Saturday, September 15, 2012

Susah Nak Jawab

Hello peeps..

Saya ada adik, dia lelaki. Saya ada banyak adik beradik perempuan tiba-tiba mak saya beranakkan dia tiba-tiba je ada adik beradik lelaki .Lahir lah seorang mamat pot pet pot pet banyak tanya sebagai adik bongsu. Pertanyaan macam entah apa-apa, saya jadi tak tahu nak jawab macam mana. Memang pelik bila kau ada ramai adik-beradik perempuan and all the sudden ada adik lelaki.

Bila tengok cartoon

Adik saya: Eh namee, apa yang bulek-bulek (bulat-bulat) tu ?
Namee: Oh tu . bomb. nak meletop.
Adik saya: oh boleh telepop (meletop) ke ? 
Namee: haah, meletop. 

Tak tahu nak jawab macam mana dan explain satu persatu. So the best way adalah reka cerita mengarut. Kadang-kadang cartoon pun buat figure entah apa-apa. Kita nak explain pun mestilah jadi malu dan tak tahu nak explain and where to start. Kalau explain dari mula, mesti dia tanya, macam mana susu datang dari situ ? Susu jual kat kedai pun dari situ ke ? haa, nak jawab macam mana ? :O Aih jenuh nak jawab . Macam mana tumbuh ? Aihh lagi pening soalan.

Bila suruh solat
tengok muka degil dia. yang pakai baju melayu peach colour tu.

Liat jugak lah adik aku ni, bila disuruh solat. Then jenis yang suka argue pulak tu..

Namee : Nain, pergi solat sekarang. Dah masuk waktu maghrib dah ni.
Adik saya: Tu namee , tak solat pun. Dah azan ni tapi namee tak solat pun.
Namee: Tak boleh solat. Kita sakit period.
Adik saya: yeke sakit, nampak sihat je siap boleh online tengok facebook.
Namee: sakit laaa
Adik saya: Sakit apa? tak baring tidur pun.
Namee: sakit la. perempuan je ada sakit ni tiap bulan.
Adik saya: yekeee, adik nak jadi perempuan. macam mana eh ?  :O kena pakai bra kan?

Boleh je nak explain, tapi nanti tanyatanyatanya tanya tanya......:B Macam-macam jugak bila dapat adik yang suka loya buruk and suka argue. haiyaa. Lepastu bila kita tak jawab soalan dia, dia marah and buat muka. 

Bila sayangkan mama dia sangat

Pada suatu hari, mak saya sedang bual-bual dengan adik saya ni sambil nak tidurkan dia...

Adik saya: Adik sayang mama sangat. nanti nak kahwin dengan mama lah.

Then dia senyap jap macam sedang berfikir...

Adik saya: Eh macam mana nak kahwin dengan mama. nanti adik dah besar mama dah tua sangat pulak kan...banyak kedut pulak...

Mama: (hahahahah) 

Hari tu tengok atlet perempuan ada bulu ketiak kat newspaper, then dia pun sibuk tanya . Kenapa orang besar ada bulu tiak tu ? Lepas tu siap tanya "Namee ada ke ?"

Phsyco gila tak ? 

Hmm, bermacam-macam soalan lagi yang ditanya. Kalau nak tulis lagi, memang berderet. oink oink. Hari tu tanya sunat tu macam mana, but then saya tak tahu nak explain saya tunjuklah gambar orang sunat dari internet sebab gambar akan terangkan , dah tu terus takut nak sunat.haha. Menyesal pulak tunjuk gambar tu. 

Happy reading and have a nice day..




49 comments :

  1. hahahahahahahahaha..lawak la adik namee..saye ade adik sedara yg perangai sebijik macam ni masa die kecik..tapi smpai sekarang umur dah 12 tahun pun still banyak jugak bertanya sampai malas nak jawab..tensi~~~ hehehehe..

    btw, adik namee sangat hensem! ^_^

    ReplyDelete
  2. kalau saya pulak, saya sorang je perempuan yang lain sume laki.. so saya ni jenis simpan aje dlm hati.. tak tau nak kongsi apa..

