Friday, February 8, 2013

Perut Paling Cantik.

Hey hello... :)

( untuk para gadis yang idamkan body cantik )

Semuanya bermula bila ada orang tegur saya... 

Rakan: "namee perut kau dah ada isi eh ???" 

Saya: Saya yang blur was like "haa isi apa". \

Rakan: "alah kau ni . baby lah !!"

Saya: Tskkk (rasa macam nak tikam diri)


Hoi ! Time tu baru less than a week kot kahwin masa ditegur tu. Macam mana baby bump nak nampak cepat sangat. Takkan anak dulu before nikah kot. Ternyata apa yang terbonjol itu adalah bonggol lemak kehadapan.Macam tak percaya tapi terpaksa percaya walaupun kurus tapi berbonggol. Pnggang 26 tapi ada bonggol. Amagaaddd.

Sobs. Sebelum ni selalu tengok orang yang badan slim tapi ada bonggol.  Sllim tapi perut kedepan. Selalu rasa pelik . Tapiiiiii.....tetiba saya pun ada bonggol !! Amagaaddd ! Rasa macam "omg ni kot balasan sebab selalu duk perhatikan perut buncit orang, kan diri sendiri dah kena!!" . padan muka.sobs

Sobs. Korang perasan tak ramai yang body slim tapi banyak bonggol? Perut tak flat pun. Pernah tak ? Seriously ramai empunya diri yang slim tapi perut bonggol ke depan ni akan rasa sebab diorang ni gemuk. Lepas tu mula lah cari sana sini ubat kurus untuk kempiskan perut.! Tapi semuanya berpunca faktor pemakanan sebenarnya.

Saya adalah salah seorang mangsa perut bonggol kedepan ye semua. Berat badan 46kilo dengan tinggi 164cm tapi perut macam orang pregnant 3 bulan. Tapi saya tak rasa saya gemuk sebab tempat lain takde layer berlebihan pun tapi sendiri pergi doctor untuk nasihat.

Oh semuanya berpunca dari pemakanan ya. Okay. :( .So ini beberapa tips in reducing your.....our.....and my own belly fats ! Saya dah praktis dan perut saya currently in 90 degree angle condition. 


takde bonggol. ini dipanggil perut lurus 90 darjah. mihihiweheheh

Tapi bila over-confident sangat tak jaga makan jadi macam ni..

Kalau taknak mimpi ngeri.....sila....


1. Drink plenty of water
Paling penting sekali , minum air suam banyak. Ramai rasa minum air suam banyak akan buat perut kembung tapi sebenarnya air bantu dalam proses metabolic kita. Higher amount of water akan leads to higher metabolic rate makes the body capable to burn the fat quicker. Air juga bertindak as a cleansing agent. Kencing selalu takpe, as long as our body is free from various biological toxins as well from fat inducing liquids. pheww

Jadi jangan lupa minum air suam 8-9 gelas sehari okay.Kalau rajin titiskan few drops of lemon dalam air suam kita supaya fats akan dibakar rapidly!


2. Fruits before meal. 
Selalu kita makan buah after heavy meal padahal yang sebetulnya is makan before meal.(Adik saya belajar dari madrasah) . 


sumbat papaya dulu. then only approved untuk makanan berat.

Yang saya faham, badan kita perlukan insulin. Badan kita dapat insulin dari makanan-makanan yang kita dah makan. All this while, our pancreas work extra hard untuk maintain kan insulin dalam badan. So bila kita makan buah-buahan yang mempunyai fruktosa, sebelum makan nasi...Buah yang dah dimakan tadi tu dah dihadam terlebih awal untuk bagi kita insulin. Selepas makan nasi, tak lah badan rasa mengantuk sebab pancreas tak perlu bekerja kuat sangat untuk hasilkan insulin sebab buah tadi tu dah bekalkan. Kalau makan buah after nasi/heavy meal....makanan berat akan lambat hadam, so buah yang tengah beratur belakang nasi tu lama-lama basi lah zat nya. Faham tak ni ? sobs


3. Do not starve !
Ceh, konon nak diet ah sebab perut bonggol dah macam separa bumi.Diet tahan lapar sampai breakfast pun skipped. Lepas tu tak tahan, makan extremely gelojoh .Lama-lama perut jadi rosak dan buncit. Recommended a habit to eat smaller meals frequently throughout the day. Bila lapar, ambil makanan ringan and chew something macam kacang ,kurma ke. Jangan semangat tinggi tahan lapar lepas tu ....hentam makan semua. Ingat ya, masa lapar syaiton berdiri kat sebelah pun sibuk bisik kata semua makanan yang nampak di mata adalah sedap gila. tskk. Sumbat macam-macam dalam perut dalam satu masa akan buat perut kita makin luas juga. Akan melatih perut untuk lapar-lapar-lapar end up akan gemuk sekelip mata.


