Wednesday, February 20, 2013

Orang Gaji

Assalamualaikum...hey hello.. :)

Being a wife, huiihh. Fun juga. Tiap kali saya buat kerja rumah, Isham mesti kata "takpe.tak payah kemas". Bila saya marathon iron baju dia untuk stock seminggu ,Isham mesti kata "girl tak payah buat pun takpe."Semua benda "takpe, tak payah buat". Eh dia ni, seolah baju tu semua boleh beterbangan masuk washing machine and terbang pula ke ampaian/ dryer  dengan sendirinya kemudian sesama mereka beterbangan pulak melipat diri masing-masing. "eh baju mari aku lipat kau, lepas ni kau lipat aku pula" ...kata spender seluar itu kepada baju kemeja itu. 

Ambil maid ? Saya tak berapa minat sangat kalau nak hire maid . Sebab....

Kesian , tak sampai hatiDulu kami pernah ada maid. Selalu maid kalau baru datang ke rumah, banyak benda dia tak tahu. Bila tak tahu , kita kena ajarkan. Tapi bila dia buat silap, kita tak sampai hati nak tegur pula. Nak pula banyak kali dia buat salah. Perasaan nak menyuruh dan memerintah macam boss tu yang tak best. At one time, maid kami disuruh masak telur setengah masak tapi dia masak telur rebus terus tapi kami anak beranak makan saja tanpa complain sebab tak sampai hati nak complain. Mungkin Isham pun rasa tak sampai hati kot tengok isteri sendiri sental lantai toilet. vehehe. sebab tu asyik kata "takpe"

Lead to kemalasan. Selalunya, maid ni semua benda dia nak buat. Kami balik sekolah pun, dia mahu sediakan air. Tapi kami tak diajar macam tu. "Bik, nak air" "Bik, nak mandi pergi sediakan air panas" ..semua benda pun "Bik". Tak productive langsung hidup ni main arah mengarah orang. Saya yang pemalas di zaman dahulu kala ni akan jadi pemalas tahap dewa. 

PrivacySusah kalau ada  maid ni, pulak tinggal serumah dengan kita. Dulu saya ada maid, saya rasa susah juga. contoh suami isteri sambil tengok tv  kot kot nak berpelukan ke sambil makan popcorn. dah kesian bibik diperintah supaya kurung diri dalam bilik sebab tuan rumah nak beromantik. nak hug and kiss spontaneously pun tak boleh. Bibik nampak, malu awww.

Wife thingy. Perasaan menguruskan suami tu sangat best juga ya semua. and by the time hubby  cakap thanks. Seronoknyaa.amagaddd. haha. Tak percaya pergi kahwin and pergi uruskan pakaian dia semua. mehee. 

Trust.Ni semua orang takut. Baru-baru ni kes sesedap hati je bibik tu lambung anak orang. Nasib baik ayahnya pandai awal-awal dah pasang cctv. Good job tapi kesian pada mak dan budak tu dah traumatized. Takut ada kecederaan dalaman la sebab teruk juga dilambung dan dihentaknya baby tu. Bukan senang nak dapat maid yang betul2 ikhlas kerja. Dulu maid kami pun curi duit dan percubaan menggoda ayah saya. Handsome ke ayah saya ? erkkkk.

In the meantime biarlah saya jadi bibik. 
Ni nak sental toilet lah ni. Tangkap gambar dulu uolss. bibik pun nak upload kat fb. vah vah

 Isham tak pandai mengemas. Masak terror lah. Dia suggest untuk hantar dobi je semua baju. Tapi saya fikir, baju kami tak lah banyak sangat pun kalau dah gabung-gabung dengan baju family saya semua ni .Duit dobi tu kalau kumpul2 , simpan dalam ASB lagi bagus. Favourite saya pun cuci and lipat baju.Tu memang paling suka ahh. haha. 

Tapi Isham kata kalau anak dah dua , dia kata akan ambil orang gaji. We'll see. Kalau ye pun ada maid, jaga anak tak perlu kot, takut dilambung. Tolong sapu rumah and lap perabot je tiap hari dah la. Atau tak yah pakai maid tapi panggil tukang cuci je. =.= . Bekerja and nak jaga anak and nak uruskan rumah memang lah sangat penat. Sebab tu lah perlunya orang gaji tapi mana nak cari maid yang betul2 baik ? sobs. 

Orang kata "takpe" lelaki ni tak boleh pakai. Cakap je "takpe" tak payah buat semua benda tapi bila dia terjumpa perempuan lain rajin , haa "takpe" tu entah kemana. hoho. yeke ? hoihh. 

Toodles. Thank u for reading... :)




58 comments :

  1. hoo.. awk ke namee roslan yg byk sy baca diorg kata cantik 2.. huu.. mmg awk cantik lah..

