Sunday, February 3, 2013

Lelaki Buat Perempuan Rasa Cantik Macam Ini Okay !

Hello hey...

Ohhoooi, saya sebenarnya adalah seorang yang lack of confidence.Dulu selalu down dan selalu rasa hodoh,just feel bad most of the time. Entah kenapa but it is just inside me. Nak perasan lawa tu jarang sangat . All this while , hanya berbekalkan confident yang diberi oleh amma, appa dan juga Isham.:'). Leceh kalau jenis perangai gini.Bila ada jerawat seketul pun, rasa macam slack habis hidup ini. Oh pimpless , whyyy !! I feel uglayyyyhh ! (tapi akan instantly sedar bila tengok orang OKU lalu kat tepi ) . Terus mengucap dan sedar nikmat yang Allah beri. Tapi bila orang OKU dah berlalu, mood swing balik. :/ That bad huh. 

Girls, bila ada "boyfriend".......si buah hati lah yang mainkan peranan untuk kekalkan rasa awesome beauty dalam diri ni. Do not blame the girls dan kata we all mengada. Ini kami naturally. Eh ke saya je yang macam tu ? :P

Try not to compare her with other girls
First, do not compare her. Maksud, jangan sesekali nak compare ur partner dengan gadis lain. As if u would like to compare her with other girls...lebih baik saja awak pergi couple dengan gadis yang anda suruh awek awak jadi tadi tu. "Perempuan tu cantik pandai bergaya, bukan macam awak ni" "Perempuan tu pandai bukan macam awak ni" "Perempuan tu pandai berdikari dan kelakar bukan macam awak ni" "Perempuan tu pandai ambik hati pakwe dia. bukan macam awak ni". Perempuan tu macam ni macam tu macam ni macam tu. Too many macam macam. If ye pun gf ada kelemahan, sila lah jangan compare dengan perempuan lain. Kelemahan perempuan adalah perempuan lain. Saja bold biar ada kesan dramatic sikit. mihmih.

Rasa macam gagal habis bila kena compare.

Try not to change her
Ini point ni memang penting dan berkait rapat juga kenapa saya takde bf lain sebelum Isham dan Isham the only guy yang saya kawan rapat BFF.  Lelaki yang pernah berkenan kat saya mesti akan kata begini "namee ni cun tapi kurus sangat lah. cuba makan banyak-banyak baru lah hot." . tapi ? baru lah hot ? Nak cari perempuan hot, pergi cari. Saya belum qualify lagi and doesn't meet the criteria. Tiada eligiblity untuk itu setakat ini. Bye. 
kurus dan pakai shirt tak hot. kena pakai macam gro baru hot di mata them kot. 

Dah berkenan yang tu tapi suruh buat macam tu macam ni. Why lah. Contoh: "awak cuba buat rambut macam perempuan ni ?" "Awak cuba buat colour rambut macam ni" "awak cuba pakai baju macam ni" "awak cuba  mekap tebal-tebal macam ni". "awak cuba naikkan badan awak, biar nampak hot sikit" . Saya pilih suami saya sebab saya boleh jadi diri sendiri. He never complaints . Saya kurus dulu sebab metabolic rate saya tinggi. First time jumpa husband dulu berat saya 43kg je dengan ketinggian 162cm. pinggang 24. Sekarang 48 kg with 164cm. 

kalau nak suruh ubah pun guna ayat sesuai sikit..."Awak cantik kalau pakai macam ni" . ayat "awak cantik" dah sememangnya kita tersedia cantik pun dan diberi idea untuk lebih cantik. instead of "awak cuba pakai macam ni". "Awak cuba" seems macam dari ugly nak jadi cantik".

Pilih gf jangan macam main paper dolls ok. Kalau nak suruh dia berubah on habit dan perangai negative tu logic lah. Kalau nak suruh kurus sebab kesihatan. Itu logic lah. Tapi kalau nak suruh berubah sebab nak capai tahap imaginasi anda.Please . 
boleh tukar-tukar and demand ikut suka. 

Rasa cantik tu bila boleh jadi diri sendiri dan diterima seadanya oleh pasangan. Simple.

Be supportive. don't complain.
Contoh : "eee ada eyebag !" Eee kenapa lemak tu banyak sangat tu". Dari complain, lebih baik lah supportive  "eyebag tu , cuba letak krim collagen tiap malam.boleh ok tu. jangan risau ok". Statement. Dah nama pun partner , kena lah support semangat sikit !!


ada dark circles pun tak la sedih sangat kalau ada partner yang supportive instead of kaki complains.

