Friday, March 8, 2013

Hobi Saya

Assalamualaikum...well hello.. :)

-48 hours sticky post entry-

scroll down untuk the latest entry.

Hobi saya adalah mengumpul jam bukan collect setem lagi.meheee. Bukan jam biasa-biasa tapi yang unik lah, baru lah awesome.  Walaupun pernah kecewa, salah satu collection jam unik saya hilang tapi saya dah ada pengganti. Jam lagi cool dari yang hilang tu. weee. Serious cool gila. Sebab boleh tukar-tukar tali. Macam-macam warna boleh tukar kalau nak sepadan dengan baju.eceh. Kalau nak pakai baju biru, tukarlah tali biru. meeheee.



Boleh tukar tukar tali tu pun nak kecoh ke, hahah. Tak ah, of course lah ada benda lain yang lagi cool kat jam ni. Dia cool sebab dia "tick tock" arah tawaf movement!! Function jam ni sama macam jam lain cuma dia tick tock ikut pusingan tawaf. tu yang cool and unik tu. First time jumpa jam macam ni, jenama Hijrah Timepiece. 

Eh jam pusingan tawaf ? Masa mula-mula tengok jam ni, rasa macam EH!. so terus googled and tanya Isham pasal tawaf. Isham kata fitrah kejadian alam banyak ikut arah pusingan tawaf. 


Fakta Hukum Alam Bergerak Ikut Arah Tawaf :-

                  -Pergerakan Tawaf di Kaabah adalah pergerakan dari kanan ke kiri  
      (bergerak lawan jam).

-Orbit dalam pusingan setiap pergerakan jisim atom bergerak 
      dengan prinsip hukum tawaf.

-Atom melakukan pergerakan mengikut hukum lawan jam seperti       
       peredaran planet-planet di angkasa.

 -Pergerakan tawaf atau pusingan lawan jam mengimbangi sistem 
       otak dan tulang belakang. 

-Imej DNA yang ditunjukkan di dalam warna juga mengikut hukum 
       bergerak lawan jam.

-Prinsip lawan jam atau ke kanan sebenarnya adalah pergerakan 
       semulajadi seperti pegerakan darah dari jantung yang terletak di  
       kiri yang akan menggerakkan aliran darah ke kanan & balik semula 
       ke kiri. Dan ada banyak lagi fakta hebat tentang pusingan arah 
       tawaf…

Fitrah kejadian alam banyak ikut arah pusingan tawaf . Lepas tu terfikir, jam korang tick tock ke kiri atau ke kanan ? Semua jam yang dijual semua tick tock clockwise kan ? :O Oh marilah kita bertukar.

Best bila nak mix and match . Nak pakai baju warna apa pun takpe sebab boleh tukar tali ikut sama baju. weee. Set saya dapat yang ini...

arabic number


kadang-kadang tukar pakai yang number digit biasa je. hehe


Muka jam lagi satu. Sangat suka number arabic ni ! Ni masa majlis tahlil hari tu. hehe. 

Water resistant..nak ambil wuduk mudah. Tak lah jadi macam saya selalu, ada jam water resistant tapi tali pulak tak tahan air so terpaksa jugak bukak jam end up terlupa and jam hilang tertinggal kat tempat berwuduk.

Tapi bila rasa macam nak formal and ladylike sikit, saya pakai yang ini..Ini jam perempuan. 
Banyak lagi design lain yang cantik-cantik.

Jam ni order online je. Sampai-sampai je kat rumah, hoihhh cantiknya packaging. Rasa macam ada orang hadiahkan pulak sebab cantik sangat packaging. hehe.  Kalau sesiapa nak buat surprise kat partner tu, haa takyah beli pembalut dah. Dah cantik sangat dah kotak dia. Siap ada warranty . 



So far puas hati. Sangat convenient. Kalau korang minat nak beli untuk diri sendiri ke nak hadiahkan kat orang ke. Boleh tengok kat sini.. 






Happy reading and thank you :)




42 comments :

  1. nak beli kat mana Namee.. tq for info :)

    ReplyDelete
  2. honestly saya cuma ada jam dinding...huwaaa..ini bkn cobaan ini betul2...haha...ai is rimas pakai jam tgn..pnh beli tp xlekat lama...laki bini takde jam tgn....muahaha..

    ReplyDelete
  3. wah... syok jugak koleksi jam... saya minat dan ada kawan2 yang suka jam. Tapi bila tgok harga sampai beratus2 dan ribu2... tak mampu pulak....

    satu lagi saya tak tau simpan jam ni.. kadang2 tak jumpa letak kat mana.... tapi x kisah sbb jam murah pasar malam...

