Wednesday, October 10, 2012

How We Met

Hola peeps....

Hello.Oh hey .Oh heloo. Hai.Assalamualaikum.

Saya dapat soalan cepu emas dari seorang blogger on my jiwang side. Maksud dia, kisah cinta lah tu. Kenapa tak share pasal kisah cinta pun. Oh, saya ada someone dalam hati saya juga and ini lah macam mana kami berjumpa first time. Kes cinta pandang pertama.

Ingat lagi masa lepas habis SPM, yahooo !! Masa tu minta izin mama papa.. 

Saya: "mama, boleh tak adik nak pergi Mid Valley dengan kawan-kawan naik komuter" ..."

Mama: Tak payah lah. duduk rumah je.

Saya: alaa. Please. Mak Fara pun ikut jugak. Intan pun ada ma !

Mama: Yela. Elok -elok keluar rumah.

Woo, gila best. For the first time , mak aku bagi berjalan jauh dengan kawan. Masa tu tengah habis SPM dan tentu tentu lah tengah wait for the result kan. Nak kerja kat luar mama tak bagi, Dia prefer aku duduk rumah tolong kemas rumah dan tengokkan adik dapat elaun RM350 tiap bulan as pocket money. Okay, lupakan pasal tu.

So, seingat aku January 2006, aku pun excited lah nak pergi Mid Valley. Motif nak pergi Mid Valley tu nak keluar jalan-jalan. Rasa heaven lah. Sebab family jenis mengongkong .Nak pergi Jusco nearby pun tak boleh. Dulu rasa memberontak dan whining jugak, kenapa dengan ma pa aku ni. Semua benda pun tak boleh. Tapi sekarang aku bersyukur gila sebab mak ayah aku kongkong macam tu. Sebab aku terjaga ! :) Alhamdulillah.

Oh, setibanya di Mid Valley, aku macam kanak-kanak biasa lah yang seronok, I was only 18 kot..hihi. Sengih je sambil jalan sebab that was my first time naik KTM dan pergi Mid Valley. Kesian kan ? KTM pun aku tak tahu yang mana satu. Tapi takpelah, asal aku tak cultural shocked dah la. hehe. Jalan-jalan, pergi makan McD dan ada nak jumpa someone named Abu.  Cadang nak jumpa Abu di food court atas tu, so aku and kawan-kawan pun pergi lah naik food court.....

Bila sampai di table berkenaan, I saw this one guy macam Chinese je rupa dia, kawan-kawan aku kata dia asyik pandang aku je. 

Pernah aku tanya dia,kenapa tenung teruk sangat time tu .Dia kata dia macam nampak...
Luna Maya

Tamara Bleszynski

.Nak ambil hati untuk pikat and asyik tenung and puji je. poyo jugak lah.hehe

Aku tak sedar pun dia pandang. Yela, aku baru umur 18 tahun kot and the guy nampak macam lingkungan umur 28-29 macam tu.Tentu lah kau rasa macam takut je nak pandang balik. So buat tak tahu jela. Masa tu dia pakai kemeja pink Ralph Lauren dan tengah kusyuk makan 2 pinggan nasi ayam.Sambil makan dan kunyah sambil jenguk-jenguk kami. Aku pun....hmmmm takpelah. Nak balik dulu lah sebab dah petang. Nanti kalau aku balik lambat, later time mak aku tak bagi aku keluar dah lagi parah.

Dipendekkan cerita, the guy dapat my number dari seorang kawan . So, satu malam tu aku dapat satu text dari number mana entah tak tahu....

