Friday, January 4, 2013

Our 7 years and Hope.

Hey hello...

Our 7 years as a partner/buddy...
by Hafizudin :)

7 tahun ?Okay tipu, tak sampai 7 tahun lagi. Few days lagi baru tepat 7 tahun kita berkawan. 5 hari dah berlalu.hehe.Rasa macam sekelip mata je dah jadi isteri Isham. 6 tahun 11 bulan tunggu finally we diijabkabulkan. Tapi tempoh 7 tahun berkawan tu, rasa macam sekejap sangat. "eh eh dah 3 tahun" eh eh dah 4 tahun" "eh eh dah 5 tahun" . We dont usually counting days tapi bila tengok calendar our anniversary berkenalan, rasa macam cepat sangat. Sepanjang 7 tahun, Isham tak pernah cakap " eh jom couple atau eh jom jadi gf saya" sebab dia tak tahu nak keluarkan ayat macam tu. Dia tak tahu nak mengurat. 

maaf.saja tepek gambar. ni first pic in bilik pengantin nih. mihmih.dulu time bujang kalau tangkap gambar background mesti bilik pink belang2 tu. Sekarang dah kahwin, bilik belang hijau plak. mihmih

Yang dia pernah cakap "Can I be friend to your mother and father someday?".  Then lepas tu memang takde kata-kata manis macam "kau umpama bintang yang berkelipan" , "kau cinta abadi ku". Takde ayat jiwang pun. Dia selalu tunjuk  yang dia suka/sayang kat kita melalui perlakuan. Saya macam tak yakin je dengan dia mula-mula sebab taknak harap sangat. Takut kecewa since saya tak pernah ada boyfriend pun sebelum tu. Isham ni kira first guy la. hehe .First love punya kekecewaan sangat dasyat kata orang ?So time tu rasa ragu-ragu nak get involve dalam "first love". 

Syukur alhamdulillah, first love saya bawa sampai ke perkahwinan. Time akad nikah, takde rasa excited pun sebab saya tahu alam perkahwinan sangat mencabar. So u must get ready. Isham pulak cakap "a lot of challenges" . Takde apa sangat yang saya hope, cuma hope apa yang kita lalui those 7 years maintain and develop lagi. 

Love you. I love you too.
Every text and every end of conversation mesti nak ada "love you". Dah terbiasa. Ni 5 hari kahwin ni, masih maintain love you love you. Hope sampai akhir hayat lah kita maintain macam ni. amin. :)
I love you too :)

Transparent
System transparent ni Isham yang cipta. haha. Dari awal kenal, Isham banyak share sebab dia kata dia serious dengan hubungan ni.Share tu maksudnya, apa yang dia buat, dia akan update la.So takde istilah busy sampai tak contact. Buat kita orang perempuan ni rasa dihargai la gitu. Dia pun request the same thing. Dia minta saya selalu update daily routine, pergi class, lunch time, gossip with friends etc. hehe. Dia pun update juga, time bangun , nak pergi kerja, nak masak ke sapu rumah ke semua lah dia update. Satu hari ada la dalam 100-200 texts. Tapi sekarang dah kahwin kurang sikit lah sebab dah tinggal serumah. hehe. but still diteruskan system transparent ni.

Contoh,
Hello Isham, mira dah bangun ni . Nak siap-siap pergi class. Isham jangan lupa makan ok. I  love you.

Bila nak makan...
Isham, mira kat cafe . nak makan mee goreng. terigin mee. hehe. Jemput makan. i
love you.

Hehe, gitu la system transparent yang kami selalu amalkan. Elok gak buat macam ni, boleh ingatkan diri each other benda-benda yang remeh. So walaupun distance kami jauh, jadi takde masalah sebab 2-2 belah pihak keen untuk contact dan nak cuba kenalkan diri.Mungkin dah terbiasa sebab 3 bulan kenal, lepas tu Isham dah transfer ke Sarawak. Dah biasa jauh dari dekat. 

Even password email saya, facebook ke semua kita share . No problem. Takde istilah privacy ye kalau dah kahwin. Kalau banyak berahsia tu yang akan timbulkan macam-macam masalah kelak. Kalau takde rahsia, takdelah sangsi kan? Istilah ni pun Isham yang cipta. hehe

Chemistry
Umur pun beza jauh sangat. Dah tentu lah antara kami banyak beza. Cara berfikir pun beza. Dia matang sangat dan banyak pengalaman. Saya plak macam remaja yang baru nak kenal kehidupan luar. Tapi kita dua tak pernah argue lebih-lebih .Gaduh benda remeh pun so far belum lagi. Selera pun lain. 

Tekak saya selalu nak makan western food je atau fast food atau italian food.

Isham pulak tekak selalu tekak-tekak melayu. suka nasi berlauk. Paling gempak pun kuew teaw, mee mee macam tu lah.

