena paksa) jaga anak Kartina pulak. Kesian jugak kat Markonah, sampai labuh la dada dia (eh kucing panggil dada EH?) haha
Kena menyusukan 4ekor ni. kena paksa I mean extra 2 ekor lagi.

Markonah penat dah.  nak tengok camera pun tak larat dah.

Tapi..kejam kah kami pisahkan Kartina dan anak-anak ? :B

Happy reading and have a nice day....




56 comments :

  1. ya Allah .

    akak , tak kejam pun ape yang akak buat tu . lagi bagus adalah kak . tabik ah dgn akak ! :):)

    ReplyDelete
  2. a lil bit sad on the part yang dia tunggu anak2 dia tepi cage tu. alahai siannya... tp tu lah, binatang ni akan faham kita buat untuk kebaikan dia dan anak dia. well done namee sebab sudi dan sayang lagi pada kucing yang dah sakit teruk macam tu. sesetengah orang, bila kucing dia sakit ke apa ke, terus dibuang. bukan dirawat. makin tambah kesakitan! well done

    ReplyDelete
  3. I x dapat nak imagine kalau I ditempat U.. Kesian kat Katrina.. Tak sangka kucing pon boleh kena kanser.. btw naseb baek Markonah ada.. btw,semoga u n family tabah untuk hadapai penyakit katrina tuu n smoga u n family dipermudahkan dalam segala urusan.. amin.

    ReplyDelete
  4. Kesian kartina.
    Hmmm..
    nak makan pon susah.
    semua susah.macam mana la kalo kucing ni boleh cakap.

    wan ada sekor kucing.
    sama macam kartina.
    dulu, masa dilahirkan, dia ada 2 beradik ( termasuk dengan dia ).
    masa dorang masih kanak kanak.aktif sangat.
    mereka suka gurau gurau.
    kejar kejar.
    pastu main kejar serangga atas rumput.
    dan setiap kali wan nak bukak pintu masa awal pagi.
    dorang ni dah tunggu dah..bila bukak je..dua dua lompat masuk.
    kelakar.

    tak lama pastu.
    yang sekor ni mati.
    pastu sekor lagi pun sedihh..termenung je...

    sekarang.
    dia bersorangan...

    pantang nampak wan.
    mesti ikut.nak makanan..
    wan "geli" sikit dengan kucing.
    tak suka dia kejar kejar bila wan pegang makanan.

    orang cakap.
    bila kita buat baik dengan haiwan ni.
    mereka akan doakan kita.

    atok pernah cerita.
    ada sorang laki ni.
    malam tu dia bunuh kucing.
    serabut sangat..
    dia pukul kepala kucing tu untill pecah..pastu terus mati..

    malam tu jugak.
    datang ribut dan ranapkan rumah diaa..

    eh, panjang plak wan komen.

    ReplyDelete
  5. namee, mmg tkleh nk ubat kn sakit mulut si kartina tu ke? mmg kesianlh tgk dia. kalau pakai ubat gamat, cuci mulut nya tu, tkleh ke? pakai cotton bud.

    ReplyDelete
  6. hehe,baca entri namee sambil tersenyum,berjasa markonah ni...*glamor nama kucing namee,ehehe

    ReplyDelete
  7. alaa. kesiannya kucing yang sakit tu :(

    ReplyDelete
  8. Haha. Menarik.. sekurang2nya anak kartina dapat minum susu ibu. :D




    p/s: Kucing pun sayangkan anak..

    ReplyDelete
  9. sedih kan bila tgk kucing sakit..haritu kucing saya kena asma. tak leh nak bernafas langsung. benafas pun guna mulut je smpi banyak air liur dia keluar..
    bawak gi klinik haiwan, kena suntik n make sure bagi dia makan ubat. alhamdulillah 3 hari lepas tu dia ok balik..masa tgk dia semput, saya rasa cam jantung saya behenti berdegup jugak. huhuh.

    ReplyDelete
  10. kesiannyaaaa kartina tu. TT__TT
    kesian anak2 dia jugak.huhuhu.
    harap2 cpt sembuh.

    ReplyDelete
  11. terharu jugak lah baca entry ni namee.. kesian. tak kejam la.. bukan memudaratkan kucing2 itu. comel saya tengok or bela kucing.. =)

    ReplyDelete
  12. sedihnya...(T___T)
    takde cara2 nk rawat penyakit dia ke..?
    kalau org kena kanser kena gi kimoterapi @ bedah...tapi kalaukcuing mcm mane tue..?

    kucing pun sygkan ank dia..sedih tgok gambar katrina kat tepi sangkar tue...

    awk tak kejam lah namee...awk buat utk kebaikan ank2 diakan..smoga katrina sembuh sperti sediakala ye...(^__^)

    ReplyDelete
  13. sedih juga baca blog kak namee. semoga si kartina tu tabah ye. tskk tskk, teringat kat kucing niza yang dah mati.. tapi dia mati sebb batu karang.. :(

    ReplyDelete
  14. kisah kucing yang mengayat hati ='(
    ya Allah tapi comel gila kucing2 nameee >___< nak satu ! ^^

    ReplyDelete
  15. Kasihannya Kartina !! T___T
    Demi kebaikan anak Kartina, terpaksa pisahkan dia dengan ibunya kan :l

    ReplyDelete
  16. wah sedihnye. kisah kucing yg menyayat hatiku..

