Tuesday, March 19, 2013

Sedih. #Cara Rawat Kucing Selsema

Assalamualaikum...well hello.. :)

Sedih lah. Sedih gila kot kalau tengok kucing sakit. Hari tu si Markonah ni kena selesema. Teruk gak flu nya sampai berbuih-biuh hidung hingus tu. Bubble bubble bila meletop macam mercun pop pop. *ok tipu je. Ingatkan dia nangis tapi macam pelik pulak .Manusia nangis putus cinta pun tak lah hingus buih-buih macam tu. haha. Pastu dah few weeks tu, terus google rupanya dia kena selesema. Dah lah dia tengah pantang time tu. *eh kucing ada pantang ke. Dia baru je beranak 3 ekor anak. Pastu tengok anak-anak dia jadi tak sihat and masing-masing macam tak bermaya je. 

Sampai lah seekor anak dia mati. :( . Petang tu terus bawak Markonah and babies ke vet... :( tapi kesal jugak lah sebab baby dia lagi satu tu mati. Mata dah buta sebab kena infection doctor kata. :( sobs. Hingus and nanah-nanah tiba-tiba.Tak tahu lah kenapa:(

ni tinggal 2 ekor je. seekor dah mati. Punyalah degil time ni nak bawak Markonah naik kereta. Pastu saya ugut-ugut kalau tak duk diam buang kat pasar. Pastu pandai pulak senyap. 

Sampai je kat bilik doctor tu terus dia mengganas lagi. Gigit anak dia tak bagi orang lain pegang. amboi over protective sangat Markonah. Sian doctor tu nak lepaskan anak dia tak boleh sampai ke sudah. Time ni doctor nak inject vaksin kat Markonah. Kat anak-anak dia doctor inject apa entah, vitamin kot.



Ni lah ubat-ubat yang doctor bagi. 
Antibiotic, multivitamin, ubat selsema, eyedrop untuk mata kucing yang banyak taik mata, and ointment untuk letak kat mata kucing yang buta untuk elak infection. :'( . Total bill dalam 150 macam tu. amboi memang kalah manusia. 





Lepas seminggu , Markonah pun elok dari selsema. anak-anak pun dah active tapi yang Jack Sparrow ni jela kesian. Mata dia bengkak, tak tahu lah kenapa. Tanya doctor, kata infection. Esok nak bawak gi vet yang lain pulak.

Lepas satu-satu penyakit. Hopefully yang Jack Sparrow ni sembuh lah. Sian sebab dia baby lagi plak tu. :/

Kalau kucing korang kena selsema, and korang malas nak gi klinik sebab bill mahal. Cuba ambil langkah awal. Macam ni...

1) Bagi kucing tu minum air banyak-banyak. bila selsema, dia tak selera nak minum pun so korang suaplah dia minum air banyak-banyak

2) Bagi makan makanan yang daging lah. Bila selsema, kucing tak selera nak makan. Sebab hingus penuh. Apalagi nak makan food type yang keras kena kunyah tu. The best is beli makanan yang lembik tu and make sure dia makan banyak. Untuk lawan virus. 

3) Stim kan kucing korang. Dalam toilet korang ada water heater tak ? Kalau ada, kurung kucing korang dalam toliet dalam few minutes and pasang water heater tu. Biar berwap dalam toilet tu . Biar kucing tu sedut udara yang stim sikit so that hingus dia cair. Ni saya google dan try pada Markonah and menjadi.

4) Kalau mata berair and taik mata banyak beli eyedrop kat pharmacy. Titiskan kat mata dia.

5) Jangan lupa vaksin tiap kucing .RM15 je. 

6) Beli multivitamin jugak .RM14 je sebotol besar. Bagi kucing makan vitamin 1ml untuk kucing dewasa and 0.3ml for the babies. Setiap hari.