Ikut selera makan, memang jauh beza. Tapi kalau keluar sama, kita tak pernah argue nak makan apa sebab masing-masing tahu selera masing-masing. Selalunya, Isham akan tanya apa yang saya nak makan then kita take away saya punya food and terus pergi tempat makan yang Isham nak. So dua dua pun happy dan dapat makan ikut selera sendiri. Walaupun saya punya kena take away. hehe

Apa yang beza antara kami tu yang buat kita rapat sebab kita belajar diri masing-masing. 

Separate task. 
Oh kita dah ada task masing-masing pun sebab nak melengkapi kekurangan diri masing-masing.mihmih. 7 tahun dah dipraktikkan.

You know, on our first date...Isham bawa saya ke Mid Valley. Then dah nak balik tu, dia lupa park kereta kat mana. Parking ticket pun dia lupa letak mana. Dekat satu jam lah kita pusing-pusing mencari. On our first date ?  So dari situ memang dia akan lupa parking ticket dia. Most of the time. Since then, tiap kali parking and ada parking ticket, saya lah insan yang akan jadi tukang memorize tempat parking and simpankan ticket. mihmih. Untuk mengelakkan pusing berjam-jam cari kereta.
tekan button keluar ticket masuk handbag saya.mihmih

Kelemahan saya pulak, saya tak stabil bila berdiri and yet clumsy. Nak nak kalau dikepit ramai-ramai orang. So dah tentu-tentu lah saya takde kebolehan angkat tray makanan yang berat. mihmih.Selalu bila nak makan mana-mana, Isham akan suruh saya cari tempat duduk dan dia pergi beli semua makanan kami. Saya duduk jaga seat je. hehe.Bukan mengada tapi .....hmmmm. mengada sikit lah. Tengok couple lain masing-masing kalau nak makan pergi beli sendiri. Tapi saya duduk je , Isham belikan semua. Sebut je nak apa, Isham jadi waiter pulak. hehe
tugas Isham.

oh lupa....ada lagi satu tugas Isham.....
tolong bawak beg telekung. hehe. 

Thank you and Sorry
The best thing yang saya paling suka.Isham selalu ajar saya cakap terima kasih dan maaf. Kalau ada kebaikan,kita ucap thanks.Kalau ada kesalahan kita ucap maaf. Walaupun kesalahan kecik. Tanda hormat pada each other. Hubungan kita dua macam geng/buddy/kawan. Dengan orang luar pun praktis cakap terima kasih dan maaf. Tak rugi pun. :D

Saya hope, apa yang ada kita maintain dan macam biasa. Sama-sama lalui susah senang. Kita dah susah sama-sama dan kita dah senang sama-sama. Banyak susah dari senang but we made it. Alhamdulillah. Korang , doakan saya ok. Ill pray for ur happiness too. :) Alam perkahwinan ni macam-macam orang kata, saya pun dah macam debar debar pun. gulp. :) Mudahan dapat jadi isteri yang solehah dan baik pada Isham .amin :') Mudahan dipermudahkan. 

Happy reading and thank you. :)




76 comments :

  1. tahniah..selamat pegantin baru namee n husband

    ReplyDelete
  2. sweet bila dengar berita org kawin... lagi kalau pengantin cantik cam namee.. sayang tak dpt pegi.. wish your wish come true dear...

    ReplyDelete
  3. hehe senyum je zuan baca entry ni.. congrats namee :)

    ReplyDelete
  4. SELAMAT PENGANTIN BARU SIS , SEMOGA KEKAL SEHINGGA AKHIR HAYAT .. SUKA CARA SIS N A.ISHAM BERKENALAN SEHINGGA KE JINJANG PELAMIN.. ITS GREAT WALAUPUN BANYAK SGT DUGAAN U KENA HADAPI SIS .. PALING SEDIH I BACA PART MUM TAK RESTU .. SAME WIT ME .. UNTIL NOW I TAK DECIDE NK KAWEN ATAU TAK .. SEBAB I BELUM JUMPA ORANG BOELH BIMBING I .. BYEE SIS :')

    ReplyDelete
  5. Hendak seribu daya kan kata orang? Kalau betul-betul serius, usahalah untuk kekalkan hubungan tu. Happy aku baca cerita ni.hehe.. All the best la untuk pengantin baru!

    ReplyDelete
  6. wee~ seronoknya. cepat dapat baby ye namee. Amin :'D

    ReplyDelete
  7. nice story dear.. adelah sipi2 kot ngan kite.. kawen dengan our first love.yayyy!!

