Tuesday, December 11, 2012

The Ideas of Beauty

Assalamualaikum..well hello....:)

I dont even know what is the exact feature to describe beautiful. 

Kalau lah dalam exam ada soalan macam ni...

Exam sitter 1
Please define beauty of a woman ?
macam muka Song Hye Gyo. !


Exam sitter 2
Please  define beauty of a woman?
Sandra Bullock !! Muka segi, hidung tajam.

Exam sitter 3
Please define beauty of a woman?
Muka kecik, runcing. mata bulat besar


Muka macam muka macam ? Macam-macam muka. Kalau buat exam mesti banyak gila jawapan. Examiner pun terjun bangunan bunuh diri tak tahu nak bagi siapa full mark for the perfect answer. Even examiner pun ada taste sendiri . :/ So sesiapa yang dapat examiner personal taste macam Naomi Campbell , korang jawab cantik muka macam Korea. ? 

The answer is depends on the examiner.Heck the examiner has his own taste on describing woman beauty...Siang malam duk angau kat Naomi Campbell. so hell no untuk muka Korea mahupun muka Mat saleh. sobs. No point for you. sobs. 


Beauty is subjective. Its in the eye of the beholder. A'ah. Pernah one time, kawan sekolah saya cakap muka cantik hanya macam muka Korea je.  .So saya yang takde Korea langsung ni of course " ermmm, muka saya tak macam Korea. :( i feel uglayyh and terus naik lift sampai tingkat 8 nak terjun tapi takut nak terjun.  

Tapi kalau dia tanya saya balik muka cantik tu macam mana, mungkin dia pun akan naik lift sampai tingkat 8 dan cadang untuk terjun . lol. different personal taste. 

Saya pulak selalu rasa manusia yang hidung kurus dan concave. Meleding with slightly sloped bridge with a small tip macam ni...


So manusia yang ada hidung macam ni, you instantly caught my attention. tahniah



Kalau macam ni macam mana pulak ? Kalau diorang datang sini and jalan-jalan kat KLCC, mesti semua pelik dan takut. Padahal diorang kalau kat negara sendiri hot gila . hoiihh. Culture berbeza. Siapa tak pakai neck ring ni, dia tak cun.  Ini factor different culture pulak. Kalau datang sini,mesti diorang nangis pulak dah kita semua kata huduh, ngeri,pelik. sobs. 


di sana tengkuk panjang macam giraffe itu jelita. the ideal of beauty. 

Fashion & Trend. Different personal taste, different culture and perceptions. Lepas tu impact pulak dunia fashion and trend. Sebab tu lah trend plastic surgery tu menjadi-jadi. People willing to do anything in order to achieve the standards of beauty. hoihhh. Even Victoria Beckham pun implants dada dia on 2009 sebab time tu tengah trend dada lebih besar, then on 2011 dia buang implants sebab sekarang trend dada kecik. Sigh. How the perceptions of beauty give an enormous impact towards fashion and recently on surgery trends. Gilo gilo. 

Lagi satu trend gap tooth ni.Kalau dalam dunia modelling, gap toothed is smashing. Tapi kalau kita orang biasa.....sibuk pakai braces .kan ? 

So tak payah lah nak rasa hodoh. The ideas of beauty ni luas and very subjective. 

Kalau you tengok cermin and rasa hodoh, sebabnya you nak jadi orang lain.diri sendiri bukan taste sendiri. =.= Padahal orang lain tengok muka you , ada yang sibuk nak muka macam you pulak. 

Saya ni yang tulis tulis ni pun sebenarnya teringin nak muka macam ni..
hoihh hidung kurus

tapi bila musim semua orang gila korea










teringin nak muka macam ni pulak...


heh. manusia manusia

Toodles. Happy reading and thank you. :)





34 comments :

  1. Namee kan dah memang cantik..:)

    ReplyDelete
  2. kalau xcantik rupa xpa, asal cantik hati.

    ReplyDelete
  3. Namee.. Awk da sedia cantik ;)

    Im selling ronasutra 2 in 1 mineral foundation at rm 42 only. To order whatsapp me at 013 2507805.

    Fb page: Mue Mue Closet
    Instagram: @muemuecloset

    ReplyDelete
  4. Terasa bertambah keyakinan diri baca post ni hihiks

    ReplyDelete
  5. yeah cantik itu subjektif,masing2 ada pandangan masing2...yg penting biar cantik pada budi dan pekerti..biar buruk dr pandangan manusia jgn buruk dan hina dr pandangan Allah..juz jadi diri sendiri..:)

    ReplyDelete
  6. yep betul betul,semua nak jadi cam korea skrg omaigad.

