Sunday, October 21, 2012

Kena Jahit

Hello peeps..

Kening terbelah, gigi patah , rahang muka senget.

Hmm, dengan mata bengkak sebelah dengan gigih menaip entry kena jahit. Nak pesan kat semua hati-hati lah. Pagi tadi aku sakit perut so pukul 830 pagi terus pergi toilet dengan mata kabur. Dalam toilet tiba-tiba nakpitam dan mata terus black out. Tengah berdiri, terus tumbang.  Kepala hentak dinding. Yang aku ingat masa aku 20% sedar tu aku panggil "mama". Tekanan darah rendah, memang senang pitam.

Tapi kuatkan diri jugak keluar lari dari toilet terus jatuh atas lantai. Semua orang blur-blur kenapa aku tumbang tiba-tiba. Aku macam 10% je sedar, yang aku dengar semua cemas "amik kain" amik Kain". Aku pelik kenapa diorang kena ambik kain..nak buat apa...

Oh, kening aku terbelah... :/sobs...masa kepala terhantuk kuat, dahi aku terhantuk kat tile dinding...macam pisau belah daging. so tile tu macam pisau la..
Serious, tak rasa sakit. ini time darah dah stop. sebelum sangat meleleh. sebab aku pitam tak sedar jap. so macam tak tahu apa jadi.

Aku pelik gila kenapa mama aku macam tak sanggup nak tengok dan tolong cuci kan luka ni. Sambil lap luka aku, mulut "eee" ehhh" "mama tak boleh tengok ni". Aku pun mintak mak aku cermin, aku nak tengok sendiri.Bila tengok, punya la besar belahan luka.Dalam sedalam 6mm. Luas jugak lah.gelik tengok sebab dah macam nampaktulang kening pun. sobs :/


Aku tak rasa sakit sangat. Tapi semua macam cemas lah takut berparut dan bertanda. Pergi clinic, doctor kata better pergi plastic surgeon sebab takut parut kalau jahit biasa. Tapi dalam Seremban memang takde plastic surgeon. Kalau nak pergi, pergi KL.tapi as for safety, better refer kat hospital kerajaan dulu untuk check.

tak mandi pergi hospital

Majority suruh aku wait sampai esok dan jangan jahit hari ni sebab takut parut kalau jahit biasa dan esok pagi nak bertolak ke Melaka jumpa pakar. Semua suggest aku pergi plastic surgeon pakar sebab plastic surgeon akan jahit luka tu dari dalam so tak lah nampak parut tu nanti. Mak aku memang  tak bagi aku jahit tadi sebab takut parut. tapi doctor kata luka aku dalam sangat, takut kena infection dan akan ada selaput atas luka tu yang akan membuka luas lagi luka aku tu. Lagi teruk kalau tak jahit. sobs:/

Tapi, perangai aku kinda annoying lah tadi sebab time kat hospital, aku tanya semua staff/ doctor/ nurse semua aku tanya.."sakit tak jahit" .."sakit tak jahit" ..."sakit tak jahit" .."sakit tak jahit" . Tapi diorang jawab elok-elok je. Aku macam nervous sangat sebab first time kena jahit dah tu luka yang dalam sangat. Daging terbuka. eee. Macam mana lah orang yang accident tu. :/ .Kesian diorang sebab aku tanya banyak kali soalan sama. :/ Maaf lah semua doctor dan sesiapa yang aku tanya soalan "sakit tak kena jahit" tadi tu. :/

Dah fikir punya fikir, aku rasa taknak la wait sampai esok.Nanti luka aku kena bacteria ke apa lagi sedih...Parut pun parut lah. Takpe. :/ 

Alhamdulillah nurse lelaki tu jenis lelaki yang proper dan lembut. Dia jahit elok-elok. Bila kau sakit tercakap ouch time dijahit dia siap say sorry lagi. Siap hantar sms lagi pesanan jaga luka elok2 nanti dah baik luka cari ubat hilang parut . Hospital kerajaan okay gak eh. Sangat okay all the staffs. Doctor chinese comel gila and kind. Ni first time aku pergi hospital kerajaan,. Overall diorang best . Baik je.Tak macam yang orang selalu kata garang pun. :B Maybe certain places kot. :/


Yang buat aku terharu, tiap kali aku jatuh sakit.Mak aku tak pernah sisihkan aku .Dia selalu ada angkat aku pengsan, suap aku makan tadi, suap makan ubat, time aku tengah jahit tadi aku mintak mak aku duduk sebelah katil aku and aku genggam tangan mak aku kuat-kuat. Sobs. Sayang mak dan ayah saya yang selalu ada. sobs. Mana nak dapat mak ayah macam ni...gila best. Siap concern parut kat kening anak lagi.Contact sana sini cari pakar plastic surgery. Padahal aku macam tak kisah pun parut tu. 

