Tuesday, April 23, 2013

VIDEO : Adik Saya Daniel #Kanak-kanak Autisme

Assalamualaikum...hey hello.. :)

Ada yang tanya pasal kanak-kanak autisme, ni nah cerita pasal Daniel..T_T

Alangkah hancur nya jiwa raga mama saya bila tengok tv dia pecah gini. haha. Eh ni cerita sedih tapi kita terHAHA pulak. Terkedu sampai taktahu nak kata apa. Tv ni tv baru beli tak sampai setahun kot, masa nak beli tu papa dah tanya dah..nak letak macam mana sebab takut Daniel  angkat. Pastu ma kata takpe lah, kita gantung plak lah tv ni sebab tv yang sebelum2 ni memang dah hancur Daniel kerjakan., habit Daniel suka alih-alihkan tv.. T_T. 

Tapi gantung pun sama gak..tak sangka pulak dia nak ketuk. ingat habit dia dah slow down dah sebab umur dah 11 tahun...tapi samo jo...

Dia ketuk pakai besi pembuka tin. Ni kes terlepas masuk ke dapur lah ni. Mama lupa kunci pintu dapur sebab tengah leka keluarkan kucing. T_T
gaya gangster. hahaa


dari beratus-ratus remote control, ni yang tinggal. ni pun mama try nak pasang balik sebab Daniel mengamuk tantrum tampar2 muka sebab takde remote. Padahal dia yang pecahkan. Buat-buat lupa. T_T. Budak autisme kalau dia buat sesuatu, pastu dia tak ingat and mengamuk. Apa kehee lah deme ni. 

Seriously kitorang hidup dalam rumah ni macam hidup dalam embassy. ekkeke. Sana sini kunci , locked sana sini sebab takut dia buat nakal yang bahayakan dia. Banyak nya lah idea dia nak buat macam-macam. Dapur kunci, library belakang kunci, section atas kunci...banyak tempat berkunci. T_T. macam embassy building kan ? Kemain security ketat. Kalah artist.T_T

Banyak tempat kat rumah ada lock macam ni. Nak naik atas, kena buka then lock balik. Nak pergi dapur, bukak pintu and lepas tu keluar lock balik. Library office belakang pun sama. Sebab Daniel banyak idea sangat nak buat nakal. Pintu depan rumah pun sama sebab takut Daniel lari.  Sana sini nak kena lalu pintu puaka berkunci. ekekke. Rasa jenuh jugak tapi selamat untuk Daniel and kita semua la. Tak boleh leka sesaat langsung. T_T. Daniel sepantas kilat. T_T. 

Sepatutnya kita kena ajar dia hidup dalam dunia kita tapi last2 kami satu keluarga pulak kena hidup gaya budak autistic. ekeke.


tetiba dalam rumah ada pintu pagar lagi. ekekke. Pagar ni buat in case kalau tetamu datang and selalu Daniel akan ganggu n baling gelas semua.. So dia akan stay dalam section belah sana.T_T. 

Daniel ni cepat terpengaruh dengan TV. Selalu mama duk pasang cerita interior design kat astro, dia pun terpengaruh. Terus rasa try nak buat...nah tengok video ni...ekeke.Kemain feeling interior designer sangat ...T_T...mihmih. Habis dia kopek meja tu. ekekke. Ma geleng kepala je tak tahu buat apa. 


Pastu tak semena-mena mengamuk macam ni. Tapi dalam video ni minor la....selalu dia amuk lagi teruk tampar2 muka... T_T . Bayangkan hari2 dia macam ni. Dia pulak dah besar, suara memang besar lah bila amuk. Meremang bulu roma. ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ni symbol bulu roma kita meremang terbang-terbang ekekkee. ~ ~ ~ ~ ~.

