Saturday, October 27, 2012

Lokasi Kamera AES (Automatic Enforcement System)

Hello peeps..

Aku dah kena saman on AES sebab speed time aku ke kenduri kawan in Perak. Sekali saman RM300. Fuhh. Dengar cerita before ni satu saman RM150 je ? Oh sekarang RM300. sobs sobs. sedih. Sia-sia. RM300 boleh beli kasut baru. Takpelah, salah sendiri. Siapa suruh bawa laju. Kalau tahu ada spontaneous photoshoot AES ni , ceq dah makeup tebal-tebal dah standby nak buka tingkap lambai-lambai...heh

Surat akan sampai ke rumah terus. Memang salah sendiri lah kan. Bagus gak kerajaan buat macam ni, takde lah ramai yang terbabas and takdelah golongan-golongan yang suka race kat highway ni. Modified kereta macam-macam enjin turbo lah apa lah lepas tu lumba haram. gulp. AES one of a way lah pupuskan mereka. yeeehaa.Jangan sedih uols, lepas ni nak race pergi tempat yang sepatutnya okay. 

Bagi sesiapa yang tak tahu AES tu apa, Aes tu adalah Automatic Enforcement System diletakkan di sepanjang jalanraya untuk tangkap gambar kereta sesiapa yang posing lain macam. eh yang laju gila. Sekarang limit max boleh drive 110 je kot setahu aku. :/ sedih. sobs. Sebab rasa macam lambatnya lah. haha

Banyak gila kat sepanjang highway. Selepas tol pun banyak. So, korang hati-hati lah.Ada je yang drive dari johor ke KL, dapat 10 saman terus. Mana nak bayor tu.. :/

Bawah ni senarai lokasi kamera AES yang ada...


Banyak lagi, boleh refer kat website ni terus dan download semua lokasi....http://www.mdanif.com/2012/10/senarai-lengkap-lokasi-pemasangan.html#axzz2APbxF48U

Macam mana nak elak AES ni ???? Oh ada caranya ! Download aplikasi pengesan kamera AES, so that kalau lah korang terlajak tekan paddle minyak tu terlebih, bila ada detector ni jadi macam alarm la. Warning suruh slow, kalau tak kamera dapat lah tangkap gambar kereta korang tu. Download kat sini aplikasi itu....DOWNLOAD APPLICATION AES DETECTOR

Aplikasi tu sangat berguna ! Cara nak download boleh refer kat sini juga LOKASI KAMERA AES / CARA DOWNLOAD

Hati-hati semua. have a nice day.. :)




26 comments :

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Kereta berpendaftaran di M.sia je kena saman. kete plet lua..?

    ReplyDelete
  3. kalau bayar cepat RM150 je. mksd saya bila dpt je saman trs bayar. atau pun Namee boleh tunggu masa pengampunan. erm, tu tak sure la bila.

    ReplyDelete
  4. Mungkin saman aku akan sampai dalam masa terdekat..mungkin..

    ReplyDelete
  5. kat highway kajang-bangi baru pasang mnde ni.. tiap kali lalu mesti nampak flash. byk kali pulak tu.. tah bape byk org yg kene saman kat situ [link blog saya]

    ReplyDelete
  6. huhu.. lepas ni xgunalah beli kereta power2.. lepas ni jgk semua pengeluar kereta di Malaysia diwajibkan menukar meter kereta kepada maksima 110km/j je.. ni tak meter leh jejak 300km/j pastu suruh bawak slow2.. what the heck mannn!!!

    ReplyDelete
  7. eh dapat saman pun happy ke?
    hahaha.. yeehaa pulak dia kata :p

    ReplyDelete
  8. rakyat malaysia hnya digalakan membawa kereta lembu pasnie.hehehe

    ReplyDelete
  9. wow... kalau 10 saman, rm3k tu.. mak aih...

    ReplyDelete
  10. memang peringatan buat semua pemandu kat malaysia. kamera ada kat mana2 je. haih. tak pasal2 melayang duit kan namee? hmm

    ReplyDelete
  11. bagus jugak kerajaan buat macam tu , at least boleh elakkan rating kemalangan yang sememangnya kita tau Malaysia ni paling tinggi . Kerajaan nak kita ikut mcm australia maybe , yang dah terlebih dahulu buat system mcm ni dan terbukti , negara australia tak banyak kemalangan . hihi

    Ada pro , ada kontra kan .

    HAHA tapi untuk kes kak namee , rasa simpati . hm sabar eh kak . Nnt drive slow-slow tau . huhu

    ReplyDelete
  12. sampai sekarang sy tercari2 kamera tu hehe..
    mmg x bole nk pecut da la kan

    ReplyDelete
  13. hahaha, baiz punya pun tak bayar lagi namee...

    haish kayo kerajaan kalau cam ni..die bagi rakyat duit pastu tarik balik..not fair..

    ReplyDelete
  14. namee, bila sy baca entry awk nie sy jadik takut pulak kalau2 sy dpt saman...
    hurm... sebabnya sy nie boleh dikatakan ari2 drive laju gie keja...adoyai..harap2 takdelah samannya..=,="

    ReplyDelete
  15. hurmm..sy rs hri tu pun kena.. biasa highway kan 110km/j, rupenye kt area tu 90km/j.. bru kuar tol terus kena snap dgn "paparazzi".. xsempat nk buat simbol peace.. ciskek btl.. ngah tggu surat je ni..

    ReplyDelete
  16. oh no, kereta baru dah kena saman..

    ReplyDelete
  17. kne saman bru la power kn..sapa la xprnh kne saman? memang berhemat giler lau ada huhu

    ReplyDelete
  18. ya, kami pon ada saman jugak...saman bawa laju nak balik pontian..

    tp time tuh masih 150 agik...huhu

    ReplyDelete
  19. weh ada number plat lah kat situ.. bahawa woh kot2 ada stalker carik keta kang.. huhu

    ReplyDelete
  20. rasanya saman speed trap mmg rm300 kot. Kalo dulu, sape yg bayar awal, dpt discount rm150. skrg tak sure dpt discount gak ke tak... lg satu time authority bg discount 50% bayar saman. time yg ramai giler org bayar berpusu2 tu. tp bole bayar kt myeg.. hihihi..

    ReplyDelete
  21. Ada pro n cons pemasangan kamera AES ni..

    saya takde kereta lagi..so possibility nak jadik glemer 'paparazi' amik gmbo atas jalanraya memang zero la..heheh..

    ReplyDelete
  22. Thank u for this info on the apps namee!

    ReplyDelete
  23. AES : Anda kena SAMAN? Pakatan Rakyat sedia hulur bantuan

    http://azmieyusoff.blogspot.com/2012/10/aes-anda-kena-saman-pakatan-rakyat.html

    ReplyDelete
  24. am researching about AES sambil2 godek blog akak.. & memang terjumpa. nice info! AES ni kejam jugak rupanya.. -_-"

    ReplyDelete
  25. AES nie ganggu mata demerit tak??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...