Friday, January 25, 2013

Belajar Masak

Hey hello..

Oh gembira hari ni Isham off day ! Yes! Hari ni jela baru ada time banyak untuk berbual  and gelak-gelak lawak masing-masing.  So hari ni cooking day saya ! Rasa macam awkward sikit but thanks to my mama sebab dah ajar banyak benda. Ajar benda simple untuk permulaan zero basic macam saya ni.Pheww. hihi. Eventhough Isham asyik cakap..."takpe girl. masak tu benda kecik je. Isham tak paksa dan tak kisah".

Hoi, best nya ada suami macam ni. hehe.Tapi tak boleh lah ambil lewa. Kena la ada rasa tanggungjawab sikit. Segan la kat orang kalau kata hari-hari makan luar hoii. mihmih.Tapi bila dah banyak kali masuk dapur and cuba masak, eh best jugak eh macam main cafeworld..hoho. tapi fun lah sebenarnya.hehe.So far baru masak benda simple, and now looking forward untuk masak benda lain juga. 

Untuk budak baru macam saya ni, elok try benda simple dulu macam kari ke, kurma ke, sup ayam ke. Basic skills pun macam potong bawang, halia, sayur , etc tu nak kena tahu juga. Okay ma.

Sebelum solat Jumaat, Isham dah pergi beli barang pasar . Tak pasar sangat lah, Jusco. heh

sempat lah ajar saya cara menyiang ikan tapi guna kucing sebagai contoh.haha. Imagine kucing tu ikan, "Siang bahagian belakang macam ni tau mira !"


Mak saya kata, potong bawang pun kena cantik-cantik. Nanti hidang baru lah nampak cantik.Oh yeke..Ok ma. 
lambat saya potong . kan best macam chef dalam tv tu....chop chop chop chop..laju gila.

Tadi saya cuba masak 2 jenis je, sayur sempoi tu dengan ikan masak halia asam.Okay okay lah. Ma ajar saya buat. So nak untuk yang zero basic macam saya ni(kalau wujud lah antara kamu ni) , boleh cuba. Untuk melatih diri. 
sayur sempoi & ikan masak halia asam. (pardon me nampak tak sedap because of the presentation tapi rasa sedap dan selamat. hahah )

Sayur sempoi
-Bawang besar 1
-bawang putih 3 ulas
-sayur kobis 
-cili merah
-sayur lain nak campur pun boleh
-garam secukup rasa

-Tunggu kuali panas
-Masuk minyak sikit
-Tumis bawang merah and bawang putih
-Tunggu sampai bau naik...(warna bawang putih tu dah macam perang sikit)
-Masukkan sayur kobis dan cili yang dah dipotong dan dibasuh tadi tu. 
-Tunggu sampai sayur tu layu sikit sambil tu "shuffle shuffle lah sayur tu dalam kuali. (tak tahu panggil apa tapi "shuffle" lah. haha)
-letak garam secukup rasa. 
-letak serbuk perasa secukup rasa (option)

Bila sayur tu dah lembut sikit . Tutup api. Siap ! Tak pernah tahu pun boleh masak simple macam ni. Ingatkan semua benda yang dimasak semua susah gila.

Okay semangat !


Ikan masak halia asam
-Ikan
-Halia
-bawang putih 4 ulas
-bawang besar 1 biji
-air asam jawa
-garam secukup rasa


-Goreng ikan dulu.

Then baru buat kuah asam halia tu...
-tumis halia yang dah ditumbuk dan bawang putih tadi tu
-tunggu sampai warna halia dan bawang putih dah keperangan.
-masukkan air asam dan bawang merah tadi tu.
-tunggu sampai dah sebati
-masukkan garam secukup rasa.
-masukkan ikan yang dah digoreng tadi tu.
-tunggu sekejap.

then wallahhhh,dah siap. 

Jangan lupa buat juice juga,mihmih.. recipe simple juice kat sini Recipe# Juice

Eh nasi mana ??? hehe.Nasi takde. Isham taknak makan nasi. Hes on diet. diet nasi. Ratah lauk semata.