"Hai,I am Isham . Can I be a friend to your mother and father someday ? 8) hehe (siap ada hehe takboleh blah)

Aku terkejut, eh siapa ni tiba-tiba text macam ni.Salah number kot. Aku tak reply,aku senyap je.Dia text kali kedua pun aku senyap then bila baca text dia yang kelima baru aku rasa terbuka hati nak reply. Sembang-sembang,bincang-bincang , aku rasa dia ni lelaki baik. Lepas tu,dia soft spoken . Cakap lemah lembut sangat. cecececeh. Aku tak tahu lah lelaki baik ni macam mana sebab aku takde kawan lelaki sepanjang sekolah. Ada kawan lelaki pun zaman back then from Sekolah rendah Seafield and Seafield 3 je kot. Itu zaman sekolah rendah dan mostly dah lost contact pun. Bila masuk sekolah menengah Sekolah perempuan semua dan memang takde can pun kenal lelaki sebab mak aku tak kasi aku keluar rumah dah tu macam mana nak berkenalan dengan sesiapa. Ye tak ?

So,Isham ni kira macam my first guy lah sepanjang aku hidup ni. Dia text, aku pun reply pendek-pendek. Dia kata dia nak kenal mak ayah aku kan, so takpela. Datang lah rumah. Sembang-sembang dengan mak and dia pun nyatakan hasrat nak kahwin dengan aku kat ayah aku. Nak kahwin masa tu, ayah aku kata tunggu namee habis degree dulu, maksudnya lagi 4 tahun lah kan?.Isham kata okay,dia sanggup tunggu. Mak aku plak dah mula tak suka dia maybe sebab jarak umur jauh, maybe sebab macam pandai-pandai nak ajak kahwin, many possibilities la sebenarnya.

So,dari situ jadi lah hubungan tanpa restu. January 2006-2011 hubungan tanpa restu.......Walaupun kami berkawan dan tak pernah declare couple atau ada title ,tapi perit juga lah bila kau tahu dia sayang gila kat kau dan kau pun sama selesa dan suka sayang kat dia tapi hubungan tu tak boleh nak pergi jauh sebab dihalang.

muka kecewa. eceh

Dia kata dia takut aku suka lelaki lain atau lelaki lain kacau aku bila aku masuk university. Isham kata .."isham boleh tunjuk kesungguhan Isham kat Nameera (dia tak panggil saya namee sebab dia kata namee tu macam tomboy je) dan berdoa je supaya kita ada jodoh' . 
gambar-gambar saya semua dia simpan dalam logbook, flying license dan airport pass. Dia kata dia bersungguh nak kenal saya. terharu jugak lah bila ternampak dia adore saya macam ni. 


Kalau January tahun depan genap lah kenal 7 tahun. Straight 7 tahun tanpa henti . Pertama kali pergi Mid Valley, terus temui cinta. Boleh ? hehe

Panjang plak saya taip, sambung lah nanti...hehe . on part 2. part 2 pendek je. i promise. Apa-apa pun saya sayang mak saya ! :)

Happy reading and have a nice day...


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


87 comments :

  1. fuyohhhhh.. untonglah orang cantekk.. hehehe.. mamamaah!

    ReplyDelete
  2. ala..tergantung lah..tgk syok2 baca dh abis..hhihi

    ReplyDelete
  3. hehhhehe, sweetttt..akak pn 1st time jpa en abang kat mid. kat mcD plak tuh. tgk skali dah macam mat rempit. rasa nak larikk jugak time tuh. mana taknya, blind date. rerupanya, abg tentera, hehhe. bwa jpa mak, mak pon ok. tu yg jd kawen tuh. hehhhe. malas nak tgu lamalah dik, lagipun, akak nih, ayah pon da tader, bila2 masa jek org leh ngata. jd baik ijab kabul ja. kurang dosa, walaupon waktu tu ada yg cop kita nih menggatai..hummm..manusia, tutup telinga jer lah..

    ReplyDelete
  4. wahh..7 tahun! patut la namee selalu komen entri blog saye yg ade kaitan dgn my relationship yg 7 tahun tu jugak cakap lama dan doakan saya yang terbaik selalu..ooo..tahu dah kenapa..hehe..

    saya doakan semoga ada jodoh namee dengan isham..sweet sangat isham..sanggup tunggu namee..lama tu 7 tahun..*ulang balik ayat namee kat saya* hehe.. (^_^)

    ReplyDelete
  5. ecececehhhh....terbuka jugak hati nak share kisah cintan namee ye.....cepat2....part 2 please.....#sibukjekan..

