Thursday, September 20, 2012

Proses Beli Kereta


Hello peeps..

Ini kali pertama aku beli kereta, dalam masa seminggu je loan dah lulus. Cepat jugak diorang buat kerja. So ini aku nak share proses beli kereta bagi sesiapa yang ada plan nak beli kereta buat kali pertama. Tak la susah sangat proses beli kereta. Asalkan document untuk proses beli kereta lengkap dan cantik. So ini lah dia proses beli kereta…

Dokumen untuk proses beli kereta…
-Kad pengenalan
-Lesen Memandu
-Surat tawaran kerja
-Bank statement 3 bulan latest
-Tambahan - Statement KWSP

Bank statement aku , dari 4 bulan terakhir aku memang jaga betul.Duit keluar masuk semua aku susun cantik-cantik. Duit extra income semua aku masukkan dalam bank yang aku guna untuk beli kereta ni. Keluarkan duit pun sikit-sikit nak buat bank statement cantik punya pasal. Plan nak beli kereta, 4 bulan awal aku dah standby cantikkan bank statement. Balance biar kasi banyak dalam bank tu. Terpaksa berjimat cermat beberapa bulan.

Later than, pergi lah bank nak update buku bank tapi aku pun bengong tak update buku tiap bulan. So bank memang tak boleh nak retrieve balik semua bulan-bulan lepas punya statement. Minta print bank statement tak boleh pulak, sebab account aku guna buku bank. Last-last bank yang nak bagi loan kata takpelah, bagi statement account kwsp aku. Dia nak check je samada betul ke tak gaji kita banyak ni dan nak tengok caruman tu betul ke dengan tangga gaji. So, anda semua jangan jadi bengong macam saya.Kalau akaun ada guna buku bank, update lah tiap bulan. Mudah untuk apa-apa urusan.

Dah tengok kwsp, memang betul but then problem dengan company. (company swasta selalunya) So dia kata dia nak penjamin, so okay lah. Aku deal lah dengan kakak aku untuk jadi penjamin (rasuah janji nak beli vacuum). Petang tu terus lulus.

So inilah dia…
Mula-mula nampak, sengih jugak la.yela, kereta pertama atas nama sendiri pulak. seronok tiba tiba. Apehal seronok tanggung hutang...hahaha

Gelabah nak belajar . macam belajar mula mula bawak kereta pulak rasa. ni tengah belajar guna manual mode. ok, jangan harap lah nak try manual. automatic sepanjang masa sudahh. haha. dah lupa nak bawa manual pun. Encik Azhar terangkan dengan penuh semangat , i was like.. aaa haa aa haaa. tapi tak faham. :P perempuan memang macam ni kaaannn. 

Aku beli kereta ni dapat la beberapa gadget, gps , smart tag tu .

Kalau nak tahu kita layak ke tak beli kereta tu…
a)Contoh, kereta bayar bulanan RM1000. Darab dengan 3 .Total RM3000.so gaji kau kena lebih dari RM3k tu.

b)Contoh, kereta bayar bulanan RM200. Darab dengan 3 .Total RM600.so gaji kau kena lebih dari RM600 tu.

Kalau gaji kau lebih dari total yang dah darab 3 kali tu, layak lah. Mesti lulus punya loan. Paling kritikal pun, dia akan minta penjamin.

Kalau nak guna graduate skim, dokumen yang diperlukan adalah..
1)Kad pengenalan
2)Lesen Memandu
3)Surat tawaran kerja
4)Sijil graduation
5)Bank statement 3 bulan latest

Aku apply graduate skim ni tak lepas, so try loan macam biasa  baru lepas. 

Korang kalau nak try, try lah call Encik Azhar ni. Hes very helpful and friendly. Mudah nak berurusan dengan dia. Tak kena tipu punya. Sampai orang dari Penang pun minta tolong dia sebab dia pandai deal dan bank luluskan. InsyaAllah. Yang penting, dia tak tipu duit orang. Kalau bank kata ada refund money, dia dengan besar hati bagi duit tu kat customer dan tak tipu. Discount pun ada. 
Ini Encik Azhar. Boleh contact dia , tanya number kat saya nanti.