Walaupun sedih sebab tahu masak benda senang, tapi hari-hari usha blog recipe.hehe. Nak masak yang power punya ! emm , tapi saya suka masak western lah. :/ . sebab saya suka makan. weheheh.

Okay itu saja lah simple recipe untuk zero basic macam saya ni. chaiyok!!:D . Takpe tak reti masak, kita cuba jugak sampai expert !

Happy reading and thank you.. :)


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


92 comments :

  1. relax.. dulu pun lulu tak tau masak okeh. sbb dah jadi anak kesayangan arwah papa, semua tau siap jer. Tapi akhirnya lulu belajar. Asyik tgk/salin resepi kat internet atau majalah.. tapi tak best.. lagi best kalau masak ikut citarasa sendiri.. main campak2 jer.. kalau lulu boleh, namee pun boleh.. Tak payah tekanan sangat... :)

    ReplyDelete
  2. chaiyokkkk namee..
    namee tengah masak pun nampak cantik.
    hahahahahahahaha


    takpe namee.belajar perlahan2 tau.lepasni mesti pandai.Eka boleh masak,tunang eka suka eka masak..hihi..taaaaaaaaaaaapiiii eka kena belajar masak gulai lemak paling power.

    dapek orang nogori,kono pandai la masak lomak.Eka pesan kat dia,nanti kalo kawen,janganlah mintak gulai lemak selalu tau.mintak sambal2 je..eka suka sambal2.. hahahahahaha :p

    ReplyDelete
  3. in love with u namee :) nenek sukaaaaa

    ReplyDelete
  4. xpe2... selalunya perempuan yg masak sedap ni jenis yg bnyk kali mencuba... dan lgi satu jgn senang down kalau org kritik... dari situ boleh jadikn semangat utk terus berjaya :)

    ReplyDelete
  5. memasak la benda paling heaven bg han..:D

    ReplyDelete
  6. All the best namee... Semoga lepas ni boleh masak best2 untuk hubby :) nanti dah teror masak boleh la jemput kita makan kat rumah namee.. Hik2 >_<

    ReplyDelete
  7. namee, tak pe tak pandai. asal nak belajar. isham betul2 paham kan budak2 umur kita ni memang masak fail, salute pada isham, namee dont gve up k! love u. krm salam isham ;)

    ReplyDelete
  8. Mak lu ckp aritu dh...namee tak reti masak dia buat cookies..(door gift kawin) (",) diet kena mkn nasi gak sikit dlm besar penumbuk kita(",)

    ReplyDelete
  9. rasa semangat baca comments from eka and lulu !! terima kasih !! :D eh meh la share recipe !! mahu !! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh namee.... nanti eka share..eka ade share sikit2 resepi kat blog.kalo namee nak tanye eka ape2 recipe,namee mesej je eka... hehehe

      Delete
  10. betul dear,dija sebelum kahwin pun malas gile nak masak, bile dah kawin dah selalu buat seronok gile masak, lagi bile menjadi dan suami suke.. dija pun suke jugak share resepi kat blog, tapi yang simple jela.. tu je yang pandai..hee

    ReplyDelete
  11. Dah ok sangat tuu...yang penting masak dengan perasaan ikhlas dan penuh kasih sayang.... (*___^)\/

    ReplyDelete
  12. namee, banyakkan google menu masakan, inshaAllah one day expert :)

    ReplyDelete
  13. hehe comel je namee! InsyaAllah pelan2 blajar. lama2 terer la. shayra blaja masak dgn mama since form 1 sbb shayra ank sulung.
    Just when i tot i dah boleh masak (wlpn x sedap mana pun), rupanya dpt bakal suami yg sgt cerewet psl mkn. So skrg ni shayra tgh berguru dgn nenek dan mak tunang. *sigh*

    U go girl!! :D

    ReplyDelete
  14. Namee boleh! all the best pretty! <3

    ReplyDelete
  15. i newby wife too..muehehe..i pun banyak beguru dgn blog masak2..since jd bini orang ni la rasa excited gile nak masak...perasaan tak terkata kalau dpt tgok laki mkn bselera..kan kan kan
    slowly kita akn tau laki suka mkn apa..even sume bende kita tanya dia akan ckp sedap je..haha
    blog pun da jd mcm blog makanan..tp i jrg letak resipi..sebab masak ikut imaginasi..takde sukatan..kikiki

    good luck dear namee

    ReplyDelete
  16. Cantik awak. Hihi.. besarnya dapurrrrr..

