Monday, April 29, 2013

Resepi Kek Coklat Moist

Assalamualaikum...hey hello..


Dah lama dah teringin nak makan chocolate moist cake ni. Nampak kat Petronas hari tu ada jual pastu terlupa beli lepas tu bila datang lagi sekali takde. So sedih pastu dah lah *baik buat sendiri. ekekke. Sebab buat sendiri boleh dapat banyak semua orang boleh makan sama-sama. *semangat kekeluargaan sangat. hihi. Nak buat pun senang je, sambil boleh menari-nari. ekekke. Berlagak kemain. Nah try lah buat. Serious sedap. T_T . Cubalah kome...

So mari hari ni belajar buat ....nak buat senang je. ...*saya jenis nak share recipe yang senang je. hihihi. Yang susah 100 tahun sekali baru share kat sini. ekekke

Mula-mula kita buat kek dia dulu, ni bahan-bahan untuk buat .Pergi kedai, sila beli 11 bahan ni tau ! kena 11 bahan tau , kalau tak tak jadi. kihkih 

1) tepung gandum
2)  cawan gula perang
3) Serbuk koko (brand Van Hauton)
4) Susu pekat manis
5) Susu full cream (Dutch lady)
6) Soda bikarbonat
7) Baking powder
8) Minyak masak
9) Butter
10) 3 biji telur
11) Essence vanilla

Mula-mula buat cake dia dulu...Ok imagine macam buat eksperimen kimia dalam lab ok...mihmih.

Ini campuran X
1) 1 cawan gula perang
2) 1 cawan susu full cream
3) 1/2 cawan susu pekat manis
4) 1 cawan minyak masak
5) 1 cawan serbuk koko

Masukkan semua lima bahan tu dalam periuk tu , masak dalam api yang kecik and kacau sampai sebati ok.

Campuran Y
1) 1 1/4 cawan tepung
2) 1 TSP soda bikarbonat
3) 1 TSP serbuk penaik

Campur 3 bahan tu masuk dalam bekas macam tu and ayak kan untuk asingkan ketul2. Baru lah cake smooth je nanti. Kadang2 tepung macam ada ketul2 tu kan, so bila ayak jadi halus lah. mihmih. Mu pehe dop ni ? 

Campuran Z
1) 3 biji telur
2) 1 TSP essence vanilla

PEcahkan 3 telur tu and kacau hingga sebati dengan 1 TSP esen vanilla tu. 

Ok dah siap bahan eksperimen X, Y and Z tu, hasil macam bawah ni...

Ok pastu dah senang dah...

Z tu masukkan dalam X . Kacau sampai sebati sampai betul2 sebati.

Then Y tu masukkan dalam campuran X+Z tadi tu. Gaul sampai sebati. Make sure takde ketulan2 tepung. So bila dah siap sebati tu dah boleh kukus. Kukus dalam masa 1 jam 20 minit.

Pastu untuk buat dia punya topping tu untuk salut cake tadi tu guna 3 bahan ni..

1) 1 sudu butter
2) 1 cawan serbuk koko /satu bar chocolate tu. Saya pakai 1 bar chocolate sebab sebuk koko tadi tak cukup. kehkeh
3) 1/2 cawan susu pekat manis

masak semua bahan tu sampai sebati. Then salut atas kek yang dah siap tadi tu...macam gini....hiihihihihi

Taddaaaa ! Serious sedap. Ikut je resipi kek coklat moist ni pastu siap sedia untuk nomnomnomnom...hihi.

Pastu last sekali ratah balance chocolate....mihmih...makan dengan roti.

Best nya kalau dapat merasa jugak ni !


Selamat mencuba..! Toodless ! :D





154 comments :

  1. wahhh... sedapnya.. slalu buat x jadi.. huhu

    ReplyDelete
  2. sedap nyeeeeeeeeeeeeeeee

    tp

    bapak malas nak buat ahahhahahahah

    ReplyDelete
  3. bertambah tambahhh sayang isham pd namee mihmihmih..nasib kita bkn jiran..klu tak, dah bawa piring minta sikit hahahaha

    ReplyDelete
  4. wah terus bookmark page ni!bestnya kalau dpt makan yg namee buat huhu....

    ReplyDelete
  5. pandainya namee buat kek, alhamdulillah mesti sedap nih..nampak macam senang tapi kakak mu ni "rajin" yang amat :)

    ReplyDelete
  6. Waaaaaa. Sedapnya. Semalam nina baru mamam kek coklat. Bestttt. Beli ngn rich cake :)

    ReplyDelete
  7. ehh, simple nya namee punya resepi ni..senang nk faham, ok nk try ! tq namee ! :)

    ReplyDelete
  8. resepi ni mmg sedap.. akak guna resepi ni utk tempahan..