Daniel ni hyperactive, tantrum and autistic. Gabung 3 sekali , tu yang dasyat sikit. Ada orang, anak autisme tapi slow, so macam lebih mudah nak handle and tak membahayakan sangat.

ni main tab kejap2 je pastu dia mula nak kopek and rosakkan. T_T. Selalu dia buat apa, memang kena perhati je. Takleh tinggal langsung. Bodyguard keliling.. ekekke. Kalau minum ke makan ke, dia akan amik makanan tu baling2 je kat ceiling. Habis dinding n ceiling bertanda2. Nangis jugak la ma saya sebab dia jenis suka rumah kemas and proper. T_T. Buat lah nakal macam mana, semua orang sayang dia gak sebab dia special  kid. hehe

Selalu tiap hari routine dia sama je. Tengok tv, makan, main tab, pusing-pusing satu rumah . Bila penat baring jap dalam bilik aircond dia yang pasang 24 jam tu. Pastu peluh dah kering dia bangun legar-legar balik pusing satu rumah. Tak lama lagi nak masuk sekolah balik. Banyak lagi video dia, nanti saya share jugak. Saya tengok carian kanak-kanak autisme ni banyak gak. T_T. dah takdir Allah kan. Tapi sejak ada Daniel ni, family kita jadi rapat and duduk sekali. Dulu tak duk sekali pun. Masing2 buat hal masing2. Dia lah yang buat kita marah geram, dia jugak lah yang buat kami ketawa.

Doakan adik saya ok. Mana tahu esok lusa dia sembuh. :')

selalu sebut papa go to work coming home sebab rindu kat papa dia.

Dulu saya pernah tulis pasal adik saya jugak.Untuk sesiapa yg ada anak kecik. nah tanda-tanda kanak-kanak autirme. Kalau kesan awal, insyAllah boleh buat rawatan awal. Tanda-tanda Kanak-kanak Autisme

Toodlesss ! :) Everybody loves Daniel!



92 comments :

  1. Terharu baca kisah daniel. Terharu dengan cara namee dan family menhadapi dugaan allah dan menghargai anugerah allah.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far semua orang memang sayang dia. dia buat nakal macam mana pun..memang takleh buat apa sebab dia tak reti fikir.:)

      Delete
  2. akak doakan keajaiban Allah bersama adik namee..mereka ni special..insyaAllah namee..besar ganjaranNya :)

    kim slm pd ma namee ok..peluk utk dia skli..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kak. terima kasih. meh peluk saya sekali. hehe :P

      Delete
  3. haah , saya dulu kan namee pratikum dekat sekolah yang ada pendidikan khas, nak jaga diaorang memang kena sabar, tak boleh terlepas pandang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh terlepas pandang sikit pun . :) tengok mak ayah saya pun banyak gak study pasal autistic ni.

      Delete
  4. amin. semoga ada keajaiban satu hari nanti. :)

    ReplyDelete
  5. Insya Allah kalau kita kuat usaha lama2 Allah sembuhkan adik namee tu. Just kena ingat la yg ni semua dugaan Allah kan, walaupun susah nak jaga dia tapi hakikatnya banyak pahala family namee dah dapat, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah aliasaqina...:) doakan adik saya ok. :)

      Delete
  6. slm sis...tqvm share entri ni.Daniel tu hensem :)


    tmpg bangga melihat fmly sis namee jd erat dgn adanya daniel.tak semua memahami..betapa byknya pahala namee dn fmly terutama mak yg bgtu sbr.smga daniel membesar aktif,cerdik,sihat dan pandai berdikari in shaa allah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah. tapi beza jugak dia dulu n sekarang. dulu lagi taknak makan kurus sgt. skang gemuk. hehe

      Delete
  7. Replies
    1. kalau dia sihat, nak suh dia jadi doctor gak ah. hehe

      Delete
  8. semoga suatu hari nanti daniel akan sihat:) amin.. mesti sayang dia ketat2 kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah liyana . hehe. semua orang suka peluk dia sbb bau macam baby. hehe

      Delete
  9. https://www.facebook.com/photo.php?v=451214254956059

    juz sharing.
    iAllah..mudah mudahan cpt sembuh :)

    ReplyDelete
  10. Pe2 pn kne byk bsabar gan kanak2 cam nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) sangat kena sabar. kagum dgn ma pa saya.

      Delete
  11. Dulu lepas form 5 tggu SPM ecah penah ajar byk bdk2 autism, down syndrome, dyslexia..memang sgt2 senang nak get attached to these kids because they are so special:')

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat special. masa Daniel pergi sekolah dulu, rasa sad pulak bila habis school time semua murid2 keluar...semua special kid. sedih tengok diorang. tapi semua diorang cute sangat ! :)

      Delete
  12. eh alamak silap account pulak:p hehe (ecah kaed):p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi. :) agak dah ecah pretty tu :)

      Delete
  13. Bagus namee,,
    Hee tak malu cter pasl ada adik speciak ni....


