Sunday, April 21, 2013

What Makes A Man Happy In A Relationship

Assalamualaikum..well hello... :)


Saya selalu tulis pasal perempuan je. Selalu tulis pasal macam mana nak ambil hati women. mihmih. Okay lah okay lah, to make it fair hari ni saya tulis pasal lelaki hahah. I often get a positive response bila tulis pasal relationship. Ada yang setuju and ada yang tak setuju terutama nya lelaki bila saya mention it all comes down to simple things to please a women, really. Tapi ramai je laki booooooooo. "tu bukan simple,tu complicated". Okay lah okay la. Hari ni saya menyelami lah dunia lelaki pulak. Foine. tapi sertakan facts perempuan jugak untuk explain kenapa perempuan macam tu. haha. 



Nombor satu : Respect his privacy.

First is , respect his privacy. Lelaki ni ada ego. Walaupun lembut, soft-spoken macam mana seorang lelaki tu pun, dalam hati mesti ada ego. Tak banyak mesti sikit kuantiti ego nya. Sebab tu lelaki tak suka bila perempuan jadi detective "awak kat mana?" . "awak makan apa?" "awak makan kat mana?" "awak lepak dengan siapa?". Lelaki menyampah kalau gf tetiba jadi detective. Ada lelaki jenis tak banyak muslihat tapi memang jenis tak suka nak share privacy sangat dengan partner macam password email, fb semua. Itu hanya sedikit ego. Padahal dalam facebook tengah bercucuk tanam farmville je pun. T-T .


Facts about women : Perempuan hati tisu. Jenis cepat terasa and curiga. Kalau partner macam nak berahsia, hati mula lah macam terfikir macam-macam. bukan nak fikir tapi TERfikir. tapi kalau pakwe senang hati je bagi password segala, memang kita tak check pun. Dapat kepercayaan untuk simpan password you all pun dah kira besar ya know.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kedua : Give him enough space.
Second is give him enough space. Let him hang out with his friends. Lelaki ni ada masa dia sweet jiwang-jiwang nak romantic dengan the love one. Ada masa dia nak macho. time dia macho tu mestilah nak dengan kawan-kawan dia. Futsal ? Lepak mamak ? . Gitu. Boys talk lah . Time dia nak gelak KAHKAHKAH dengan geng dia. ok. T-T . Kalau lepak mesti berjam-jam.


Facts about women : Perempuan suka berfikir. Kalau partner pergi keluar berjam-jam without update, akan buat partner tak keruan dan terfikir "eh apa lah yang dia tengah buat ye?". Call pun tak angkat,tu lagilah buat curiousity wanita lagi melampau-lampau. Well at least, update lah tengah buat apa lepas tu nak sembang kedai mamak tengok bola lama-lama pun takpe. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ketiga : Dont talk/ask too much.
Lelaki ni simple. Jenis tak suka cakap banyak hal remeh. Kalau ada benda dalam benak fikiran, tangan kaki jalan dulu then baru mulut. Kalau bercakap, suka straight to the point. Sebab tu lelaki tak suka perempuan kuat membebel dan banyak tanya "awak makan apa?" "awak makan kat mana?" "awak lepak dengan siapa?"  Kalau partner membebel,mula lah buat muka annoying. T-T. dan bosan nak cari lain. ish. 



Facts about women : Kalau compare dengan lelaki, perempuan memang suka cakap. Ini memang tak dapat nak back up perempuan ah  for this point mihmih .Perempuan kalau bab nak sembang pasal tudung yang satu pun berjela-jela boleh bersembang. "eh cantik lah tudung ni material dia elok. siap ada 3 layer ni beli murah RM10 je kalau beli kat butik sana tu tak dapat harga macam ni" . Itu satu  tudung je tu belum masuk baju lagi. T-T . mihmih

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Keempat : Dont force your guy to express  his feeling towards you.
Banyak lelaki tak tahu luahkan cinta. Ada jenis lelaki yang tak reti nak belikan love card, tak reti nak tulis surat cinta. Tapi bukan bermaksud tak sayang.Kalau birthday gf pun tak tahu nak beli apa tapi bukan kedekut cuma tak tahu. T-T. sobs. Tak semua lelaki dianugerahkan kepakaran untuk meluahkan cinta macam ni. *selit nota i love you kat tepi handbag gf. Lelaki jenis tak pandai express feeling ni selalunya dia cinta diam diam. T-T Eh. 