    ReplyDelete
  9. wahhh bleh try nih..!! dah byk hari teringin nak mkn kek choc...

    nnt akak kopipes yer namee manisss ;)

    ReplyDelete
  10. Namee sedap.ah sedap.sedap. Hahahaha.. Pandai namee masak x + y + z = sedappp

    ReplyDelete
  11. salam ... cawan 2 basar mana ??? kecik ker besar ?? 1 tin cukup x ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mila....cawan besar satu tin je cukup :)

      Delete
  12. namee... kukus ke bakar? resepi sebijik yg azza buat tapi azza kukus. lagi la moisstttt. meleleh ayaq liyuqq...

    ReplyDelete
  13. ya Allah sis sumpah nampak mcm sedap giler.. meleleh je air liur ni.. hurmmm nak cuba jugak lah kat rumah nanti...tetibe teringin nk mkn moist kek...heheh :) tq shared sis...

    ReplyDelete
  14. Looks yummy. Thanks for the recipe.l gonna try it!

    ReplyDelete
  15. wowwwwwww..namee buat kek lah!!!..hehe..sedapnye dear

    ReplyDelete
  16. kat petronas punye kek coklat tu mmg sedap. huhuhu.

    ReplyDelete
  17. terliurrr sudaahhhh!!

    resepi ni memang sedap. dah agak lama tak buat kek coklat. esok cuti boleh try buat guna resepi ni pula.. hehehee.. tenkiu nameee!

    ReplyDelete
  18. Tak pernah2 orang buat kek macam experiment science tau kak, ahaha tapi kretif lah senang buat org paham ;)

    ReplyDelete
  19. aslkm,

    Wahhh.....sedapnye terliur tengok kek tu....nak skit...huhuhuu..=)

    ReplyDelete
  20. the cake looks super nice..
    just to share...pernah baca a few of ur entries on autism...and i read this entry from another blog (Photog-blog)..just think that you should read it.
    http://danielzainphotography.blogspot.com/2013/04/autism-21-kilometres-of-hope.html

    wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. luq...thank u for sharing. akan baca. thanks ok.

      Delete
  21. Assalamualaikum yang. perghh sedapnya. kalau beli dah siap dekat petronas tu dalam rm2.50 kan? rugi. baik beli dan buat sendiri macam awak ni. hehe thanks sharing recipe! eheheh :)
    *terliur kita..

    ReplyDelete
  22. Waah namee, boleh wat business kek la macam ni! Sedapnya, nanti boleh try jugak la ;)

    ReplyDelete
  23. Saya suka baca blog kak namee!! hehe sgt cute & comel. Btw tq fr the recipeeee, wanna try! :D

    ReplyDelete
  24. weeeee.... look really yummy! thanks for the sharing Namee.. Nak cubelah nanti. thanks again. :)

    ReplyDelete
  25. sedapnye.sedapnye ! ok,cuti sem nanti nak try ;)

    ReplyDelete
  26. naMeee, sgt la delicious nampak kek chOc mOist kamuu ^.^ err, just mawu tanya, kamu kukus tu letak dalam loyang yang mcm buat kek when kita baked ke?or pakai a different one ya?

    visit my blog ya when ure free ^.^

    ceritapencintacoklat.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi ! saya kukus dalam loyang yang biasa orang buat cake tu je .:D

      Delete
  27. Sedapnyaaa! Haritu dah penah try u punya cheese cake resipi mmg jadi! Yayyy, nak try yg ni pulaks :P

    ReplyDelete
  28. dan saya plak ada cara2 nak buat pudig caramel tanpa membebakan bli kat lua or beli bayk2..
    hanya tlur..gula..susu pekat manis dan susu segar saja..dah siap sedap dimakan..huhuu thnks ye unutk info senang ni..

    ReplyDelete
  29. Namee coklat bar tu pkai brand ape?:-)

    ReplyDelete
  30. WOW..SEDAPNYA..NNT KALAU KAK BUI TERBUKAK HATI NAK BUAT,KAK BUI CARI BLOG NAMEE K...

    ReplyDelete
  31. hohoho namee dah ke blog masakkan.. hantar ke senawang sikitttt hehe

    ReplyDelete
  32. teringin jugak nak buat...tapi takut tak jadi lah plak...hikhikhik

    ReplyDelete
  33. nak nak naakkkkkk...............................

