Friday, November 2, 2012

Kenapa Perempuan Tak Boleh Perasan Sangat ?

Hello peeps...

Ustaz aku cakap perempuan ni cepat perasan. Nak nak kalau bab cantik ni. Kalau dipuji cepatnya rasa perasan cantik. Sebab tu ustaz aku kata jangan puji orang tu depan-depan, takut timbul sifat riak. Aku setuju statement tu sebab aku pun perempuan maaa. sobs. Aku pun rasa yang perempuan ni tak boleh perasan sangat terutama perasan cun perasan cantik. Rimas jugak lah kalau deal dengan orang yang perasan cepat sangat ni.

1)
Pernah tak ada geng yang cepat perasan? Seriously kalau ada, susahnya lah. Contoh kalau pergi kedai nak photostat note lepas tu bila abang kedai photostat terpandang dia lama, dia tiba-tiba paksa kita pulak yang tolong photostat pulak sambil dia sorok-sorok tepi sudut sebab ter perasan ingat abang photostat nak mengorat dia. Padahal dia yang beriya nak photostat nota. Haiya. Kan dah jadi pemalu tak bertempat. Kalau buat dek je, kita act biasa je kan senang. 

2)
Ada satu peristiwa sedikit kelakar ah, okay ini bukan kawan atau related dengan aku pun lah. One day aku pergi public toilet in mall, lepas tu ada satu perempuan pun dalam toilet tengah baru lepas buang air agaknya, dia pun terus ke sinki untuk cuci tangan. Sambil tu dia pun bawa lah keluar semua alat-alat makeup dia untuk touch up dengan bulu mata palsu dia semua tu. tepek-tepek bedak siap libas libas rambut keluar dari toilet...
libas -melibas rambut. Rasa confident dalam diri setelah makeup di touch up...

Then , time dia keluar dari toilet..semua orang pandang-pandang sengih-sengih siap bisik-bisik sesama diorang lagi. Yang si perempuan ni tadi buat rilek jela, dia duk libas-libas lagi rambut dia sambil jalan macam catwalk atas stage tu...hewhew...
libas melibas persis supermodel tengah catwalk...

Rupanya....

kain terselit celah punggung. :P gulp.. dulu time sekolah orang panggil terselit kain ni siput sedut...tak pun credit card. hahah

Tu la, kita manusia ni cepat naa rasa perasan. Orang pandang kita sikit, kita dah rasa macam "eh dia tu pandang mesti sebab  aku bergaya khennnn". gulp. tapi kalau dalam situasi tiba-tiba kain terselit celah punggung dengan confident nya jalan...malunyaaaaaaa. arrrggghhhhh. Kan dah malukan diri sendiri. Kalau tak over confident sangat, mesti ada yang tolong tegur  spender terselit. 

3)
Lagi, satu bila perasan cepat sangat , maka cepat lah rasa diri bagus. contoh, bila ramai orang puji "eh cantiknya lah awak ni" . Dah tu dengan sepantas kilat perasaan bongkak terbuku dalam hati. Aku sangat anti dengan orang perasan cantik sampai bongkak sangat ni. Sebab bila dalam situasi yang takde kena mengena pun dia duk sebut pasal "kecantikan". contoh kalau dia gaduh dengan kawan dia pasal berebut baju tapi nak bidas dan sakitkan hati kawan tu dia cakap gini "kau tu cantik ke , nak rebut-rebut baju dengan aku ??? " See, sebab dalam hati rasa dia sorang je cun sebab tu benda yang takde kena mengena pun nak dikaitkan dengan issue cantik tu. :O huh ? No good la like this machaaa. Kan dah ada rasa bongkak dalam diri. 

4)
Kalau perasan , nanti cepat control ayu. Kalau perasan semua orang minat kita, perasan semua orang yang pandang kita semua minat kita, nanti automatic nak control ayu, control cun je. Pantang nampak lelaki je, cepat-cepat nak control gelak, betulkan rambut sebab tahu akan dingorat sebentar. awww. Kan dah jadi control ayu tak bertempat. Kalau takde perasaan cepat perasan, mesti dah boleh makan gelojoh dan jadi diri sendiri tanpa perlu fikir "eh japgi mesti semua orang nak pandang I ni, so kena control ni". 

5)
Lepas tu, perempuan tak boleh perasan sangat kalau laki layan baik sket.. sebab memang ada jenis laki yg baik dgn semua org.. kan naya je bila perasan sangat kalau tup2 laki tu cakap dia tak de perasaan lebih dr seorang kwn kat kita.. hoho. Kan dah mengharap pada yang tak sudi...-point by Cik Amni

Tak best kan kalau cepat sangat perasan ? oink oink. Aku pun selalu taknak perasan sebab nak avoid benda begini. gulp. So kalau kena puji, masuk telinga kiri keluar telinga kanan. dan cakap alhamdulillah je. hii

Korang yang mana satu ??? hahaaa


Happy reading and have a nice day... :)


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


52 comments:

  1. sy ni slalu ingatkan diri jgn nak perasan sangat sbb apa? sbb takut benda yg namee katakan nilah.. silap hari bulan malukan diri sendiri.. huh! mintak dijauhkan..