    Msti mama ada kesabaran luar biasa nak handle budak smart ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak malu langsung. family kitorang memang tak malu pun.Daniel handsome apa. hehe:)

      Delete
  14. Mungkin ade hikmah disebalik ape yang berlaku :-)
    hope namee n fmly banyakkan berdoa :-)

    ReplyDelete
  15. Namee,pernah dengar tentang Carly Fleischmann? http://www.facebook.com/carlysvoice Cuba tengok ,ada tips-tips for budak-budak Autistic. Mana tahu boleh membantu.

    Semoga Daniel cepat sembuh!:D

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum :) untuk kak Namee yang cantik lagi comel ni, adik doakan supaya adik kak Namee, Daniel cepat sembuh :) semua ni dugaan daripada Allah, dan sesungguhnya dugaan ini ada hikmah di sebaliknya :) hikmah tu akan memberi kebahagiaan yang tak terkata kepada akak sekeluarga. in shaa Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mastura sebab doakan Daniel. :)

      Delete
  17. tak try occupational therapist ke?
    boleh train attention n emotional control

    ReplyDelete
    Replies
    1. before this memang daniel selalu pergi therapy...untuk sensory, emosi dia semua... :)

      Delete
    2. yup, theoretically, autistic child perlukan follow-up dgn occupational, speech therapist, psycologist n even audiologist.
      tapi dalam life sebenar only real family like yours yang faham the real challenge, so dont give up!

      hope daniel continues his therapy n shows progress soon!

      Delete
  18. baru first time dengar pasal kanak autisme....harap2 adik namee akan pulih dengan cepat

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah. mudahan. kadang2 sian tengok ma pa saya.

      Delete
  19. ala kesiannya. hopefully adik u makin besar makin elokla amin. tapi adik u comel tau hihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. dulu kecik2 comel . ni dah besar dah nampak bulky. nak dukung pun takleh. hehe

      Delete
  20. sampai macamtu skali kan namee.. kena lock bagai..

    tapi nampak cam cerdik daniel ni..

    harap2nya danial sembuh nanti...
    dia comel,macam namee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah eka. kadang2 namee malas nak naik atas sebab nak buka lock.hehe. sebab nak angkut barang rasa jenuh sebab kalau buka pintu kena cepat2 kunci balik...daniel memang cepat je lari nak naik.

      Delete
  21. Insyallah k dgn usaha family Namee tu..Tetibe rasa cam Namee ni adik beradik ngan chef Anis plak...hehe

    ReplyDelete
  22. thanks for sharing dear..jemput singgah my blog...:)

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum namee. hensem adik awak. kasihan dia. takpelah, dia special. kita kena layan bebaik. anugerah Ilahi ni. jangan sesekali sakitkan dia. insyallah dia akan sembuh :)

    ReplyDelete
  24. In sya Allah namee..semoga adik u cepat sembuh..sbb dkt opis i ade sorg staff yg mmg autisme sejak kecik..tp alhamdulillah die dpt perawatan yg betol, dkt sekolah ade sorg teacher yg ajar die personally dan pertahankan die dr dimasukkan ke kelas khas knk2, dan usaha teacher tu berhasil...hr ni die nmpak normal, dan dpt jawatan seorang pegawai tinggi dkt tmpt kerja sy..

    ReplyDelete
  25. kita doakan insyaallah satu hari nanti dia akan sembuh.. allah tu syang kt keluarga namee sbb tu dia bg adik yang special buat name and family.. besar pahala jaga orang yg special ni :)

    ReplyDelete
  26. MCM KAK BUI NI JAGA BUDAK2 KHAS,SETIAP HARI PENING KEPALA DGN KARENAH YG MCM2..SETAKAT NI KAMI ADA BUDAK AUTISME TP X TEROK SGT LAH..

    ReplyDelete
  27. selalu jugak baca pasal autisme ni...sbb anak akak yg 2nd tu dah 4 tahun lom pandai bercakap dan agak ligat orangnya. suka mengopek apa sj yang boleh dikopek dan tak boleh dikopek. cat pada pintu, grille, sticker pd permainan, button pd keyboard laptop ayah dia. mulut tak bunyi, tp tangan berjalan.