    ReplyDelete
  8. auww so sweet....

    hehehe

    moga bahagia namee dan isham sampai bila-bila yer

    ReplyDelete
  9. Happy baca kisah cinta namee... Best je kan ;)

    ReplyDelete
  10. selamat menjadi isteri mithali namee :D

    ReplyDelete
  11. bestnya kisah cinta akak. sweet sangat..:)

    ReplyDelete
  12. tahniah namee..how gojes u r..cantik sangat pic tu..pic pertama lepas bergelar isteri kan? ^_^

    semoga berbahagia dan kekal sweet sampai akhir hayat..both of u are so sweet..^_^

    ReplyDelete
  13. barakallahulakumawalakum..semoga ekkal hingga ke syurga Allah...hidup berumah tangga sgt mencabar..semoga tabah dan kuat melayari bahtera ye..aaminn.. =)

    ReplyDelete
  14. assalamualaikum namee...selamat pengantin baru n semoga berbahagia..:)

    ReplyDelete
  15. so suweet lah. :D


    tahniah namee. :D

    ReplyDelete
  16. namee saya doakan awak dan ur hubby bahagia sampai ke syurga dan menjadi isteri solehah ye dear.. paling suke bab transprnt tu, comel sangat, comel je ur hubby bawakan beg telekong :)

    ReplyDelete
  17. insyaallh...selamt mnjdi isteri yg baik=)=)

    thniah dah together2=)

    ReplyDelete
  18. kekalkan hubungan namee dengan husband seperti sedia ada.. insyaAllah, bahagia di hadapan :)

    ReplyDelete
  19. terharu baca! kite suke lawat blog kak namee. :) semoga kak namee berbahgia sehingga ke akhir hayat.

    ReplyDelete
  20. selamat pengantin baru Nameeeeeeee
    hati Na pulak berbunga2 bace entry ni hihi

    ReplyDelete
  21. hepi to hear this story congrtaz!

    semoga berbahagia selalu :)

    ReplyDelete
  22. sucha nice story lah namee! moga korang bhgia smpai bebila :)

    ReplyDelete
  23. tahniah sis.. selamat pengantin baru :)

    ReplyDelete
  24. mana gambar kahwinnya? nak tengokkk

    ReplyDelete
  25. seronok baca kisah namee n hubby.. suka sgt.. semoga ia berkekalan.. insyaAllah.. aminn..

    ReplyDelete
  26. both of you are so sweet!!
    moga kekal bahagia..

    ReplyDelete
  27. kenapa awak ni comel. kenapa awak ni dapat husband romantik lagi baik. oh lupa sebab awak pun baik namee. hehehe happy for you. kirim salam isham ye... cakap kat dia TOLONG JAGA NAMEE BAIK-BAIK. 7tahun tu biar kekal sampai syurga tau. awak pun sama ye namee jaga isham elok-elok. may Allah bless your marriage

    ReplyDelete
  28. smuge namee & isham kekal bhgia :)

    ReplyDelete
  29. Tahniah dan selamat pengantin baru namee :)

    ReplyDelete
  30. suka baca pasal Namee ngan Isham....sweet sangat....Insyaallah....kaedah tu akan membawa kebahagiaan and moga2 berkekalan hingga ke akhirnya...aminnn

    ReplyDelete
  31. so sweet .. and dats the best when our partner can be our friend too ..
    semoga bahagia hga akhr hayat namee .. dan semoga cpt dpt cahaya mata .. hehehe

    ReplyDelete
  32. sweeettt je korang. hehehe.
    be a good wife and always maintain sweet mcm tu. :P

    ReplyDelete
  33. tahniah dan selamat pengantin baru dear..in sha allah berkekalan dan bahagia selalu..amin

    ReplyDelete
  34. wow..lama xbukak blog u. sekali bukak tup2 eh? dah kawen? btw congrats.. :)

    http://kebiasaankubukankebiasaanmu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  35. Tahniah namee..semoga terus bahagia bersama suami dan insam2 tersyg..suka lia baca..hope berkekalan sehingga jannah..amin..^_^

    ReplyDelete
  36. congratulations for both of you :D Slmt pengantin baru, semoga berkekalan ke anak cucu .. hehe

    ReplyDelete
  37. huarghhh, semangat nak kumpul wit niiii....hurmmmm >.<

    ReplyDelete
  38. happy for you namie. :) May Allah bless your marriage and guide you both in here and hereafter, :)

    ReplyDelete
  39. yang penting kena sering tolak ansur, baru akan sentiasa gembira dan berkekalan..

    ReplyDelete
  40. kumpul duit kawin! haha


    selamat namee :)

    ReplyDelete
  41. selamat pengantin baru ye kakak manis :D

    ReplyDelete
  42. Hai puan cantik:)
    Dah bertukar status dah kan.Kena panggil puan dah la. Hihi :)
    Semoga cinta namee bersama suami hingga ke syurgaaa:)

    Anyway, nak wish selamat pengantin baru sekali lagi. Hihi :)

    ReplyDelete
  43. So sweet :)

    InsyaAllah your husband will take care of you just like before or even more than before ^_^

    Semoga kak namee bahagia hingga ke akhirnya!!!!!! :D

    ReplyDelete
  44. Namee,tahniah lagi sekali..sweet sgt..;)

    p/s:lepasni tukar nama belog cikpuan namee,hehe..