4. Chew your food until it's liquefied
Sebab tu lah sunna nabi kita pun pernah sebut pasal kunyah 44 kali. Have u ever heard of it ? Ada yang kata 30 kali, 40 kali dan 44 kali. Kunyah sampai hancur sebab mudahkan kerja penghadaman.Plus bila kita kunyah sampai lunyai, enzim dari air liur yang dah bercampur dengan makanan tadi tu lagi mudah lah nak digest. Dulu belajar science , ingat tak enzim amilase tu apa ??? haaa . Cikgu ajar dulu kat sekolah tumpu perhatian ke tak ni?? tskk.


5.  Have adequate sleep
Emmmm no late night movie/drama. Internet semua kasi tutup. We need at least 7 hours of sleep. Bila stress tak cukup tidur , hormon cortisol akan tehasil. Cortisol ni lah yang jahat yang akan tambah lemak dalam belly. Visceral fat .


nampak tak bonggol ? 


6. Say no to junk food
Dah sah sah memang tak berkhasiat. tskk. rindu nak makan tapi  takut perut bonggol and muka dull maka .......kami putuskan hubungan.


7. Elakkan makan nasi berulam air
Makan sesuap , teguk air, Makan sesuap , teguk air, Makan sesuap , teguk air, Makan sesuap , teguk air, end up anda akan kembung . Enzim yang ada pun cair sebab terganggu oleh air bila makan teguk makan teguk repeatedly. Sebaiknya minum 10 minit sebelum makan atau sekurang-kurangnya sejam selepas makan.

8. Bersenam bersama kucing anda yang juga obesiti

 kucing gemuk sebagai dumbbell.

Praktis selama 2 minggu, perut anda akan jadi lurus on side elevation. Tak caya try. mihihihi .

ini baru lah perut sempurna. takde bonggol pun. kempis . Sebab penghadaman sihat. Eh six pax takde ke ??? In the making.


kan best 6pax boleh beli kat motor jual roti. haha


Happy reading and thank you :)






64 comments :

  1. Thanks Namee.. Kena amal nie.. hiks :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. laki kena advance sikit.kena ada 6pax roti bun tu. hehe

      Delete
  2. Baca entry namee samnbil pegang perut. Tskkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

    ReplyDelete
  3. ehmm... betul betul.. gambar last lulu..muehehe

    ReplyDelete
  4. Thank you for sharing sis :) memang kadang2 tertimbul bonggol tiba2.. Tapi buat donno je.. Lalalala

    ReplyDelete
  5. Kucing sbg dumbell omg. Soo suweet. Hihi. Sy guna dumbell y 2kg jeaa.. sy memang berisi sikit. After kawin badan naik. Padahal xpregnant pun lg. Ramai y tegur. Dh berisi kea? Warghh. Stress. After kawin. Badan susah sgt nk turun law dulu diet sebulan atleast turun 4kg. Tp skg. Sebulan 1kg jeaaa. Warghh stress. Byk baju y xbleh pakai sb nampak sgt perut kedepan. Haha . Tq for sharing this

    ReplyDelete
  6. tengs namee!!! mmg perut buncit pon..sbb kite suka mkn bersulam air. air berais pulak. sedih2..

    ReplyDelete
  7. minum air limau tu berkesan jugak.. dulu masa praktikal kalau lunch ja mesti request air limau dan kesannya perut kempis..seriously hepi time tu... time tu jaa laa.. = =' ohh rindunya perutku yg dulu.. sob3~

    ReplyDelete
  8. hehe.. sangat klaka... six pax express tu yg klaka gila. syukur sy juga ada perut flat mcm namee..

    ReplyDelete
  9. fiuuuu, kita pon ada bonggol, semuanya after bersalin, kikikiki,

    nk paktis gak la cara2 kt ats tuh..

    ReplyDelete
  10. orang kata jangan mandi lepas makan.. XD
    nanti perut muncitttttttttttttttt

    ReplyDelete
  11. Owh, perut saya pun berbonggol juga.. tskkk sedih. :(

    ReplyDelete
  12. thx namee bg tips ni...akak kurus, tp ada bonggol gak.. kakaka

    ReplyDelete
  13. haha gambar last tu macam kenal jeww hihi

    thanks for the info namee ! :)

    ReplyDelete
  14. doktor pun cadangkan benda yang sama yang part buah tu.

    ReplyDelete
  15. gudinfo..sokong sgt dgn namee,sy slalu amalkan tips no 1 & 7..