    Hai.. salam kenalan.. done singgah n follow d sini.. sudi2 lea follow mine back yea.. =) tQ.. senyum selalu.. =)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. wah semakin seronok dia menjadi isteri. Alhamdulillah kita yakin Namee boleh jadi isteri yang baik dan bertanggungjawab.

    bercakap pasal maid, memang sebenarnya kita pun tak setuju sangat. Tapi tu lah tak tau bila dah ada anak pinak semua kan. eh tapi cuba ambil contoh mak-mak kita. Anak ramai rileks je boleh buat semau benda kan...

    pada kita peranan suami pun kena membantu. ye lah lagi2 kalau isteri kerja, suami kena bantu jugak tolong mana yang perlu. mesti lagi harmoni rumah tangga kalau bantu membantu. jangan duduk aje macam boss!

    oh, btw namee... kita doakan namee cepat2 dapat baby comel ye! krm salah isham! *kalau namee bagi lah. hahaahah :)

    ReplyDelete
  3. hehehehehe

    tak penah ada maid..

    tengok macik2 ada maid adalah..

    hehehe tak sabo nak kawen nak urus suami.. hahaa

    ReplyDelete
  4. tu la, kalau nk ambik bibik zmn skrg ni kena fikir 2-3 kali. dulu masa zmn belajar dulu kitorang ada bibik jugak sebab parents kerja. so far semua baik2 *alhamdulilah*.. ada sorang je la pun yg lari dr rumah pada 1 april *ingat dia buat lawak april fool*.. tp yg lari tu pun baik jugak cuma dia terpengaruh nak pergi kerja kat kedai dgn kawan dia. lebih bebas gamaknya.. cis. haha. and as a wife kena jaga husband supaya dia terasa kasih sayang kita menatangnya bagai minyak yg penuh. ecehh :P

    ReplyDelete
  5. Ema pun x suka kalau ada maid..x privacy..kalau nak maid jugak..maid yg x perlu tido umah..just dtg tlg kemas2..itu jee..hewhewhew..

    ReplyDelete
  6. hihi... ayat yang last tu setuju sikit kot..hehe...
    pssstt.. baby yang kena lambung tu dah masuk icu dik... kesian.. sesama kita doakan yang terbaik untuknya...

    ReplyDelete
  7. yes, absolutely true namee apa yg you ckpkan..
    saya pun lg suka buat kje umh sndiri sbb rasanya lg puas hati dr suruh org lain buat..tp klu bekerja kdg2 mmg xsempat juga nk buat semua tnggu hujung minggu jeala siapkn apa yg ptt..tp mmg risau skrg dgn maid ni, mcm2 hal..

    *http://asyikmaiburogu.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. ayat yang last tu betul kot..
    bukan nak tuduh cuma berhati2 je la..heheh

    ReplyDelete
  9. haha mungkin sebab isham lagi matang tu dia sayang you lebih, orang berumur kan lagi romantik gitu :) tula maid tak boleh caya la dear, bila berdua tak banyak bende nak buat pun, boleh je namee uruskan, kalo namee pregnant msti isham layan cam princess ;)

    ReplyDelete
  10. mmg takpe..sekali mak mentua datang cakap 'MASYAALLAH'...hilang segala takpe tu

    ReplyDelete
  11. like my Hubby. Semua cakap tak payah. tapi kita pula yang rasa boring bila takde kerja atau tak buat apa-apa kat rumah.

    Nak ambil Maid? pernah terfikir mcam tu? just datang sekali seminggu je. datang bersih-bersihkan rumah, basuh dan iron baju. tapi rasanya still mampu buat sorang-sorang lagi kerja tu. so batalkan je niat nak ambil maid. :)

    ReplyDelete
  12. memang teringin nak ade maid ni, tapi kenangkan kurang kemampuan, n sebab2 yg namee sebutkan, ada bagusnya jugak xde maid ni.. lebih baik duit yg ada buat tmpt lain..

    ReplyDelete
  13. hai bibik! hahaha..comel je namee..takpe la buat semua untuk suami..lagi puas hati..errr..ni tak sabo nak bersuami ni..:P

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum namee, kelakar entri ni. anyway nak tanya baju nikah you dibuat daripada material kain apa ye? kawan sy nak kawin dan berminat nak tahu. thank you :)

    ini blog sy :-
    http://www.sheilashahfiekry.my

    ReplyDelete
  15. sis,better pggil je tukang cuci semnggu sekali..law gajikan maid membazir kot..lagi2 dh mcm2 kes kn skrg..scaryy kot..

    ReplyDelete
  16. Bestnya husband namee.. "takpe... tak payah buat" hehehe....

