Tuesday, January 22, 2013

A Wife Routine

Hey hello..

Dah 3 minggu pun jadi isteri. So far so good. Time decide nak kahwin tu saya memang tak excited langsung pun sebab saya tahu tanggungjawab besar. Bila dah kahwin, dah tak boleh fikir diri sendiri. Hidup dah berdua so Isham ni kira tanggungjawab saya dah. Saya kena fikir nak jaga dia elok-elok. Plus kesian dia, all this while semua buat sendiri since umur 20 an lah kot. Kadang-kadang ada jugak dia mengeluh kata "semua kena buat sendiri". Cececceceh. ayat kasihan.

Dulu time bujang semua pun mama buatkan untuk saya. Cuci baju, sediakan makan semua lah mama and kakak yang buat. Saya celik mata je, dah ada. Siap bangun lambat kot sesukahati. Bebelan mama pun dah lali sangat dah. Kalau dah kahwin nak buat perangai macam tu???? Baik tak payah kahwin. Ready tak ready kena usaha jugak nak jadi awesome wife ! Kehidupan memang lain habis. hoooooo

6.45 am. sanggul  mesti ada. 

Nak kena bangun pagi.Bukan Isham suruh tapi malu kot kalau isteri berdengkur lagi , suami pergi kerja kita tak sempat salam cium tangan pun. ala macam nak pergi sekolah dulu, cium tangan ma pa dulu . mihmih. By 6.15am tu bangun dah untuk solat Subuh and teman Isham bersiap. Then berjaga. Haaa nak tidur balik ?? Taknak lah. Terus kerja. Time bujang ? Pukul11? pukul 12? pukul 2? Student pemalas memang macam ni.

Katil kena terus kemas. Time bujang boleh lah sebulan tak kemas katil biar comforter sepah-sepah. Sekarang automatic rasa malu kalau tak kemas katil. Kenapa eh tiba-tiba rasa malu ? Dulu apehal tak rasa segan kat mak. :B cis.

Dah kahwin nak kena fikir pakaian suami. Setiap minggu dah nak kena iron stock baju /uniform kerja dia. Stock kain pelikat , baju melayu nak ke masjid semua dah kena standby. Bila dia nak pakai, semua dah ada senang. Macam sediakan budak sekolah la. hewhew. Semua nak kena fikir, kalau bujang ? Hmm, apa yang ada sarung jelah. Dah pakai longgok dalam bakul orang lain cuci. Mak saya kata saya dah terror cuci baju.mihihihih.
yang corak pelik tu nak jadi kain pelikat jugak ke tuuuu...

fuyohh saya reti buat coffeee...sejak bilaaaa ? tepuk tangan sikit. haha. padahal senang je, saya yang tak pernah try. sobs. :B

Oh banyak benda lah dah jadi tanggungjawab.Tak dapat imagine kalau dah ada anak. Lagi banyak benda nak uruskan. Kagum tengok mak saya.Walaupun dia kahwin muda sangat tapi semua perfect.Kebersihan, kemas rumah, semua lah. Tak payah orang gaji pun. Hire orang gaji dulu pun susah gak, buat hal je. Lebih baik tak payah ambil. 

Sekarang ni tengah excited nak belajar masak ni. Tapi tukang ajar nya Isham lah. mihmih...dia terror masak so elok sangatlah berguru dengan dia je. hehe. Okay lah, nak kena pergi. Banyak benda nak buat ni. Commitments. Ceeeee. :P See ya ! Thesis pun kena buat ni.where to start ? :/ . Tapi terror lah perempuan yang kerja, ada 6 anak yet dia buat kerja rumah tanpa bantuan orang gaji. wow. :B Terror betul. hmmmmm.

oh lagi satu routine, kat Astro Oasis ada cerita dilemma wanita,lepas subuh. haha. memang kena sangat lah dengan I yang dah jadi bini orang ni. mihmihihihih...

Being a wife, hmm. so far so goooodddd. Happy . hehe. Walaupun tak sempat honeymoon lagi. mihmih

oh sampah pun dah penuh. bye nak pergi buang. 

Happy reading and thank you...