Muka hutang bank RM 96 ribu.  sekali dengan bunga RM 121k macam tu lah. bayar bulanan 1k..:B *kentut.

Nak contact Encik Azhar...sila ke http://www.proton4utoday.blogspot.com/


Happy reading and have a nice day...


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


129 comments:

  1. nameeeeeeeeeeeeeeeeeeee,thank you so much, onie ada plan untuk beli juga, start from now onie jaga bank statement,terpaksa berjimat cermat juga,hihi :D


    nanti kasi no en.azhar kat onie tau..

    ReplyDelete
  2. huyo!
    header baru..
    kereta baru..

    ehem ehem :)

    ReplyDelete
  3. Info berguna sgt!thanks!
    Bestnye dpt pakai kereta sndri guna duit sendiri kan :)

    ReplyDelete
  4. wah banyaknye duit namee..anyway congratulation...dapat kereta baru!!!cantik!!!

    ReplyDelete
  5. new header!

    new car!!

    bila nak bawak jalan???

    ReplyDelete
  6. banyak benda yang wan baru tahu dari sini.

    thanks ye namee.

    namee dah kerja lah?

    lepas ni, kena tahu jugak bahagian enjin kereta tu..supaya lebih efisyen dan kereta tak selau meragam.
    orang cakap, kereta Malaysia ni, kalo tak jaga betul betul, selepas beberapa tahun, banyak ragam jadinya..

    ReplyDelete
  7. yeaa dah ada kete sendiri.pasni leh jalan2 ngan senang lenang.hehehe.itu kereta proton ape ek?cam inspira je.plat wxh ni plat kl kan?hehehe

    ReplyDelete
  8. means gaji u ni more than 3k la?? perghhh...

    ReplyDelete
  9. En Namee oii, apasal beli kereta perotton..xbagus ma. just advice

    ReplyDelete
  10. wahh best la namee da ade kete..congrats2 ;)...sy pun ade plan nk beli kete jgk ni..hehe..tggu2, kompol2 duit dl...baik2 bawak kete ^^

    ReplyDelete
  11. wahhhhhhhhhhh..syoknyaaaaaaaaaaa..dah ade kereta sendiri..saya ni bile la nak merasa ade kereta sendiri..uhuhuhu..

    namee beli preve eh? ;p

    ReplyDelete
  12. Memang seronok pakai kereta baru, yg tak seronoknya time nak bayar balik loan tiap2 bulan. Yg paling fed-up kalau ambik loan sampai 8-9 tahun, kereta dah nak reput hutang belum settle...aaduzzzz...

    ReplyDelete
  13. Wahh!!! Bestnye berkereta baru.. dan selamat membayar hutang.. ngeeee..

    ReplyDelete
  14. wah! detail namee bg taw...hehe

    cun! kereta baru..

    :)

    ReplyDelete
  15. tahniah laa..untung bdn..da keja beli keta gedabak..bwk la kucing ksayangan kamo tu..hahaa

    ReplyDelete
  16. woahhh best nya namee dah ada kereta >___< namee nape tak beli yang kaler itam ? kereta mahal-mahal nie , lebih cantik kalo kaler dia itam . nampak elegan

    ReplyDelete
  17. eh, kereta kl dah 'WX...' dah. Bestnya. Aff sruh mama ambik no.plate sana tp dia nk yg kedah jgk ;_;

    ReplyDelete
  18. namee, happy driving and drive safely ;)

    ReplyDelete
  19. wah...ade kete bru..best...tumpang bley..hihi

    ReplyDelete
  20. ni lah namanya bayar spi tua...hahhaha. syok la da dpt kereta baru, sendiri punya plak tu. tp yg tak best tu kena pakai penjamin kan, sabau je lah. nama pon keje swasta. seb baik en hasben keje gomen, jd taklah pakai penjamin. kalau tidak musti bakal jd cam cik namee juga, gunakan rasuah ke atas adik ipar, hahhahha...