    ReplyDelete
  7. patutnya yg last letak muka namee... Hahahaha... namee dah omey omey la namee... :P

    ReplyDelete
  8. ha3..yeah..cntik itu subjektif.. :)

    ReplyDelete
  9. passion on beauty :) Love the ideas !!

    ReplyDelete
  10. sy setuju...cantik nie mmg subjektif dan lain2 pandangan + tafsirannya. semuanya bergantung kepada taste masing2, culture etc..

    as for me, awk dah mmg natural beauty...:)
    tak payah nak make up pun tetap cantik...

    ReplyDelete
  11. At least org yg syg kita nmpk kita cantik. Itu dah memadai :-)

    ReplyDelete
  12. xksah la sesorg itu cantik ataupun tidak.. bg sye semue ciptaan NYA adalah y paling cantik dan paling sempurne :-)

    Pembawakan diri tu la y membuatkan kan seseorg itu nmpak cntik dan natural:-)

    ReplyDelete
  13. haha..the best entry ever namee :)) semua point2 u btl belaka :D
    mcm i mmg sukaa lah sgt tgk kecantikan wajah wanita lain ihik ;P pastu bgtau husband 'cantik kan awek tu?' pastu husband ckp 'xlah,biasa2 je'. see..subjektif sgt..

    kalau skinny, putih, comel2, mesti i terpaku je tgk lama2. haihh!

    ReplyDelete
  14. cantik nie sgt susah utk ditafsir sbbnya..setiap org da citarasa masing2..jadi setiap org tu da kelebihan dan kekurangannya..just be yourself...and sygkan diri sendiri..serta menghargai diri sendiri tu lebih baik..dari memuji kecantikan org lain...tak gitu ^_^

    ReplyDelete
  15. setiap wanita ada kecantikkan tersendiri awww aaawweuuummm :P

    ReplyDelete
  16. hehehehe.....masing2 ada cantik masing2.....lain orang lain yang dia suka....klu tak msti orang huduh tak kawen...but then, still....husban dia tengok dia perempuan paling cantik dalam dunia...=D

    ReplyDelete
  17. agree with namee. cantik tu subjektif. lain org lain pendapatnya. smua org dikurniakan tuhan cantik fizikalnya. lebihnya, cara kita menilai.klau muka cantik hati xcantik, buat pe kan?

    ReplyDelete
  18. cantik depends pada individu. tapi kalau memang dah cantik luaran tu, mmg akan dipanggil cantik kan. :) tapi kalau cantik luaran, buruk dalaman.. akan dipanggil b***h :p

    Pandai-pandai bawak diri supaya dipandang cantik dalaman & luaran :D

    ReplyDelete
  19. masalah cantik selalu mnjadi masalah utama wanita kan

    ReplyDelete
  20. follow this blog.. saya budak baru..

    ReplyDelete
  21. Namee dah cantik gila dah, tak mekap ke mekap ke dah cantik dah. Series x tipu :)

    ReplyDelete
  22. agree2 cantik tu subjektifkan.. tapi bile orang tu baikkan kecantikan dia lebih terserlah kan :)

    ReplyDelete
  23. eh kak namee, bg sy laa muka orang korea tu ade iras2 skit macam kak namee. serius!

    ReplyDelete
  24. KAK BUI X CANTIK DI MATA ORG TP CANTIK DI MATA SUAMI..HIHIHI
    TP SERIUS LA,MMG SLL TERBAYANG MCM MANA RS JADI ORG CANTIK..KESIAN KAN..

    ReplyDelete
  25. saya nak cantik macam ni. kalau pegi kat plastik surgery, agak2 dokter tu boleh buatkan x? hihihi

    ReplyDelete
  26. sama lah dilema kita namee. apa yg namee tulis ni pun sama mcm yg terbuku dlm hati ni

    ReplyDelete
  27. kalau bella , suka tengok org yg tinggi , kurus , kaki panjang . haa cantik ! macam kak namee lah . hehe

    ReplyDelete
  28. Setuju sangat dengan apa yang awak taip ni Namee.. dulu la, bg saya girl plg cntik Avril Lavigne, serius cntik,nk muka jg cm Avril(killme) korean girl x minat msa tuh, byk surgery2 itu ini. Skg ni Avril dh pkai mekap tebal, xska dh penampilan dia sya b'alih pd korea. Aishh~ ahaha ;D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...