Sunday, February 10, 2013

Kecewa Sangat.

Assalamualaikum...well hello :)

Em, since last week Isham selalu ajak saya pergi solat jemaah kat masjid. Maghrib dan Isyak lah tiap hari. Nak dengar tazkirah sekali katanya. Saya macam malas je tapi takpelah. Benda elok dan ke arah kebaikan, so saya ikutkan saja. Tanam dalam hati, mula-mula memang lah liat sebab bertahun-tahun dah tak solat jemaah kat masjid kecuali bulan puasa je. Saya ikut saja Isham. 

Tiap hari pergi solat jemaah kat sana. Lepas maghrib, ada tazkirah sejam. Lepas tu baru solat isyak. Selalu bila time tazkirah tu, saya texting dengan Isham juga sikit2. Usik mengusik. Isham selalu intai-intai jugak kat tempat solat wanita sebab nak tengok saya. Lepas isyak macam biasa lah pergi dating jap .Gi minum teh jela tapi nya. haha. Tapi ni bukan sebab nak cerita kisah romantic saya dan Isham. Ada kisah lebih tragis.

Tapi hari jumaat hari tu , dalam kereta lepas solat Isyak saya godek2 handbag saya untuk cari handphone. Tak jumpa pun. Dalam hati "hmmm handbag aku ni sepah sangat.Handphone pun tak jumpa". so buat dek jela.Dengan harapan kat rumah nanti selongkar terus handbag. Tapi bila esok tu Isham tanya"girl, mana handphone girl?". saya jawab "ada dalam handbag la.handbag girl sepah sangat".

Isham kata "takde, Isham dah geledah dah"

Saya pun bergegas cari kat dalam handbag, kat kereta semua , kat dapur semua cari walaupun tempat tu tak mungkin jumpa handphone. Last time saya pegang was dalam masjid time text dengan Isham. Dalam fikiran baru macam teringat masa saya nak bangun mungkin handphone terjatuh. Cuma tak sedar sebab handphone jatuh atas carpet, mana ada bunyi dentuman handphone jatuh. so tak sedar. Saya yakin handphone jatuh masa saya nak lipat telekung.

Tapi kelmarin and semalam duk rilex-rilex dulu. Try call number phone saya and ada dering tapi takde yang pick up pun. then malam tadi handphone tu dahh off pun. Pagi tadi saya call tiba-tiba berdering balik. Sah,memang handphone tu dah kat tangan orang lain. Orang lain dah jumpa tapi tak tahu pulak nak pulangkan kot. I was hoping orang yang jumpa handphone tu call number Isham sebab saya memang save Isham is "hubby sayang "dan pulangkan kembali tapi takde. Call ayah saya ke yang saya save nama "papa" tu. Tapi sampai sekarang pun takde.

Saya call pun tak angkat. Nampak sangat memang niat taknak pulangkan. Hmm, kecewa rasa. Yela pergi masjid sembahyang tapi dalam hati tak jujur. Jumpa barang orang and macam takde usaha pun nak pulangkan. Memang salah saya tapi yela semua manusia kadang-kadang leka dan cuai. Saya bukan apa,contacts semua dalam tu sangat penting. Kan dah susah nak dapatkan semua contacts tu balik and ada yg takkan dapat dah kot. :/

Call digi centre , terus blocked number saya and nak ambil simcard baru. Sebelum apa-apa jadi dan guna line dalam tu. Jangan harap nak bergayut guna line tu. 

Syaiton nirojim plak mesti nak hasut supaya saya jangan pergi masjid lagi sebab nanti barang lain plak hilang dan tak dipulangkan. Jangan harap, aku ku terus pergi. Nyah kau syaiton nirojimmm. hahahhh. Handphone boleh dibeli. tapi contacts dalam tu ye. banyak contacts orang penting dan business. 

:( sobs .sedih.

Happy reading and thank you :'(




34 comments :

  1. mintak hubby phone baru. boleh pakai phone sama. hee. takde rezeki lah tu. Allah nak uji cik namee tu. istiqamah tak pergi masjid. think positive :)

    ReplyDelete
  2. sian namee. org ni mcm2 kan. aedangkan selipar pon leh kena kebas, inikn pulak henpon....hummmm..kat masjid plk tu.

    ReplyDelete
  3. Of course la kecewa kan. Bagus la tak pudarkan semangat Namee.

    ReplyDelete
  4. sabar akak, semua ada hikmahnya :)

    ReplyDelete
  5. Huuu. Sabar yea awak. Kt masjid pun org xbleh percya. Makcik sy tgh smbhyang. Handbag letak depan punnn org kebas time dia sujud.. adoiii

    ReplyDelete
  6. sabar ye namee..dugaan la tu..insyaAllah ade rezeki lain nnt..namee still request kat digi nk pkai nmbr yg sama kan? insyaAllah contact penting tu tak hilang kalau dorang contact namee semula nnt..

    ReplyDelete
  7. SAYANGNYA..KALAU KAK BUI MAU SEWEL AGAKNYA KALAU TEPON HILANG..SBB BYK BENDA YG KAK BUI SAVE DLM TU..EIII,NAUZUBILLAHIMINZALIK

    ReplyDelete
  8. sabar....setiap yg berlaku adalah dgn sebab....

    ReplyDelete
  9. Adoi.. dalam masjid pon ada orang yang perangai lagutu.. bedoa banyak2 supaya org tu tebukak hati dia untuk pulangkan nfon tu..