    pasni leh posing maut atas kereta baru...tak sabau nak nengok, kekekkke~~

    ReplyDelete
  21. ko tak rase rugi ke bayar dekat2 seribu bulan2 untuk kete namee?hehe kalau aku, hutang kereta kene bwh 500 sebulan. lebih dari tu membazirun sebab kerete adelah sejenis liability

    ReplyDelete
  22. VAH! tahniah namee for being able to pay and buy ur own car! 1k banyak tu per month. when will i be able to have my own car tsk tsk. lesen pun takda hehe

    ReplyDelete
  23. congratz dah berjaya beli kete.. teringat mase beli kete dulu.. memang ade certain prob ngan dokumen.. alhamdulillah lulus gak ^__^

    ReplyDelete
  24. Aku menyesai beli reta dulu sebelum rumah..haha..

    Jangan kata beli ja..kena kira maintenance, minyak, insurance & roadtax dan juga jgn lupa..TAYAR..haha

    ReplyDelete
  25. bila nak bawak saya jenjalan dengan kete baru tu?hehehe

    ReplyDelete
  26. Ouh..lebih kurang 10thn lah byran balik ye.lepas ni namee kena lah blaja cmne nak tukar tayar, cmne nak isi air itam dan jangan lupe basuh kereta..heheh

    ReplyDelete
  27. ha leh wat panduan ni nanti..wah nanti bawak iera lah.hihihi..vromm

    ReplyDelete
  28. wah namee ada kereta baru dah. boleh bawak jalan2 hihi

    ReplyDelete
  29. aish, macam mana lar saya nanti nak beli kereta, sebulan dah seribu. Gaji kene mantopp. :)

    www.sharizamyusri.blogspot.com

    ReplyDelete
  30. ececeh.. dah ade kete baru.. leh tumpang round masjid india tak?? hehehe...

    kite ade kete tapi lesen takdok.. reti start je tapi tak reti nak bawak.. :)


    anyway.. header baru nampak??? :)

    ReplyDelete
  31. wewitt.kete baruuu!nak tumpang sebelah Nameee! :P

    ReplyDelete
  32. wa.. mesti kete cntik kan namee^^ kete ape tu~~

    ReplyDelete
  33. hehe..k.namee,nnt blh bawa sy g jln2 kan?eh eh :P

    ReplyDelete
  34. k.namee,lps ni blh lah bawa sy g jln2 kan?eh eh eh :P

    ReplyDelete
  35. okey, nak tumpang kereta kak namee please. hehe :D

    ReplyDelete
  36. tahniah.. ;) akhirnya berjaya mendapat sesuatu atas usaha sendiri kan walau terpaksa rasuah kakak.. hahaha..

    psstt: ni yang buat akak lagi teruja nak ada kete atas nama sendirik ni.. (hehehe.. kena gedik manja lebih sikit kat en. suami ni.. wink2)

    ReplyDelete
  37. cantik nyer keter baru.nak goris ada menang paper x

    ReplyDelete
  38. muka hutang tu mmg xbleh blah. namee next post buat mcm2 jenis mimik muka. cam best plakk

    ReplyDelete
  39. thnks for info memeng ade niat nak beli kete bulan depan hehehe
    kebetulan betul

    nak naik nak naik :P

    ReplyDelete
  40. Teringat ayie masa nak beli kereta saga dulu,bos dealkan semua..sekali dah lulus semua,ayie cancelkan..sebab fikir2 balik baik ayie uruskan mana yg penting dulu...bajet kena ada,boleh bayar bulan2 tp maintainance pn kena jgk..so buat masa ni,pakai je la dulu kuda biru cabuk ayie tu dulu..wuuu~

    ReplyDelete
  41. wahh,bestnya beli kereta.tp sy ni x keja lagi,baru habis.mimpi dululah agaknya ye.tehehehe +.+'

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  45. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  46. namee kentut sambil tunjuk gigi kapak --> :B *melting, gua tergoda!

    ReplyDelete
  47. hihi...xpela...janji ada dah kete sendiri...