    ReplyDelete
  34. em sedapnya namee.. nanti kita nak cuba pula :)

    ReplyDelete
  35. Bru nk cb buat cheese kek..tut2 kuar resepi bru plk,..=-O

    ReplyDelete
  36. wawawa...nmpk sdp!! nt nk cuba la...

    ReplyDelete
  37. kita lupa nak tulis.....yang chocolate bar tu guna brand apa pun takpe. saya pakai brand murah je tapi sedap gak ! untuk chocolate bar tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Namee..utk toping tuu..kena campurkan both serbuk koko n coklat bar or plih either one?

      Delete
  38. nameeeeeee kita lama dh carik resepi choc moist cake ni yg pakai cawan punya selalu google sume pakai timbang2 i takde penimbang haha. thankssss

    btw looks yummy sgt kek namee,nak sikit pleaseee

    ReplyDelete
  39. kak, saya tengah buat ikut resepi akak. sedap and dah tak tahan sangat tengok last result and pic last akak tu. muahahahaha xD

    ReplyDelete
  40. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  41. Wahhhh..meleleh2 topping dia...sedapnya....(y)

    ReplyDelete
  42. wow naamee toturial cake! cayalah.. hahaha

    ReplyDelete
  43. wahh..nyum2..boleh la cuba nnti..hihi..

    btw, saya blogger baru nak aktif..hi.. :)

    ReplyDelete
  44. mak oih namee... kemain coklat lebihan tu ya allah tempting sungguh! weekend ni try! :p

    ReplyDelete
  45. Kek yg ini lah sya nak buat dari dulu lg tp smpai skg blm terbuat..haha.. thanks namee ;)

    ReplyDelete
  46. eemm dap tu :)
    nk buat la thanks namee

    ReplyDelete
  47. serious sedap. tak rugi cuba untuk satu family makan ! :D

    ReplyDelete
  48. tolong la bagi semangat kat saya untuk belajar memasak,, sob3

    ReplyDelete
  49. Tengok, nyummm nyumm. Boleh try lepas ni :D

    ReplyDelete
  50. sy penah wat cklat moist cake, guna resipi kwn. sekali jer jadi, pastu xjd dah..huuu~~~
    xtau pasal pe, api slow kot..
    nway namee x guna pemukul telur eh, juz gaul2 gitu jer ker telur n tepung tu?

    nnt nak try ur resipi lak lah..heee~~~
    i like!!!

    ReplyDelete
  51. perghhhh, nampak sedaap gilerrr tuh...amik resepi sat, hehhehe

    ReplyDelete
  52. kek tu lau bakar boleh x?bkar lam oven..

    ReplyDelete
  53. nurberry...rasa macam acuan untuk bakar lain. yg ni resepi kukus. :O

    ReplyDelete
  54. Best.. kite dah pernah buat. guna serbuk koko sama jugak. hehe.. sedap. sedap.... eh, teringin lah.

    ReplyDelete
  55. dah lama tak buat kek nih..terliur pulak nengok..hehehe..

    ReplyDelete
  56. salam. sis, mcm mane ye nak bagi kek melekat kt loyang?

    ReplyDelete
  57. sapu minyak kat loyang tu. keliling semua letak minyak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh mcm tu ye. kalau letak minyak mmg xlekat lgsg eh sis?

      Terima kasih! :)

      Delete
  58. chic bar tu means cooking choc ke? :D

    ReplyDelete
  59. Choc bar tu mksud akak cooking choc ke?

    ReplyDelete
  60. Tried! Sedap sangat! Tq Kak Namee share resepi :D

    ReplyDelete
  61. Masa masukkan bahan Z ke X tu dalam keadaan bahan X tu masih panas ke sis? maaf.. baru nak mencuba buat.. sedappp je...tgk namee buat... :-)

    ReplyDelete
  62. 1 sudu teh ka sudu besar bikabonat tu?

    ReplyDelete
  63. TSP is teaspoon...means sudu teh ...maksud sudu kecil lah T_T

    ReplyDelete
  64. pagi2 dh try wt nie,xtau jadi ke x......

    ReplyDelete
  65. Salam namee...dah try resepi awk...sedap sgtt...jadi tau...alhamdulillah..tenkiu namee;-)

    ReplyDelete
  66. minyak satu cawan tak oily sangat ke namee ??