    ReplyDelete
  17. dh tu kartina skrg menanti waktu jelh ea? doc x bg ubat pape ke? cian tgk

    ReplyDelete
  18. xkejam la namee.. ni utk kebaikan mereka bersama.. kang tkt terjangkit lak penyakit kartina kt anak² dia..

    ReplyDelete
  19. memang sedih tapi at least u dah cuba yg terbaik..jika sy, tak mampu kot nak sabar..sbb xgemar kucing

    ReplyDelete
  20. hahaha..comel je jalan cerita ni. tapi kesian juga dekat kartina tu. nak buat macam mana, demi kebaikan anak2 dia.. boleh juga bagi markonah susukan.. huhu

    moga kartina cepat sembuh..

    ReplyDelete
  21. yaAllah sedihnya.... kucing pun sayang anak..

    ReplyDelete
  22. xkejam..u did the best for them :) u are such a penyayang la namee :D

    ReplyDelete
  23. sobsob..sedihnya bila tengok dia tunggu anak dia tepi kandang tu..

    tapi takpelah,itu utk kebaikan dia jugak :')

    ReplyDelete
  24. kesiannya kat kartina... doktor ada bagi ubat tak kat dia?

    ReplyDelete
  25. Itu yang terbaik kan. Salute kepada Markonah!

    ReplyDelete
  26. sedih sungguh ceritanya namee..huhu..smpai tahap camtu ye, leh jadi knser dlm mulut kucing? sedih :(

    ReplyDelete
  27. xlah namee..utk kebaikan anak2 dia jugak.naseb baek ade markonah. klo tak, tak tau sape nak bagi anak2 dia minum air susu yg sihat. ;)

    ReplyDelete
  28. comelnyaaaa..saya memang obses dengan kucing..^_^

    tapi kesian kat kartina..huhuhu..doktor ade bagitau tak berapa lama jangka hayat dia disebabkan kanser tu? huhu..sedih pulak bile tahu penyakit kartina..

    baiknya markonah..good mom!

    semoga 2 ekor lagi anak kartina tu membesar dengan sehat..

    ReplyDelete
  29. Cantikkkk tuan markonah ni knn:-P

    ReplyDelete
  30. nama dia soo klasik. hihi
    btw comel2 lah namee

    ReplyDelete
  31. sedih tgk ktrina dok tepi sangkar..

    ReplyDelete
  32. thank u for all u comments. doakan kartina sembuh ok.:) anak2 dia pun makin besar dah. hehe

    ReplyDelete
  33. shahadah...jangka hayat takde tapi dia sakit dah dekat 2 tahun dah. hmm.

    ReplyDelete
  34. sedihnya kisah kartina ni. part paling sedih bila dia tunggu kat sangkar. semoga kartina cepat sembuh.

    ReplyDelete
  35. tu bukan kejam, tapi demi kebaikan tau dik..taperlah, nak wat camne. mmg dah tader rzki katrina nak jd ibu mithali, kuikui~

    hope si katrina cpat sembuh dan sihat..:)

    ReplyDelete
  36. u x hntr die g vet ke namee? sbb my kucing pun mcm dlu, x de slera nak makan and then end up mati mcm tu sebb berat kurang. nnti kat vet, doktor bagi vaksin, n quarantine die, pakse die makan semua.. at least for three days... n u kene control die sangat2 supaya die makan betul.. :)

    ReplyDelete
  37. bawak dah dulu tapi doctor macam taktahu nak watpe. maybe nanti i akan ikut nasihat u lah. bawa dia g vet lain pulak. thanks :)

    ReplyDelete
  38. sedihnya bila baca part yr cat tggu sbelah cage.. tpi tak kejam pun cara awk.. awk bt yg tbaik utk dorang.. :)

    ReplyDelete
  39. kyra...tu la. ingat nak bawa pergi hospital upm pulak. sedih gak tengok dia tunggu tepi cage tengok anak dia.

    ReplyDelete
  40. Syahdu baca.memang pencinta kucing ea ^^

    ReplyDelete
  41. sedihnya.:( but namee bagus sbb still jaga dia.tak kejam pun sbb kesian anak2 katrina nnt if bejangkit.so better asingkan je.lama2 nanti biasa la dia tanpa anak2nya..

    ReplyDelete
  42. meleleh air liur tu kanser eak.. sbb dulu kucing pnah jadi mcm tu igtkan food poison.. tp bg minum air kelapa setiap hari masa + ubat n bla2.. alhamdulillah dah sihat tp selepas beberapa bulan meninggal jugak sbb org bg racun dlm makanan yg diorg letakkan untuk kucing2.. sob sob... jahatkan diorg.....

    ReplyDelete
  43. knp x spay kn katrina? kecian dia... plus klu spay insyallah makin sihat.. =( kurang penyakit

    ReplyDelete
  44. Bagi kucing tu minum 1 t/spoon minyak gamat n pati ikan haruan.ok tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...