    ReplyDelete
  48. sesiapa nak number Azhar mintak kat saya ok.

    ReplyDelete
  49. Amboi..macam tokoh korporat la si cantik ni ..hewhewhew

    ReplyDelete
  50. waaaa. namee dah da kereta baru aaa. *berangan nak kereta sendiri*

    ReplyDelete
  51. Wow, monthly R!1k gitewww...;) Not bad as this is your own car...;) Mesti puas hati dah dapat beli kereta sendiri...;)

    ReplyDelete
  52. samaaaa... kita pun baru beli kereta baru... :)

    ReplyDelete
  53. wah best la beli kereta... kereta apa tu lancer ke? sonok aihhh...

    ReplyDelete
  54. azza ingat nak beli honda city bila dah kerja nanti.... harap harap lah..

    ReplyDelete
  55. amboi.. best lah namee..

    header baru..
    kereta baru..
    laki baru... erkk!
    hahaha

    btw, nnt boleh la bwk kite jenjalan naik kete bau kilang tu kan? haha

    ReplyDelete
  56. fuyyoiii, untung la dapat beli kereta..hehe..:P

    ReplyDelete
  57. Sis namee ni... gelak tergolek saya baca entry ni. Tahniah dapat kete baru:)

    Sy baru kat sini~

    ReplyDelete
  58. Namee meh la jejalan kat bangi ni. Ngeee^^

    ReplyDelete
  59. pergh style ! banyak juga gaji namee. meh dtg melaka. bosan nak mampos study sini. wakaka

    ReplyDelete
  60. waaaa. namee dah da kereta baru aaa. untonglah!

    ReplyDelete
  61. waaaa. namee dah da kereta baru aaa.

    ReplyDelete
  62. hutang yang nampak tak apa.. yang hutang tak nampka barang apa yang dibeli lagi masalah ahhaa

    ReplyDelete
  63. Nak kawen ngan namee ah. Bleh namee?

    ReplyDelete
  64. tahniah dapat kereta baru :D
    lama x jenguk blog sis namee ^^

    ReplyDelete
  65. saya punye loan kereta dah setel.. tibe2 berangan nak tukar kereta baru plak.. ~hehe~

    ReplyDelete
  66. Apa lagi namee..bawaklah elie pergi pusing kota! :D

    ReplyDelete
  67. good info, namee! thanx... (lama dah x dtg sini....harus tepek kat bloglist baru selalu singgah nih. hehe )

    ReplyDelete
  68. Wah! Congrats dapat kete baru. Tak boleh tumpang naik, tumpang gumbira ja mampu. :D

    ReplyDelete
  69. untuk pengetahuan semua...penjamin diperlukan hanya jika BANK tidak mempunyai keyakinan terhadap majikan & pendapatan bakal peminjam sahaja di samping komitmen yang sedang ditanggung oleh bakal peminjam. Ada juga pemohon pinjaman yang bekerja dengan syarikat SWASTA tidak memerlukan penjamin.....

    Apa yang penting ketika bank interview kita kena jawab soalan mereka dengan yakin...dan tugas pemohon juga adalah memerlukan anda membina keyakinan PIHAK BANK untuk meluluskan pinjaman.....SAYA HANYA SEKADAR MEMBANTU ANDA

    SEKIAN
    AZHAR PROTON

    ReplyDelete
  70. jom pusing pusing cheras..jgn lupa singgah laundry akak tau budak cantik!

    ReplyDelete
  71. favourite dah entry.. semoga berguna nak beli kereta nanti :D

    ReplyDelete
  72. izzati...hehe. nanti ada kereta bawa saya jalan2 tau . hehe :D

    ReplyDelete
  73. INILAH SENARAI PROMOSI DISKAUN
    UNTUK BULAN SEPTEMBER - DISEMBER 2012
    (bergantung juga kepada memo dari pihak proton untuk jadual promosi diskaun dari masa ke semasa...