Nanti nak kena pergi check gigi pulak. Gigi patah, nak makan pun rasa tak best dah sebab ngilu gila. Rahang muka aku pun dah macam senget ni.Nak kena X-ray and check.Aku tak boleh nganga besar pun. Sakit. sobs :/ Jatuh toilet, macam-macam boleh jadi. Korang hati-hati lah. Pakai helmet next time. Nasib baik aku tak lupa ingatan walaupun terhantuk kuat.kalau tak, password blog tak ingat dah. hehe

Happy reading and have a nice day. Sayang ma pa. 





96 comments :

  1. take care
    semoga cepat sembuh
    :)

    ReplyDelete
  2. adeh! dpt rasa kesakitannya walaupun x penah kene jahit..kalau tekanan darah rendah mmg mudah pitam..sy doakan namee cepat sembuh ye..jaga diri baik2..

    ReplyDelete
  3. nameeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,sabar ye..onie bulan 7 ritu eksiden dan kena jahit juga tapi didagu la,kat muka still ada kesan parut,kat dagu apatah lagi,yang pasal gigi patah tu,onie penah pengsan tapi kat hospital sebab bau ubat dan kebetulan time tu onie darah rendah,pengsan dan gigi rabbit kita patah...sampai sekarang tak berani nak buat gigi,takuttttttt....

    ReplyDelete
  4. Ya, Allah! semoga cepat sembuh ya, Namee. banyakkan berehat. makan/minum yang manis2 sikit. Insyaallah, semuanya ok.

    ReplyDelete
  5. hope u get well soon namee
    rehat ya.
    terkejut baca entry ni

    ReplyDelete
  6. Namee jaga diri dan kesihatan selalu eh,kesian pulak ayie tgk namee sampai kena jahit semua..moga cepat baik namee dan hati2 k namee..:)

    ReplyDelete
  7. wei lain kali lepas bangun dari katil duduk dulu.kan dah pitam.

    xpela,benda da jadi kan,hope cepat sembuh weh.

    ReplyDelete
  8. nameeeee...tak pe berparut pun yg, sjanji kamu tak serioussss sangat..aihh risau ok!

    bab jatuh jatuh ni mmg akak fobia sangat..namee tetap cantik..jg diri ok darl!

    ReplyDelete
  9. Adoii.. kesian dia.. semoga cepat sembuh ya.

    ReplyDelete
  10. Ada time lagi nak ambik gambar? Siapa yang tolong namee ambik gambar? Sangat cool! Anyway, after reading this, lepas tengok picture2 namee ni, I pon rasa nak pitam la...!! Gerun!

    ReplyDelete
  11. mak ai..namee..teruknye..next time hati2 k..

    ReplyDelete
  12. Ya Allah.. kesiannya adik akakk sob sob

    Hati2 kalau dah ada low blood pressure, bahayanya sama ja dgn high blood pressure :(

    Moga Namee cepat sembuh. Rawat dan rehat ya

    ReplyDelete
  13. Take care Namee, cpt sembuh ye. :(

    ReplyDelete
  14. Nameee!!
    serius terkejut baca entry ni haaaaa...Tgk gambar pun dah rasa sakit.Namee yg merasa lagi lah..Semoga cepat baik ye..Nanti cari ubat hilangkan parut..Dalam serius tu,sempat lagi buat lawak nasib tak lupa paswd..Namee..Namee..
    Take care...

    ReplyDelete
  15. Gosh, Ya allah. name, do take care of urself... semoga you'll be fine girl :)

    ReplyDelete
  16. semoga cepat sembuh namee..nyilu rasa walaupun hanya membaca je..huhu..take care dear..

    ReplyDelete
  17. oh myyyyy....get well soon.... :(

    ReplyDelete
  18. walaupun tengah sakit..namee still boleh melawak ek..hehe

    btw..semoga cepat sembuh ye..takut plak dgr yg luka tu dalam 6mm..huhu

    ReplyDelete
  19. Masya Allah... hati2 banyakkan doa mohon dlm lindungan Illahi sentiasa. take care.

    ReplyDelete
  20. Namee ! ya Allah, teruk nampak tu. take care namee. Parut tak kisah asalkan kita sihat taw. Ok, jangan fikir benda lain just take good care of yourself. Ubat, jangan lupa makan. Pity for you namee. I know it's hurt because i pernah operate, so hmmm sakit ! hehe

    ReplyDelete
  21. kak nameee!
    sakit tue... hhmmm~
    kak namee cepat2 sembuh ea..~:))

    ReplyDelete
  22. Get well soon kak Namee, take care of yourself...phewww, takut tgk all those pic

    ReplyDelete
  23. seriously rase ngilu bila baca cerita ni. dpt rase kesakitan tu.Namee.please take care of urself. semoga cepat sembuh. and jgn makan bnda gatal2.nnt luka lambat sembuh.