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum namee, sheila pun teringin nak beli ni untuk suami. hee. murah tak namee??

    ReplyDelete
  5. akak suka kumpul jam jugak...tapi x specific satu jenis...akak suka macam2 corak x kisah jenama...anyway, jam ni mmg cool...

    ReplyDelete
  6. wah, baru tau ada jam macam ni.. tq namee 4 the info :)

    ReplyDelete
  7. kalau tengokk guna no biasa senang clockwise. tapi bila guna arabic no taktau nape mcm lagi senang ikut pusingan tawaf. ada kaitan fungsi otak kiri otak kanan kot. tetiba terfikir ape kaitan no biasa & clockwise, arabic no & pusingan tawaf. ilmu baru ni. tq namee.....=)

    ReplyDelete
  8. dh banyk kali muja beli jam tangan,, end up tersimpan je,, pakainya dak.. jam kat hp adalah sentiasa menjadi yang di cari,, haha

    ReplyDelete
  9. BEST JUGAK,BOLEH PAKAI IKUT WARNA BAJU NI :)

    ReplyDelete
  10. wah suka..suka..dulu cik azue gemar kumpul jam loceng...dari yg murah..spai la yg boleh tahan rm..dari kecik..sampai yg besar2...dari bunyi kringggg...sampai yg bunyi mcm cengkerik pun ada..sayang masa pencuri masuk umah mak..habis semua dia hangkut...huhuhu..t nak try la tgk jam hijrah nie..suka nyer tgk...

    ReplyDelete
  11. cantik !!! eka ada satu je jam.. hahaha
    ni pun jam masa dapat APC haritu.

    ReplyDelete
  12. lawa2.. name letak link nk beli kat mna..

    ReplyDelete
  13. this is super cool! tapiii selalu tak berjodoh dengan jam. asal beli je jatuh crack lah apa lah. murah ke mahal ke sama je haihhh.

    ReplyDelete
  14. cantiklahhh. memang beslah klau buat jadi koleksi :)

    ReplyDelete
  15. Wah nak beli jugak la. Thanks Kak Namee!

    ReplyDelete
  16. saya ni takdelah peminat jam sangat tapi jam2 diatas semuanya cantik2 :)

    ReplyDelete
  17. nice yang ladylike nyer tu.. :)

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. menariklah.. akak pun suka kumpul jam ni..

    ReplyDelete
  19. comellah jam tu. terasa nak beli :)

    ReplyDelete
  20. cantik la..tapi mahal tak namee? hehehe..:P

    kulit kite sensitif..kena pakai jam yg kulit2 je..besi takleh yg rubber pun tak boleh..kulit mahai macam ni la..huhuhu..

    ReplyDelete
  21. wawwww yg muka jarum arabic tu nmpk cun lahh! btw, namee, penah terconfius tak sbb dia kan lawan arah jam tak mcm jam biasa?

    ReplyDelete
  22. saya jenis kuat peluh, so wajib pakai jam tahan air n karat. sbb kadang2 peluh sy buatkan jam cepat karat. masin sgtkot, haha

    ReplyDelete
  23. suka jam tp dah lama xpakai...lawa koleksi jam namee tu =)

    ReplyDelete
  24. wahhh cantiknya..unik plak tu..thanks share tmpt beli jam tu hehe

    ReplyDelete
  25. saye tak pernah ada jam sebijik pun. ahaaa ini mesti sgt pelik sbb saye mmg tak pakai jam -_- tapi jam ni cantik sbb unik ikut arah pusingan tawaf! :)

    ReplyDelete
  26. nameee sukanya jam ni, dhiya lekas2 tgk kat facebook tadi tapi kenapa tak jumpa jam version arabic mcm namee pakai, yang tu cantik sgt.

    ReplyDelete
  27. nice nya jam mcm nie..baru tahu pasal jam mcm nie..
    sy pun dah lama tak pakai jam tgn nie..(sbb jam hilang) huhu..
    kalau dpt beli mesti best..ehehe..
    thanks sbb share info..;)

    ReplyDelete
  28. banyak jam..dkna kurang gemar kumpul jam.. entah rasa macam dkna tak ada hobi jer heheeee

    ReplyDelete
  29. geram tengok tali jam warna warni

    ReplyDelete
  30. dalam kehidupan kita , mmg kita kena aplikasikan 'pusingan tawaf' ni . contoh kalau nak buat air kepe , haa kacau sudu tu anticlockwise . abah bella yg bagitau . hehe . style la jam tu kak . teringin nak beli jugak T__T

    ReplyDelete
  31. Alhamdulillah. terima kasih kerana membeli jam tawaf Hijra Timepiece. :) Boleh ke website kami www.shop.hijratimepiece.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...