Thursday, February 14, 2013

Macam Mana Nak Kulit Putih ?

Assalamualaikum...well helllo...

Kat twitter, kat email orang tanya "kak namee, macam mana nak putih ? nak makan apa" . 

Sebenarnya soalan itu macam malu nak jawab sebab saya tak lah putih sangat. Kalau dalam family kira saya ni cokelat lah jugak. hehe

Dari kecik saya rasa kulit saya putih kuning je kot. Bila zaman study, tak payah cakap lah,memang hitam sampai orang pun tak perasan yang saya ni sebenarnya dilahirkan takde lah cokelat sangat kan. Sebab dah sunburn . sobs. Persis oil man. (bunyi glamour sikit oil man instead on orang minyak. sobs)


2009...hari-hari berjemur. ingat kan architecture ni glamour. hitam lagi ada . Tak sangka sampai boleh dapat kewarganegaraan zimbabwe.

Sedih. Nak putihkan balik memang lambat lah. Dulu macam dah malas nak layan kulit muka. Tapi bagi yang tanya saya "macam mana saya tetiba tak cokelat sangat.saya makan vitamin c and collagen sebenarnya. Untuk elokkan balik kulit. Vitamin C organik dari Laily Beauty Care. saya tengok Laily putih melepak, saya pun tanya. Rupanya dia pun makan vitamin C organik. Saya pun cuba lah. meheee.


2009....Tengok kulit muka, banyak sangat pasir-pasir ruam.

Sampai sekarang amalkan sebab kulit dah tak sensitve sangat. Saya prefer makan vitamin untuk elokkan sel-sel kulit. vitamin C and collagen sangat elok.Nak-nak umur 20an ni memang sangat elok lah ambil. Nanti umur 35 tak lah nampak macam 55. mehee. Tengok jenis vitamin C and collagen juga. Tapi saya makan vitamin C organik beli dari sini..


yang ini pahang pharma, bagus jugak. My family semua ambil yang ni. 
entah kenapa tapi bila makan vitamin c ni buat saya cepat nak buang air besar jugak. cepat hadam. Dia punya dos tu sama macam korang pergi cucuk vitamin C kat clinic. yang bezanya telan pil tak sakit macam cucuk. :)

Dah kurang cokelat, tangkap gambar mesti kena geli-geli sikit. vah vah . serious rasa nak muntah tengok diri sendiri posing geli geli. haha
baju dari Zulaykha. sangat cantik ok ini baju. terima kasih Zulaykha :)

Banyak jugak collagen yang dia jual tapi saya belum try lagi. So far vitamin C organik dari Laily memang best and berkesan !

Produk lain yang Laily jual jugak...
sekarang hot betul Felinna ni. 



SABUN GLUTATHIONE COLLAGEN

Kalau rasa nak try boleh tanya kat Laily Beauty Care. Dia sangat putih okay. 

Toodles. Happy Reading and thank you ! :)


10 Rahsia Lelaki Yang Perempuan Perlu Tahu !


53 comments:

  1. macam best jek kan felinna tuh, banyak tul jual kat Fb..cam berkesan habislah..geggegger..

    ReplyDelete
  2. thank u for sharing...memang kak namee cantik putih, x coklat pun hehehe



    ReplyDelete
  3. yup, ada beli felinna vit c tu kt laily gak.. tp akak mmg xleh mkn dh skang.. bru ingt akak ada alergic seafood.. truk wooo...

    ReplyDelete
  4. thx share psl putih2 ni namee..mmg kegemaran wanita mcm sy sgt..haha :D

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum namee. bagusnya ada kongsi tips kecantikkan. hehe vitamin felina tu bagus ye? sheila nak try juga. hehe.

    ReplyDelete
  6. tido mulut nganga sebijik macam saya tido..kawan pernah tegur..hahaha..:P

    saya pun amalkan vit c..alhamdulillah kulit makin pulih..tapi amik masa la sebab dah lama tinggal sejak masuk u dulu..skang baru terhegeh nak makn balik...umur dah tua mmg lambat la keberkesanan die..