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


80 comments:

  1. hihihi,, jadi wife yang baik ye.... nak kawen jugak la camni.... :D

    ReplyDelete
  2. hehe. kalau dah ready kahwin cepat ! :)

    ReplyDelete
  3. hehe. god luck dear. moga jadi isteri yang baik & solihah pada suami :)
    moga bahagia disamping suami. ehehe

    ReplyDelete
  4. kahwin cepat kalau dah sedia

    ReplyDelete
  5. namee..

    namee comel sgt begambo kat cermin tu..ahahahahahaha

    comel..

    eka plak nanti jadi housewife weekend je..huhuhu

    ReplyDelete
  6. xsabar lak nk jd wife.. hikhikhik

    ReplyDelete
  7. weeeeeeee.. tetiba tak sabar nak kwen.. hihihi :P

    ReplyDelete
  8. I always imagine ape yg namee buat skrng. Nak jadi wife jugak la.. :B

    ReplyDelete
  9. takde apa pun. benda basic je.cuma rasa lain sebab tanggungjawab nak jaga suami tu. hihi.

    ReplyDelete
  10. hehehe bestnya bila da ada alam sendiri plak. bfore kta asyik pk kita je. skg da ada tanggungjawab

    ReplyDelete
  11. semoga sis always bahagia..amiinn.. buat kerja rumah baik2 ye :)

    ReplyDelete
  12. hannis...automatic rasa macam ehh dah ada tanggungjawab. tak boleh bangun lewat !! :)

    ReplyDelete
  13. pilot lover...awww. ni nak cari pilot ke ni...hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah dulu ada berangan nak suami pilot..hehe skrg dah tak nak dah..huhu :)

      Delete
  14. seronok tak kahwin.. hak hak.. Kucing tu comel lah..

    ReplyDelete
  15. bagusnya namee..i pun masih tegedik2 adapt married life..haha..penah sehari tu..dah siap buat bekpes sume..suami dah pg keje..sambung tidur..sedar2 12 tgahari..suami balik buat suprise nak lunch..muahaha..suami yg kena suprise..bini tebongkang lagi

    ReplyDelete
  16. Being a wife so tired kan dear...dulu bujang xkisah sgt now ada suami xblh mcm dulu dah.Tired tapi dalam masa yang sama bahagia & ada suami yang rajin membantu & memahami syukur sgt asa.

    ReplyDelete
  17. Being a wife so tired kan dear...dulu bujang xkisah sgt now ada suami xblh mcm dulu dah.Tired tapi dalam masa yang sama bahagia & ada suami yang rajin membantu & memahami syukur sgt asa.

    ReplyDelete
  18. watercolour...so far so good. hehhe

    ReplyDelete
  19. pink velvet...u pun a wife kan ? tips please..hehe :)

    ReplyDelete
  20. liyana...haha.awal2 ni rasa macam masih adapt lah yang kita ni isteri orang !1 tak boleh buat tu tak boleh buat ni. hehe. nak kena proper je.

    ReplyDelete
  21. eika...sangat lega if hubby tolong sekali.:D best je kahwin ni tapi kena sedar tanggungjawab. :)

    ReplyDelete
  22. tadi namee tnye psl comment tu kan..

    setting => posts and comments => comment location tukar ke embedded pastu save setting..


    namee try dulu ye..

    satu lagi, xyah la panggil cik.. panggil akak je.. :)

    ReplyDelete
  23. maaf kak tina..bukan takmau panggil akak...hehe. tapi akak comel sangat untuk dipanggil kakak ! hehe :) terima kasih !!1

    ReplyDelete
  24. hihihi sengih2 baca entry namee hahah smbil membayangkan
    adakah sy akan ter automatik rajin seperti namee??
    muahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. cheida...mesti boleh punya !! hehe. :) semua gadis akan macam tu kot. naturally. hehe :)

      Delete
  25. Namee same je kehidupan namee sebelum kahwin ngan dija, gile malas rasenye dija ni, nak kemas bilik malas, masak malas, bangun pun lambat.. sekarang bila dah kawin kehidupan automatk berubah 360 darjah, dija pulak full time house wife.. suami dija pukol 6.30 dah kene pergi keje, 5.30 pagi dija bangun kene masak.. tapi biasenye pas dia dah gi keje sambung tido balik..hehe pastu bangun kul 7 lebih gi excersis pulak.. best kan bile dah kawin ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. khadijah ! hehe. tu la time bujang boleh plak nak mengelat. mak bebel pun sanggup dengar je. heh. dah kah winm automatic memang kena buat . malu kat hubby yang beri mas kahwin tu. hehe

      Delete
    2. kan namee, kahwin ni indah kan, jadi kita kene hargai ape yang ade, buat sebaik mungkin untuk suami kita kan :) namee nanti bila free singgah la blog dija, dija ade jual baju peplum, mane tau ade yang namee berkenan ke.. tq :)

      Delete
  26. bangga kan dgn mak kita. lagi2 ada career. superb mom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanie...hehe. insyaAllah kita semya bleh kalau nak. :) usaha nak kena lebih.