    ReplyDelete
  6. wah.. lama jugak kenal.. ;)

    ai dulu.. amik masa 8 tahun kenal+kawan dengan en. suami sebelum kami mendirikan rumahtangga.. ;)

    ReplyDelete
  7. alaaaa sedihnya hubungan tanpa restu, yelah maybe jarak umur tu kan ..

    jodoh & pertemuan di tangan Allah swt, berdoalah namee, semoga mak namee terbuka hati utk terima Isyam tu ..

    ReplyDelete
  8. waa gitu gitu..hehehehe
    masa memula kita nampak blog namee,ada slide gambar namee n isham..

    so sweet..hehehehe

    ReplyDelete
  9. wahh..tak sangka pulak namee da berpunya rupanya. sweet btol jln citenye. must be one funny guy :)

    ReplyDelete
  10. awwwww.... sweetnyer namee.. abang Isham tu mr Pilot ke?? :)P

    ReplyDelete
  11. kalau part 2 panjang pun i sanggup membacanya. hehe.


    u sangat cantik :)

    ReplyDelete
  12. yeah akhirnya ada jugak kisah diri namee,hee...namee,untung kalau lelaki tu sungguh nak fikir masa depan,bukan macam setengah org bila cakap bab kawen bermacam alasan dan berlengah..:)

    ReplyDelete
  13. Namee lamanya dia bertahan!cepat part 2 plak.

    ReplyDelete
  14. hati si gadis ini sudah dicuri begitu lama rupanya..hehe sweet story.. patut la aritu tnya zuan hat yai sesuai jadi destinasi honeymoon or not..lol

    ReplyDelete
  15. hehehe..

    moga terus kekal ke syurga namee.
    first guy tuh..

    Shuhada ni, boleh dikatakan, ramai jugaklah yang berkenan, ada ( ramai ) tanya mak dia shuhada ni dah berpunya ke belum. Ya Allah, risau sungguh wan..mak dia selalu cakap Shuhada dah berpunya..

    boleh dikatakan, kerap jugaklah wan jumpa shuhada ngan mak dia dalam seminggu..

    kadang tu segan..mana la tahu, dalam fikiran mak dia " bila la syazwan ni nak hantar rombongan ".

    wan tak mampu buat apa apa lagi. Nak bagitahu umi dan abah?..hmmm..macam dia tak support je sebab wan takde pekerjaan tetap lagi..wan ni perahsia orangnya..

    kadang tu risau sangat.hmmmmm..tak mampu nak buat apa apa lagi..

    namee, apesal Isham dari MAS, now kat academy pulak?.

    ReplyDelete
  16. kelas gitu.. boleh buat drama sinetron.Moga jodohnya kekal ye. ;)

    ReplyDelete
  17. EHEEEEEMMM...... yea....dah tau sape bakal suami :D
    hehehe....
    jangan lupa jemput tau.. - rina

    ReplyDelete
  18. saya pun mempunyai family jenis mengongkong. mula2 rasa tak best sebab kena kongkong kan. keluar rumah pun kena ada had masa. tapi sekarang saya faham kenapa mereka buat macam tu. saya bersyukur mempunyai keluarga yang mengongkong. hasilnya kita terjaga. ceewah. lamanya perhubungan Namee tu dgn si dia. Insyaallah, kalau jodoh tak ke mana. ^___^

    ReplyDelete
  19. one of the favored tactics used by boy to tackle/approach a girl is texting her, and you've successfully faced with the very same situation! :D in this story, i know his texting is filled with good intentions! :) semoga hubungan kalian ini tetap terjalin indah dan tetap kukuh serta semakin erat! xxs

    ReplyDelete
  20. samalah kite. tak boleh kluar rumah n kena kongkong.tp bila dah besar ni,baru rasa bersyukur sgt dpt parent camni :')

    anyway,smoga hbngan korang berkekalan amin :)

    ReplyDelete
  21. oh my namee..senyap2 ye..hihi..
    sapelah lelaki misteri & bertuah tu hihi

    ReplyDelete
  22. 2012 mesti ma sis namee dh restu.hehe..

