Monday, February 11, 2013

Perubahan Muka #Botox and Plastic Surgery

Assalamualaikum...well hello :)

Pada suatu hari, saya pergi kedai makan . Masa nak pilih tempat duduk, cepat-cepat pergi chop tempat duduk betul-betul depan TV. Saja. Budak tak matang memang macam ni. Sementara tunggu order, mulut ternganga tengok tv besar di kedai mamak. Alaaa, mamak ni pasang drama ke apa entah ni tapi takpelah layann saja. Rita Rudaini berlakon. Makcik-makcik table sebelah ni pun sibuk kecoh-kecoh  melopong gak tengok drama Rita Rudaini berlakon tu. Among themselves...

Makcik A : Makin lawa lah aku nengok dia ni (Rita Rudaini). Aku rasa dia cocok lah . Nuh, nengok  pun tahu,

Makcik B:Yala,aku pun rasa. Pastu perasan tak kulit dia putih ?? Dulu-dulu punya drama kemain gelap aku nengok dia. Berminyak2. 

Makcik A: Cucuk lah tu. Tang dagu tu tahu dah. Tengok dah agak. Botox tu. Operate pun ye gak tu. Aku tau sangatlah benda2 gini. memang sah.

Makcik B : (Muka angguk setuju-setuju. ) sambil ternganga melopong tengok tv.

Giteww jadinya kesimpulan dari makcik-makcik cokcehcokceh...

Vah vah vah, makcik. Gossip kemain kuat cokcehcokceh siap ada kesimpulan sendiri. Punya lah kuat suara bergossip, meja yang semua jarak 2 depa boleh dengar tahu. Balik rumah terus I pi sibuk google gambar Rita Rudaini dulu-dulu.Haha. Macam mak jemah propa dah saya nak menyibuk nak tahu pasal artis. Alah, biasa perempuan memang gossip girl. mihmih. Godek-godek...


Rita Rudaini dulu


Rita Rudaini sekarang..
Pemerhatian: Dagu semakin runcing

Terjumpa plak gambar Ella jugak..mehee...


Dulu


selepas...

Dah macam mak jemah duk meniarap, sorang-sorang duk googled rupa artist yang diorang claimed cucuk dan operate. Tapi sambil-sambil tu duk berlakon macam tengah google untuk buat report . Muka serious je hadap laptop macam student rajin belajar.Padahal....mihmih.

Terjumpa lagi...Umie Aida pulak...


Dulu


Sekarang

Tapi memang betul ke diorang cucuk/operate semua?

Dari kesimpulan makcik cokcehcokceh di kedai makan tadi tu katanya kalau dagu tu makin runcing maksudnya SAH dengan gaya confident nya makcik tu kata dagu makin runcing mesti cucuk/potong etc. 

Taktahu lah apa yang diorang claimed tu betul ke tak sebab masa google takde plak statement diorang ni semua mengaku cucuk. Wallahualam.Tapi saya rasa tak semestinya dagu runcing tu confirm cucuk, sebab diri sendiri pun dah buat eksperimen dan pemerhatian. wahaha. Selain dagu yang semakin runcing, saya tengok diorang ni semua semakin kurus. Yela,korang tak perasan ke diorang makin kurus compared masa muda dulu..? 

Plus, muka manusia berubah ikut peredaran masa. Setiap orang, muka akan berubah dalam 3-4 kali dari segi bentuk. (baca dari magazine). Kulit akan lebih menyerlah juga sebab hormone.

Hipotesis saya...

Semakin kurus seseorang, semakin runcing dagu dan bentuk muka.

Dah ada hipotesis,kena lah buat eksperimen jugak untuk buktikan hubungkait. Mari kita bereksperimen.

Okay ini saya dulu...

Darjah 6...Hidung sungguh kembang. (paling kanan)

Form 2....Tulang hidung yang besar sangat and bentuk muka lebih bulat. Jerawat juga rancak beratur dan berkawad..(Fuyyohhh, baju turtle neck.Stylo sangat lah tu. vahahah)

Form 4...Tulang hidung sangat besar dan hidung macam jambu. Dagu mula runcing sebab berat badan semakin berkurang.