    ReplyDelete
  2. nyampah dengan org cmni.. buang masa je melayan..

    ReplyDelete
  3. hehe. ni yg terase ni, sy ni da laa kuat pasan. hhohoho

    ReplyDelete
  4. hahahah...memang memalukan if dah bajet cantek tp terselit pulakss tang tuttt tu..aiyaa..

    ReplyDelete
  5. ahahaha, kalau shafika pulak panggil 'kad kredit' tu 'seduuutt' . ihikss

    ReplyDelete
  6. agree with namee..
    perempuan senang nk perasan

    ReplyDelete
  7. tak dinafikan ppuan mmg camtu...nk nk kakak2 kt office nie, suka bila org cakap masih muda ... perasan le tew....heheheh

    ReplyDelete
  8. setuju sangat, tersangat lah anti dgn org perasan tak bertempat.

    ReplyDelete
  9. kih3..yg cepat perasan pastu nk control2 nih mmg takleh tahan le..lawak je..

    saye pun jenis perasan..tapi perasan sendiri2 je..macam kat belog tu..kui3..:P

    ReplyDelete
  10. hahaha kelakar yang siput sedut tu !

    ReplyDelete
  11. Hati baru terdetik nk tweet something mcm entri ni sbb terjumpa ramai perempuan yg cepat kondem org lain physically bagus sgt ke berbanding diri dia sendiri. Tak gemar sgt behaviour mcm ni. Malu.

    Luarankita Tuhan yg bagi. Kejap je Dia boleh tarik. Cacat sebab accident, gemuk dgn nafsu mkn. Seharusnya bersyukur kn? Tak baik kondem org bajet kita ni sgt bagus dari segi luaran. Anyway, nice entri namee :)

    ReplyDelete
  12. tgh bjalan tak rasa ke siput sedut tu? hahaha

    ReplyDelete
  13. hahahaha..tang kain terselit tu kelakar.mesti dia betul2 tgh perasan yang dia hot tu kan??hahaha

    ReplyDelete
  14. kesian perempuan yang terselit tue -,-

    ReplyDelete
  15. yang part no.2 tu rasa kelakar gila .. sombong kan, kena lah dia balik ..

    ReplyDelete
  16. yang part no.2 tu rasa kelakar gila .. sombong kan, kena lah dia balik ..

    ReplyDelete
  17. yang part no.2 tu rasa kelakar gila .. sombong kan, kena lah dia balik ..

    ReplyDelete
  18. hah ! that is so true ._. bukan semua org yg pandang kite tuh sbb dia suka tgk kite tp kdg2 dia pandang kite sbb ada benda yg tak kena pada kita. eh betul ke ape aku ckp nih

    ReplyDelete
  19. u shouldn't have posted the letter in ur previous post namee. remember that every one of us will be judged in the akhirat..

    our good and bad deeds will be exhibited for all to see. except for those that conceal the mistake of another. as said in the hadith..

    Rasulullah SAW juga bersabda:

    "Seorang muslim adalah saudara kepada orang muslim lain. Janganlah ia menzaliminya, dan janganlah ia menolak dari memberi pertolongan kepadanya.

    Barangsiapa yang membantu saudaranya, Allah akan membantunya. Barangsiapa yang melepaskan dari saudaranya kesusahan, Allah swt akan melepaskannya satu kesusahan dari banyak kesusahan pada hari kiamat.

    Dan barangsiapa yang sembunyikan aib saudaranya, Allah akan sembunyikan aibnya pada hari kiamat." (HR Bukhari)


    imagine how would u feel if ur bad deeds were made public.

    ReplyDelete
  20. Setuju lapanbelasratos puluh %. Hihihikks ! :)

    ReplyDelete
  21. Betul betul betul . saya setuju sangat . :)

    ReplyDelete
  22. memang sangat annoying jugak lah dengan gurl jenis camtu..bongkak kemain...

