Monday, February 4, 2013

Cemburu Sakit

Hey hello...

Ada dengar cerita, kawan kepada kawan kepada kawan yang sangat pasrah sebab ada bf yang cemburu gila. tapi masih pertahan sebab "dia sayang kat aku, sebab tu dia jealous" ohohoihh.

Pergi counter McD nak order makanan .......Jealous.

Kat office ada officemate berlawanan jantina......Jealous.

Cakap dengan classmate berlawanan jantina  bab assignments.......Jealous

Parking kereta sebelah kereta berlawanan jantina.....Jealous.

TERsenyum kat opposite gender......Jealous.

Cakap terima kasih kat abang kerja office....Jealous.

BIla jealous, mulalah baran maki-maki dan naik kaki.kikikiki. (begema ki ki ki ki effect dramatic sikit)

Kalau ada macam ciri-ciri di atas ....SAH!! memang cemburu sakit !!

Gulp. Semua benda yang terpaksa dilakukan bersama opposite gender ...semua jealous. Dah tu macam mana ? :/ 

Saja letak tajuk cemburu "sakit" sebab bagi saya cemburu ni ada yang sihat sebenarnya. Cemburu boleh bawa ke arah positive jugak. Tapi kalau cemburu sakit, lambat laun akan harm diri sendiri dan pasangan jugak. Mungkin anda boleh sakit jiwa kot sebab asyik cemburu je semua benda end up akan mula pukul, belasah, cari pasal etc. Dah tu macam mano nano nano nano semua benda nak cemburu.  Kita hidup memang ada lelaki perempuan.

Bila cemburu "sakit" menyerang
Hati tak tenang sebab selalu bengang
Bila hati bengang rasa nak lempang
Sambil lempang menari kuda kepang sambil tendang-tendang
tapi empunya diri yang ditendang-tendang pertahankan hubungan jugak.katanya partner cemburu tanda "sayang"

Sekian syair ke pantun entah dari saya. 

Takde maknanya kalau jealous sebab benda-benda di atas tu "sebab sayang lah saya cemburu". Itu phsyco namanya. Itu cemburu dan mengongkong. Semua orang mesti ada perasaan cemburu tapi relevant lah sikit. Kalau partner gedik-gedik dengan orang lain tu,  patut lah jealous. Kalau ada orang lain try nak tackle partner kita dan tak faham bahasa ,harus lah jealous and jadi incredible hulk. haha. 

Cemburu sihat pulak .Contoh kalau gf  pakai sexy dan anda cemburu kalau lelaki lain suwitt suwitt tengok . itu ye la betul dia nak jealous. Dan dah jadi teguran juga untuk berubah ke arah positive. Itu barulah sihat dan ayat "takpe sebab dia sayang aku" boleh diguna pakai" ! Kalau bf/gf menggedik dengan orang lain, then kita jealous. itu normal. 

Tapi pergi order McD dengan cashier yang opposite gender pun nak jealous ???? Omg. Sila tinggalkan dia terus. Kalau time bercinta pun dah pandai nak jealous dan conquer. Once u said "ye saya sudi jadi soulmate  awak ??" tak bermakna "ye, awak boleh kongkong saya" , Berpada-padalah guna perkataan "takpe sebab dia sayang aku".

partner jealous sampai TERbelasah. "takpe sebab dia sayang aku" ....aiyooo. 


"takpe sebab dia sayang aku" sebab tu dia bagi eyeshadow jenama Shiseido ni uolsss. heh


Toodles ! Happy reading and thank you... :)

p/s: kini internet sudah mula laju. terima kasih yang dah bagi link untuk bloglist baru. see ya ! :D




59 comments :

  1. Cemburu kena ada pada tempatnya. Tak boleh jeles melulu je. kah kah kah.

    Nak masuk dalam bloglist namee jugak. :"((((

    http://blog-tenten.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. okay fateen !! nanti saya masukkan ! ingatkan saya juga ok !! :D

    ReplyDelete
  3. Ada ke macam tu? parking sebelah kereta berlawanan jantina pun jealous. Alahiii susah hidup macam tu

    ReplyDelete
  4. Okay si cantik. Hehe :D :D :D (reply comment namee di atas)

    ReplyDelete
  5. Being jealous for someone who's not even yours is probably the most unexplainable feelings..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hoih....ini cemburu diam diam ke ? hehe

      Delete
  6. Melampau nye jealous sakit ni.. Hehehe

    ReplyDelete
  7. ha a namee. setuju sangat. memang lebih dari layak tinggalkan orang2 macam tu. tapi itulah perempuan. bila dah sayang, hitam putih semua terima. sigh~~

    p/s: nak masuk bloglist namee!! =D

    ReplyDelete
  8. kebanyakan org mcm tu. melampau terlampau jelesnyaa.