    Tak sabar nak baca part 2 pulak.

    ReplyDelete
  23. sama, tapi saya lagi muda dari awak namee. mula2 hubungan tanpa resutu jugak. kenal masa zaman sekolah. family jenis mengongkong tapi, bersyukur jugak.. bila dah besar baru faham :)

    ReplyDelete
  24. kiranya hubungan namee dgn isham masih berjalan lagi la ye?

    namee mmg cantik sgt..teringin nk tgk namee real life hehe

    ReplyDelete
  25. wahhh nameee wewitt sambung la lagi^^ x sabar nk baca^^

    ReplyDelete
  26. masih ingat gambar namee and dia kat blog dulu. hehehehe..moga cepat kahwin ya namee :)

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. wowww Namee woowww!
    lama tuuuu..
    semoga berakhir dengan happy ending!hehe. :)

    ReplyDelete
  29. howww sweet sis Nameera :')waiting fo ur part 2 :P

    ReplyDelete
  30. begitu rupanya... xpe, tahun ni abg 27. Mak namee mesti suke punye :D

    ReplyDelete
  31. betul betul..ada iras luna maya ;)
    tak sabar nak tunggu sambungannya..

    panjang pun tak pe hehehe..

    ReplyDelete
  32. camtu nak berkenalan dengan mak dan ayah jugak la.. haha

    ReplyDelete
  33. camtu nak berkenalan dengan mak ayah jugak la.. haha

    ReplyDelete
  34. wahhhh.... teman dapat rasai kemanisan sesebuah perkenalan tu. untuklah kamu nameera....

    ReplyDelete
  35. so sweetlah!walaupun tak direstu =P

    ReplyDelete
  36. WHAT? flyin g license? u got a flying license? Oh Our God! im so jelly.. belajar kat mane?

    ReplyDelete
  37. suka citer2 gini.... x sempat pulak nak baca... lain kali singgah lagi...

    ReplyDelete
  38. kak namee, this is so sweet :')

    cepat kawen! t jemput myera tau! hihihi

    ReplyDelete
  39. thank you all yang doa baik-baik untuk saya :D :))

    ReplyDelete
  40. hafiz..terima kasih :)

    aisyah..okay, nanti saya buat part 2.pendek je. hihi

    why farouk....tak lah begitu :)

    mira..hehe. alhamdulillah. terima kasih :)

    dya..maaf. semalam ingat nak tulis lagi tapi takut panjang sangat. hehe

    anum..terima kasih :))

    cintazulaikha..eh akak pun jumpa kat mid ke ?? hehe. wah wah..mid ni macam tempat petemuan jodoh dah ! :D saya doakan akak bahagia selamanya ! :)

    ogosh...part 2 coming... :D

    ReplyDelete
  41. aizamia...8 tahun.wah lama tu kak. alhamdulillah akak bahagia dan ada anak2 comel pulak tu :D

    maria...perit juga lah hubungan takde restu ni :)

    eka...hehehe. eh ingat lagi ke ?hihi. dulu namee letak then hide bila family tahu namee ada blog. namee takut kantoi. hehe

    indah...haah, hes very funny :') macam badut. btw, terima kasih :)

    ida...hehe. ye, dia pilot. :) terima kasih ida :)

    bella....terima kasih sebab sudi baca !!! :') hugs !!1

    ayie...hehe. namee bukan taknak cerita tapi rasa macam hubungan takde harapan je.so better senyap je. hehe

    nurul adibah...alhamdulillah... :) thank u kamuu.