    ReplyDelete
  28. Berkali-kali saya baca entry ni. Namee , percayalah family awak sedang menjadi perhatian Dia sekarang :) Daniel sweet macam budak2 lain je dari pandangan saya. Istimewanya dia bersebab. Syukur sebab family namee dapat lihat dari sudut positif!

    Saya berdoa semoga Daniel mampu sembuh dan family awak terus bertabah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) bila saya sad tengok daniel dalam hati saya mesti kata takpe...daniel masuk syurga. hehe

      Delete
  29. Kite doakan adik Namee sembuh satu hari nanti ;) Banyakkan berdoa yer dear.. tapi comel je dia kemain sungguh-sungguh kopek meja macam real punya keja :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehhe. dia memang macam tu..beriya macam feeling habis. ekekke.:D thanks nida :)

      Delete
  30. namee, rasanya saya ada letakan link ni kat komen hari tu, tp tak pasti namee tgk tak?

    cer click link yea..

    http://www.dapurkakjee.com/2013/04/autisme-boleh-diubati-dengan-izinnya.html

    In Shaa Allah, daniel akan jadi macam org lain jugak nnt..tu pun nmpknyerr dah ensem..

    ReplyDelete
  31. Sekarang dia sekolah tak, ada buat terapi... paham benar sbb ada anak autis jg.

    ReplyDelete
  32. Sekarang dia sekolah tak, ada buat terapi... paham benar sbb ada anak autis jg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rocna.. ada pergi sekolah n therapy......dah setahun stop tapi nak mula balik dah . sebab hari tu daniel kat skolah cikgu dia bagi ubat sembarangan. kesian daniel. hari2 amuk maybe dia pening kot.

      Delete
  33. Lawa orangnya, insha Allah moga keadaannya lebih baik nanti..ada hikmah di sebalik semua ni..hanya Allah yang Maha Mengetahui..take care yea :)

    ReplyDelete
  34. Perasaan bercampur baur bila baca Kisah Daniel ni . Ya Allah , betapa Istimewanya hambaMu ini Ya Allah . Semoga Kak Namee dan keluarga terus tabah melayan kerenah Permata Berharga ini ye . La Tahzan , Inallahhama'kum . Allahhuma'aki !

    Saya hanya mampu mendoakan agar Adik Daniel akan sembuh secepat mungkin dan sentiasa menjadi penyejuk mata kedua Ibu dan Ayahnya . InsyaAllah Aamiin :)

    Kalau boleh tahu , Daniel bersekolah di mana ye ? :)

    ReplyDelete
  35. Perasaan bercampur baur bila baca Kisah Daniel ni . Ya Allah , betapa Istimewanya hambaMu ini Ya Allah . Semoga Kak Namee dan keluarga terus tabah melayan kerenah Permata Berharga ini ye . La Tahzan , Inallahhama'kum . Allahhuma'aki !

    Saya hanya mampu mendoakan agar Adik Daniel akan sembuh secepat mungkin dan sentiasa menjadi penyejuk mata kedua Ibu dan Ayahnya . InsyaAllah Aamiin :)

    Kalau boleh tahu , Daniel bersekolah di mana ye ? :)

    ReplyDelete
  36. sayu lak hati tengok dia nangis,, papa namee gi mana,, sorry if this question hurts,, out of curiosity,,

    ReplyDelete
  37. kak namee, sy rasa, daniel ni hyperactive untuk masa ni jekot. besar nanti mungkin takdah InsyaAllah. sebab sy ade sepupu mase kecik dulu nakal gile-gile. main pisau toreh tgn sendiri, ambik kunci kete buat masuk dlm tlinge org. mmg nakal gile ah. tapi skrang dah besar jd pemalu. hahaha

    ReplyDelete
  38. sy doakan adik namee semoga akan sembuh...
    setiap anak yg lahir nie dia ada keistimewaan yg tersendiri, mana tahu 1 hari nnti dia jadi individu yg berjaya ke kan..:)
    terharu sy baca entry nie..(T__T)
    sayangilah adik seadanya, mcm sy sekarang nie dah takde adik beradik lagi, jadik sunyi sepi..(T__T)

