Sunday, January 6, 2013

Tips# A Month Before Wedding

Hey hello... :)

Berkobar-kobar nak kongsi benda yang miracle !

Gulp. you know,muka saya jenis berminyak sangat. Bukan minyak biasa tapi sangat-sangat berminyak. Kalau hari biasa, memang nampak berkilat. Dalam handbag mesti nak kena standby "oil control film" tu. Kalau tak, memang lah gelabah nak wipe dengan wet tissue. sobs. Masa wedding pulak memang stress tahap max punya sebab busy with all the preparations. Kulit muka pun bertambah-tambah berminyak.Paling worry time wedding day. Takut makeup cair. Kalau bayar mahal mana pun, dah kalau kulit jenis oily sangat...sayang je rosakkan makeup sikit.

Ini alien muka minyak. kulit kalau tak cerah sangat pun takpe, tapi jangan berminyak. nanti nampak macam busuk.serious. 

googled : tapi macam ni lah rupanya minyak dari muka saya. eeeeee

Seriously rasa sedih and worry sebab kulit muka bertambah-tambah minyak sebab stress. Tapi selama sebulan before tu memang saya strict sangat pasal kulit berminyak ni. Banyak gak la yang saya cuba demi merealisasikan impian untuk get rid of oil. 

Tapi tahu tak macam mana saya kurangkan minyak ?? 

1) Vitamin C and Collagen
Seriously kalau nak kurangkan rembesan minyak,kena jaga  dari perut ! Orang kata vitamin C boleh kurangkan kulit muka berminyak. Dah 3 bulan saya makan vitamin ni...alhamdulillah memang berkesan.So far, vitamin C yang saya consume ni memang sangat-sangat best ! Kulit saya jadi tahan ! Dulu kalau pergi solat kat public surau and pakai telekung kongsi-kongsi pun akan tumbuh jerawat. Kena bacteria sikit pun, dah mula tumbuh-tumbuh ruam.Since makan vitamin C pahang pharma tu, memang jarang lah tumbuh jerawat ! Fuhh. Satu masalah dah selesai. Kulit yang extra oily pun jadi tak oily sangat. yeehaa ! Dulu makan vit c organik dr laily ni jugak, best jugak. :)

Tapi untuk kahwin ni, nak la cantik lebih sikit. So sebulan awal saya cuba VITAMIN C PLUS PURE MARINE COLLAGEN pulak ! Nak nampak extra berseri punya pasal ! 


Hasil, kulit jadi halus and tone sekata.

gambar tak edit, tak makeup langsung. (abaikan dark circles dan makin gemok) mihmih. vitamin C and collagen tu buat kulit muka tahan. stress pun tak tumbuh jerawat. awesome. mihmih


2) Cuci muka dengan air sejuk/ ice.
Tiap kali nak cuci muka, cuci muka dengan air sejuk atau air yang berendam dengan ice. Sebab benda sejuk boleh tutup liang pori, so minyak pun tak keluar ! yippie ! Amalkan at least seminggu sebelum ! Confirm takde minyak langsung.

3) Minum air suam banyak
Ni pun penting untuk buang segala toxin dalam badan. Segarkan kulit yang kering. At least 8 gelas sehari.

4) Jangan skip breakfast.
tahukah anda, bila perut kita kosong perut kita akan rembeskan satu jus. Jus tu akan buat kulit kita merembes minyak yang berlebihan dan akan membuatkan wajah kita tua dari usia. hati-hati lah dengan jus perut kosong. Even time puasa pun, kita perlu sahur. 

5) Toner
Paling penting toner, pelembab tak payah pakai untuk muka yang oily. Sebab kalau pakai, bertambah oily je nanti. Wajib pakai toner sebab toner tolong untuk kurangkan minyak. 


Kalau ikutkan semua cara di atas, memang insyaAllah berkesan. Memang tak berminyak.

See, makeup maintain lagi. mihmih.Selain kepandaian jurumekap, langkah awal juga penting ok!

Paling penting ! Jaga perut, jangan skip breakfast and makan supplement !! Kalau nak cuba supplement yang saya makan , fyi saya beli dari Laily Beauty Care, dah macam pelanggan tetap dah ! hehe. Thanks laily !tanpa anda, saya dah jadi orang minyak kot. 