    ReplyDelete
  17. whee..walaupun simple..tp still sedap..mak sy slalu je masak mcm masakan yg namee buat tue..lyn je smbil mkn ngn nasi panas2

    ReplyDelete
  18. xpe, lama2 nanti mesti pandai masak..
    macam rina dulu mula kawen, xreti masak pun :)
    tapiiii kan...rajin nya husband namee amikkan gambo?
    hihi

    ReplyDelete
  19. xpe, lelama nanti mesti pandi..
    dulu rina mula kawen pun xpandai masak..
    tapiii kan, rajin nya husband amikkan gambo namee :)

    ReplyDelete
  20. haha lawak lah sayur senpoi.. swittt lah.. kak namee cntik!

    ReplyDelete
  21. tak perlu malu la, Namee. sayur sempoi tu saya pun selalu masak di rumah. sedap w/pun simple. kubis masak santan yg saya tak suka sbb tak suka santan. hahaha... lepas ni Namee boleh la cuba sayur masak sos tiram atau celur je kubis tu lepas tu buat sambal belacan. jadikan macam salad la katakan. sedap tau! ikan senang sikit nak masak. saya selalu masak ikan sos tomato, asam pedas(tanpa santan), kicap, kunyit, kukus asam berhalia, ikan bakar/panggang hidangkan dgn sambal kicap/air asam limau. fuhh... saya sendiri terliur. wakaka... Namee, you can do it punya la! :)

    ReplyDelete
  22. namee,nk sng cpt n bg naik selera sy selalu buat tomyam je.hahaha

    ReplyDelete
  23. namee, ade satu tip akak nak kasi. tumis bawang merah dulu sampai layu sikit, baru masukkan bawang putih. supaye bawang putih n merah masak sama sekata. fyi, bawang putih cepat hangus. :)

    ReplyDelete
  24. nmpak sedap je tu namee. kire ok lahh. hehe

    ReplyDelete
  25. Even smple msakkan tu tp msti thru n gmbirakan tgok org yg kita syg makan smpai habis hihihi sharr rcpi g blog madhiha.. Sana mcm2 ada name..Try la

    ReplyDelete
  26. Namee just like me masa baru2 kawen dulu... Rasa kekok sgt nk wat keja dapur.. Now dh better sket.. sbb tiap2 hari kena masak... so no choice la.. masak simple2 pun ok asalkan niat nk bg suami makan... insya Allah masakan menjadi.. kite slalu try eksperimen resipi sendiri.. hahaha.. nasib baik menjadi...

    ReplyDelete
  27. hahaa, c'mon! masak banyak2! bleh bina badan sama2 t.. :D
    bravo2! selalu try resipi Che Mat Gebu. pergh! mantop ^^.

    ReplyDelete
  28. all the best girl, pelan2 kayuh. Nnt pandai sendiri, percaya lah.

    ReplyDelete
  29. Hai Namee, akak yang dah kawin anak 2 nak masuk 3 ni pun bukan terer pun masak, masih selak resipi lagi, but no worries ok lama2 nanti confirm terer punya!!

    ReplyDelete
  30. pelan2 kayuh...good job..nt buatkan lah abg sham akak cheese cake...

    ReplyDelete
  31. good job...bagus kalau ramai wanita2 macam akak kt luar ni..willing utk belajar. lain kali buat dessert pulak utk abg sham akak.

    ReplyDelete
  32. sama la namee.
    sy pun start ngan zero.
    dah kawen baru mula belajar masak.
    tp alhamdulillah la, setakat ni dah masak macam2 utk hasben.
    walaupun semua tgk resipi kat buku/internet jer. hehee~ ;)
    ada yg menjadi, ada yg kureng.
    kita try and error la kan.
    yg penting usaha masak utk hasben tu ada. ;)

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. Namee, kalau nk ikan tu maintain rangup n garing, lepas dah goreng ngn garam kunyit tu, tak payah masuk kuali lg dah. Just sira je kuah air asam yang dah siap tu atas ikan dan hidang.