Jangan biar selsema lama . Kesian. :/ Kucing pula tak reti hembus hingus. sigh.Sedih tiap kali nampak Jack Sparrow kat luar tu. Sesiapa ada tips apa-apa pasal kucing. sila share dengan saya....please...




95 comments :

  1. Replies
    1. Kucing sy kne selsema, batuk pastu xde slera mkn.. Cane langkah tbaik erk slain pegi.vet?

      Delete
    2. Kucing sy kne selsema, batuk pastu xde slera mkn.. Cane langkah tbaik erk slain pegi.vet?

      Delete
    3. Kucing gelandangan kt area umah aku ni kena selsema jugak..cian plak..bg ikan rebus je la dlu..huhu

      Delete
    4. Salam..pengalaman saya kalau cat xder selera makan syringkan air kelapa muda bagi dia minum. In Sya Allah besok dia ok dan berselera makan.

      Delete
  2. alahai..smpai nak kena inject pun anak dia x lepas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. degil sangat markonah ni. dia takut orang buat apa2 kat anak dia.

      Delete
  3. kucing luar rmh kita pun kena jangkitan dekat mata,dh teruk bru bwk g klinik..sbb terlambat,dia consider buta..huhu! lps 3 minggu mcm tu ok dh dia..mata sblh buta..skrg ni sehat walafiat wpun buta sebelah :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...siannya. nasib baik mata lagi sebelah tak buta .:) sedih kan kalau tengok kucing sakit. :/

      Delete
  4. Assalamualaikum namee. kesian kucing awak. insyallah nanti kucing tu baik :)

    ReplyDelete
  5. moga Jack Sparrow cepat sembuh hendakNYA..
    kesian pulak tengok dia..

    psstt: comel je tengok Markonah protect anak dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah..hes getting better :D markonah memang jenis sayang anak sgt.hehe

      Delete
  6. sweetnya markonah..boleh jd contoh ibu mithali...syg betol anak dia...btw..muka markonah sgt kiut time gigit anak dia tu..haha..get well soon mommy n the babies

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. markonah degil.susah betul nak bawak dia gi vet hari tu.

      Delete
  7. kesiannya, semoga cepat sembuh!
    btw,mmahalnya bill.hehe

    and thanks for the tips.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh cuba kalau kucing kat rumah kena benda sama ok.

      Delete
  8. Name, Kucing ai pun kena macam jack jugak.now dah buta sebelah sebab lambat pi klinik, selalu kalau kucing ai demam,selain i tak bawak pi klinik, ai akan bagi minum air kelapa. i akan shoot dalam mulut ikut menegak, jadi sia tak kan tersedak.

    kucing ni memang, kalau kita pegagng picagari nak shoot dlam mulut memang meraban macam nak bg dia makan apa..padahal air kelapa..memula kucing macam tu now, ok je, tapi jangan harap lah dia nak minum sendiri air kelapa.

    U try la namee, air kelapa..kita demam atau selesema pun bagus juga diminum. satu lagi, kalau kucing kita termakan racun, mean kalau ada orng racun rumput..kucing kan ..suka sangat kunyah rumput..orang kata ubat..u bagi dia minum air kelapa jugak..dia akan menawarkan kembali racun tu..

    try yek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the tips ! ramai yg mention air kelapa. will try next time :D

      Delete
    2. kakak saya vet. dia kata kalau kucing kita keracunan makanan ataupun lapar sgt n perut gastrik (tanda2 nya kucing muntah buih2), and klinik tutup, and kita x ada ubat, kita boleh rendam arang dlm air. pastu ambik skit air tu masukkan dlm picagari, pastu kita force dia minum. sbb kalau doctor bagi ubat pun, charcoal jugak :) maybe namee boleh try :)

      Delete
    3. Nak tanya
      Air arang tu arang yg slalu kita buat bakar tu ke. Mohon pertolongan. Sy x mampu nak bwa putih sy ke private clinic
      Sy pergi smlm klinik kerajaan kajang. Tp tutup sampai 30hb 10 2014,,
      Serius sy mmg susah hati..
      Kucing demam ni ibarat anak demam. Sy amat susah hati. Plz reply my comment @ whatsapp 0172716900
      Sy perluka pertolongan anda