    PROMOSI REBAT (DISKAUN) PENGGUNA - 0KTOBER 2012
    promosi bermula dari 1 Oktober sehingga 31 Disember 2012

    SEMUA MODEL SAGA FLX 1.3 AUTO/MANUAL - RM1,500
    SAGA FLX SE 1.6 - RM1,500

    PERSONA STANDARD AUTO/MANUAL - RM1,000

    EXORA STANDARD MANUAL - RM1,500
    EXORA EXECUTIVE MANUAL - RM1,500
    EXORA EXECUTIVE AUTO - RM0.00
    EXORA PREMIUM AUTO - RM0.00
    EXORA PRIME PREMIUM - RM0.00

    INSPIRA EXECUTIVE AUTO - RM4,000
    INSPIRA PREMIUM AUTO - RM2,000

    PREVE EXECUTIVE & PREMIUM - RM0.00

    *Daftar kereta di JPJ sebelum atau pada 31 Disember 2012
    - keterangan lanjut boleh menghubungi di talian 013-2795517

    ReplyDelete
  74. dah ada kete.. tahniah.. boleh jalan-jalan nanti..

    ReplyDelete
  75. tahniah dah dpt beli kereta..
    mudah-mudahan lepas nie dpt beli kereta pulak....:)

    ReplyDelete
  76. Aiyaa.. teman pung baru sebulan pakai kereta, pakai pun sbb dah serik accident bawak moto, btw, nice car and plat no... hee

    #kubukanmatrempit

    ReplyDelete
  77. Tahniah Namee atas pemilikan kereta Inspira baharu anda!!!

    Juga kepada Azhar Proton... sekalung TAHNIAH juga kepada anda kerana telah menaikkan nama Penasihat Jualan Proton... saya juga berkarier seperti anda & cara anda juga telah lama saya praktikkan... kerana ini adalah amanah kita... Syabas!!!

    Daripada Che' Li (017-6338 699) of DZ Automobile (M) Sdn Bhd, 15G - 16G, Jalan Damai Mewah 1A, Taman Damai Mewah, Off Jalan Semenyih, 43000 Kajang

    Dijemput kesemua sahabat Namee & pembaca blog ini untuk datang ke majlis pembukaan Showroom kami pada hari esok, Sabtu, 20hb Oktober, 2012 antara jam 11:00 pagi & 6:oo ptg.

    ReplyDelete
  78. saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada NAMEE...kerana komen anda tentag khidmat nasihat dan penerangan di dalam blog ini alhamdulillah, secara tak langsung telah menarik minat Cik NOR SYAZA AQIRA...untuk membeli proton SAGA FLX SE 1.6 (SOLID WHITE)melalui PROTON 4U TODAY...(JENAMA AZHAR PROTON) dengan tawaran DISKAUN RM1,500, hari ini 20/10/2012 saya telah menyerahkan kereta beliau tepat pukul 12.00 Tengahari (SABTU) di TAMAN SERI SENTOSA, Jalan Kelang Lama...namun begitu saya terlupa mengambil gambarnya..diharapkan Cik NOR SYAZA AQIRA tidak lupa untuk menghantar gambar kepada saya...dan sekali lagi SEKALUNG TERIMA KASIH KEPADA NAMEE....Insyaallah, akan ada SAGUHATI DARI SAYA...dan akan saya hantar melalui POS jika saya ada rezeki lebih....ALHAMDULILLAH...amin

    SEKIAN
    AZHAR PROTON
    013-279 5517
    www.proton4utoday.blogspot.com

    ReplyDelete
  79. Che' Li, Saya juga pernah menjadi SA di DZ Automobile, tetapi di lokasi SHOWROOM lama di TASIK SELATAN (sebelah TEKUN NASIONAL).

    SEMOGA DZ AUTOMOBILE akan terus berjaya di LOKASI YANG BARU....

    :),

    Best Regards
    AZHAR PROTON

    ReplyDelete
  80. tenkiu tuan tanah, info yg sgt berguna.

    ReplyDelete
  81. waaa.. bf baru :) jeles ni. hikhikhik

    ReplyDelete
  82. Berape en azhar bg komisen ni.