2012....Dagu semakin panjang sebab muka makin lonjong, tulang hidung kurang kelihatan dan hidung kurang bulat seperti jambu...

Muka dari bulat dan segi empat sama semakin melonjong. More to rectangle.

Adakah saya cucuk dan operate hidung jambu saya ? Vah vah, banyaknya wang saya nak buat segala tu. Yang paling ketara berubah kat diri sendiri ni, my hidung, dan bentuk muka. 

2013......dagu runcing semakin berkurangan sebab lepas kahwin makin gemok.  pipi mengembong juga (kalau nak runcing kembali,kena buang few kilos)

Sekian,eksperimen perubahan muka. Teori makcik cokcehcokceh tak boleh diguna pakai. Teori saya pula, muka manusia mesti akan berubah mengikut peredaran masa dan faktor yang berikut jua...

1) Berat badan dan kuantiti lemak
2)Urutan muka bila buat facial pun akan effect bentuk muka . Sila urut muka anda setiap malam bermula dari saat ini dan lihat bentuk muka anda di masa akan datang. 
3)Pemakanan juga effect texture kulit dan warna kulit.  Eat healthy. Makan banyak buah berry2 yang banyak antioxidant. 
4)Makan banyak vitamin C, E segala memang akan putihkan ya. Tak percaya try.
5)Umur. 
6) Hati yang bersih juga memancarkan seri. ceh

Kalau setakat tengok artist dalam gambar, memang ada software yang edit muka artist untuk advance kan muka diorang supaya orang beli magazine/newspaper tu.Software tu boleh tambah muka, kecikkan hidung, runcingkan dagu, putihkan gigi, naikkkan pipi, kuruskan pinggang...semua tu kan dah ada. Zaman dah canggih. Sebab tu kadang2 tengok artist dalam tv and magazine lain, bila jumpa depan lain. Tanjat titewww. Yang artist berkenaan di atas , cucuk ke tak. entah saya pun taktau. wallahualam. Tapi apa apa pun, teori makcik cokcehcokceh tu tak boleh pakai. meheh

toodles ! :D





53 comments :

  1. Haha. elie pun dulu macam tu. Masa sekola gemok, pipi memang macam belon! naik sekolah menengah baru kurus, dah masuk uni, pun berat turun naik. baru nampak dagu runcing. tapi masalahnya, elie kalau kurus keding pun, pipi masih bambam. Macam mana tu? Mungkin aset semulajadi! ye dok namee? Hahaha.

    ReplyDelete
  2. Bereksperimen belaka. Bagus2, boleh jadi scientist muka.

    ReplyDelete
  3. statement akhir hakak stuju...ni semua photoshop punya pasall, bahhahahha~ tapi statement kat ats2 tu pon akak percaya jugak, sbnya, dolu2, muka akak amatlah kurus, tapi dah tua bangka nih, dia menjadi gemuk dan booolatt. adakah kerana cucuk2~ mak aihhh, tak beranai hakak nak cucuk walaupon duit berdozen2, simpanggggg~(sambil buat tangan ucop wilcha) . walaubagaimanapun, tubuh badan still slim, walaupon muka jek yg berubah (pelik kan?).

    apapon, hakak stujulah ngn semua statement di ats...kelesss~

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahwahaha....hehe. rasanya ramai je yang makin besar....muka berubah. bila tua muka lain....kan kan

      Delete
  4. peh. siap buat experiment kot kak namee ! mihmih.

    makin berumur makin cantik ! :D

    ReplyDelete
  5. Namee. U berdarah kacukan kea.. hihi.. mcm mix muka. Cantik... :)

    ReplyDelete
  6. btol tu. mmg bse retis ni mkin tua mkin kurus. n mkin rucingla muke derg. perasan jg

    ReplyDelete
  7. hehe...xleh percy teori mkcik2 ...=)