    ReplyDelete
  34. kite pon still x pandai masak even dah kawen more than 6 months ... tp alhamdulillah, still trying n trying ... aritu mak mertua dtg umah, try jugaq masak ayam masak merah n sayur campur daging, dia makan bertambah u, haha!

    ReplyDelete
  35. takpee kak namee slow2 k :) kita pon tahu masak 3 jenis lauk je,bila da blja sennag rupanya nak masak ni,pusing2 guna resepi yang sama je.hehe good luck!happy cooking :)

    ReplyDelete
  36. Hahahaha.

    Happy newly-wed again Kak Nami.

    Masak itu senang,campak campak jadi.

    ReplyDelete
  37. kita serupaaaaaaaaaaaaa.. kdg2 best juga masuk dapurrrrrr..tp kdg2 stress sbb tatau nk msk ape..
    then bila tgk blog2 resepi,rasa mcm nk cuba msk semua..hahaha

    ReplyDelete
  38. konpem hati berbunga dpt masak for husband kan? :D takpe ni just starting.. lama2 konpem masak hebat. Macam nenek Moss dulu kawen umur 12 tahun. Hape pun tak reti. Sekarang ni masak hape pun rasa dia sgt hebat :B hehe.. good luck oke Namee :)

    ReplyDelete
  39. perghh..matchoo.. dah pandai masak! huhuk

    ReplyDelete
  40. takpe namee..dulu saya pun mcm tu jugak... :)

    ReplyDelete
  41. KAK BUI DH NAK 13 THN KAWEN STILL X TERER LAGI BAB MASAK NI..HEHEHE..KALAU SETAKAT NK BAGI PERUT KENYANG BOLEHLAHHHH..^_^

    ReplyDelete
  42. nt lama2 msti sis terror punyer la..;)

    ReplyDelete
  43. hai untungnye dpt hubby yg sgt sgt understanding=)..

    fighting!!!...suke jugak masak2 nih..still learning jugak=)

    ReplyDelete
  44. mula2 belajar masak simple2 dulu..
    nnt lama2 namee pandailah masak mcm2 menu..
    kalau hari2 masak n rajin practice, InsyaAllah namee akan jadi terror dlm masak memasak..
    keep it up ok..(^___^)

    p/s: mlm tadi kt mimpi jumpa awk, n dlm mimpi kt awk dah pregnant!
    smoga cepat2 dpt baby..:D

    ReplyDelete
  45. kak namie dah kongsi resipi tuu.. haha.. :p

    ReplyDelete
  46. sedap juga menu diet macam ni :)

    ReplyDelete
  47. wah tahniah, siap juga lauk2 tu, hehe..siapa yg snap pic mse u tgh memasak? and ya, sy potong bwg pon still lambat, ngeri terpotong jari, haha :p

    ReplyDelete
  48. simple2 ni la yang sedap giler sbb klau hari2 masak pun tak jemu. kan?

    ReplyDelete
  49. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  50. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  51. x pe namee. slow2 nanti lepas ni terer lah tu masak :)

    ReplyDelete
  52. Pelan pelan kayuh orang kata. Belajar masak ni best sebenarnya. Macam dalam cerita kartun masak-masak. Haha time ni lah dapat fengfeeling macam masterchef walaupun jauh bezanya. Haha.

    Belajar memasak ni best! Husband namee tak makan pun tak apa sebab dapat isteri cantik. Tengok namee je terus kenyang. Kan Hisham kan? Ahaks.

    http://fateen-insyirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  53. Namee!! samalah kt! kite pn suke masakan western! hehe ingat kalau nk blaja masak nk balaja masakan westernlah..hehe good luck Namee belajar masak. In sha allah x lama lg pandailah tu :)

    ReplyDelete
  54. walaupun simple tapi isteri yg masak pasti suami suka.. lama2 nanti pasti namee expert!