    ReplyDelete
  9. minta simpang ade pasangan mcm tu, belum kawin dah main kaki dah.. -,-

    ReplyDelete
  10. maybe cemburu tak bertempat lettew..
    me new blogger T_T
    http://orchidwithviolet.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Haha..gelak je baca entry namee..gile punye cemburu tuu..hikhik

    Alaaa namee..nak.masuk jugak dlm bloglist..:-DD

    ReplyDelete
  12. Susah jugak kalau sikit2 nak cemburu ;D
    Cemburu biar berpada ;D

    ReplyDelete
  13. pernah jumpe jenis ni..scaryyy..tapi pasangan member la..bukan diri saya..hehe..:P

    ReplyDelete
  14. gila teruk punya jealous tu, parking sebelah yg berlaianan jantina pun nak kasi 'hadiah' ke? ~,~

    ReplyDelete
  15. Hahaha... mengada la org yg jeles melampau lampau camnie...

    ReplyDelete
  16. jujur cakap, saya tak suka kena kongkong dna tak suka spesis lelaki yang kaki cemburu tak kena gaya..
    cemburu tue biar berpada-pada, jangan cemburu buta tanpa usul periksa itu bahaya..!
    lagipun dalam perhubungan kenalah ada rasa saling mempercayaai dan tolak ansur tak gitu..?ehehe..:)

    ReplyDelete
  17. Klu dpt partner y cemburu sampai cmtu..better tingalkn..mmg btul u ckap..tu namanya cemburu sakit.more to sakit jiwa....leh cwmburu tp bia y realistik n berpada2 :)

    ReplyDelete
  18. ini bkn jealous dah ni.. ini gila!
    blog akak ada dlm bloglist tak? heheheee

    ReplyDelete
  19. TU DAH BUKAN CEMBURU SAKIT,TU NAMANYA DAH MENTAL SAKIT..HAHAHA..SIB BAIK LA HUBBY KAK BUI X CEMBURU BUTA..

    p/s:Namee,kak bui ada tggl link aritu tp takder dlm list namee pun..sobs..sobs..

    ReplyDelete
  20. susah jugak kalau dpt pasangan yg JEALOUS ta bertempat nih..kata org cemburu tnda syg..tapi,kalo cemburu spesies sakit macm nih , bole buat org jd bnci jugak...haahaa.. :)

    ReplyDelete
  21. jeles xkena tmpt memang slalu buat skt hati...cm la kita ni sgt cantik..pdhl tkt kot kne tggl huhu

    ReplyDelete
  22. pasrah btl.. sayang giler vavik sgt tu.. seram.. melampau sgt klu dh naik kaki.. kite pempuan ni, kalau lelaki naik kaki, kite angkat je kaki.. hahaha.. klu cemburu sihat mcm namee ckp tu ok la..

    ReplyDelete
  23. btoi laa namee..yg q kt mcd tu toi2 sbijik mcm kena kt sy...skrang dh bye2 dh..hehe...

    ReplyDelete
  24. Eee ada jugak perempuan cmtu? masalahnye wt apa klw da slalu kene pkul? spatutnya lelaki xle pkul. DAYUS!

    ReplyDelete
  25. org kuat cemburu org tak de kayakinan diri

    ReplyDelete
  26. yea... jgn jeles yg terlampau... mmg merimaskan pasangan...

    ReplyDelete
  27. pernah juga jadi cemburu sakit nii.. tp dululaa.. skrg sy da normal.hehe

    ReplyDelete
  28. cemburu kemelampauan keterbatasan..hahaha...

    ReplyDelete
  29. btol cakap namee, kalau jeles jenis camni, tuh mmg jeles berpenyakit namanya, elok2 say babai kat org camtu. sb tader nikmat pon dalam bercinta, yg ada sakitt jek...