    Em moga tini pun dapat bakal suami yang baik nanti..hehe Insya Allah.. Amin..

    ReplyDelete
  17. tau xpe..x sampai hati nk suruh bibik buat mcm2 bende.

    ReplyDelete
  18. Bibik paling cun pernah jumpaaaaaaa
    hehe

    ReplyDelete
  19. maid namee cantik... :)

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

    ReplyDelete
  20. Slalunya lebih kpd trust lah..susah nk caya bibik zaman moden nie...ade yg setgh tue..siap bercinta bw masuk bf diaorg time kita xde dlm rumah...bahaya kot...

    ReplyDelete
  21. susah nak cari maid sekarang ni .. betul lah tu ..

    ReplyDelete
  22. akak pun tak suka maid.. biar penat camne pun lebih puas hati uruskan semua hal rumah dan anak2 sendiri..

    ReplyDelete
  23. NAMEE,KAK BUI PALING X SUKA LIPAT BAJU TAWW..KALAU BOLEH NAK GANTUNG SEMUA TERMASUK SPENDER..HAHAHA..

    TP KALAU LA D BERI PILIHAN DAN HUBBY KAK BUI MAMPU,MMG KAK BUI PILIH JD SURIRUMAH..LEH JUGAK HADAP BLOG 24 JAM..AIE....

    TP PASAL KES MAID TU KAN,MMG PADAN LA MUKA DIA KENA PENJARA 20 THN..GRRRR

    ReplyDelete
  24. Banyak jenis fiil orang gaji ni. Bab orang gaji penggoda yang tak tahan. Ni berlaku kat kawan saya. Dia guru perempuan. Dah berkeluarga (baru ada 6 anak. hehe). Dia ada orang gaji Indonesia. Dia cerita .. tak tau sejak menjak asyik marah je kat suami dia. Pagi siang .. malam? (saya kenal suami dia. seorang ustaz. slow & steady .. selalu mengalah). Nak ditentukan tuhan .. satu tika kawan saya tu masuk bilik tidur & terjumpa satu jahitan benang kat bantal tidur dia. Dia pelik, tanya suami. Suami dia pun tak tau. Dia terus bawa jumpa sorang ‘ustaz’. Rupanya .. bantal tu dijampi dek orang gaji. sebab tu dia asyik marah je kat suami.

    Bila disoal, orang gaji dia akhirnya mengaku. spontan je jawab .. “iya. aku suka suami kamu ..”
    Terus diberi gaji, ditamatkan kerja ..
    kan kan .. (tapi rasanya ada juga orang gaji yg baik. manis ayu lagi .. )

    ReplyDelete
  25. takpe Namee takpe. hehe
    tapi betul la. amik maid ni byk pro and cons. susah jugak nak carik maid yg bebetul 100% tulus,ikhlas,baik hati,tak lambung2 baby ni. haha. jadinya, selagi mampu lps dah kawen nnt (kemain planning), rasanya biarlah diri ini jadi bibik utk keluarga. puas hati,selamat. :P

    p/s: bibik yg dlm gambar tu gojes sgt la. haha

    ReplyDelete
  26. sy setuju ngan namee..
    sy pun kalau dah kahwin seboleh2 nya tak nak amik maid...
    seboleh2 kerja rumah biarlah buat sendiri, walupun penat tapi berbaloi..
    anak2 hantar kat taska (sebab sy kerja), n make sure taska tu berdaftar lah..

    seram jugak bila pikir2 banyak kes maid dera anak2 majikan, rampas suami majikan..plus kalau ada maid mcm kurang privasi..huhuhu..=,="

    cantik kamu, walaupun nak cuci toilet..natural beauty uolls (^__^)

    ReplyDelete
  27. phieuwww bahaya gak pakai maid.sekarang semua orang ssh nak percaya kan dear. baik kita sendiri yang prepare untuk suami kita.nanti maid gatal dk nak goda suami sendiri.bahaya uhhh..

    ReplyDelete
  28. takpe kak namee, kemas je.nanti abg isham makin bertambah sayang :)

    ReplyDelete
  29. better amek tukang cuci je la. heeeee

    ReplyDelete
  30. sekarang ni maid x boleh nak percaya &yakin sangat. lebih baik kita yg uruskan sendiri selagi mampu kan

    ReplyDelete
  31. memey betul namee takpe tu takleh pakai hahah takpe ada maknaaaa, jangan tertipuuuu

    ReplyDelete
  32. bagus tu..semua kita buat sendiri..sekurang2nya puas hati..

    ReplyDelete
  33. sis namee,like oll your entry.kalau ad tips ok gak..hehe..
    i malas lipat baju..okebai...