Facts about women : Perempuan suka something sweet dan benda yang nampak benda depan mata. Fullstop. apatah lagi bila dengar bf roommate sebelah siap atur candle light dinner . Untuk info yang lebih lanjut boleh baca kat sini...ramai suka entry ni and angguk-angguk setuju What Women Want .Tapi kalau dah tahu bf tu tak tahu buat surprise, tunjuk cinta, jangan lah dipaksa suruh pulak. Dah macam suruh jadi orang lain pulak. T-T . *redha aje leeee.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Just avoid being an obsessive girlfriend, then only mereka akan happy. 

OK

Menang Award banyak dah .!



T-T





62 comments :

  1. my partner suke wat ayat2 jiwang..berbeza ngn combi =.="

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke combi...hehe. rare lelaki macam tu. anda kira yg beruntung. cewah :D

      Delete
  2. Setuju dengan point2 akak, hee tapi kadang xboleh elak jugak lagi2 pasal yang banyak cakap tu :)
    btw kak namee, saya baru buat blog..kalau sudi singgah lah yee kak namee comel :)
    P/s: blog saya banyak lagi kekurangan,harap maaf :)

    http://kisahdalamhatikecil.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sweety.:) happy blogging. takpe, kalau permulaan blogging mcm tu. lama2 expert lah :D

      Delete
  3. dont talk to much tu yang penting.ni selalu potpetpotpet.semua benda nak cerita.maybe, si lelaki penat jugak nak dengar cerita semua..kih3 :D

    namee! selalu setiap entry ada je gambar..entry ni xde gambar plak..hihihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. biasa lah perempuan memang suka cakap banyakkkkk banyakkkk.hiih.itu cara kita expressed our feeling ! :D

      Delete
  4. tgu yer namee, nti akak pos..erkk, akak dah hantar gambar tu kat kedai frame lah dik..sb ni saiz comel, tader jual frame dia kat kedai, huhu...

    ReplyDelete
  5. my boyfriend fits all your description hahahah!
    but i'm not the kind yg you describe tu. somehow i pun x sure what kind of girlfriend i am. too relax maybe? hee

    nice entry. keep it up girl!

    ReplyDelete
  6. Salam..hi! i'm ur new reader and follower. nice entry plus the facts to backup women too..hehe :)

    if u have time, visit mine too at http://perempuankampungmoden.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks zainatul ! :) insyaAllah i will ! :D

      Delete
  7. Tips chenta dari namee,hehe..wuu tapi yang satu dgn dua tu awat perempuan banyak sangat fikir?..apa yg penting,perlu saling mempercayai satu sama lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha bukan tips cinta la ayie. hehe.saja je backup korang pulak :P hehe. :) emmm lumrah kot perempuan suka fikir :D hihi

      Delete
  8. Assalamualaikum. nice tips namee :)

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. romantic :) in his on way lah tapi. :)

      Delete
  10. saye selalu "buat ape tah? kat mane tah? dgn sape tah?" dgn nada gurau2 kat pakwe. dia dah lali. kadang2 saja dia jawab "dgn awek lain ni, tgh makan". sabar je laa T_T

    ReplyDelete
  11. semua yang namee list memang ada pada saya *cucuk diri dengan pisau kek*

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh jangan bunuh diri. hehe. cucuk tapi tak darah2. hehe :)

      Delete
  12. yang saya ni pulak, dia suka buat surprise.. yang menyakitkan jantung punya surprise pun ada.. sabo jele

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh best apa surprise macam tu ! hehe. :D jangan baling tepung sudah. hehe

      Delete
  13. good tips sis namee , before this silent reader je ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. terima kasih sudi baca saya. eh jangan silent, meh la tegur. hiih. saya tak sombong :D

      Delete
  14. saling mempercayai tu penting.. ;)

    ReplyDelete
  15. setujuuuu. kdg kdg i tak faham jenis isteri yg suka push suami utk tunjuk cinta diorang la apala then mintak hadiah mahal yg suami tak mampu. fuhh. nasibla i dengan husband ni sempoi je. tapi rezeki i dapat husband romantik hohoho :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jenis memang kuat desak. sbb tu laki bosan. my mum kata. hehe. :D so kita semua gadis2 kena beware lah benda2 atas ni.hihi

      Delete
  16. waaaa...i think i agreed 150 percent!!!!>.hehehe...=)...nk simpn blh x?? xpun repost dkt blog ..blh x blh x...=)=)=)=)

    ReplyDelete
  17. hehehe thanks namee, ada info boleh belajar sikit-sikit ini :)

    ReplyDelete
  18. Too bad i have the lelaki punya personality and my man ada saya punya personality. so, terbalik. maybe that is why he left me. Haha..