    ReplyDelete
  30. Sometimes I purposely tried to intimidate my boyfriend, konon nak buat dia jeles just to see whether he loves me or not sbb kononnnya bila cemburu barulah tau sayang ke x. Most of the time I failed... Aiya! Mungkin juga because of trust. Ada trust, taklah cemburu sgt kan. ;)

    ReplyDelete
  31. itu cemburu gila oink oink dah, mmg patut tinggalkan awal2, kang klau dh kawen betukar jd ganas pulak. mintak simpang lee

    ritu tak sempat nak hantar untuk bloglist sbb dah penuh. tlg masukkan jugak :'(

    http://wanitralala.blogspot.com/

    ReplyDelete
  32. cemburu namee dah kawen... hahaha boleh tak?

    ReplyDelete
  33. Oh btw Namee, I changed my blog address already. I changed it to teahwrites.blogspot.com. My blog is listed on the second 'HEARTS' list. Tq! :)

    ReplyDelete
  34. mmg x boleh stand dengan lelaki mcm ni. pernah dulu kena mcm tu then terus tinggal.

    ReplyDelete
  35. maknanya bf kita cemburu sihat la ye.. erm..

    ReplyDelete
  36. Scary type mcm ni. Yg perempuan pulak pun masalah keep on being in denial.

    ReplyDelete
  37. Semoga kita dilindungi dari pasangan macam tu. amin. :)

    ReplyDelete
  38. bagi perempuan yang ada masalah cemburu sakit pun kena take note benda ni.. :D

    ReplyDelete
  39. kak Namee!
    Lama tak jumpa dah jadi isteri orang dah kakak cantik ni.Kita ada kawan lelaki yang macam tu.Seriously cakap.Bukan dengan partner je dengan besdrfriend pun kalau dia tgk rapat dengan orang lain dia jealous.hahaha

    ReplyDelete
  40. agree dgn apa yg Namee kata!! mmg ni namanya cemburu sakit! kadang2 x fhm bila dgr kisah perempuan x kisah dipukul2 oleh bf cenggini =.=' kt plak yg kesian tgk T_T'

    ReplyDelete
  41. hari tu kan kak, azie kene lempang ngn bf sebab buat muka tak reti depan die. what spoil !

    ReplyDelete
  42. hari tu kan kak, azie kene lempang sampai terpelanting ngn bf atas sebab,, wat muka seposen time die nga marah. what spoil !

    ReplyDelete
  43. Ini cemburu buta gila tuli namanya. Habis kena maki..ki...ki...ki...ki..ki....... (bergema ki ki ki) hahaha

    ReplyDelete
  44. kes macam nie jadi kat saya masa bercinta dulu, boyfriend jealous tahap kritikal..asik la bergaduh, akhirnya ambik keputusan nak break tapi dia tak nak...so buat la syarat, klu taknak break jgn over jealous....so start dari situ la sikap jealous dah berkurang...sikap cemburu nie berpunca dari takde kepercayaan terhadap pasangan masing2....

    ReplyDelete
  45. hahaha kelakar baca syair namee,serius kalau jumpa orang macam ni punya jeles memang sakitlah,memang tak beragak jelesnya..psiko jer lebih,nak jeles boleh tp kena beragak..

    ReplyDelete
  46. Alhamdulillah, selama bercinta tak pernah dapat yang spesis kuat jeles. Free and easy je

    ReplyDelete
  47. ni macam kes shila amzah ngan sharnaaz ja. LOL.

    ReplyDelete
  48. cemburu sakit kalau badan tak sakit takpe. ada cemburu sakit yg sampai badan sakit sakit tu yg tak boleh.saya ada kawan sorang, sampai lebam tgn gaduh bf pukul sebab jealous. sgt tak patut. baru boyfriend kot. belum suami lagi. kalau dah jadi suami, taktaulah.

    ReplyDelete
  49. jeles terlampau ni memang melampau2. saya pun tak suka. tapi tak smeestinya yang jenis jeles dengan oppiste gender je yang sama gender pun boleh jadi teruk. dah dikatanya kita ni perampas kawan. langsung bergaduh. susah2..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...