    ReplyDelete
  45. Puan Namee.. Tahniah.. Semoga berkekalan hingga ke syurga. Aminnnn...


    Sweet <3 ^_^

    ReplyDelete
  46. Namee, congrats ya! semoga berkekalan hingga akhir hayat :)

    ReplyDelete
  47. tahniah kak namee! semoga berkekalan hingga ke akhir hayat :)

    ReplyDelete
  48. tahniah kak namee, entry ni buat sye tersenyum, part bawak telekung tu sweet ^__^

    ReplyDelete
  49. sweet like a candy dear.. love you ;)

    ReplyDelete
  50. sweet sangat .. semoga bahagia kak namee .. <3

    ReplyDelete
  51. tahniah namee :)
    semoga tabah hadapi hari yg akan datang ok dear..
    happy for u both

    ReplyDelete
  52. beruntung awak namee dpt dia sbgai suami. dan for sure dia pon beruntung memiliki awk sbgai isteri.

    semoga kekal smpai syurga. cepat dpt baby ye! :)

    ReplyDelete
  53. sekarang, ingat je namee ingat je pasal kawen..tetiba aura kawen rasa makin berkobar2...congrats namee :)

    ReplyDelete
  54. Kak Namee ! sorry baru berkesempatan nak online since in matric sangat busy. Congrats! Sangat happy for both of you.
    May Allah bless your marriage w the colours of happiness :)

    ReplyDelete
  55. sweet nya...saya yg bace nie pun boleh senyum sorang2...
    patutlah awak jatuh hati dgn isham..
    smoga kekal bahagia selamanya..♥

    sy suka tgok gmbar yg 1st tue..sgt comel n sweet..:)

    ReplyDelete
  56. sukanya baca kisah awak..hehe jangan lupa update selalu k.semoga bahagia selalu insyaAllah :)

    ReplyDelete
  57. cik namee, hye! firstly, congrats dah kahwin. :D lama saya tak jengah dunia blog ni. tapi sekarang sy tgh practical, so ada masa lah nak update sikit sikit since takde assignments yg kena siapkan even on weekends kan? hihi.

    even lama tak baca blog cik namee ni, tapi saya tengah dalam process baca semua posts cik namee yg saya terlepas sebelum ni. saya baca dari new post and now baru sampai sini. comel sangat baca kisah cik namee and mr hubby. semoga anda berdua berkekalan hingga akhir hayat. really hope my current relationship will be like yours one day nanti. happy selalu di samping orang tersayang :)

    ReplyDelete
  58. congrats namee...semoga kelak smpai akhr hyat ea...amin..:)

    ReplyDelete
  59. congrates namee!...semoga kekal smpai akhr hayat ea...amin..:)

    ReplyDelete
  60. he is such a sweet husband .congrates kak namee ^^

    ReplyDelete
  61. Selamat pengantin baru !!! ( maaf lambat wish)
    Seronok la baca cerita akak

    Semoga bahagia & kekal hingga ke akhir hayat

    ReplyDelete
  62. don't know why, tapi i rasa sebak jer baca ur blog bout your love journey && one think we have in common, my relationship and fiance is going 7years and we're both only 22 (me) & 21 (him) years old.
    we went through a lot in the past. yelaa we started off dating really young. parents disapprove. et cetera. but Alhamdulillah sampai jugak we engage. next May dah nak kawen dah ^.^

    we do still fight sikit-sikit, tapi tu dah memang lumrah kan, dugaan masa bercinta dah kuat tapi dugaan masa bertunang terasa lagi kuat.
    so hopefully, jodoh kita semua berpanjangan sampai ke Jannah, InsyaAllah, Aamiin (;
    and congratulations dear Namee. ^__^

    ReplyDelete
  63. maaf n thanks .
    teringat kt sorg kwn MG ni dlu
    salu sgt maaf n thanks kdg2 bnde2 yg alaaa, no hal la tp die ttp dgn cara die
    hehe
    sweet! :)

    ReplyDelete
  64. your love story ada sikit sikit sama macam I
    congrats namee, may your marriage long lasting until Jannah. InsyaAllah

    ReplyDelete
  65. your love story ada sikit sikit sama macam I
    congrats namee, may your marriage long lasting until Jannah. InsyaAllah

    ReplyDelete
  66. haha akak suruh bawa beg telekung. saya suruh bawa handbag terus. penat lah pegang lenguh bahu

    ReplyDelete
  67. sweet ! :) love reading this . Hopefully both of you are happy till jannah

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...