Happy reading and thank you ! :)


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


32 comments :

  1. Boleh share dgn kwn ayie yg ada masalah muka berminyak,hee tq namee..:)

    ReplyDelete
  2. namee try pulak beutskin essence.lagi best.kulit rasa lembut je,liang pori kecil..hihikk..keluar tak pakai bedak still ada keyakinan..

    ReplyDelete
  3. kak namee cantik :) tips yang bagus untuk kawan2 saya. :)

    ReplyDelete
  4. kak Namie saya suka basuh muka dengan air suam... sebab ade terbaca air suma boleh mematikan jerawat.. hahaha... tak tahu la betul ke tidak.

    ReplyDelete
  5. dulu muka wan berminyak gila kot..
    nasib baik sekarang dah tak berminyak lagi.
    hehhe.


    wan baru nak amalkan air suam ni.

    ReplyDelete
  6. patutlah muka selalu berminyak je masa kelas rupanya pelembap tu kurang elok untuk muka yang oily.. Thank sis namee for sharing this :)

    ReplyDelete
  7. namee mmg dh cantik..pakai apa pn mesti cantik juga..lg2 kalo namee jaga mukaaa..lggg cantik nameee..hehe..mesti hubby namee suka tgk namee makin berserii ni :)

    ReplyDelete
  8. mai pn muka berminyak sbb slalu akip brefez..
    info berguna..hehe
    tq sis..:)

    ReplyDelete
  9. i pon dah jadi pelanggan setia Laili Beauty Care. after 3months nampak perubahan parut jerawat jadi makin pudar and muka kurang berminyak.. jerawat pon cepat mengecil and pores makin kecil..

    thank u for introducing this in ur previous post.. :)

    ReplyDelete
  10. muka namee jenis tak ada jerawat.. kalau yang berjerawat tu lagi susah nak jaga :)

    ReplyDelete
  11. hehehe, basuh muka ngn air sejuk tuh mmg terbaekkk

    ReplyDelete
  12. MUA namee sape ek..make up die cantik n natural.. boleh kongsi :-)

    ReplyDelete
  13. time ksh namee utk tips itu...btw, namee mmg cntik la :)

    ReplyDelete
  14. thx namee utk tips ni.. mmg nk cri fellina vit c tu..

    ReplyDelete
  15. thanks for da tips..mmg trbaik! sy pun kulit brminyak plus nk kawen xlma lg..hehe

    ReplyDelete
  16. nice tips dear.. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  17. tq namee...

    hehehehehe

    eka selalu skip breakfast..patut muka kadang berminyak

    ReplyDelete
  18. muka akak dah x berminyak...tapi ur info mmg bagus untuk akak yang mmg ngah tercari2 supplement yang bagus untuk meratakan kulit muka...bolela cuba nanti..

    ReplyDelete
  19. good tips kak namee. nti i nak share dgkt fb la pasal vitmin c ni. since i pun jual. i love ur blog kak. allah blessed u.:)

    ReplyDelete
  20. masa umur akak 20 an dulu memamg ada masalah kulit berminyak ni..bila dah kawen ,kulit kering pulak..heheh

    ReplyDelete
  21. rimas jugak bila muka oily sangat kan. sobs.

    ReplyDelete
  22. baru nampak fulll baju namee... cantik. cantik simple baju namee~ hehe.

    ReplyDelete
  23. saya pun ada mengalami masalah yang sama sebenarnya..

    ReplyDelete
  24. nice tips..thanks sbb sudi share tips nie...:)
    boleh guna ntips nie sbb sy pun ade masaalah yg same jugak, kulit berminyak n make up tak tahan lame..

    ReplyDelete
  25. congrats sis namee for your wedding :D

    ReplyDelete
  26. congrats sis namee for your wedding :D

    ReplyDelete
  27. sy br consume vit.c fellina tu sebln..hihi

    ReplyDelete
  28. kak namee. ade jugak dgr yg kalu kulit berminyak ni bagus, awet muda. dah tua nti kulit muka tak berkedut sgt.. hee tapi kalu kulit berminyak sgt tu lain cite la ._.

    ReplyDelete
  29. salam..akak,nak tanya.vitamin c + pure marine collagen 2 sekotak tuk brape lame??sebulan ke??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...