    ReplyDelete
  24. seriously rase ngilu sgt baca cerita namee ni. dpt rase kesakitan tu. please take care of urself and semoga cepat sembuh.jgn makan bnda yg gatal2.nnt luka lambat sembuh.

    ReplyDelete
  25. Ya allah. sian namee...take care. rest. mkn ubt. get well soon

    ReplyDelete
  26. hope kamu lekas sembuh namee... luka sikit tu... hope parutnya pun x la kelihatan sangat nanti...

    take care friend!

    org kata kalau berparut, maka kita ingat dari mana dtg parut tu... mendatang lebih berhati-hati... luka tu juga buat kita lebih kuat... look around you... ramai yg ambil berat...

    ReplyDelete
  27. Namee!! adoi, smpai cmni skali jadinya? sy yg bc ni pn ngilu2 lubuk hati..huhu..get well soon!

    ReplyDelete
  28. saya nangis baca entry ni.. saya tak boleh tengok darah :'(

    ReplyDelete
  29. takutnya tgk..ngeri sgt..get well soon kak namee...saba k..siannya..tahan sakit taw...

    ReplyDelete
  30. kesiannya kak namee
    rest molek2 erh :)

    *meby doc kerajaan tu nice to you sbb kak namee kan cntik hekhek :p

    ReplyDelete
  31. adoi..siannya kat awak.. saya doakan agar awak segera sembuh.....amin...

    ReplyDelete
  32. alahai dik..adududuhhh, pernah gak jatuh toilet, tp jatuh ala2 manja r. sb bangun pagi nih mmg salu kita nih rasa nak pitam, sb tu tak leh bangun terus, kena lek lu, baru bangun.

    sian namee, benda nak jd kan. lagipun Tuhan nak tunjuk, asyik elok ja kita nih, bg sakit lah sket, unuk ilangkan dosa2 kecil..hehhhe. yg penting dah jahit, pasni musti elok balik..take care ye cayang..akak doakan yg baik2 jek utk namee...

    ReplyDelete
  33. get well soon namee.. xleh bc details, ngeri lak rs..

    ReplyDelete
  34. aslkm...namee...apsal bleh jatuh ni..
    kalo tanak berparut elakkan makan kicap & take care okeh..=)

    ReplyDelete
  35. Aslkm...namee take care & elakkan makan kicap insyaallah tak berparut..=))

    ReplyDelete
  36. nasib baik xde pape...moga cepat sembuh Namee...

    ReplyDelete
  37. kak namee, take care, rest ok? nanti p check leklok. sedih tengok akak macam ni. siap gagahkan diri taip entry tu. tabah giler. semoga cepat sembuh. :)

    ReplyDelete
  38. wuu seram dgr cte kak namee.get well soon okay.

    ReplyDelete
  39. Allahhhh, sakitnya! >.< mata basah bila baca pasal pengorbanan mak tu. memang sensitif sikit bab mak-mak ni huhu. anyway, get well soon! btw, doctor tu baik sbb ada udang di sebalik batu lah kot. awek cun katanya kehkehkeh ;D

    ReplyDelete
  40. get well soon.. bykkan berehat..

    ReplyDelete
  41. Allahu akbar.. seram je baca.. jg diri elok2..

    same lah kiter.. tknan drh rendah.. bila bc entry nie, trasa takut nk gi toilet..

    take care dear..

    ReplyDelete
  42. mmg pernah rasa jatuh bilik air n kena jahit 9 jahitan kt tangan.. :(

    ReplyDelete
  43. get well soon namee. sy pun ada tekanan darah rendah..takut pulak

    ReplyDelete
  44. nameeeeee.. what happennnnn.. takut tengok pic tu.. macam teruk sangat je.. jaga diri, jaga kesihatan ok.. jgn lupa pakai bio oil kat kening tu.. huhu.. kesian dia.. :(

    ReplyDelete
  45. assalamualaikum namee...kesian nyer mcm mana boleh jadi mcm tu...moga cepat2 sembuh yer....:(

    ReplyDelete
  46. get well soon dear. risau tgok luka tu.

    ReplyDelete
  47. semoga baik2 je kak nnti :) cepat sembuh ya~ insyaAllah.. Amin

    ReplyDelete
  48. ouchhh.. i penah jadi macam u.. jatuh kat toilet sbb tiba2 pitam.. darah rendah.. luckily tak terhantuk ape2.. InsyaAllah parut tu boleh hilang nanti.. take care!