    ReplyDelete
  83. ramai orang dia mampu beli bayar bulanan RM 1k selama 3 tahun pada bank.tapi seringkali TERLUPA pada maintance/part/risiko kecurian etc etc. dan anda semua ingatlah.perjanjian sewa beli kenderaan ni merupakan acara utk orang muda muda dan belia mcam tuan blog dan saya ni ke kancah muflis.

    sekarang kalau tak salah hutang RM 20k keatas dah muflis kot.

    ReplyDelete
  84. common sense. kalau tak bayar, muflis lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm proton showroom kat giant batu caves je. ke salah? huuu

      Delete
    2. ya betul...memang di Proton showroom Giant Batu Caves....

      Delete
  85. belum beli dah fikir muflis.he2..kereta ni kita untung pakai jer.mahal kereta selesa dan selamat.saya rasa Namee buat pilihan yang bijak..Sebab saya pun pakai honda stream.bagi saya puas hati biarpun harga bulanannya lebih rm1k.

    ReplyDelete
  86. bagi saya tak salah Namee ingin membeli kereta idamannya walau pun mahal kan.kereta nie untung memakai..yang penting,selesa dan selamat.Duit memang akan habis kalau tak digunakan.so,gunakannla ia sebelum digunakan untuk benda lain..At least kalau kereta nampak jugak hasilnya kan.

    ReplyDelete
  87. 1k sebulan baik amik subaru.. 1.3k sebulan, tapi gigil jgk laa tangan aku time bayar.. zzzzZzz

    ReplyDelete
  88. nak tips beli rumah pule pliss namee tq ^^

    ReplyDelete
  89. cm ne kalau dalam adik beradik tu tak de yg boleh jamin....org lain boleh jamin tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inspirasi bersama kini ....hanya ada 1 bank sahaja yang masih membenarkan saudara mara / kawan utk jadi gurantor

      Delete
  90. kn bagus klo spend skit dr 1000 tu utk buat simpanan insrance... incase pape jd... x bebankn penjamin utk byar htang knderaan tu ntt.. keluargn pn x trbeban nk bntu byar bil hs
    ptal pakar klo ad medic card 500k..

    ReplyDelete
  91. Adakah isteri / suami anda bekerja di luar pejabat atau kerja lapangan? Adakah anak anda aktif dalam sukan dan kerap berjemur di bawah terik matahari? Adakah anda masih ingin kekal Cerah?

    Call / Sms: +6016 2715447
    Email: 772shine[@]gmail[.]com
    Google up: Shine FS

    ReplyDelete
  92. mak oi...mahainya keta.... kita mampu beli keta sorong ja..haha

    ReplyDelete
  93. Replies
    1. di Proton Branch Giant Batu Caves (Gombak)

      Delete
  94. Jika ada pertanyaan dan inginkan butitan boleh klik link blog saya

    www.keretabaru4utoday.blogspot.com

    ReplyDelete
  95. Memohon untuk pinjaman cepat dan mudah untuk membayar bil-bil dan untuk memulakan pembiayaan baru projek-projek anda pada kadar faedah yang paling murah sebanyak 3%. Sila hubungi kami hari ini melalui: eagleloanfinance@hotmail.com dengan jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai tawaran pinjaman minimum kami adalah 1,000.00 kepada mana-mana pilihan pinjaman amount.I pagi disahkan, berdaftar dan legit lender.You boleh menghubungi saya hari ini jika anda berminat untuk mendapatkan ini pinjaman, hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai proses pinjaman, proses seperti terma-terma dan syarat-syarat pinjaman dan bagaimana pinjaman akan dipindahkan kepada anda. Saya memerlukan jawapan mendesak anda jika anda berminat.