    ReplyDelete
  67. Assalam , saya nak tanya bahan2 yg first tu kan, nak letak ape dulu ? minyak ke susu dulu ? tq :)

    ReplyDelete
  68. letak lain dulu then only minyak. :)

    ReplyDelete
  69. Salam . .tq namee . .
    :)
    hari nie tlampau rjin and sempat cuba resipi coklat moist nie . .
    nyum2 . .sedappppp . .huhuhuhu . .seronok sekeluarga menjamu selera . .:p

    ReplyDelete
  70. Salam . .tq namee . .:)hari nie tlampau rjin and sempat try buat kek coklat moist resepi namee . .nyum2 !sedappppp sangat . .huhuhuhu . .seronok sekeluarga dapat menjamu selera . .;p

    ReplyDelete
  71. kak namee..kukus tu apu cmne? slow/kuat or sedang2?

    ReplyDelete
  72. tepung yang digunakan berapa gram dan minyak berama ml .kek ni memang tak guna aising ke??

    ReplyDelete
  73. sukatan tepung gandum berapa grm dan minyak berapa ml

    ReplyDelete
  74. Try dh mnjadi...tq namee cma topping tu wat resepi sndiri kih2..ce tgk kt blog sy tu le hasil nye ;)

    ReplyDelete
  75. Dh try mnjadi..tq namee...topping tu sy ikut resepi sndiri..ce tgk kt blog sy hasil nye ;)

    ReplyDelete
  76. Try dh mnjadi...tq namee cma topping tu wat resepi sndiri kih2..ce tgk kt blog sy tu le hasil nye ;)

    ReplyDelete
  77. Salam perkenalan kak...sy dah try buat resepi akak ni....kek mmg moist la...tp topping 2 pekat xjd cair cam akak pyer...cmner ek?

    ReplyDelete
  78. sis....ehemmmm.......ehemmmm.....nk tw niey tpung 2 gaul dgn bhn2 atas api kerr or bia sejuk n gaul.....

    ReplyDelete
  79. tutup api...then letak tepung. pastu gaul2 lah..:)

    ReplyDelete
  80. Salam kak, nak share kat blog boleh? Nanti bulan puasa atau raya nak try..thanks sgt atas perkongsian

    ReplyDelete
  81. perh..choclate 2..x tahan la.tgok choclate cm 2..nk jugak...hahaha

    ReplyDelete
  82. Nk try bt tapi tkot x jadi je.... :(

    ReplyDelete
  83. Nk try bt la... npok mcm best je

    ReplyDelete
  84. Nk try bt tapi tkot x jadi je.... :(

    ReplyDelete
  85. yummy choco cake! keep posting more. Feel free to visit my blog.;-)

    ReplyDelete
  86. namee..bole tau kek yg da jd ni besa mna ek..mcm 1kg pnya ke..=)

    ReplyDelete
  87. akak , nk tnya satu soalan , yang telur tak payah pukul ker ???

    ReplyDelete
  88. First time buat kek seumur hidup... ia mnjadi tq kk namee bg resepi yg mudah, ringkas n sedap

    ReplyDelete
  89. Tq kak namee... resepi yng ringkap n sedap... first time buat kek n ia berjaya .... happy

    ReplyDelete
  90. kak namee..saya konfius lah..yg tepung penaik tu 1 TSP..TSP tu shortform apa??

    ReplyDelete
  91. tea spoon....dalam bahasa melayu sudu teh.

    ReplyDelete
  92. Kak namee...klau gnti gula perang 2 dgn gula biasa...jdi x??

    ReplyDelete
  93. em boleh je . tapi nanti aku kurang manis sikit. ok je. sebab dah ada susu pekat manis tu :)

    ReplyDelete
  94. kak namee, kenapa topping likat tak mcm akak punyaa cair :(

    ReplyDelete
  95. Kak nameeeee, topping likat lah tk cair macam akak punya :(

    ReplyDelete
  96. wah sedap nyer.. nak try la nanti ye kak... saya memang suka makan kek coklat moist ni... btw, saya orang baru dalam dunia blog ni... salam perkenalan kak dan blogger yg lain....

    ReplyDelete
  97. saya buat yg last sekali tu tk jadi je ... knp eh ???
    dh dua kli cube , tk jadi jugak ... cube terang kn nk buat mcm mne coklat tu ..

    ReplyDelete
  98. saya buat yg last tu asyik tk jadi je ... asl eh ??
    cube terang kn sekali lgi cara buat coklat kek tu ... BTW, kek tu sye cube sedap ..

    ReplyDelete
  99. 1 TSP tu maksudnye?
    satu sudu kecik ke?

    chocolate bar klu pakai yg chocolate cadbury tu xpe ker? ke mcm mne?

    hukhuk ..sy budak baru belajar..