      Delete
    4. Urgent 0172716900- Asya Mas
      Plz whatsapp sy utk tips
      Pasal arang tu..sy keliru.
      Sy memerluka pertolongan anda..kucing sy demam badan dah susut perut kempis..muntah berbuih tp tiada bau. Hujubg telinga sejuk . hidung kering .
      Maaf sy guna anak punya acct

      Delete
  9. tak pernah tengok mcm mana kucing flu~ tak dapat nak bayangkn perasaan pemilik dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruk sgt zuan. berbuih2 hicung . nafas bunyi macam athma tu.

      Delete
  10. hi Puan Namee...the best i think is to bring the cat to a vet kalau sakit...kucing kalau sakit kt akan nampak..sbb die akan act lain dr biasa..n kadang2 saja je kecing luo kotak pasir..for me kalau nampak kucing cam lain macam and hari da malam vet da tutup..sy akan bg ayam rebus..without salt ke apa...ayam rebus ni paling bagus kalau kucing cirit birit. kalau rasa vet mahal..my tips is try go to a few vets..cari yg kt serasi and kt kawan ngn doctor n staff..usually dapat diskaun..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terbaik is terus jumpa vet lah kalau sakit macam ni. serious. kucing pun macam manusia jugak sakitnya.. :/ haihh tak sampai hati tengok binatang sakit.

      Delete
  11. x de petua laaa.. tapi kn duluu momoi kita sakit terukk jadi lembik simgggu gk mcm tuu sedih tgok.. x taw nk buat ape.. lpas tu kasi minum air kelapa.. nampk ade la perubahan ckit tapi x memuaskn laast2 g veterina gk baru okesss huuu tapii momoi dah arwah dhhh huuu rndunye kt dia.. pas tu x de meow dh bela

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. namee pun macam cheida. kalau mati mesti sedih susah nak lupa. :/ hmm,

      Delete
  12. alahai...kesiannya markonah...hope cepat sembuh k..

    ReplyDelete
  13. Boleh cuba tips ni.. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat berkesan. tapi kalau tak jadi...bawak gi vet.

      Delete
  14. kesiannya kat jack sparow tu..moga cepat baik..

    macam kucing ayie nama shoyue tu tak pernah lagi kena selsema,kalau tak baca entri namee ni serius taktau kucing ada selsema...maybe sebab dia banyak minum air kot,jenis kuat minum air..cuma dulu pernah sakit sbb gaduh dgn kucing lain,kulit dia terkopek sikit..buh minyak gamat dah okeh,haha..macam orang jer ayie buat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. minyak gamat ni memang elok untuk semua benda yang bernyawa.hehe. penawar segalanya. serious ayie..namee pun bru tahu pasal selsema kucing ni. smpai bawak mati.

      Delete
  15. Selsema kucing ni kalau dah berlarutan sgt blh m'bawa maut. So kalau blh, masa stage bersin non-stop tu terus bw ke vet. Selsema yg x baik2 pun blh berjangkit kat kita. Mcm me & family sdg selsema sbb 3 ekor kucing kami belum pulih betul.

    Selsema yg coupled dgn berak2 cair dan tak selera makan, adalah petanda penyakit kucing, senang menjangkit & ssh diubati, unless warded kat klinik.

    Nak bg minum kucing ni susah sikit. Saya beli whiskas pouch perisa ayam dan tuna, masa nak served, tambahkan air. Kucing akan sedut kuahnya dulu baru later makan chunksnya.