    ReplyDelete
  39. Hm.. adk sy xda skt ni.. tp skt buatan org.. n lg dasyat dr ni.. allah je tahu camne rasanya.. sama la.. harap2 dia sembuh ye. Amin

    ReplyDelete
  40. Salam... Namee, adik awak ada jumpa dengan occupational therapist or Speech therapist x? Sebenarnya kan, behaviour adik awak nie kita boleh control, dan ajar dia untuk live in our world.... Saya speech language therapist will be, and in my praktis pun banyak ja patient autistik yang di refer dekat kitorang.... Selalunya, klu kanak-kanak autistic yang ada masalah behaviour, kitorang akan buat saringan dulu, untuk tengok apa kebolehan dan kekurangan dia, kemudian kita akan start therapy, which is ajar dia macam mana nak adapt dengan kehidupan harian... Kanak-kanak autistik nie, diorang seolah-olah ada dalam dunia diorang sendiri, klu dibiarkan sampai bila pun they don't find the way out.... Sekadar perkongsian. InsyaAllah, akan ada jalan yang terbaik

    ReplyDelete
  41. ini kalau kunci lengkap macam ni. pencuri pun terkial2 nak masuk cemana.. safety betul :)
    moga adik daniel cepat sembuh..

    ReplyDelete
  42. follow & nuff utk tuan blog..salam kenal

    ReplyDelete
  43. don't give up dear..insyaallah with all of the doa for him..dia akan sembuh..

    ReplyDelete
  44. semoga adik sis one day baik..insyallah..sesama kita doa kan. cuma jangan berhenti mencuba and usaha ye sis..

    ReplyDelete
  45. Semoga Daniel sihat2 sokmo..chomel betul daniel neh mcm namee ^_______^

    ReplyDelete
  46. walau pun Daniel special kids,tapi dia handsome.. :) kanak-kanak autisme ni sebenarnya pintar kalo tau kelebihan dia :)

    ReplyDelete
  47. tahniah namee and family sebab berjaya didik dia dengan penuh prihatin dan kasing sayang... i'm a special education teacher... dan saya berhadapan kanak-kanak macam ni...memang kena sabar dan anggap apa yg diorang buat sebagai hiburan... tak boleh makan hati sbb diorang ISTIMEWA... terima kasih atas post ini.. saya bangga kamu sayangkan adik kamu yg Autisme :)

    ReplyDelete
  48. Akak...dah cuba x bagi ubat homopati yg ade jual??sebab rasanya ade ubat bdak autism n hyper...ade dak klas yg autisme + hyper dpt kurang kn lpas mkn tuh...tp kne sabar sikit lar kn..sebab ubat tuh jngka pjg..hee...good luck kak...semoga permata syurga dapat sembuh sedikit demi sedikit..in shaa Allah..

    ReplyDelete
  49. Akak...dah cuba x bagi ubat homopati yg ade jual??sebab rasanya ade ubat bdak autism n hyper...ade dak klas yg autisme + hyper dpt kurang kn lpas mkn tuh...tp kne sabar sikit lar kn..sebab ubat tuh jngka pjg..hee...good luck kak...semoga permata syurga dapat sembuh sedikit demi sedikit..in shaa Allah..

    ReplyDelete
  50. kesiannya. harap adik u sembuhla ok amin. hensem boy pulak tu :'). namee and family jgn give up ok? *hugs*

    ReplyDelete
  51. Kak Namee, adik saya pun autistic tau. Dia bawah setahun daripada saya. Now 17. Sama la tu tak boleh kasi lepas masuk dapur, habis dia main gula garam segala yang ada huahua. Sama sangat perangai dia tu. Dulu masa kteorg kecik, mama lagi susah nak bawak kami jalan jalan. Sebab dia kadang kadang terus mengamuk tak tentu pasal. Parents saya takda pun kasi ubat ke apa tau, tapi semakin dia besar, makin dia behave. Lagi lagi bila hantar dekat sekolah khas untuk budak autistic. So kalau bawak keluar pun dia okay. Tapi kalau dia dah jumpa benda yang dia nak tu, terpaksa beli.takda kompromi. Kalau tak habislah hahah

    ReplyDelete
  52. tapi daniel cute mcm kakak die jugek :)

    ReplyDelete
  53. Salam kenalan Namee..akak ska sgt baca blog namee..

    anugerah Allah yg tak ternilai buat keluarga Namee.. seorang yg sgt istimewa yg kita kena jaga dengan sepenuh hati.. Terharu akak tgk...