    ReplyDelete
  34. yeah..panggil bibik bayar ikot hari/jam better..die dtg utk mop, lap2 habuk tingkap sume, iron seminggu punye baju, cuci toilet, lap kipas etc..kalau masak n jaga anak better buat sendiri, lagi best & puas hati;))

    xx

    ReplyDelete
  35. namee, akak pun rs mcm tu, xyah amik maid.. mcm² perkara kena fikir utk jangka ms panjang...

    ReplyDelete
  36. btul!. bila buat keja rumah, tgk umah kemas, sronok tau. tapi kena ikhlas la kan? hehe.. lg puas buat sendri dr suruh org.

    ReplyDelete
  37. nak sewa bibik ni boleh.... nak suh lipat kain yg bertimbun kat ruma htu... he hee...

    ReplyDelete
  38. wahh rajinnya bibik basuh baju n lipat baju... tu perkara plg ina x suka okey.. huhu

    ReplyDelete
  39. Bibik tercantik 2013 jatuh kepada namee roslan. hahaha. selagi boleh mampu buat kerja rumah, jgn pakai bibik lagi rasanya melainkan bila sampai ke tahap yg sgt terdesak then baru fikir kan. macam dhiya, kat rumah selalu panggil bibik yg dtg seminggu sekali tu tuk buat kerja hardwork. tak sampai tgk mama susah2 mengemas. kita pulak hari minggu pergi mengedate kanss siapa nak tolong hehehe

    ReplyDelete
  40. kalau tak caya, p kawen cepat2...

    haha...ni yang rasa geram je nak kawan la la ni jugak...haha

    ReplyDelete
  41. Mcm best je kahwinnnnnnnnnnnnnnn hihihii
    Kak nameee makin cantikkkk! ;)

    ReplyDelete
  42. cantik nya kak namee,,,suka tengok kak namee =)

    ReplyDelete
  43. selagi kita nih mampu nak buat namee, tak payahlah nak amik maid, yer tak. nak gak merasa buat kerja umah...gotong royong laki bini, kan romantik, kikiki

    ps: line cam sedih beberapa hari nih, nak buka blog pon payah, nak membalas apatah lagik...huhuh

    ReplyDelete
  44. kalau rasa okay tak ada orang gaji tak pe, janji pandai uruskan rumah tangga.

    ReplyDelete
  45. jadi bibik utk husband mesti rasa berbaloi punya kan namee. nak nak dapat husband yang suka "takpa takpa" ni, lagi rasa nak buatkan. haha saya bercakap macam lah dah ada husband :p Tapi teringin sangat nak kawen cepat.. nak jadi bibik husband :D

    ReplyDelete
  46. aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
    http://slapmestore.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. salam sis..rasanya kalau dah kawen biar kita je yg jaga hal2 rumah, takut kalau ada org ke3 mula laa ada mcm2 mslh walaupun dgn maid kan, maid skrg xboleh percaya, bln lepas maid kat umah sya curi duit time kemas2 bilik, nseb baek terkantoi time die curi tu, lps tu terus xamik maid dh, kalau nak suruh cuci rumah telefon je yg group maid tu kan utk 4jam ke, lg senang..xpayah cari maid yg duduk sebumbung dgn kita..leceh..huhu

    ReplyDelete
  48. nameeee!

    heheeee. sob adik beradik, lahir lahir ada maid. sampai besar. tp alhamdulillah maid-maid kamiorg baik. maid thailand. masak pun enak. hahahaha. ayah sob mcm husband namee. dari kawin sampai sekarang asyik jee ckp tapeee n tayah buat kat ummi. ayah pun pesan kat adik beradik laki sob if da kawin n mampu, hire a maid. cuma sekarang suma daa besar n taramai kat rumah, amek org dtg kemas rumah, iron n lipat baju every sunday. senang :D

    for me, the only keburukan is, we adik beradik dunno how to do house chores. da besar baru belajar sikit sikit. for sob yg pemalas nauzubillah ni, sampai sekarang tatawu buat mcm mcm. masih belajar slow slow. tp adik beradik yg lain alhamdulillah boleh buat kerja rumah. heheee

    theres nothing wrong pun amek maid. syiok lagiii ada laaa. dpt yg sekepala n baik. asssyiiiiikkkk. ni based on experience and my 3 cents tot :D

    ReplyDelete
  49. membuatkan ayie tak sabar nak kawen baca entri namee haha..serius ayie suka kalau sama2 buat kerja rumah tolong menolong sama

    ReplyDelete
  50. masa mula2 takpe.. dah lama2 jadi kenapa. kenapa malas buat kerja.. sabar jela

    ReplyDelete
  51. kak namee comelll

    follow la blog sy . baru lagi :)
    http://cikjoyahberceloteh.blogspot.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...