    ReplyDelete
  16. Setuju sgt.sy berat 41 je tp perut terbuncit jgk sikit hihi. Mmg faktor pemakanan. Skrg slow2 mgamalkan cara idup yg sihat.

    ReplyDelete
  17. hahahahaha..saya pun menghadapi situasi ini walaupun belum kawen lagi..sobs sobs..T_T

    ReplyDelete
  18. tiba-tiba ngeri plak tengok perut sendiri...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe .sama lah. namee pun macam ngeri msa buncit tu. kalah org pregnant ! hehe

      Delete
  19. Sekarang perut takda 'bonggol' tu lagi,
    tapi taktaulah after baca entry namee ni
    terkenan pulak =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh. jaga perut okeh! hehe. insyaAllah maintain je perut marya.marya pun slim ! hehe

      Delete
  20. namee!saya pun tengah on diet. nk kuruskan bdn sobs.punya lah tak makan nasik. everday workout.sobs tp perut tak kempis2 gak. so now i got the info! thanks for sharing this! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. try lah yaya. hari tu namee buncit sgt. risau tgk. macam kembong. bila namee cuba macam ni...baru lah kempis.

      Delete
  21. Namee this is very helpful. Thank you sayang.

    ReplyDelete
  22. hikss kena amalkan ni. nak perut kempis.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. namee dah try. menjadi :D hehe. perut lawas.

      Delete
  23. bhahaha six pack tu kelakar gilaaa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. namee pun asyik nak tergelak je tengok. hehe

      Delete
  24. haa... perut cam namee memang cantik...
    tp kebiasaan wanita over 30 dan dah kawin... ramai yg dah ada macam2 bonggol...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab melahirkan. tu special case lah. hehe.

      Delete
  25. Sukanya tips ni.. Tp dh bsalin ni susah sikit xde bonggol. Bkn setakat bonggol, tayar pancit beratur dr atas ke bawah pun ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mama qist...takpe. seorang ibu tu mulia.:) esok saya pun macam tu. layer2 sampai ke lantai kot. hehe

      Delete
  26. Salam Namee...

    Sis pun mengalami masalah yang sama... Badan je kurus, tapi perut berbonggol... Macam orang pregnant padahal belum kahwin... Malu... Ramai kawan2 yang tegur... Dan Sis baru beli PB waist nipper dari seorang kawan... Gara2 perut berbonggol... Mahal tapi nak buat macam mana... Tskkk... ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. namee pun sama.kurus tapi ada bonggol tu yg namee consult doctor. lepas tu doctor pun terangkan. hehe. takpe, kita sama2 cuba ok :)

      Delete
  27. Wah suka namee tulis tips macam ni,thanks namee..kena ikut balik apa nabi ajr adab makan tu..takleh ikut nafsu sgt..

    #kelakar pic 6pax tu,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu lah yg namee perasan....bila kunyah tu kena kunyah sampai hancur. hehe. baru perut tak buncit :D

      Delete
  28. perut yaya lepas makan macam tu. =.=

    ReplyDelete
  29. muahaha, saya slh sorg dari yg ada bonggol itu. :(

    ReplyDelete
  30. tetiba rasa ngeri tengok perut sendiri. nak nangiss pun ade. hahaha

    ReplyDelete
  31. walaupun saya tahu semua tu, tapi tak pernah nak amalkan. kira cik namee mengingatkan saya balik lah ni. perut saya ehem..sobssssss

    ReplyDelete
  32. tapi saya ni terbalik pulak, kalau sebelum makan tu, amboi kurus bukan main. tapi kalau lepas makan. antara dada dengan perut dah tak dapat nak beza dah.. bonggol terlebih2.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. takpe masih belum terlambat. selalu lepas makan kalau buncit tu, penghadaman tak lancar. hehe

      Delete
  33. Kita tergolong dalam golongan kurus tp perut berbonggol. Nak cuba. Thanks Namee

    ReplyDelete
  34. i pun tergolong jugak, tapi time kunyah itu yang tak berjaya lah.

    ReplyDelete
  35. fuhh! thx namee :)) akhirnya sobsob :(
    dh lama sy cari tips macam mana nak kempiskan perut yg over ni..pelik tp benar,bdn kecik tp ada bonggol..haha..asyik kena usik dgn hubby je huhuhu! thx,thx,thx :D

    ReplyDelete
  36. Warghhh... Selalu buat yang makan smbil minum air.. No wonder perut kedepan sobs..
    Thanks namee 4 tips :)

    P/s : Saya doakan perut namee cpt2 ada 'isi' ... Amin :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...