Spontaneous Appreciation.
Saya selalu down bila tak cukup tidur seminggu sebab buat projects dan drawing time study dulu. Architecture student memang zombi. Orang tidur, kami bersengkang mata buat kerja. Bukan buat kerja last minute tapi design tu yang finalize last minute. Waktu yang lain busy dengan subject lain yang banyak. so zombi lah kami. Dark circles dan wajah pucat tu lah yang selalu buat saya down. Tapi Isham selalu kata ini zombi jelita ni. dark circle tu sebab menuntut ilmu bukan sebab pergi party. So biar je. cantik yang berilmu. "yela tu". hahah


captured by Isham. saya dengan mata zombi busy buat kerja. dia snap curi-curi. (oh rasa diri ini dihargai walaupun zombi)   *spontaneous ! 

Kalau nak demand for a perfect partner, sila beli cermin besar and bawa selalu untuk lihat reflection diri sendiri every sec. Kalau perempuan jenis suka compare, complain pada pasangan pun jangan ok. "kenapa you tak kaya tak drive Bentley, kenapa tak drive Ferrari, kenapa tak drive kereta mahal. " . Kena usaha sendiri lah kalau nak. Tak perlu puji sangat pun. Just bagi dia jadi diri sendiri...dah okay. dah best !



Happy reading and thank you...

10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


70 comments:

  1. moning
    singgah pagi
    great sharing

    ReplyDelete
  2. Nice post! Lelaki mesti bc. Hikhik

    ReplyDelete
  3. kita sama namee..metablisma badan tinggi..memang susah nag gemuk.. mungkin lepas kawen, badan naik sikit :)

    ReplyDelete
  4. So true. Perlu terima kite seadanya. Kalau tak, go away.hehe.

    ReplyDelete
  5. klu ada lelaki yg byk songeh mcm tu, tggalkn je..kn?:)

    ReplyDelete
  6. stuju!!yela lelaki nk komplen mcm2 dorg pun bkn perfect...bkn smue llki muke mcm aaron aziz yg nk awek rupa maya karin..huhu

    ReplyDelete
  7. salam..morning sis...yep really agreed with ur entry neh.. :D man should know dis..hee

    ReplyDelete
  8. for both gender sebenarnya ni . hehe :)

    ReplyDelete
  9. hehehe..naseb la die tak pernah komplain saya yg dari kurus keding dulu smpai dah gedempol skang ni..:P

    ReplyDelete
  10. Nice...tp bg sy lelaki yg cm ni memang out from my list huhu...tp prmpuan pn sma jgk...jgn ubh pakwe anda huhu kcuali memang prlu d ubh

    ReplyDelete
  11. ada setence people, kadang-kadang dorang boleh jadi terikut dgn pandangan kawan2. kalau kawan dia kata, "eh awek kau asal mcm budak2?!" tp kalau sayang, mesti dia takkan kisah kan gf dia mcm budak2 ke, makcik ke kan. haa. lelaki mcm tu patut boleh percaya jadikan bf or suami. :)

    tapi nasib baik setakat ni elie tak pernah lagi kena mcm ni. even dicompare or kita comparekan dia dgn other guys. So thank God!
    hihi.

    ReplyDelete
  12. indeed

    amat amat bersetuju
    kalau nak sangat partner jd mcm org lain.
    so die kena couple dngn org lain lah.
    dulu ada srg kwn pernah ngadu yg bf die nak die ber stylo sikit.
    suruh tinggal syg.
    last skali kawen jugak.

    hrp hrp si suami nya dah berubah lah. kalau tak
    makan hati la jwb nya.

    ReplyDelete
  13. saya pun syukur sangat partner jenis tak complain. semua nya fine. alhamdulillah.

    ReplyDelete
  14. sm la namee,metabolisme tinggi..huhu :( kalau dpt lelaki mcm tu better tinggalkan je..nmpk sgt xikhlas terima kita seadanya..

    ReplyDelete
  15. susah kalau ada partner yang demand banyak ni. kita jadi asyik down je dan usaha je nak impressed dia. tapi bila tak macam yg dia mahu, kita yg down.

    ReplyDelete
  16. MOorning. eh pakai tudung kemana? hihi.. slu blogwalking here :) nice blog. sebab slu shared pasal isu perempuan n semasa..