    ReplyDelete
  55. Hai Namee! Nak join jugak lah bloglist. Saya tinggalkan link kat sini je eh. Sebab post yang sebelum ni dah tak boleh komen. Hehe. Visit mine if you have free time. :)

    http://bila-keyboard-ditekan.blogspot.com/

    Okay, let's be friends! :D

    ReplyDelete
  56. namee< saya pun dah pandai masak dah. dulu satu apa tak tahu.

    ReplyDelete
  57. Rajin nyer.. saya pun suka masak...hehe

    ReplyDelete
  58. Dah X boleh komen dah kat ( Jom Join Blog List Saya)

    Travel-Zoom

    http://travel-zoom.blogspot.com/

    Thanks.. :)

    ReplyDelete
  59. xpe namee, pelan².. nt lama² mengalahkan chef terkenal..

    ReplyDelete
  60. Cayoook nameee.
    lya pun lbh krg sama
    haha

    ReplyDelete
  61. baguslaa ada kemajuan....
    pelik jer tak makan ngan nasi... cam x complete...
    tp xpe asal berselera oklaaa...

    ReplyDelete
  62. hehhhe..taperlah dik, yang penting ada niat nak blaja masak tuh. biarpun masaknya simple2 jek.

    merasa jugak en abg merasa masakan namee :)

    ReplyDelete
  63. takpe belajar pelan2..nanti expert la tu..chaiyok namee!

    ReplyDelete
  64. alamak takut jugak kawen tak tahu masak. kena start belajar la ni *glup

    ReplyDelete
  65. Namee belajar pelan2,lama nantijadi biasa dan lg terel masak dr isham,hehe...

    *namee,err air kat sinki tu mmg biarkan terbuka ke masa potong memotong tu?agak deras air tu dibuka..

    ReplyDelete
  66. http://katirabiru.blogspot.com/

    hai,nak join jugak bloglist..tapi saya baru buat blog.. hehe..
    mintak tunjuk ajar ye :)

    ReplyDelete
  67. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  68. Haha. akak, jangan salah sangka tau. Khairi ideris tu abang saya/ saya comment trsalah guna profile dia pulak -,-"

    ReplyDelete
  69. Macam 2x5 je kita, wkwkwkwk gelak sampai tercekik. but seriously, nampak sedap walau simple. kennn.

    ReplyDelete
  70. Pelan2 kayuh. Hehehe step by step sis. InsyaAllah lepas ni boleh masak byk lauk :-)

    ReplyDelete
  71. My cooking skills also zero. Taktahu nak bagi bakal suami makan apa ni nanti. Haha -..-

    ReplyDelete
  72. biar tak reti masak, janji rajin nak cuba. ni kalau tak pandai masak tapi malas nak cuba.. dah kira parah dah tu..

    ReplyDelete
  73. comel je msak pun boleh ''shuffle'' haha

    ReplyDelete
  74. waahhh seronok sgt tgok picture aka dgn suami akk msti romantikk..cepat2 la dpt baby msti jelita mcm akk!!
    akk bg lah tips cara nk skor add maths plk :) paece .

    ReplyDelete
  75. hi namee... saya pun beginner cook jugak.
    meh la try resepi simple, a few were altered a little bit by me :)
    every recipes can be found under the label "recipe"
    http://cikally.blogspot.com/search/label/resepi

    ReplyDelete
  76. hi namee... saya pun beginner cook jugak.
    meh la try resepi simple, a few were altered a little bit by me :)
    every recipes can be found under the label "recipe"
    http://cikally.blogspot.com/search/label/resepi

    ReplyDelete
  77. all the best mnempuh alam rumah tangga :) masak is not a big deal. boleh belajar. sy sndri start masak utk family since form1 :)

    ReplyDelete
  78. bila baca belog u teruss rasa nak kawen skrg jugak,

    hoho. papepun uolss so sweet la,

    ReplyDelete
  79. Suka tengok Namee, masak kat dapur so sempoi pon tetap nampak cantik & sweet..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...