    ReplyDelete
  3. comelnye adik namee..

    tapikan namee sy penah baca 1 artikel, dia tulis budak yg banyak tanya soalan ni insyaAllah akan jadi budak pandai..

    sy pun selalu kene layan anak buah yg tanya soalan ntah apa2..nak x nak layan ajelah tapi mmg kene belok sana, bolek sini time jawab tu..hehe..

    ReplyDelete
  4. Hehehe, seronok jugak ada adik banyak mulut macam tu, takda la bosan sangat nanti.kan?

    susah lah nanti bila nak paksa dia sunat..haaaa.tak tahu.

    ReplyDelete
  5. klau adik perempuan tu ckp direct pn xpa xrasa malu sbb pompuan dgn pompuan..llki ni ssh sikit dn ofcoz mmg byk tnya kdg2 xmsuk akal pn ada...heheh

    ReplyDelete
  6. haha~comel je adik k.namee ni..mcm kakak nye jgk..budak2 kan k.namee..byk sunggoh soklan depa..huhu

    ReplyDelete
  7. Jujur la namee.yg bulat tu kene jawab dgn jujur.kang die nampak yg real punye die lari takut teletop

    ReplyDelete
  8. Budak-budak zaman sekarang lebih bijak. maybe pengaruh media massa kot. so, sebagai orang yang lebih tua kena bijak menjawab.. takut salah jawab kang lain pula jadinya..


    anyway.. comel la adik namee.. bijak pulak tu.. kirim salam eh.. :)

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. hahaha comel ja adik tuh =p

    masa kecik2 rasanya mana2 budak lelaki pun nak kawen dgn mak dia.. lama2 faham la tuh

    ReplyDelete
  11. aaa samalah nasib kita.
    masa puasa :

    adik : kenapa kakak tak puasa ?
    i : period lah ..
    adik : period tu apa?
    i : sakit perut ah (takkan nak bgtau lebih2).

    hari berikutnya :

    i : kenapa kau tak pose?
    adik : adik pon period. (sakit perot)

    fineeeeeeeeee .

    ReplyDelete
  12. tak berat pon blog namee.
    macam biasa.
    hehhe.
    tulaa..
    namee pernah cakap nak tukar..

    agak agak nak buat header macam mana?

    ReplyDelete
  13. ahhahah..adik namee ni funny laa..tp bdk2 mmg ske tny bkn2..aduhaiii..kte yg dewasa ni laa kne jwb btol2 aduhaiii..bom2 hehehh

    ReplyDelete
  14. hhahaha. tapi baguslah, dia banyak nak tahu. hee

    ReplyDelete
  15. sampaikan saya yang baca ni pun saya tak tau nak komen apa.hahahahaha

    ReplyDelete
  16. bijak adek namee ni..suke bertanya..hehe

    ReplyDelete
  17. hahahaha kelakar je adik namee..kanak2 memang banyak bertanya,hehe..

    *namee pun jawab kelakar jugak,hehe..

    ReplyDelete
  18. hahaha comelnya dia ! tanya bab tu je. siapa ajar ni ? kahkahkah.. i love babies not children. they're annoying ! :p

    ReplyDelete
  19. arghhhhhhhhh haah la.. adehh peningnye nk mlyn adek namee tu^^

    ReplyDelete
  20. tak berjawab lagi satu soalan tu.. "Namee ade bulu ketiak ke?"
    haa, jawab la. hahahaha :p

    ReplyDelete
  21. hahahhaa...

    nain ni sangat comel lah :)
    geramnye...
    teringin nak jumpa dia..