    ReplyDelete
  42. Salam. Wah your blog sgt menarik & ohsem! =) Jom join.. http://www.aimisyahirah.com/2012/09/segmen-cik-misya-nak-follow.html

    ReplyDelete
  43. zuan...hehe. saja je tanya laaa.

    wan... takpe wan, rezeki wan akan sampai nanti. tak pun wan tunang dulu. biasalah kerja pilot ni nak menunggu tu yang lama sangat tu. tapi once dah start kerja memang alhamdulillah kalau takde masalah fly..rezeki memang okay. skang wan kerja jadi cikgu ni bleh je wan tunang dulu :)

    ReplyDelete
  44. wan...oh pasal soalan Isham tu...Isham pilot macam biasa jugak cuma academy tak cukup instuctor, then capatain hire Isham untuk jadi flying instructor sebab isham banyak ilmu on the aircraft. dia dulu engineer kapal terbang kat MAS. sebab tu la. but still dia pilot juga. :)

    ReplyDelete
  45. yong...ramai kata cerita saya macam drama.. :)

    rina...hehe./ terima kasih !! :D

    puteri panda...saya pun macam awak...kalau ada jodoh tak lah ke mana. tapi dalam masa yang sama..harao sangat dia lah jodoh saya :)

    dylla...he is ! :D

    rtp...makasih pretty girl. mudahan kami ke jinjang pelamin . amin :)

    nurulll..parents yang kuat konkong adalah yang terbaik. cewah. :)

    jihah...hehe. takde la misteri sangat. hihi. manusia macam teddy bear je :)

    amalina athman..terima kasih. hehe. eh awak ni pandai ! hihi

    izzati....skang dah restu eh ?? hehe. terima kasih.

    kak rina cantik..takyah la tengok saya real life. huduh. hehe. btw, terima kasih kak :)

    janna...ok, nanti sambung...hehehe

    azie...hehehe.saya dah hide dah semua sebab ada family saya tahu blog saya :D

    hayatun..thank you :)

    mysara...takde iras pun sebenarnya. dia yang lebih2. hehe :)

    innanie..kamu lagi lah comel ! :D

    keymekemoo... :D :')

    lynnaiza...part 2 nantiii. hehe

    ameera...terima kasih.:') hugs sikit !

    ReplyDelete
  46. ya allah..lmenyerr namee..ptot la lagi expect dri kite bab cinta ;)

    -cik eyka domo-

    blog kite kne banned sebab lame tak log in..haha:P

    rindu namee :D

    ReplyDelete
  47. laaa patut la lama tak nampak kamu ! hehe. cepat update baru ! :D

    ReplyDelete
  48. xsabar nak tunggu part 2...:)
    mcm crita dalam novel la...ewah..smoga berkekalan dan bahagia selalu...

    ReplyDelete
  49. harapnya, keindahan cinta itu menjadi azimat untuk teruskan hidup....

    ReplyDelete
  50. kak namee..eventho u know ur mom a bit tak berkenan..kak namee still keep on berdoa? i was in the same situation like yours..but mine is because he comes from 'syed' family..the family want sharifah..yeahh masalah keturunan. :)

    ReplyDelete
  51. Iqin....em selama ni my partner yang banyak doa dan sungguh2. I dan dia setia je and was hoping Allah nampak kesungguhan kami on the relationship. we work out things together dan setia. setia dan doa. dah hope my mum terbuka hati. :)

    ReplyDelete
  52. ya Allah this is my first foremost time baca namee ckp psl cinta diri sendiri. tolong la release part2 tu laju2 k ;)

    ReplyDelete
  53. sweet jer baca kisah namee dan dia...=)

    ehem2 dah bau2 nasi minyak dah nie...smoga hubungan namee dgn dia akan berkekalan dan sy doakan smoga kamu bertemu jodoh..=)

    ReplyDelete
  54. wah wah namee.. cepat cepat lah part 2..

    anyway, isham tau namee ada blog tak? yela, mane tau dia tak tau namee ada blog..