    ReplyDelete
  17. HUBBY KAK BUI JARANG MEMUJI,JARANG JUGAK MENGEJI..SUSAH SGT NAK DGR DIA PUJI ORG LAIN..

    ReplyDelete
  18. kak bui..bagi saya tak perlu nak puji selalu pun. sebab memang ada jenis lelaki yg tak suka memuji. :) puji dalam hati. :)

    ReplyDelete
  19. kurus2 pun cantik ape hihi. lelaki kalau kuat kritik kita tinggalkan je..

    ReplyDelete
  20. Yaa, betul tu k.namee ..salu down,rendah diri giler dulu..haha..tapi skrg alhamdulillah dah ada confident dan salu bersyukur kalau hendak dibandingkan dgn org lain :)

    ReplyDelete
  21. nice tips uhuh..sometimes i feel rendah diri jugak sbb kurus but he always tell me bukan paras rupa yg di pandang, tapi hati nice kan uhuuhh

    ReplyDelete
  22. bakal tunang saya mesti baca ini!!!

    ReplyDelete
  23. betul la kak namee.. tp ok la tgk kak.. gojes!! my bf pun ckp cmtu gk.. sllu down haha

    ReplyDelete
  24. tapi zaman nak membesar..memang semua akan melalui perasaan down kot. my sister pun sama jugak.

    ReplyDelete
  25. agree...tapi bukan semua orang ada kesedaran macam ni...baik lelaki mahupun perempuan...

    ReplyDelete
  26. setelah hadam entri ini. Aku nak tanya gambar ketiga tu gambar sape.

    ReplyDelete
  27. terpaksa sengetkan laptop sebab nak tengok gambar pakai eyemask tu lol. btw, great info and sangat ketepek kena sebijik kat muka pasal OKU and jerawat tu. ceh

    ReplyDelete
  28. Yup. Spontaneous appreciation. Spontaneous act. Kadang2 kita tak tahu apa yg attractive pada kita. Mungkin kelemahan kita tu bg dia adalah kelebihan kita ;)

    ReplyDelete
  29. why farouk...la takyah la sengetkan laptop. haha.

    teah...teah....awak ni bashtiah ke ???

    ReplyDelete
  30. kak namee cantik gileerr pakai tudung!!!!! ohsem!! :DD

    ReplyDelete
  31. Sama lah kak. Saya pun takde confidence dalam diri. Ermmm.

    ReplyDelete
  32. truly the best sharing eva! :DD
    thank you.

    love,
    chumut

    ReplyDelete
  33. ending yang selamat.haha.. Tapi betul la. Tak de sape pun yg suka kena kondem. Lagi-lagi partner sendiri yang kondem..perghh.tak patut

    ReplyDelete
  34. namee kita badan naik lah, nak kurus macam namee.

    ReplyDelete
  35. selalunya lelaki la macam tu..orang perempuan ni boleh je terima seadanya...

    ReplyDelete
  36. klu lelaki kuat komplen nie maunya terseksa jiwa klu kita kahwin nanti..mesti tak enjoy

    ReplyDelete
  37. I just love all the points you pointed out namee. Yg jenis berdiam diri tak lift kan semangat or memperingatkan kita ni lawo pun sodeh jugak haha. Alhamdulillah ada jugak family bagi support. And syukur yg baru pun ehem memahami dan beri this kind of compliment. Oh girls and our complicated natural behaviour haha

    ReplyDelete
  38. bg saya ayat yang ni memang paling sesuai kalau kita nak ubah seseorang.

    contoh ayat.
    "awak pakai baju macam ni dah cantik, tapi kalau awak pakai baju yang ada renda mesti lagi cantik" :)

    bagi saya ayat macam ni memang berkesan. tapi taktahu lah kalau dekat orang lain. hehe
    nak tegur orang ni kalau boleh puji dulu. barulah takde butthurt. kan? :)

    ReplyDelete
  39. betullah kak namee..nak2 jd student..x de mse nak jge kulit bagai..banyak kije ;)

    ReplyDelete
  40. Nice sharing . Slame ni pk si die mcm oke jep . Tpi pas bce ni bru phm prsaan die . Thx a lot =))

    ReplyDelete
  41. Nice sharing . Slame ni pk si die mcm oke jep . Tpi pas bce ni bru phm prsaan die . Thx a lot =))