    Kat vet selalunya ada jual makanan kucing canned food untuk kucing yang kurang selera mkn. Bila bau je tuna tu kucing yg x nak mkn tadi, sure akan nak mkn. Blh campurkan tuna ni dgn makanan keras dia sikit2, sbb habit kucing ialah mengunyah kan. Apatah jenama mknn ni, setin RM8 sama saiz mcm tuna maiyonnaise yg kita mkn tu :-)

    sbnrnya ubat sakit mata yg kita apply kat mata kita pun blh guna kat kucing :-) sama je namanya.

    Selain drp multivit, vet akan bagi immune booster kat kucing. Jd kena rajin bg diorg mkn ubt & jgn missed walau sekali pun, especially antibiotic tu. Kucing ni selalunya susah nk bg mkn ubat. Kami selalunya dot ubt bentuk biji. Lagi susah nk kasi mkn. Selalu kita yg tension lebih2...hihi.

    Jgn vaksinkan kucing masa dia masih belum betul2 sihat. Boleh mati nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mummy icha !! terima kasih sangat untuk tips ni. sangat berguna untuk saya . :) baru saya faham pasal beberapa hal kucing. terima kasih sangat !! :) ubat mata yg selalu kita titik tu ada antibiotic rupanya. saya baru tahu. hehe :)

      Delete
    2. kalau kucing kite mata mbengkak, merah, bertahi mata bleh guna eyemo tu?

      Delete
  16. Bagus lah kak namee ni. penyayang n jage gile ngn kucing.

    ReplyDelete
  17. Namee klu nk tau kucing tak sihat.rasa hidung dia. Kku idung kering.tu tanda dia x sihat.. Suka idung kucing..

    Eka rindu kucing eka..

    :-( :-( :-( :-( :-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke eka...thanks for the tips. meh datang umah namee meh..banyak kucing. :)

      Delete
  18. Banyak batul pahala bela kucing. Sy dulu bela jgk tapi kna buang sbb family alegik bulu kucing. Sedih :( btw, knp sy tak boleh baca entry mix korean tu eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry. entry mix korean tu saya salah ter publish sebenarnya. patutnya jadualnya hari ni. hehe. :) maaf.

      Delete
  19. orang yang suka bela kucing nie memang sweet kan .. *nape dkna tak suka kusing sob sob sob :(

    ReplyDelete
  20. hi namee babe, my cat pun penah sakit suddenly satu hari taknak bangun taknak buat apa2.. sedih sangat tengok. nak pegi vet masa tu semua orang sibuk. so mak saya suggested bagi kucing tu minum air kelapa, even dia hembus hembus refused, tapi paksa jugak lah.. then alhamdulillah he recovered dah sihat semula. make sure bg dia minum pakai picagari tu la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke...ramainya kat sini yang suggest kan air kepala! ok. akan namee cuba jugak pasni ! em entah la kalau bab kucing ni namee sedih je.hehe. so macam nak cari banyak tips penjagaan kucing.

      Delete
  21. kucing ni x tahan kalau kena selsema and demam.. cepat2 ubatkan dia :) lagi bagus vaksin kan dia, susah nak berjangkit kuman ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula nida. pasni memang namee nak vaksin diorang semua. doctor kata awal nya kena 3 bulan turut2 ..

      Delete
  22. bagusnya namee prihatin dgn kucing2 namee bawak sampai ke vet, teringat namee cerita namee raawat kucing guna minyak ikan. i bet if cats have their own society like us human, they would definitely adores you!

    ReplyDelete
  23. aduh...sayangnya namee pada kucing.. banyak pahala ni..

    ReplyDelete
  24. thanks for the tips,

    kucing saya ciktam ni haaa selsema teruk jugak, kesian saya tengok dia tak boleh nak nafas. Bengkak dah mata ni nanges sebab ciktam harini... Nak bawak g vet jauh

    Doa2 lah ye kasi dia sembuh cepat, anak dia empat ekor kecik2 lagi , taksampai sebulan lagi ..

    ReplyDelete
  25. Klau ank kucing plak camne? Kesian sye tgok ank kucing sye ni.. Dia dpt sejak jerebu, waktu dia tgh isap susu mak dia, dia bersin byk kali smpai tk de selera dh..