    ReplyDelete
  55. wah wah namee.. cepat lah part 2 pulak...

    anyway, isham tau namee ade blog tak.. hehehe. saje tanye...

    ReplyDelete
  56. terbang,,,hehe. amin :') terima kasih,

    ReplyDelete
  57. semoga mendapat restu dan boleh bahagia. orang kata kalau perempuan dapat lelaki lebih tua nanti kita dimanjakan.. mesti best :)

    ReplyDelete
  58. kartini...tak tahu. :) tapi baru je tahu . hehe

    Sayidah...terima kasih. amin :)

    ReplyDelete
  59. hye! tak restu? tp u all dah lme kan? insya-Allah, bnyk2 doa supaya dipermudahkan jodoh. Yg pntg, restu ibu bapa. :)

    ReplyDelete
  60. Okay INI SERIOUSLY SANGAT BANGAT SWEET ! :")

    ReplyDelete
  61. ceh.. salah bace upenye.. dah kuar entry baru aku paham ekau tade flying license..

    rupenye "simpan your pic DALAM flying license"..

    my mind was like.. "simpan your pic AND your flying license"

    gyahaha!

    btw.. resepi cheese kek telah terjadi.. mekasih.

    ReplyDelete
  62. Finally!!! Jumpa jugak blog yang best! Suka blog u! Trus i follow! hehe. I was blog walking now....nak skodeng blog u jerk! Eksaited nak baca ni

    ReplyDelete
  63. so sweetttt nameee!...
    tambah2 dengan mr pilot =D...remind me of my first...but maybe he's not the last one....but i'm happy,if he happy....

    Happy for both of u too!

    ReplyDelete
  64. suwet dik....insyaAllah Isham akan jaga awak dengan baik...amin

    ReplyDelete
  65. suwet dik....insyaAllah Isham akan jaga awak dengan baik...amin

    ReplyDelete
  66. Hee.Lama tak masuk sini.Kak Namee dah busy nak kahwin rupanya
    Btw faham sangat rasa mcm mana kena kongkong dengan parents.Langsung tak boleh keluar rumah even dengan member baik sendiri.

    Saya umur 21 pun masih keluar dengan mama kalau nak pergi mana2.Nak keluar dengan member tu jangan harap la.Jawapan for sure sama dengan mama Namee duduk rumah.Kerja part time pun dia tak kasi.Oh my!

    Seriously your story is so sweet! :)

    ReplyDelete
  67. wah bestnya namee....ya kalau usia beza banyak ni memang family susah nak lepas....but then yang usia jauh dari kita ni best ekceli...haha...

    ReplyDelete
  68. terharu baca entry nie sebab kisah saya pon macam lebih kurang dan perbezaan umur..doakan semoga yg terbaik utk awak selalu :)

    ReplyDelete
  69. Macam cerita dalam movie.
    I'm so envy of that abg Isham. Hehe

    ReplyDelete
  70. kak namee comellah.. :) BTW, me too from muar :)

    ReplyDelete
  71. Salam Namee..
    Saya selama ni jadi silent reader ja.. baru hari ni tergerak nak respond.. tapi honest to say, mmg santai n senyum sokmo bila baca..:) tahniah ya.. moga blog ni ttp berterusan sampai bila2.. n semoga selamat bersalin n dapat anak yang soleh.. ADAM kan.. sedap nama..:)

    ReplyDelete
  72. sy dengan bf pun mmg sgt3 jauh! sekarang sy 19 dn bf sy 40. dan sy rahsiakan hubungan dr family saya, yelah macam akak juga of course diaorg xsetuju sebab jarak umur berbeza gila. dn masa kami kenal dlu pun dia sgt baik dan tau2 dia ajak kawin. haha cuma kena tunggu sy abs deg dulu. sob2 ;(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...