    ReplyDelete
  10. sabar kak namee..ade hikmah tu..insyaallah...

    ReplyDelete
  11. Sabar ye namee,ada hikmah sebaliknya tu,agak susah skrg nak jumpa org btl2 jujur skrg..

    ReplyDelete
  12. sabar ye name.... :)
    pasti ada hikmahnye tu

    ReplyDelete
  13. sabar kak namee, biasa kita kalau nak buat baik Allah uji, and syaitan tu sentiasa ada untuk menghalang kita. Maybe kak namee nak dapat yg lebih baik :) no worry be happy ok :)

    ReplyDelete
  14. zaman sekarang ni orang tak kira dah dalam masjid ke apa kalau hati tu tak cantik rembat je bila bila masa pun. sabar eh namee.

    ReplyDelete
  15. sedih baca kisah namee. Bukan apa, sebab situasi dalam masjid lokasi hilang, then mesti lah yang jumpa pun jemaah-jemaah masjid, sedih tengok attitude dorang :"(

    sabar k kak namee, InsyALlah, kalau ada rezeki, namee pergi masjid tu mana tau Imam ke Qariah ke akan pulangkan kat namee. La tahzan ;)

    ReplyDelete
  16. sabar ye namee.
    last month fon sy pernah hilang masa kat langkawi.
    memang camtu jugak la, letak kat riba. pastu jatuh masa nak turun dari kete. cuai sangat. & tak dengar langsung bunyi fon tu jatuh. padahal atas jalan yang bertar tu.
    memang nanges jugak la. sebab walaupun fon tu buruk jer dan tak canggih pun (fon sony ericsson jer), tapi tak ternilai. macam2 kot ada dalam tu. contacts, gambar & macam2.
    walaupun dah redha, still berharap dan berdoa orang yang jumpa fon tu akan pulangkan balik. sy call, sy sms. mula2 tak berbalas & tak berangkat.
    and lucky me orang yang jumpa fon tu sangat amanah. malamnya dia call nombor hasben, suruh datang ambik fon tu.
    next day, dah dpt balik fon tu. alhamdulillah sangat2.
    namee doa lah semoga org yg jumpa fon namee tu dibukakan hati dia utk pulangkan balik fon tu. =)

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. saat phone hilangg adalah saat yg paling DOWN DOWN DOWN DOWn~!!


    ***yeyyy Namee dpt phone baru***

    ReplyDelete
  18. pegi masjid dgn suami. sweet.

    ReplyDelete
  19. nameee sabar..kt pn pernah kene mcm namee..tp lucky sbb chinese yg jumpa..dorang call n nak pulangkan balik..how nice dorang..siap pesan suruh hati2 next time..kalo melayu? entahlah..ssh snyer kalo nak suh pulangkan....bukan apa..sbb kes2 mcm namee mmg dh selalu kene..sampaikan iena pernah ada kwn chinses..dorang kata serik dh duduk serumah dgn malay..sbb ada jer brg akan hilan T.T' kata dorang ddk dgn chinese xder pn brg hilang..(sad) tp ada betulnya snyer =.='lain kali hati2 namee..

    ReplyDelete
  20. ish pencuri ada je kat mana2. kadang bukan jemaah pun, ada yang memang saja masuk sebab nak mencuri. semoga pencuri tu insaf nanti.

    ReplyDelete
  21. sabar Namee...nk buat mcmamene..x semua orng suka berlaku jujur nowdays..

    ReplyDelete
  22. Untong dapat suami mcm isham. Jaga dia baek2 yer mira...

    Sy nyaris nk bsuamikan lelaki mcm tu tapi jodoh takda..

    Papepon hepy tgk korg bdua. Smga cepat dapat baby

    ReplyDelete
  23. Berharap sgt dpt suami MACAM isham. Mcm yer bkn isham. Hihi

    ReplyDelete
  24. mungkin nanti baru dia pulangkan. haraplah. :)

    ReplyDelete
  25. bukan setakat handphone je hilang. selipar jepun yang bawak gi masjid pun boleh hilang. apatah lagi handphone.. huhu

    ReplyDelete
  26. hahaha, dugaan nak pergi buat benda baik kan, sabar-sabar.

    ReplyDelete
  27. sy memang tak setuju dgn org yg pesen suka ambil hak org lain tanpa minta dan tak amanah (mencuri)..lebih sadis kalu kes2 msm nie berlaku kat tempat yg suci mcm masjid, surau..

    ape pun sy doakn smoga org yg ambil hp namee tu, terbuka hati utk pulangkan balik...
    sabar ye namee...:)

    ReplyDelete
  28. kuatkan iman namee..

    u have a very good husband, pasni dah boleh tukar gmbr-gmbr di blog dengan gmbr berhijab inShaaAllah :)

    ReplyDelete
  29. sebab tu org tak kasi mean hp dlm masjid :) jadikan pengajaran ye...
    HP tu penting coz bnyak contact n personal kita mcm pic.. email, sms..
    sabar eak..

    ReplyDelete
  30. g masjid nk tmbh pahala, tp dia kumpul dosa gak.. hurmm, manusia...manusia.. sabar namee, nt ada la balasan utk org tu.. btw, klu akak g masjid, mmg tggl fon dlm kete.. hikhik.. pengajaran gak tu.. sabar k..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...