    ReplyDelete
  100. perh......terliur tgk....mcm sng je nk wt...hihihi....nk try la follow ur resipi... ^_^

    ReplyDelete
  101. 11 bahan ke 10 bahan ni Namee?

    butter tu nk letak dalam adunan mana?.. >.<"

    ReplyDelete
  102. kalau baca betul2 satu persatu....tentu takde benda akan ditanya. kan butter tu untuk buat topping. kek tu kan akan disalut dengan coklat . kan? T_T

    ramai yang buat dah jadi. tak tanya sikit pun . sebab baca betul2.

    ReplyDelete
  103. salam =) kak,, nice pose! bole ajar saya cemana na buat blog cam akaq? ada fb, twitter.. at tepi2 tu utk org follow?

    ReplyDelete
  104. kamu google je tutorial apa yg kamu nak..banyak. :D :) tutorial pun mudah faham.

    ReplyDelete
  105. kalau chocolate tu brand lain bole tak? kat kedai kite tak de brand tu..

    ReplyDelete
  106. baru try td.1st time buat kek.kira berjaya la.tq for the easy recipe.

    ReplyDelete
  107. Salam.sye ade menjual indulgence moist cake.kalau berminat sila hubungi :
    0145487835

    Tq.

    ReplyDelete
  108. Salam.sye ade menjual indulgence moist cake.kalau berminat sila hubungi :
    0145487835

    Tq.

    ReplyDelete
  109. kak namee,, sya dh try buat ikut resepi kak namee,, mmg menjadi,, sedap gila!!! tambah2 resepi krem dy tu,, sy letak sampai melimpah atas kek tu,, hehehe

    ReplyDelete
  110. hai namee....kite dah try ikot resipi ni...menjadi...tq...hehehe... sedap sangat....ari tu kawan adik kite siap tempah tau....adik2 kite pon suke makan..

    ReplyDelete
  111. kak, TSP tu apa ? heeeee tak paham

    ReplyDelete
  112. awww terliurnyaaa..
    tengah teringin ni

    ReplyDelete
  113. nak cuba jugak,, kalau jadi saya masok gambar nya... huhu

    ReplyDelete
  114. yeay!! .. done following u .. izinkan sy cuba resepi nie yer? terima kasih beautiful .. :)

    ReplyDelete
  115. Namee,,utk topping tu..kena campurkan skali ke both serbuk koko n chocolate bar?or choose either one?

    ReplyDelete
  116. thanx namee..resepi nie mmg senang..
    tp..utk topping kan..nape sy wt jd pkat sgt??
    pelik la..boleh bantu x??

    ReplyDelete
  117. pergghhj.. tq sis!! share recipe.. nak try tp xde tmpt kukis lagi.. huhu..erm nk tny.. berapa total 11 brg tu.. & kek yg dh siap tu makan untuk brapa org? huhu..

    ReplyDelete
  118. perggghh mmg terliur.. mmg nak sagt buat.. tp wat masa ni tmpt kukus xde lag :'( .. sis tq sbb share recipe.. nk tny yg 11 brg tu dlam.brapa ringgit eh??& kek yg dh siap mkn tu.. brapa orang boleh mkn ?

    ReplyDelete
  119. DAH BUAT JADI , SEDAPP SANGATTT , THANKS AKAK :D BALIK KEJE NANTI NAK BUAT LAGI :)

    ReplyDelete
  120. sedap ye kek 2...terliur tgok... :)
    http://nazirahpunyablog.blogspot.com/

    ReplyDelete
  121. Ehh nmpk mcm senang pulak :D kihkih nnti nak buat lah ..thanks kak share resepi :)

    ReplyDelete
  122. Mcm senang je...buleh cuba ni..tq resepi

    http://www.rahsiaummi.com/boleh-ke-full-breastfeed/

    ReplyDelete
  123. salam .
    nak tanya , sy dah cuba resepi ne , tp kenapa rasa dia mcm hangus dan mcm ada kacang ? :(
    tolonggg ! !

    ReplyDelete
  124. Resepi yg menarik klau tk keberatan dtg blog sya
    Fiqbakerys.blogspot.com

    ReplyDelete
  125. ermmmm ..... sadapnyaaaaaa!!!!! nanti nak try cuba la

    ReplyDelete
  126. alamak...kite tiru resipi Namee step by step pastuh baru perasan, KUKUS rupanya.kite dah TERbakar huwaaa :(

    ReplyDelete
  127. salam namee..sy terlalu teruja hingga ceduk resepi awk utk cube kat umah..cume sy ada 2 soalan nak ajukn..
    1)minyak tu guna minyak msk ke atau minyak jagung saja?
    2)utk topping tu kena kaedah double boiler atau masak kat api cm biasa jek?
    harap namee sudi jawab ye..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...