      Delete
  27. marriage is workshop . husband work . wife shop . ihik2 . gurau aje ;p

    ReplyDelete
  28. waa...lps bce entry ni trus xcited nk kwin..namee can be ohsem wife to be :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eyka mesti boleh ! kahwin cepat ! hehe

      Delete
  29. dah jadi isteri automatik kenalah pandai buat kerja rumah kannn namee *alasan utk org bujang*

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. marya pun tak lama dah tu. hihi. :) entah la, rasa macam tak caya dah kahwin. gulp. hehe

      Delete
  30. takut plak dengar cerita namee...ahaha...kita cam lebih kurang je tym2 bujang tu...masak tuk makan sendiri boleh la sebab tak kisah pun rasa camana kan...haha...tp bila dah berdua mesti nak kena ikut selera dia kan...hehe gud luck...=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. namee pun skang jarang masak sebab isham jenis nak makan ikut tekak dia. so dia kata tunggu dia ajar masak yg dia suka dulu. then namee masak . hehe

      Delete
  31. Eh.. namee sambung study lagi ke? ke blum habis study?
    ke kite dah lupe yg namee ada cerita... haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. pearl kaz...kita tengah nak sambung lagi. hehe. dah grad dah 2 tahun lepas ni smbung lg. :)

      Delete
  32. huuuuu....rasa-rasanya kehidupuan bujang Namee tu dh mcm lifestyle kite plak..huhuhuhu..xpelah muda lagi kn nk rajin2? *alasan :p*

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ida/ina...baju tu namee dah dapat tau. nanti namee post okeh !! :) hihi.

      Delete
  33. smoga sentiasa menjadi wife yg ohsem :D

    ReplyDelete
  34. sebenarnya best berfamily ni... macam2 boleh buat bersama... rasa lebih meriha lebih selamat...
    semoga namee bahagia selalu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. roslan...hehe. amin. boleh belajar dri kamu ni. hehe.

      Delete
  35. sm la saila pun..sblm kawen ibu yg buat,manja nk mati..bila dh kawen kekok habis..terpaksa la kuatkan semangat haha! kalau ikutkan mls,mmg mls 24jam..sbb mcm namee ckp la,malu kat suami..hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa segan kat suami. kalau dia balik kerja selimut semua masih tak lipat. haisshhh. nak kena peka banyak benda. gulp.

      Delete
  36. amboi seronok nya namee..hehe..alhamdulillah..takpe pelan2 belajar jadi isteri yg sempurna untuk suami..memang kena rajin walaupun tak tau..yang penting jangan malas..insyaAllah..semoga kehidupan namee dan isham diberkati Allah selalu..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. shahada..amin. :) sha pun tak lama lg dah nak kahwin dah. yay !! skang ni namee banyak belajar lg nk jd isteri. hehe

      Delete
  37. akak memang padan la dgn suami akak!! same2 baik. :) biasenya dpt psagan mmg 100& ikut prgain kita. :) hehehe cuma ingat ye kak, kalau isteri tak tutp aurat, suami dah dicopkan dayus sbb tak suruh isteri tutup aurat. akak jgn salah faham kak!! sy just bg nasihat. :D fikir positif ya, sy syg akak... :):) syg kak namee giler2 hehehe :B

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe. saya ambil as nasihat. saya as a wife pun ada fikir juga. :) plus bila pergi tengok wayang ke, isham suka solat di masjid. so saya kekok sebab saya tak pakai tudung...macam mana nak masuk masjid. btw, terima kasih ok for the peringatan :) doakan saya. amin

      Delete
  38. comel je lah namee ni..mesti tgh bahagia sgt2 ni..haih mcm best je jadi wife org ni..ni nk rs jugak ;p

    ReplyDelete
  39. wah kak namee dah kawen yer,,lame sangat rsenye tak blogwalking,rase bnyak bnde dah tertinggal..ni yg balik2 cuti terus je blogwalking.btw, selamat pengatin baru..

    ReplyDelete
  40. Indahkannn bile dah kawenn??..hihi..