    ReplyDelete
  8. dah kawin ni lagilah nak keje jaga muka dan bentuk badan. namee cantik sentiasa :)

    ReplyDelete
  9. tapi rina dari skola, kurus ke gemuk pipi tetap sama bulat penuh je..huhuh :(

    ReplyDelete
  10. tapi rina dari kecik sampai skang ni pipi bulat penuh je walaupun kurus... :(

    ReplyDelete
  11. tu dia. siap google nak pastikan. hehee :D

    ReplyDelete
  12. hehe kuat betul gosip mokcik2 tu..ayie pun sama jugak namee,masa gemuk memang muka nampak lain,sebab kecumelan tu ada..bila dah kurus,buka jadi macam lonjong dan panjang sikit...bukan sebab operate ke apa..la ni badan dah naik balik,dah macam dulu balik,huhu

    ReplyDelete
  13. masa kecik muke bulat..sekolah rendah masih bulat..sekolah menengah runcing..universiti runcing..kerja muka kembali bulat melampau..sayalah tu..hahah..semuanya sebab kuantiti lemak..

    ade ke cucuk2 pulak..keje nak buat pitnah je mokcik2 tu..jahit mulut baru tau..hahaha..

    ps:: namee semakin beso semakin cantik..^_^ btw header baru kreatif dan cantik sangat..

    ReplyDelete
  14. Assalam,

    Dlm slot Nona TV3 pernah siarkan wajah sebelum dan selepas dicucuk kat bibir, dagu, kening atas mata. Hasil memang umpp cantiknya depa yg awalnya sgt kureng ...

    ReplyDelete
  15. dah habis baca semua baru tgk header yg comel tu...sekali baca..ehhh...Namee lahir kat MUAR ??? hahahahha....sebandar la kite yeee =D

    ReplyDelete
  16. conclusinya, makin cun le kan2..hihi

    ReplyDelete
  17. zaman sekarang byk suplemen yg membantu..tak semestinya cucuk2..
    hmm perasan tak lelaki pun makin tua makin hensem dalam suatu peringkat. hee

    ReplyDelete
  18. yup, setuju ngan namee. sy pon trkejut tgok muka sy dulu2. laen gak ngan skunk. sedare2 or kwn2 yg dah lme xjumpe,akan tgur;

    dah lain lah skrg!

    tp, xmustahil gak diorang cucuk. sama ada cucuk vit c or botox. artis kannn.. :)

    ReplyDelete
  19. haha..kemain kak nameee siap eksperimental lagikkk.. :P

    ReplyDelete
  20. Agree sangat!!! sebab saya pun mcm tu jugak... bila dah gemuk. lain plak.. >.<

    ReplyDelete
  21. Now dh byk produk kn..yg penting pe makanan kne jga...

    ReplyDelete
  22. hahahaha < rasa nya rita tak buat lah. mungkin makin kurus kot.

    ReplyDelete
  23. kdg2 mereka tak cucuk pun.. just maybe amik supplement tambahan yg sihat2.. that's why muka pun bertambah sihat dan jelita..hehhe :)

    ReplyDelete
  24. suka header blog. n nameee cantik sangat :')

    ReplyDelete
  25. ahah, tanjat titeww. =D muka masa kecik ngan skrg lg jauh beza kih kih kih. masa kecik comel. masa skrg comel+ayu gituuuu ;)

    ReplyDelete
  26. haishh selamat bace entry ni sampai habis..sbb baru Na nk bgtw jugak muka manusia mmg akn berubah laa.plus kulit pun akn berubah Na slu kekecik hitam nak mampos..dah besar ade laa nampak cerah sikit..tu maknenya apa??? xkn Na gi tukar kulit pulak??? KAYO DEN..
    hahaha makcik makcik!