    ReplyDelete
  26. kucing sy..umur da nk setahun..tp da lame selsema..penah bwk g vet..doc inject ubat ape nth..then da ok..pstu smggu pstu dtg balek selsema die..xtau la selsema ke ape. hingus x stop

    ReplyDelete
  27. kucing sy..umur da nk setahun..tp da lame selsema..penah bwk g vet..doc inject ubat ape nth..then da ok..pstu smggu pstu dtg balek selsema die..xtau la selsema ke ape. hingus x stop

    ReplyDelete
  28. hi namee..salam kenal..anak bulus saya pn tengah dalam process nak recover selsema sekarang ni..baru 2 hari lepas bawak gi vet,cian tgk si kecik tuh becin2 smpai tsembur hingus..asek xmo main,tdo jek..adiknye pun boring main sekor2..hari ni da makin cergas & da mula buli adik dia mcm bese..hehe..jd jgn la bertangguh kalo anak2 bulus sakit yer,cepat2 bwk g jumpa vet..

    ReplyDelete
  29. Kucing sy pn same..br 3 hari kena slsema..bwk g vet doc mcm cek cincai je juz dpt ubt slsema piln vit color oren..pls ade x cara lain..smp krus kucen sy lgsg xnk mkn..mnum pn tpksa guna shringe..sy xsmpai hti n tkt kehilangan die dh mcm adik sndri :(

    ReplyDelete
  30. Kucing sy pn same..br 3 hari kena slsema..bwk g vet doc mcm cek cincai je juz dpt ubt slsema piln vit color oren..pls ade x cara lain..smp krus kucen sy lgsg xnk mkn..mnum pn tpksa guna shringe..sy xsmpai hti n tkt kehilangan die dh mcm adik sndri :(

    ReplyDelete
  31. Salam, saya ada 6 ekor kucing yg dah lama selsema.saya dah beberapa kali jmp vet dan habis beratus-ratus.kucing sy byu meninggal bulan 7&8.sy sgt stress.skrg jiran sy halau seekor ibu dab 2ank kucing.bpleh ke bg alamt vet yg jual vaksin rm 15 n multivitamin rm14 tu?sbb suami saya dah marah pg jmp vet yg selalu kmi pg tu.die ckp vet tu cuma nk duet je.sy ad jg bli ubat online tp seekor ank kucing mati lepas makan ubat tu.segala maklumat yg dikongsi dlm blog ni sy ucap sy hargai.terima kasih

    ReplyDelete
  32. Salam, saya ada 6 ekor kucing yg dah lama selsema.saya dah beberapa kali jmp vet dan habis beratus-ratus.kucing sy byu meninggal bulan 7&8.sy sgt stress.skrg jiran sy halau seekor ibu dab 2ank kucing.bpleh ke bg alamt vet yg jual vaksin rm 15 n multivitamin rm14 tu?sbb suami saya dah marah pg jmp vet yg selalu kmi pg tu.die ckp vet tu cuma nk duet je.sy ad jg bli ubat online tp seekor ank kucing mati lepas makan ubat tu.segala maklumat yg dikongsi dlm blog ni sy ucap sy hargai.terima kasih

    ReplyDelete
  33. Salam sy bru sj kmatian kucing pd bulan7&8 yg lalu. Boleh tak kalau sy mnt alamt vet yg jual vaksin rm15 n multivitamin rm14 tu?adakah vet tu jual ubat selsema dgn hrg berpatutan jg?trm ksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr vet Kate boleh bg Scots emulsion tu..