    ReplyDelete
  41. lame jugak xjenjalan sini...ai pun baru kawen jugak..nameeee nmpk bekas biru kat sink tu,dah ade ke???hari tu beria la beli yg digital bagai,skali error..xsbr nk ade baby plak...skng mcm dh jadi superwoman pun ade ni,pagi2 siapkan inche somi nk pegi keje,tghari kdg2 beliau balik lunch,xpun ptg mesti ade hi tea,alahai kelam kabutnye mula2,lame2 dah ok...makin rajin la bile dh kawen ni,pastu demam cket bleh manje2 mintak beliau yg amik'n ubat...ekeke...inche somi sgt rajin,syukur sgt bile die bleh bantu keje rumah cket2...heee...papepun semoga jadi wifey yg solehah,yg bleh jaga semuanya utk somi...In shaa Allah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bekas biru ?? hehe. takde la. hari tu hubby excited, dia lah pergi beli tu suruh test padahal time tubaru seminggu kahwin !! hehe. kamu juga, mudahan bahagia hingga akhir hayat ok :)

      Delete
  42. Hehe sweet je bila dah kahwin ni :D

    ReplyDelete
  43. Selamat menjalani hidup sebagai seorang isteri yg solehah! ^^,

    ReplyDelete
  44. Banyaknya tanggunjawan Namee, fie kalau jadi kahwin dah jadi PJJ. Perkahwinan jarak jauh. huhu

    ReplyDelete
  45. hahahaha.. pukul 6.45 dah tangkap gambar dah..hehehehhee.. bagus namee!! keep it up!! saya yakin awak mampu menjadi seorang isteri yang terbaik unutk suaminya :)

    ReplyDelete
  46. wahhhhhhhhhhhhhh..kita pun rsa nak tawin jugak tapi no amoi..sad..haha

    ReplyDelete
  47. MCM BNYK PULAK TANGGUNG JAWAB.HARAP NA BOLEH BUAT MCM nAMEE..TADE ORG YG TAK BOLEH BERUBAH KAN NAMEE

    ReplyDelete
  48. namee..saya dulu memula kahwin semua tip top la sebab segan ngan suami bila dah ada anak penyakit malas datang..hehehe..sekarang tengah berusaha nak jadi tip top kat mata suami semula

    ReplyDelete
  49. namee, kite doakan kebahagian namee..baru paham, mcm mana orang kahwen ni..dari malas boleh bertukar rajin asalkan kita kene sedar tanggungjawab tu semua...hhee. kite pun ada perangai malas gila. malas basuh baju, malas masak. kene berubah ni.. in Sya Allah..doakan.. :-)

    ReplyDelete
  50. Seronoknyaa tengok kak namee! Semoga berbahagia sampai akhir hayat! Macam tengok cerita adamhawa pulekkk:P

    ReplyDelete
  51. wahhh namee i nak kawin jugak lah.

    ReplyDelete
  52. ni lah baru namanya isteri mithali..slow2 lah dik, tak ada benda yg tros pandai kan..perubahan besar kut dari anak dara naik status jadi bini nih. hehhe...yg penting happyyyyyyyyy..:)

    ReplyDelete
  53. hehe rutin masa bujang lain namee,rutin masa berdua pun jadi lain nanti dah berkeluarga ada anak2 lagi jadi lain,hehe..

    apa pun memang respek kat kaum wanita sebab walau susah macam mana,kelam kabut sibuk ke apa tetap dapat setelkan hal-hal rumahtangga... :)

    ReplyDelete
  54. sanggul tu penting kak . muahaha . ok la tu kak . dah mithali sangat dah tu :D

    ReplyDelete
  55. hihi..selalu dah baca2 posting namee..best!bab ni saya tergerak nak komen sebab saya pun tetiba jadi camtu..auto tau nak buat apa lepas dah kawen.. :)

    ReplyDelete
  56. Ahahha..bila baca cerita namee saya dah awal2 tersenyum kerana saya hidup mcm namee-lebih kuranglah heee ;) dan bakal suami mcm isham. Nak kawin awal tahun depan inshaAllah... tapi masih takut kalau tak dapat jadi isteri yang baik.Tapi selalu fikir..mungkin perkahwinan adalah satu jalan terbaik untuk berubah...berubah jadi lebih baik,caiyook!! doakan saya ye..

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  58. what a blessed life u have, alhamdulillah =)
    May Allah shower ur family with blessings and happiness everyday till jannah ^_^
    amin.amin.
    pedulikan kata2 negatif. they're jealous.
    live ur life to the fullest =) and be happy.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...