    ReplyDelete
  96. Gaji kena lebih dari installment x3 tu boleh pakai untuk dgn proton2u ni je atau mana-mana sama je?haha

    ReplyDelete
  97. PROTON PROMOTION 4U TODAY
    PROTON EDAR @ GIANT HYPERMARKET BATU CAVES SELANGOR
    www.keretabaru4utoday.blogspot.com

    We are offering
    'NO BOOKING FEE'
    'NO HIDDEN CHARGES'
    'NO PROCESSING FEE'

    We will assist you to have
    100% loan for all applicant / buyer (If qualified)
    100% loan for Graduate Scheme
    100% loan for Government servant
    100% loan for Private sector staff

    * Discount

    *Free Gift
    PETROL
    SMART TAG
    TINTED VOUCHER (worth up to RM400)
    SERVICE VOUCHER - for free oil filter (3 x)
    STEERING LOCK
    PROTON UMBRELLA
    TOUCH N GO CARD

    *term & condition apply.

    Document Required for loan application
    A) GRADUATE SCHEME
    AGE : 20 - 30 yrs
    1) Mykad
    2) Driving License
    3) Offer Letter
    4) Confirmation Letter (if aplicable)
    5) Salary / Pay Slip - 3 months
    6) Bank Statement (if applicable)
    7) Diploma / Degree / Full Transcript
    8) Utiliti Bill - TNB / SYABAS

    B) Private / Government Staff
    1) Mykad
    2) Driving License
    3) Salary / Payslip / Payment Voucher - 3 months
    4) Bank Statement - 3 months
    5) KWSP (EPF) Statement - 3 months (if aplicable)


    SHOWROOM LOCATION
    PROTON EDAR @ GIANT HYPERMARKET,
    BATU CAVES GOMBAK, SELANGOR
    (Car Park - Area B)

    CONTACT DETAILS
    AZHAR
    013 - 279 5517
    Fax : +603 - 6188 7085
    Email : protonedar6014@yahoo.com

    ReplyDelete
  98. Halo, saya Mr Harvard Smith , pemberi pinjaman pinjaman swasta yang
    memberikan pinjaman kesempatan waktu hidup .
    Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal untuk meningkatkan bisnis Anda ?
    Anda telah ditolak oleh
    bank dan lembaga keuangan lainnya ?
    Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek ?
    mencari lagi karena kami berada di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu . Kami meminjamkan dana kepada individu
    membutuhkan bantuan keuangan , yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang
    untuk membayar tagihan , berinvestasi pada bisnis pada tingkat 2 % Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui email . :
    harvardsmithloans@gmail.com

    Data PEMINJAM 'S

     1 ) Nama Lengkap : .......................................................
     2 ) Negara : ...........................................................
     3 ) Alamat : ..........................................................
     4 ) Negara : ..............................................................
     5 ) Sex : ................................................................
     6 ) Status Pernikahan: .................................................
     7 ) Pekerjaan: .....................................................
     8 ) Nomer Telpon: ................................................
     9 ) Saat ini posisi di tempat kerja : .....................
     10 ) Pendapatan Bulanan : .............................................
     11 ) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan : .....................................
     12 ) Jangka waktu pinjaman: ................................................
     13 ) Tujuan Peminjaman : ............................................
     14 ) Agama : ........................................................
     15 ) Apakah Anda menerapkan sebelum ...............................

     Terima kasih ,
    Mr Harvard

    ReplyDelete
  99. caya lah namee...kete baru tuuu!!!! hehe
    fizi ni.

    ReplyDelete
  100. Apakah Anda mencari pinjaman? Atau jika Anda menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan? Anda memiliki tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Global Finance Elizabeth terbatas pinjaman hibah kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Silahkan hubungi kami melalui e-mail hari ini smithlowrenceloancompany@gmail.com

    PEMOHON DATA:

    1) Nama Lengkap:
    2) Negara:
    3) Alamat: A
    4) Negara:
    5) Sex:
    6) Status Pernikahan:
    7) Pekerjaan:
    8) Nomer Telpon:
    9) Posisi Saat ini di tempat kerja:
    10) Pendapatan Bulanan:
    11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
    12) Pinjaman Jangka waktu:
    13) Tujuan Peminjaman:
    14) Agama:
    15) Apakah Anda sudah menerapkan sebelumnya;
    16) Tanggal lahir;
    terima kasih. Mr smith

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...