    ReplyDelete
  23. saya pon suka prasan gak prasan comel wekss hahahah :P
    mmg la meluat tgok org prasan ni pling meluat prasan prangai bagus..
    dlm metting nk tunjuk jugak dia tu bg idea bernas n bgus fuhhhh sabar je la

    ReplyDelete
  24. haha. spender terselit.


    p/s:eh namee.. gambar profile kat tepi blog ni, belah atas kanan yg tengah pandang tepi tu, macam lisa surihani lah bila seimbas pandang.. =D

    ReplyDelete
  25. Merendah diri sudah, at least kalau kain kad kredit kredit pun orang tak segan nak tegur kita... ;D

    ReplyDelete
  26. jom join contest...hadiah sgt sweet untuk parent anda!!!

    http://syierahalf.blogspot.com/2012/11/contest-i-love-my-parent.html

    ReplyDelete
  27. hmm... sukar nak tangkis perasaan perasan tapi kita kena buat tak tau, atau kelihatan macam tak peduli. baru orang lain tak perasan keperasaan kita :)

    ReplyDelete
  28. best post ney... dapat amik pngajarn huhu :)


    sape2 free jengok2 la blog sy yer
    http://lurix6.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. motifnya perasan pn kena bertempat. huhu jgn nk over sgt...hikhok...yg part perasan memang xleh lari dr jiwa seorang wanita.muahaha

    ReplyDelete
  30. org selalu panggil saya comel.dari kecik saya dengar. so bila dah biasa dengar tu, rasa nak bongkak tu tak timbul pun.. tapi bila org puji comel tu, saya pun buat jela muka senyum dan kata terima kasih..

    itupun org kata saya berlagak..
    heh..

    ReplyDelete
  31. owhh sangat plastik org yg cepat perasan ni hehehee

    ReplyDelete
  32. baru perasan perempuan ade yg cpt perasan :) hihhihi

    ReplyDelete
  33. huahuahua...adoii, dulu time kolej, ramai ja jpa yg jenis cam gini, dan akak dalam kategori org yg berbisik2 tuh, kuikui..

    ReplyDelete
  34. setuju sgt ni namee. entah kenapa akak dapat ramai jugak kenkawan yg selalu feel perasan cantik ni. sabo je la..

    ReplyDelete
  35. haha, maybe saya ada jugak dalam category gegurl perasan ni, but nevermind. perasan sikit-sikit je lah :3 tanak over, takut dikatakan gedik pulak :P

    Kak Namee seriously cantik. Me adore you lah :)

    ReplyDelete
  36. Haha. kalau dulu kitorg panggil terselit tuu pun credit card namee. ahaha .

    ReplyDelete
  37. kwn akak ada spesis cenggini.. nt tetibe, "eh, apsal mamat tu tgkkn aku?".. pdhal tgk tmpt lain.. cisss.. perasan tu biarla berpada.. ni x, dh jd mcm syok sendiri lak..

    ReplyDelete
  38. agree..selalunya perempuan mmg mcm tu...

    ReplyDelete
  39. wah. tumb up namee!! ade jenis pesen perasan genius macam mana pulak.? ni pon susah nak handle, sebab semua dia buat dia rasa betol. sebab perasan genius. macam macam. hehe.

    ReplyDelete
  40. kahkahkahkahkah... ni lawak..

    kahkahkah... nk gelak je..

    btw namee dah ok ke..? ritu mcm cedera apa kn..

    ReplyDelete
  41. jgn perasan perasan sangt wahai kaum perem,puan hehe nanti jalan masuk longkang plak..hahah

    ReplyDelete
  42. tersenyum siput sedut akak tang kain 'siput sedut' tu..huhu malunya..ingat org pandang sbb cun sgt rupanya terselittt ahaks


    nk perasan cun kalau muka mmg cun tahap giler mcm cik namee kita ni xpela juger..


    kalo takat ala-ala..kena tenyeh mekap baru nampak cun..x yahla nk perasan sgt khenn :D

    ReplyDelete
  43. kihihiihi... jangan perasan sampai over confident. tu yang paling penting ! hehe

    ReplyDelete
  44. sy setuju dgn namee...kalau cepat sgt perasan bahaya, nnt kt ingat org suka pnadang kita padahal diorang pandang lama2 sebba ada benda yg tgak kena...huhuhu..XD

    ReplyDelete
  45. ha2...betuL la..aku ada sOWg kwN Ni..aduhaI PERASAn tip top...ADUHAi ..aku rasa dia NI MENGAibkan diri sendiri...
    dia PERASAn dia la paling cantIk paling lawa...dlM DUNia ni alahaI...SEMua owg suka dia.semUA ORG TERGILA2 KAt dia..kataNya ..perasaN LA TU..
    AKU DAh naIK MUAl arI2 DGR CEta yG SAMA.ORG TU SUKA DIA owG ni suka dia..
    kalo cantIK X PE LA CKp camTu,,
    nI...apUHHHH.......... X Nk CKp APA2 HANYA tUhan yG tahU rupanYA... :D

    ReplyDelete
  46. hahahahaa tq buat aku gelak part "credit card" tu...

    ReplyDelete
  47. huhu sokong dgn kenyataan ni.... saya pun kalau blh nak elak dr ada perasaan mcm ni huhu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...