      Delete
  34. Sy sgt stress stelah kematian kucing bulan,7&8 lalu.su dah beberapa kali pg ke klinik dan dah hbs beratus-ratus. (sedangkn sy bukanlah org senang.vet di gombak telah jual sejenis ubat vibra vet 50 mg kpd sy.hrg dkt rm 300.tp kucing sy tk sihat2.sy rsa macam kena tipu smp semua org sekeliling marah pd sy.sy sgt stress sbb dah la kucing mati.duet hbs.org semua mnyalahkn sy.sy cuma harapkn kalau ad sesiapa boleh berikn nasihat itk mngubati kucing2 sy.trm ksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saudari Niza, saya sedih membaca penulisan saudari, saya faham, saya pun bukan orang senang, saya pun tak mampu asik nak ke vet dan beli ubat2an yang kadangkala lagi mahal dari ubatan kita dan lebih sedih bila vet layan acuh tak acuh sahaja kat kucing kita sedangkan kita bayar bil dan ubatan untuk hasil yang terbaik. Kadangkala bila terjadi benda2 macam ni kita kena balik pada Allah, apa yang terjadi ada sebabnya. Hidup dan mati dah ketentuan Ilahi. Kadang-kadang Allah pertemukan kita dengan binatang2 ni untuk menguji kita, niat kita ikhlas atau pun tidak, macamana kesungguhan kita untuk membantu, Allah maha mengetahui. So berbalik pada persoalan vet dan ubat2an yang mahal...setelah saya pun dah terkena dan saya pun sama je situasi dengan saudari, kena deal dgn hubby dalam segala urusan...saya ambil keputusan simple...saya baca petua orang2 lama, ( orang2 tua) . Salah satunya air kelapa..bila mereka demam dan selsema...kemudian berdoa ada pada Allah...semahal mana ubat pun kalau Allah tak izinkan, tak menjadi juger,,betulkan?

      so berhenti stress..kucing2 tu dah selamat disisi Allah, now fokus pada yang masih hidup...dan pada yang menipu tu biarkan ajer,,Allah maha melihat..biar Allah je deal dengan mereka.

      gambar kucing comel: http://www.socialgreetings.net/?s=Cats

      Delete
  35. Nk rawat mate yg kene infection tu pakai je ubat mate utk manusia mmg kompem berkesan. Sy ade pengalaman rawat anak kucing yg sakit mate ni die terbiar kat luar mak die pg mane ntah.. sampai kene hurung dgn semut api sblah mate die kene letak 2 kali sehari tiap2 ari xleh fail. Lame2 baik cam normal mate die tu cume sensetif skit la cepat kekdg tu langgar skit pun bleh merah keliling mate die tu pastu lame2 baik balik.

    ReplyDelete
  36. Kucing sy dmm, slsema,taik mata byk pastu bulu.gugur. Cane erk? Lngkah tbaik dr g vet

    ReplyDelete
  37. cuba bg air kelapa tiap ari smpai dia sembuh.

    ReplyDelete
  38. saya punya kena selesama hampir 4bulan , saya selalu membersihkan .. kadang kadang saya balik kerja dan tgok kucing saya tu . masa tu kucing saya dha nmpk mcm zombie , dgn taik mata hingus yg dah kering . saya kesian sgt .. saya nak taye ape ubat yg boleh menyembuhkn kucing saya tu ye .. saya tak smpai hati tgok ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg air kelapa smpai dia sembuh.

      Delete
    2. Air kelapa tu sama macam air kelapa yg kita selalu minum tu ke?

      Delete
  39. Saya ada anak kucing.. ada kucing alih2 beranak blkg umah.. br 3 hari.. tiga2 ni mcm selsema.. tgk dia bernafas tercungap2 ikut mulut..

    Mcmana ek nk rawat? Bleh bg advice?
    Sesuai ke bg air kelapa?
    Tq.

    ReplyDelete
  40. As salam namee...baru first time baca blog awak....nak tanya la..vet mana awak gi utk vaksin kucing tu..murahnya rm 15...semlm baru gi vet bawak kitty2 saya kena selsema...doc tu ckp vaksin rm 40...kat mana ye vet yg awak gi tu....tq

    ReplyDelete
  41. anak kucing saya pun baru mati pagi tadi di usia 39 hari..maybe selsema, badan dh kurus kering, berak cair, pasif n tak lalu makan..dah hantar ke vet swasta bagi immune booster n suh bagi minum air gula..tapi umur xpanjang..sedih sangat2...