    ReplyDelete
  49. hai namee...kesiannye awk..sy tgk gmbar tu pn ngeri..btw, sy kerja kat hospital swasta kat melaka ni..just nk recommend je la...kat tempat sy keje tu mmg ade sorang plastic surgeon..ramai dah kate Dr tu mmg bagus bab2 jahit ni..Dr Leung Chin Meng, Mahkota Medical Center..bile da sembuh mmg x nmpak kesan jahit tu..just a recommendation je k..anyway, moga cepat sembuh ye..take care ;)

    ReplyDelete
  50. YA ALLAH namee...
    jaga diri bebaik ya..
    be strong..

    ReplyDelete
  51. ouch!!!

    p.s new version of namee is better.. hmm i mean cara penulisan skrng ni kan.. about life.. love it :)

    ReplyDelete
  52. Malang xberbau..
    alhamdulillah tak teruk sgt..ok beb.
    Take care N get Well soon

    ;)

    ReplyDelete
  53. sis, tekanan darah rendah happened to you maybe sebab selalu online lama depan laptop, and not enough rest..my mom always said jangan duk ngadap pc/lappy/ipad lama sangat, nanti pening and boleh mengakibatkan cell2 dalam badan kita mati..tu yang bila bangun rasa nak pitam walaupun lepas bangun tidur..take care and get well soon ya! :)

    ReplyDelete
  54. menaip dalam sakit sempat lg melawak.. sib baik tak ilang ingatan.. kalau diikutkan mana2 tempat pun boleh mendatangkan bahaya.. apa2 pun semoga cepat sembuh..

    ReplyDelete
  55. Namee.. sedihnya dgr.. get well soon k....i doakan you.. :)

    ReplyDelete
  56. nameee...risaunyaa...dapat rasa sakit tu..huhu take care taw..semuga cepat sembuh

    ReplyDelete
  57. Dr siap sms eh... baiknye Dr tuuu.. ehem ehem.. ehehe.. jarang dpt Dr sms terus ke pasakit.. :D

    ReplyDelete
  58. syafakillah kak namee... n take care. lepas ni masuk toilet pakai helmet ehh..

    ReplyDelete
  59. Alahai siannya namee. Next time I masuk toilet I nak kena pakai helmet la ni ye? Serunnn.(seram+gerun) (˘_˘") Get well soon sweetiee!

    ReplyDelete
  60. Alaihai kakakku sayang.Benda nak jadi nak buat macam manalahkan.So zizah doakan semoga Kak Namee cempat sembuh eh.Oh.Kita pun baru lepas pengsan 2 hari lepas sebab low blood pressure.Tapi tak sampai luka mcm kak namee la.For sure doktor suruh banyak berehatkan? Take care kak Namee. :)

    ReplyDelete
  61. Semoga cepat sembuh NAMEE...

    sebenarnya hospital kerajaan bagus, cuma sesetengah..kakitangan hospital jer..yang nampak garang dan yang marah-marah tu mungkin kerana TENSION dengan karenah pesakit...

    Saya sendiri lebih gemar pergi ke hospital kerajaan berbanding dengan hospital SWASTA...bukan apa ada juga pengalaman buruk dengan hospital swasta semasa menghantar kawan dan juga sepupu...SEBABnya...lambat kesan penyakit yang ada....

    ReplyDelete
  62. http://wanwidget.com/

    Adehhh, ngeri plak tengok luka, baca pon dah terasa semacam ja

    ReplyDelete
  63. alaaaa kesiannya namee!
    moga cepat sembuh ye.. rajin makan ubat tau!

    ReplyDelete
  64. hati2 yer lepas nie namee ( pesanan untuk diri sendiri jugak ) =')

    ReplyDelete
  65. xpe kak. parut blkg kire, kalau kena infection lagi terok kan. kite pon ade 3 parut kecil dkt area mate jasa jatuh kena bucu tangga mase kecik2, n 1 bawah dagu pon sbb sme. tp xpenah ase kekurangan pn dgn parut ne,. hehe. jus kena g xray la risau tkt ade retak tulang mn2 ke. huhu. take care kak :')

    ReplyDelete
  66. kesiannya awak.
    time jahit tu mesti sakit kn.take care ye.

    ReplyDelete
  67. kesiannya awak. time jahit tu mesti sakit kn.take care ye.

    ReplyDelete
  68. hurmmm, tekanan darah rendah, tiada ubat huhu

    ReplyDelete
  69. namee...kena makan ubat dan jaga pemakanan k..banyakkan rest, kerja-kerja jugak, kesihatan kt kena jaga tau...take care namee...maaf sbb lambat berkunjung ke blog awk...smoga cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
  70. Ad parut x...cm.ne nk hilangkan parut kt kering?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...