    ReplyDelete
  22. hakhakhakhakhak, seb baik akak ada adik pompuan jek. tu pon masa kecik dy asyik nak follow jek kita ni pakai apalah, buat apalah, naik menci pon ada. tp lastly, bila dah tua bangka nih, jd seronok plak, sb dy dah sebijik macam kita. kalau nak mengadu nseb pon, dy boley paham.

    pengalaman ngn budak laki tader agi, sb akak ada abg2 jek, ngn abg2 pon tak rapat sb beza umur kan.

    dah kawen plak, masih lagi tak beranak laki. jd masih tidak pandai nak suaikan diri. ce bayang tetiba termengandung anak laki, musti akan rasa janggal...for sure...huhuhu

    ReplyDelete
  23. haha.sengal loh adeq namee..
    cmne laah kalo dh bsor tu..bertmbah loyar die.heheheehe

    ReplyDelete
  24. karton mr bean tu memang melampau kan . besaar sampai mcm tu , buat budak2 curious nak tau . ishhh ishh ishhh

    ReplyDelete
  25. hahahahhahaha....

    namee... xelok nipu... ce cite tros... ;p

    ReplyDelete
  26. hahahha dapat adik camtu kena la terima..bagus kalau budak banyak bertanya ni..hihi,,

    ReplyDelete
  27. sama mcm ajid.last tu,best picture evah!

    ReplyDelete
  28. hahaha. trgelak2 baca entry ni. jauhnya adik namee fikir. anak sdara sy pn xpenah tny2 camtu :D
    btw, nice entry :)

    ReplyDelete
  29. hahaa.. tergelak2 baca entry ni~
    jauhnye adik namee brfikir :)
    btw, nice entry~

    ReplyDelete
  30. hahaha..soalan bebudak mmg memeningkan kepala nk jawabb

    ReplyDelete
  31. i dont have any young sibling since im th youngest one tapi bila fikir balik kerjaya akan pikul nnt macam nak jawab kalau org duk tanya tak sudah apa dia hadapi. ha sudah gabra dah ni.

    ReplyDelete
  32. banyak lagi soalan dia yang pelik. haha

    ReplyDelete
  33. haha..mmg susah ade adik mcm ni.nasib adik fiqa xmacam ni.kalau x,jenuh jugak nak menjawab.

    ReplyDelete
  34. aku rasa adik ko ni dalam golongan orang orang bijak.kehkehkeh..

    memang dah besar nanti sembang taknak kalah la ni.

    serius.

    ReplyDelete
  35. heheheee..kelakarlah adik namee!
    tapi budak lelaki mmg suka tanya soalan pelik2, sama macam anak akak yang lelaki tu.. penat nak jawap!

    ReplyDelete
  36. hahaha..kelakar.. tp budak² diusia dia, mmg ngah explore n sikap ingin tahu dia kuat.. sbb tu byk tanya dan kadang² merepek..

    ReplyDelete
  37. tak sabar nak tunggu anakku sofea membesar, best ghak jawab soalan soalan macam nie..

    ReplyDelete
  38. hahahahaha

    namee..eka kecik2 dulu,memang becok..
    becok sangat..
    mak cerita,

    nampak gula..

    mak,mak..mana datangnya gula??

    mak jawab pokok tebu

    'oh pkok tebu,habis mana datangnya dia jadi yang petak kecik2 ni..tebu tu keluar air mak'

    hahaha

    pastu tanya lagi..

    'mak,macam mana beras ni jadi beras???'

    'mak,cemana kicap ni jadi kicap.'

    dan macam2 lagilah...

    tapi bila dah besar,baru lah faham bila budak2 asyik tanya kita macam2..jawab dgn tenang..

    ReplyDelete
  39. budak2 ni memang banyak tanye tau.. geram je nak jawab..

    ReplyDelete
  40. kelakar je dia.. nama dia daniel kan? azza pun ada adaik nama daniel perangainya masyaAllah... tapi dah besar ni kurang la sikit.

    ReplyDelete
  41. Super lawak..
    Mesti kalau sehari takdengar celoteh nye, rase mcm xsempurna je kan..hihi...
    Bile ade, bising potpetpotpet sampai rse nak mara je...huhu

    Saya follow kat sini ;)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...