    ReplyDelete
  42. sedihnya..kucing saya pun meninggal pagi tadi di usia 39 hari..dh seminggu berat badan turun sampai kurus kering.menyusu kurang dah xde selera asyik tidur je kejenya..mata pn bertaik je sebelah.dah bwk g vet swasta dapat immune booster je n disuruh bagi minum air gula utk tenaga.tapi bella xleh nak survive...sedih sangat.menitik2 airmata masa bungkuskan tadi.2,3 kali bungkus bukak balik then usap2 dia..first time kucing jagaan saya meninggal..

    ReplyDelete
  43. murahnya vaksin... kat mana tu ye..

    ReplyDelete
  44. kat mana awk vaksin.... murahnya.....

    ReplyDelete
  45. saya ada sekor kucing, mcm awak jgk dia baru bersalin tapi dh sebulan lebih, mula2 ada 3 ekor tapi sekor dh mati. kucing saya ni selsema, haritu dia bersin byk kali sampai keluar darah.tapi skrg dh tk keluar darah, cuma dia still bersin.makan pon kjp nak kjp taknak.saya bagi mknn dlm tin yg utk kucing tu, dulu dia suka sejak dia selsema dia jarang mkn bnd tu.dia makan friskies je.any advice pls?

    ReplyDelete
  46. Assalam. Awak vaksin kat klinik mana rm 15?

    ReplyDelete
  47. Assalam. Awak vaksin kat klinik mana rm 15?

    ReplyDelete
  48. Salam namee multivitamin tu ada jual kat pet shop x?

    ReplyDelete
  49. Kucing sy sdg selesema juga. Agak2nya brp kali sehari nak bg air kelapa tu kt dia eh

    ReplyDelete
  50. Assalamualaikum...dekat mana yer vaksin yg Rm15 tu yer... Saya ada bnyak kucing yg nak divakskin... huhuhu

    ReplyDelete
  51. Assalamualaikum...dekat mana yer vaksin yg Rm15 tu yer... Saya ada bnyak kucing yg nak divakskin... huhuhu

    ReplyDelete
  52. Salam. Anak kucing saya 2 ekor selsema sekor batuk. mak dia mula² tu asyik bersin tapi skang dah ok. Lepas mak dh sihat bru anak dia sakit. Nak bwk gi klinik mmg mahal. So mcm mna nk buat my kittens tu sihat without pergi klinik vet? Yang selsema tu sekor nafas terpaksa guna mulut, yang sekor selsema berbuih. Risau sgt. Walaupun baru sehari tapi tengok dorang tk bermaya, rasa sedih sgt. Menyusu pun tidak. Risau sgt klu dorang mati.

    ReplyDelete
  53. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum kucing saya kena jagkitan matanya dgn kucing lain mcm mne yer untuk ubatinya supaya cpt sembuh..and ap nma ubt selesma tu ya

    ReplyDelete
  55. Sy pn dh mcm2 ikhtiar. Mula2 xtau selsema g vet dh beratus abis. Asal g doc ckp hairball. Dh 2 bln lbh br la doc ckp selsema. Baby 7 mggu hr ni pulak asyik bersin. Si ibu x baik2 lg. Si anak pulak. Bila anak2 bulus ada masalah phm sgt perasan masing2. Lg2 dh cuba mcm2 still x baik2. Rse kecewa putus asa pn ada tp still nk rawat gk sbb x smpi hati.

    ReplyDelete
  56. Kat mana vaksin rm15 tu?...murah nyer..email kite please tulip20489@gmail.com thanks

    ReplyDelete
  57. pm tempat vaksin rm15 sis . saya kucing 20 ekor kat rumah yg nak divaksinkan 😅 0148176879

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...