    ReplyDelete
  7. yang paling utama, namee dari azali lagi putih :P

    ReplyDelete
  8. Tak pernah ambik vitamin c pun. Btw thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  9. memang nampak betolll perbezaan dulu & sekarang! namee cantik giler skrng hehe.. saye makan vit c for 2 weeks je, dah habis terus stop sbb pemalas.. collagen pun same.. tp lps tgk entry ni, membuak-buak rase nak consume balik harhar.. nnt kulit dah cun boleh laa buat hentry sebegini :D

    ReplyDelete
  10. vah vah...saya pun makan vi c ni jugak.no wonder la saya cepat buang air besar.ingatkan pasal mkn pedas2 ke..rupenye sebab makan vit c ni.thankz namee for sharing! :D

    ReplyDelete
  11. Nak jadi lelaki melayu asli je. cokelat cerah cerah sikit dah le. (satu lagi .. tak boleh nak gambarkan kalau kulit terlalu putih. Tentu lain jadinya).

    ReplyDelete
  12. Salam..untuk orang lelaki yang gelap bukan semulajadi boleh pakai x? bleh tau harga dia brape dan cara penggunaan? N kalau yang memang kulit gelap semulajadi pun bleh pakai ke?

    ReplyDelete
  13. Salam..untuk orang lelaki yang gelap bukan semulajadi boleh pakai x? bleh tau harga dia brape dan cara penggunaan? N kalau yang memang kulit gelap semulajadi pun bleh pakai ke?

    ReplyDelete
  14. salam.nak tye,kalu lelaki boleh pkai x? brape harga n cara penggunaan..kalau kulit semulajadi boleh pakai jugak ke? cmne nak contact? thankz..

    ReplyDelete
  15. i pulak nak hitam sikit. sebab putih pucat sampai orang cakap putih macam mayat hidup. dah berjemur pun tak hitam gak acane T_____T

    ReplyDelete
  16. sy pon makan vit c ni jgk. heee. buat untuk kulit sbb ada jrwat.now parut pon da pudar.bru amek sebulan lbh..krim tak pakai lngsg,alhamdulillah kulit pon cerah ^^

    ReplyDelete
  17. why dulu time diploma putih. bila orang tanya why yang mana, mesti diorang jawab 'ala yg putih2 tu'.. tapi sekarangg..... muehehehe.. cousin why suggest felinna product ni gak. guess i should give it a try.. btw dekat header tuh.. memang kampung kat muar ke camne tuh? - org muo yg curious

    ReplyDelete
  18. saya pulak rasa janggal pulak kalau nak putih..hehehe.

    ReplyDelete
  19. TERINGIN NAK CUBA TP MASALAH NYA KAK BUI JENIS YG SUSAH MAKAN PIL..ANAK TEKAK SEMPIT SANGAT..KENA KUNYAH DULU BARU DPT..

    MS PEKNEN DULU,PIL CINONET SEBESAR SEMUT PUN MCM HAREM NK TELAN...

    ReplyDelete
  20. Dulu makan collagen kulit taklah putih, tapi xde masalah jerawat. sekarang dah berhenti, naik balik jerawat. Hmmm. macam nak try je.

    ReplyDelete
  21. sukenye tengok kulit namee..memang gebu.sy pun makan vit c ni..2 mggu dh bole nmpak perubahan.mmg superb.

    ReplyDelete
  22. vit c yg namee makan tu takde long term side effects ke? takutlaa affect kidey :( tp macam nak cuba.

    ReplyDelete
    Replies
    1. vit c tuk supplement bdn..same mcm vit yg lain.klo kite mkn overdose maybe ad kesan.mkn ikut yg dh dtetapkn.lgpun vit c yg namee mkn keluaran pahang pharma yg ad sijil jabatan kesihatan.selamat mncuba.

      Delete
  23. Lagi satu nak dapatkan kulit putih ni keturunan.Nak lagi putih guna lotion after mandi,makan sayur banyak2 and mandi susu.Itu kalau sayalah.

    Header baru kak namee gempak! XD

    ReplyDelete
  24. nice tips, thanks namee....
    lepas nie boleh cuba...:)
    sy pun makan vitamin c tpi bukan jenama nie,baru jer cuba..vitamin c & collagen mmg bagus utk kulit...

    awk dah tukar header blog..? cute...:)

    ReplyDelete
  25. Gmbr ms pakai tudung sgt sweet & tulus. Maybe skrg ni dah putih gebu bila pakai tudung semula akn lbh sweet & comel :-) tmbh pahala & ringankn dosa dibahu suami, insyaallah :-)

    ReplyDelete
  26. Hi Namee,

    Cantik skin bright shine like a diamond ye :)
    nak juge kulit putih putih pinkish

    Just makan vitaminC 1000g je ke or kene mkn yg Felina vitamin C tu yeh?
    just now ckp pasal vitamin C dgn colleague, dia ckp klu kite amik pure vitamin C, x leh amik seafood? ye ke?