    ReplyDelete
  42. Nice sharing . Slame ni pk si die mcm oke jep . Tpi pas bce ni bru phm prsaan die . Thx a lot =))

    ReplyDelete
  43. huhu... namee, saya ada msalah kekurangan self-confident!! sampai tahap nk pgi kampus rasa nak pakai kotak jer dr hujung rambut sampai hujung kaki.. jalan depan orang, tengok kasut sendiri jer, malu nk ngadap muke org.. since kecik2 lagi, sbb terlalu kurus mak abah kasi makn vitamin, bila dah besar, jd obes pulak.. nk dressup cecantik mcm gadis2 lain tp, mana ada size, nk cari kasut pun, kene pakai kasut lelaki.. sbb kaki besar.. :'( kadang2 parent sendiri ckap sy ni tak pandai bergaya. and bla ada bf(kenal pun dr fb), dia suruh kurus kan badan coz malu dgn mmber2 dia.. siap kata, "mana ada lelaki yang tak nak gf dia cantik".. means, sy sekarang x cantik.. berderai love sy.. haha.. so, mcm mna ye, nk bagi gadiz XXXXXL, berkulit kusam, kurang kepintaran ni ada sikit taham confident.. at least ada la 50% confident.. x boleh bnyak2, nnt jd gedik pulak..

    ReplyDelete
  44. kalau aku, mmg xkesah penampilan die, cuma satu, xnak c die melaram sgt2.. nak tunjuk kat sape je kan..huhu.. lg satu aku mmg strict dlm menilai penampilan die..bukan ape, klu pakai ketat sikit mesti kene tgur.. klu tudung singkat sgt pun kene tegur.. baju singkat pun kene tgur.. baju nipis kene tegur.. xpakai stokin kene tgur(cerewet btol aku ni).. kire stp kali die kuar tu, aku nk die nampak mcm muslimah yg sepatutnye la.. xsanggup aku kalau ade mate2 lelaki lain yg hinggap ke die.. btw, nice sharing

    ReplyDelete
  45. wah betul tu kak namee, stuju sangat..

    ReplyDelete
  46. Hurm , nice article actually , in fact, lelaki pun tak suka perempuan buat macam tu . . haha ! for example , dah nama lelaki , kalau makan banyak tak pasal-pasal kena bebel . Pulak dah ! dah nama pun penat , perut lapar , bagila can . . just sharing ! V(^__^)V

    ReplyDelete
  47. Hurm , nice article actually , in fact, lelaki pun tak suka perempuan buat macam tu . . haha ! for example , dah nama lelaki , kalau makan banyak tak pasal-pasal kena bebel . Pulak dah ! dah nama pun penat , perut lapar , bagila can . . just sharing ! V(^__^)V

    ReplyDelete
  48. awak memang cantik..tapi pakai tudung lagi nampak cantik..apa2pn nice sharing

    ReplyDelete
  49. awk mmg cantik tapi kalau pakai tudung lagi cantik...apa2pn nice sharing

    ReplyDelete
  50. xpe kot klau advise berubah ke arah kebaikan...bab sebelom ni nmpk xterurus je..sebelom ni agak selekeh dan now more better...
    >gurl advise boy ok<

    ReplyDelete
  51. xsalah kalau ubah sesorang tu..contohnya (dari seorang yang sgt selekeh to seorng much better)...but teguran tu kna cantek & ayat power ckit..dari segi penampilan saya suka laki yang kemas,bersih & xselekeh..ensm ke x...soal kedua..most important for me is KEBERSIHAN..
    saya kalau nk suh org tu berubah saya cakap...(nmpk smart ar mamat tu pkai baju kemeja)...pas tu dah blik dia akan msg ty sya...kemeja laki tu pkai td lawa ehh...jok kita p beli berkenan lak tgok tetiba..ayat skema dah..sy gelak jew la...heheh..umpan saya menjadi..

    ReplyDelete
  52. ehh??hehehe...thnks for the info...fhm2...cuma kdg2 niat nk nasihat tuk kesihatan dye..cm bg kurus..cuma xsangka leh wat dye terasa..hihi..sory laki nie xrety jga ayat time dh dapat..hahaha...jgn nafikan laki2 smua...but mostly of us do that without notice it..sooo soryy..eheheh...but from the bottom of my heart...we just love u...when we love something we do sometimes hurt it..hehehe...sooo sory

    ReplyDelete
  53. exactly namee. it happened to me most of time n i feel useless. :'(

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...