Monday, February 18, 2013

Little Brother

Assalamualaikum...hey hello...:)

Alkisah nak terangkan sunat tu macam mana...gini lah ceghita nya...

Tersedak bila adik tanya "namee,sunek tu camane?" (sunek tu sunat. dia pelat suka cakap meleret2 dan pelat). Hoih, mana la kita tahu sunek sunat tu macam mana . Basically, saya ni ada ramai adik perempuan. 7 of us. 5 gadis di atas dan 2 boys beratur keenam dan ketujuh. Masa adik beradik dah cukup 5, kitorang memang tak harap dah nak ada adik beradik lelaki. Teringin nak ada siblings lelaki tapi dah takde rezeki, camane. ceee cakap macam mak mak. yala . mak saya lagi lah kecewa tak lahirkan boy.

Tapi Allah tu maha kuasa. Bila dah last2 tu baru lah dapat boy. Then dapat lah si bongsu ni...


ni masa umur  4 tahun kot.comel lagi.. rambut cendawan.

Hari tu dia tanya "sunek tu macam mana?".Dia memang silap besar lah tanya kat saya sebab saya selalu bagi jawapan yang paling gempak sekali. vahahahah

Nine: sunek tu macam mana ?

Namee: Tak tau la.mana la kita tahu. 

Nine: kawan adik semua dah sunek. adik belom lagi. :( (cara dia cakap macam lah loser sangat sebab dia tak sunat)

Namee: oh yeke.

Nine: sunek tu macam mana? Kawan adik kata sakit sikek (sikit) je.

Namee: taknak lah bagitau sunat macam mana. darah banyak.

Nine: yekeeee!!, sunek tu macam mana ?

Namee : potong pastu dia jahit.

Nine: potong semua ke?

Namee: haah, semua sampai habis sampai takde.

Nine: yekeeeee...!!!!!

ginilah muka tanjat Nine bila saya cakap kena potong semua. vahahaha. 

Namee: Lepas tu kan, dia jahit.

Nine: jahit camane ??? (muka cuak)

Namee: jahit pakai mesin lah. mesin jahit macam mama jahit langsir tu.


hoihh, nak bentuk zigzag pun ada.mehehe

Nine: adddoiiii....(muka tahan sakit konon konon imagine diri tengah kena jahit dengan mesin jahit. vahaha)

Tapi walaupun dia tengah cuak, pandai pulak common sense...

Nine: eh yeke jahit pakai mesin jahit. macam mana jahit...berdiri ke ??

Namee: eh tak , kena baring atas mesin tu. mesin khas. ada meja sekali.


ok. ni baru nampak macam meja pembedahan sikit , ada meja. vehehe

Muka dia dah cuak macam nak percaya taknak percaya.....lalu terus berlari kat ma.

Mungkin dia tengah bayangkan pembedahan begini...



ke dia imagine mak saya tengah jahit langsir gini ?




5 minutes kemudian....

Mama: NAMEEEE !!! Kenapa cakap bukan-bukan kat dia?Ni dia taknak sunat dah !! !! 

Namee: K.

Ok, sekarang dah darjah 3 belum sunat lagi. belum berani kot.

saat saat manis bersama. sekarang takde maknanya nak bermanis manis . dia sekarang macam mak jemah. kitorang sms "baby baby" dengan boyfriend pun dia report kat mama kata sms kitorang ada "baby baby". 

Adik beradik yang paling iras saya tapi versi lelaki.

Seronok jugak ada adik lelaki tapi tak sangka adik lelaki pun kuat cakap macam mak jemah. Saya ada adik lelaki lagi satu nama Daniel...dia kanak-kanak special. autistic child. Pernah tulis pasal dia kat sini...Daniel : Kanak-kanak Autisme

Toodles... :)




54 comments :

  1. dah tu, kak namee anak ke berapa?

    ReplyDelete
  2. hahaha kelakar . serious kena momok sikit camtu terus bebudak taknak sunat. ish ish ish namee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.dia memang penakut.dah tu sibuk nak tanya buat apa.meheh

      Delete
  3. haha.. lawak la! comel la adik Namee. :)

    ReplyDelete
  4. hensemmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm,nak buat menantu la cenggini :P

    ReplyDelete
  5. waaa... takut nye nameee... terus rasa x nak sunat bila baca entri nie taw dakkk... hahaha :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang kata sakit macam kena inject je...haiya.

      Delete
  6. Haha ika penah kena marah ngan makcik sebab takutkan ank dio pasal sunek..

    Eka kate sunek pakai gergaji..

    Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahaha..eka ! pakai gergaji lagi lah gerun !! haha

      Delete
  7. haha...serius lawak plus comel lah adk namee

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia tanya banyak kali...saya pon apalagi...hehe

      Delete
  8. Replies
    1. hehehe. :) dia memang penakut pun..hihi

      Delete
  9. Eh Kak Namee. Adik akak autistic ? Adik saya pun autistic. Nama dia pun Danial sebenarnya :3 Adik akak sekolah tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh yeke..kebetulan nama pun sama :D orang nama daniel ni hensem. kan kan kan. hehe

      Delete
    2. Kan ? Aha. Saya ada baca post pasal adik akak yang autistic tu. Perangai dia lebih kurang je dengan adik saya haha. Dalam rumah ni semua benda kena sorok, sampai tak tersorok. Paham dah tu. Tapi adik saya this year dah 17 dah :)

      Delete
  10. nakalnya nameee...tp kita pn dulu selalu takut2kan adik lelaki kita time dia nak sunat....sampai dia jd takut nak sunat..hihi..bila ingat balik rasa kelakar..tp tgk2 ceptnya masa berlalu..pejam celik dia dh form 4..sampaikan badan dia dh besar n tinggi dari kita..tak sangka adik kt cepat betul membesar :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat cepat masa berlalu kan ida. namee pun dulu sayang sgt kat adik namee yg ni tapi bila dah besar tengok dah tak cute. malas nak sayang. haha :D

      Delete
  11. haha....lawak2...mcm tu gak la sy slalu kelentong bila adik bongsu lelaki tanya pasal sunat...cuak habis dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. diorang pun cuak lebih sgt. padahal kan boleh bius time sunat.

      Delete
  12. Replies
    1. haha. dia pulak percaya. cuak habis lah.haha

      Delete
  13. haha..kakak yg nakal ni..cian adik dikenakan kakak..:)

    ReplyDelete
  14. gorgeous siblings betul! dah besar mesti hensem macam namee. eh haha, namee cantik :)

    ReplyDelete
  15. kak namee, kiranya daniel tu abang la ea?

    ReplyDelete
  16. Hehe.. tergelak bila muka dia(nine) tanjat. Comel adik sis namee. ^^

    ReplyDelete
  17. haha lawak mesin jahit xleh blah ! btw cute gilaaaa adik alololo

    ReplyDelete
  18. hahaha. siyan budak tu dah nebes-nebes dah.

    ReplyDelete
  19. Oke. Loser sangat belum sunat ye. hahaha.

    ReplyDelete
  20. Namee... akak ada cousin yang ada anak autist. dia banyak sharing pasal autisme kat blog http://warkahdarimama.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak...terima kasih for the info. akan cekidaut !! :) banyak benda nak study pasal autistic child ni... :)

      Delete
  21. Hamboii! Jahit pakai mesin? konfemla surrender tak nak sunek. hahahahaa :)

    ReplyDelete
  22. why u so cute nameee.. Sweeeett :)

    ReplyDelete
  23. hahahh jahit zigzag ! terkepit kepit baca, serammm hihihi

    ReplyDelete
  24. namaee..i tau adik u yang daniel tu je..tak tau plak nine ni..supercute,namee nnt free update cerita pasal daniel..dan mcmana isham layan daniel atau mcmana daniel terima isham dlm family..hehehee...


    nnt upload gambar terbaru daniel..tau..:)

    ReplyDelete
  25. betul2 seiras...mesti dia pun kuat dengki macam kakak dia juga

    ReplyDelete
  26. hahahah namee!! apa tuu cakap kena jahit pakai mesin jahit! kesian dia! hahaha. btw kan namee, kakak kakak ni memang suka dengki dengan adik2. sebab saya pun ada kakak, dulu kecik2 memang kena tipu jelaaa bila tanya pape. ceh. :P

    ReplyDelete
  27. hahaha gelak sorang-sorang saya dekat burger king kl sentral ni baca ceghite kak namee so funny la kak namee kuat menyakat rupanya hehe

    ReplyDelete
  28. HAHAHA..LAWAK LA NAMEE..NNT MS NAK SUNAT BETOL2 KAN,MESTI DIA AKAN FIKIR YG BUKAN2..HIHIHI

    ReplyDelete
  29. u gotta be careful with scaring kids.
    sometimes, the impact goes further than anticipated, forming an impression that's quite indelible.

    so, time passes but the apprehension lingers still.
    humour that *stymies* kids from completing an islamic obligation should not be attempted altogether.

    ReplyDelete
  30. dulu pernah takutkan anak murid pasal sunat jugak, dari tak nak dengar cakap. terus diam.

    http://writetordib90.blogspot.com/

    ReplyDelete
  31. hahahaha kelakar namee..
    anak lelaki akak pun penah tanya sunat camne tp takdelah akak takutkan dia..he3

    ReplyDelete
  32. hahaha .. bertuah dapat kakak macam ni .. adoiii .. rasanya tak nak bersunat sampai remaja le adik tu.

    ReplyDelete
  33. besnya ada adik2 lelaki..nini tak dak...kalo nak rasa main ngan adik2 lelaki, p men ngan sepupu2 kecik yang lelaki....umak ai...ganaihhhhh

    ReplyDelete
  34. cerita sunat ni klaka sebenarnya.. saya ni adik beradik semua lelaki, saya sorang je perempuan. memang macam2 ragam :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...