    ReplyDelete
  27. nisa...hehe. namee makan both vitamin and collagen.namee makan vit c organik. hehe.collagen namee beli kat pharmacy je . hehe. tapi vit c organik tu elok lah. kulit pun kurang bermasalah. oh yang pasal tak boleh makan seafood tu,namee ada dengar jugak. org kata nanti jadi racun ke apa. tak pasti. tapi namee makan, ok pulak.ish. tapi tak tahu lah tibe2 keracunan pulak. gulp. takut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu kalau vit c + collagen kot mcm produk ape entah dia dah combine sekali dlm 1 kapsul..sebab kolagen kan tinggi kandungan iodin..seafood pun tinggi gak iodin..sape ada gout kena elak la..kolagen pun kena makan ikut dos kan..kalau terlebih jadi keracunan iodin..kalau tak salah jadi hipertiriod..tiriod terlebih aktif..

      saya takde la arif bab perubatan ke farmasi ke kimia ke..tapi ni sekadar yang saya jumpa la masa gatal cari suppliment dulu..so far saya amik vit c organik dgn kolagen takde masalah..tapi ikut dos dan sederhana la dlm pengambilan..jgn la amik lebih sbb nak kesan cepat..

      Delete
  28. dah try mkn felinna haritu...dah mkn ja jrawat lesap trus, bhnti mkn naik balik heheh

    ReplyDelete
  29. yg vitamin c pahang pharma tue sehari makan berapa bijik ek?

    ReplyDelete
  30. Salam Namee.Tq for this entry.Actually hida alhamdulillah tak ada masalah kulit.Tapi hida wonder produk ni lelaki boleh guna ke? Sebab hida nak bagi boyfriend hida try sebab muka dia ada parut luka jatuh masa kecik2 dulu

    ReplyDelete
  31. vitamin c organik tu lelaki boleh tapi fellina tu tak sure. :) kena tanya laily. hehe :)

    ReplyDelete
  32. hye namee :) just nak tanya ape nama collagen yang you consume tu? berminat nak consume collagen jugak tp too many choices sampai pening nak pilih which one.so, klu you dah consume and berkesan, then myb i should try it too :)

    ReplyDelete
  33. hye namee :) if you don't mind, boley tak you share ape jenis collagen yang you consume tu becoz kalau berkesan kat you, myb i should try it too.. dah lame teringin nak consume collagen tp too many choices sampai pening nak pilih which one..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, saya makan collagen total image. beli kat pharmacy je. guardian n watson ada. :) botol color pink brand total image :) makan 4 biji sehari :)

      Delete
  34. Yang kat bawah sekali tu sabun Glutathione dari Pinkish Beauty Cosmetic. Banyak kegunaan sabun tu, untuk jerawat,jeragat, mencerah dan sebagainya...saya agen Pinkish beauty, kalau sapa-sapa nak boleh try contact say di 014-5146220. Lelaki perempuan semua boleh pakai!...

    Nuce sharing Namee..:)

    ReplyDelete
  35. untung jadi orang putih ni kan? apa yang dia pakai semuanya nampak cantik :)

    ReplyDelete
  36. hai, kak namee.. baru jpa blog u... actually vitamin c organik yang kak namee pakai tue brand ape ek? nk try pakai gk...

    ReplyDelete
  37. Ika nak kongsi product penjagaan kulit..Jom lawat website ika di
    www.zurieka.com

    ReplyDelete
  38. salam, vit C organik 2( jenama pahang pharma kan?)beli ktne?kt guardian or watson ad ke?

    ReplyDelete
  39. Yang pnh cuba Fellina jaa.. tu pon org bagi hehe

    ReplyDelete
  40. Salam ^^ hye kak namee maaf yee menganggu! Kak namee makan collegen ap? Ap name brand collegen tuu?

    ReplyDelete
  41. Salam kak namee :) kak namee makan collegen tuu brand ap yee?

    ReplyDelete
  42. Salam ^^ hye kak namee maaf yee menganggu! Kak namee makan collegen ap? Ap name brand collegen tuu?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...