    ReplyDelete
  27. bahayo klu wek benda2 mcm ni kan.. wahh like your new header ;)

    ReplyDelete
  28. kelakar lah namee entry ni hihi. tapi mmg perasan rita makin cantik sekarang ni huhu

    ReplyDelete
  29. FIRST OF ALL..TQ SBB SUDI DTG DAN KOMEN KAT BLOG KAK BUI YG X SEBERAPA NAK INDAH..sobs..sobs..terharu..^_^

    TTG CUCUK2 NI KAK BUI RS ADA ARTIS MMG BUAT,ADA ARTIS MMG TIDAK..YG TIDAK TU TP NAMPAK MCM BUAT MAYB TEKNIK MAKE UP DIA ORG KOT..EDIT GMBR PUN SATU SEBAB JUGAK MUKA BOLEH BERUBAH..

    ReplyDelete
  30. setuju dgn namee..muka manusia memang boleh berubah ikut umur, faktor pemakanan, persekitaran etc....

    namee, awk mase kecik2 pun mmg comel...:)

    ReplyDelete
  31. Kak Namee, i adore you :')
    Sincerely,
    mira

    ReplyDelete
  32. hahaha mak cik cok ceh cok ceh..
    dah gemok mana nak nampak dagu mok cik oiii kurus nmpk la bentuknye..
    dunia2..

    ReplyDelete
  33. Kak namee.. nape muke tu so................ cute!

    ReplyDelete
  34. makcik cokceh memang tak boleh pakai.hehe

    ReplyDelete
  35. terbaekkk la namee. thumbs up for this post!

    ReplyDelete
  36. tu la.. byk produk kecantikan skrg ni. kalau artis tu byk duit, beli je produk vitamin, kolagen semua.. tak yah cucuk2 pun boleh cantik hihi. dlu time sekolah pun sy kulit rentung sbb byk buat outdoor activities. skrg xrentung dah haha

    ReplyDelete
  37. Peduli apa orang kata, yang penting kak Namee makin cantik makin cun lepas kahwin. Mihmih

    ReplyDelete
  38. yup, btl.. makin kurus makin runcing dagu.. dulu akak berisi, xde dagu pun.. kakaka.. skang xde la runcing sgt, idung lagi la kemek.. tp nmpkla dagu ni.. hikhikhik

    ReplyDelete
  39. kelakar rupa masa form 4 namee....korek2 album lama kat kampung masa cuti raya cina ari tu...en suami koi gelakkan rupa masa form 4...agaknya masa form 4 mmg tgh tak senonoh rupa kot..

    ReplyDelete
  40. tgk je ade name rita terus laju bace..hihi..sb mmg minat sgt ngan dia...tp kt pn pk cm makcik2 tu tiap kali tgk dia belakon..huhuhu..tp xde le sekepoh mokcik2 tuh..
    just terpk..rita ni wat pape kat muke dia ke..sb dagu dia nmpk len..pas2 jd cm namee le..trs google pic dia yg lame2..tp xde la smpi wat detail research..hihi..
    last2 think +ve je...dia xwat kot..mmg ori cantik..cam namee gak:))

    ReplyDelete
  41. agree with u kak namee! hehehe. mkin kurus so dagu makin runcing laa dan lg nampak tulang temulang..hik3

    ReplyDelete
  42. umie aida tu mmg dia sendiri dah ngaku ambil botox pon..pastu kate mnyesal ambik.

    ReplyDelete
  43. awak, comel sgt gmba awak mse pki tudg 2 <3
    i.Allah... saye doakn suatu hr nnt awak menyarung pakaian y menutup aurat sepenohnye. amin...
    i.Allah one day ^^,

    ReplyDelete
  44. awak, comel sgt gmba awak mse pki tudg 2 <3
    i.Allah... saye doakn suatu hr nnt awak menyarung pakaian y menutup aurat sepenohnye. amin...
    i.Allah one day ^^,

    ReplyDelete
  45. asslam..hai namee...bleh tlg ajar cara namee urut muka?? :) hehe terima kasih.

    ReplyDelete
  46. assalam..hai namee,bleh ajar cara namee urut muka? hehe terima ksih..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...