    ReplyDelete
  19. http://wanwidget.com/

    Saya seorang lelaki dan saya setuju dengan entry ini.

    ReplyDelete
  20. memang lelaki kurang nak cakap..tapi kalau dah cakap..mcm hubby akak, kalah perempuan membebel..pelik mana datang kemahiran bercakap spt itu kahkahkah

    ReplyDelete
  21. haha. truly agree with all the points! tapi kan, kalau tanya kat mana, dgn siapa pun lelaki dah rimas, mmg ada yg tak kena lah tu. takkan lah kan, tanya kat mana pun nak mrh mrh. if tak buat slh, just tell the truth lah kan? kalau nak hubungan tahan lama, kena saling percaya, tak boleh ada keraguan. keraguan tu lah yg akan meretakkan hubungan. kalau xnk bagitau kat mana, confirm gila akan timbul keraguan dekat hati si perempuan.

    ReplyDelete
  22. Dhiya ada tanya Wan (bf) tentang points ni semua, dia kata yang kena kat dia tang last je adeh. tgk sikap dia pun dhiya notice memang yg last je betul. hehehehe. hoping that he wouldnt change :D

    ReplyDelete
  23. nice tips...

    btw pasal kena bagi space utk diaorg lepak2 dgn kawan2 n buat benda yg diorg suka (hobi) itu mmg sgt betul...lelaki tak suka sangat perempuan suka control hidup diaorg...

    ReplyDelete
  24. azza selalu tak dapat rujuk mana mana artikel klu bab cinta ni sbb perangai azza yang macam laki, dan perangai bf yang macam perempuan. ko dalam artikel namee ni, artikel untuk lelaki sesuai untuk azza hehe.

    ReplyDelete
  25. lelaki kalau dah cinta dan sayang, insyaAllah die cinta dan sayang betul2 even die tak express pun..errr..ye kot? hahaha..*saya bukan lelaki* :P

    ReplyDelete
  26. sangat3 setuju dgn entry sis namee neh! :D hahaa

    ReplyDelete
  27. akaaaakkkk... saya paham dia. tapi kalau sampai saya dah demam and satu hari suntuk pulak dia menghilang mcm mana?? T.T tak text, call mmg haram laa.. huhuhuhuhuhuhuhu

    ReplyDelete
  28. 1 of d best part here is u REPLY almost alllll comments..woww,slalunye sy observe jnis org glemer2 ni die ssh sket nk response,some even tak response lngsung! (Yaa i noe sbb klu dh bnyk ssh ler kut kn nk lyn sume).. soo,keep it up namee! ;)..

    ReplyDelete
  29. perepmuan suka over thinking,, drama lebih..then salahkan PMS hewhewhew..

    ReplyDelete
  30. PEREMPUAN MMG MCM TU. TP DAPAT PLAK LAKI YG MEMANG TAKDE PERASAAN. -.-' DAH TUNANG PUN KALAU BOLEH FB TU DUNIE DIE SORANG JE. MULE2 TAK BOLEH FAHAM TP LAME2, BILA NAK MRH JE DIE BG KITE CKP DGN MAK DIE. TERUS LEMBUT. TP HARI2 JGK MAKAN HATI NIE...

    ReplyDelete
  31. Thank you kak Namee. Info yang sangat berguna. Buat saya lebih faham tentang si dia :) *thumbs up

    ReplyDelete
  32. ok bolehla..kene la tu..hehheh :)

    ReplyDelete
  33. Akak memang jenis tak romantik la senang cakap, tapi hubby romantic person tapi akak dah siap pesan kat dia don't be too romantic to me coz nanti saya rimas, hehe..The most important thing dia pendiam, ringan tulang dan memahami..Itu cukup untuk akak..Oh yea sometimes dia suka buat surprise, that's enough to me.

    ReplyDelete
  34. Setuju dengan semua point Namee...Tapi yang no 4 tu macam Eh? sebab macam kenal je sapa yang ada pengalaman kan...u r one lucky girl yang x perlu rasa kesakitan dan pengalaman2 ngeri dalam bercinta...if u know me earlier...agaknya Namee ngeri ke x ntah..Sebab banyak sebab kenapa perempuan bole jadi annoying dengan pasangan bila certain issues dah arise...hoh..macam nak buat entri pulak dah kan...hoh

    ReplyDelete
  35. tepat sekali...
    hye namee... seronok baca blog awk :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...