    Sepupu akak ada anak2 OKU kembar.. skrg da dewasa 23 tahun dah umur. Kagum dgn kesabaran dia menjaga n mengasuh anak dia. tak pernah mengeluh dan dia redha dgn apa yg Allah bagi.

    Harap keluarga namee akan terus menyokong adik daniel dan sentiasa doakan Allah beri kesihatan yg sempurna buat adik daniel. Insya Allah.

    ReplyDelete
  54. insyaAllah hopefully one day Daniel akan sembuh, lagi2 dgn kasih sayang korg sekeluarga kat dia. keep on giving him support and care :)

    ReplyDelete
  55. Wow namee.. what a big responsibility & sacrifices both ur parents have, termasuklah u & other siblings.. I dgn 2 boys ni pun kdg2 terduduk, lasak.. reading this makes me realise how grateful I am being given with normal kids.. alhamdulillah.. mesti semua org tersangat sangatlah sabar kan.. wah. I adore the patience! ♥

    ReplyDelete
  56. saya sendiri kagym tengok ma pa saya jaga daniel. sgt penyabar. dengan perangai dia suka mengamuk, rosakkan barang semua. so far kitorang smua mmg dah lali hidup mcm ni. kalau orang lain, hidup dalam rumah sendiri tu macam selesa and boleh letak barang merata2. kalau kitorang ni handphone ke handbag ke...kena cepat2 sorok...sebab nnti daniel rosakkan. hehe . yg paling risau is kalau dia cederakan diri dia. sebab tu satu rumah banyak lock. hehe

    ReplyDelete
  57. Besar peranannya special kids ni.. Banyak baik dari buruknya.. Stress pun boleh hilang kalau perhatikan dia.. Right namee? :)..

    ReplyDelete
  58. daniel tak nampak cam autisme....

    ReplyDelete
  59. insyaAllah..semoga Daniel sembuh..keajaiban Allah..kita tak tahu kan?

    hebat keluarga Namee..mampu handle daniel dengan sabar..insyaAllah ganjaran nya ada untuk orang-orang yg sabar..

    ReplyDelete
  60. As Salam and hellow Namee cantekk ;) actually dulu pernah join jadi volunteer untuk Autisme Family Day. tak pernah tau Autisme kids tu macam mana behaviour dorang so jadik eager la nak join. seriously seronok sebab dapat tengok keletah dorang yang bermacam. semua peringkat umur ada. dari yang setahun lebih ke belasan tahun. Autisme kids memang ada yang fast learner and slow learner kan? hihi tapi paling kagum bila dengar dorang speaking ohh seriously fluent gilaa. paling kagum takjub respect bila one of the kids boleh susun surah surah dalam Al-Quran ikut turutan berserta makna surah tersebut dalam bahasa Inggeris ( masa ni the kid susun surah ikut turutan guna laptop & kitorang tengok thru skrin putih yang bersambung dengan laptop tu ). Subhanallah. malu sendiri sebab diri sendiri pun taktau makna surah --'

    btw, saja nak share one of the Austisme group kat fb. mana tau ma pa Namee boleh change opinion or give some suggestion untuk parents yang ada anak Autisme kan? hehe. in shaa Allah, berkat doa ramai orang, Daniel akan sembuh ;) family Namee sangat bertuah dapat Daniel, anak syurga yang disayangi ramai ;)

    so, here's the link ;) https://www.facebook.com/groups/autisme.malaysia/?hc_location=stream

    ReplyDelete
  61. my cousin pulak ADHD,, mmg penuh sabar mak and bapa dia jaga huhu

    ReplyDelete
  62. adk saya autism cm daniel juga. skunk daniel da ade perubahn x?

    ReplyDelete
  63. adk sya pon menghidap autism. susah sgt nak jga die. asyik nak kuar jew

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum Namee..

    Saya ada anak autisme, lelaki juga umur 5 thn. Dia ada kakak umur 8 tahun dan adik lelaki 2 thn. Saya selalu fikir apa perasaan anak2 saya yg tipikal bila kena byk berkorban utk kemudahan anak saya yg special. Kdg2 saya menangis sendirian sbb terpaksa beri lebih perhatian pada yg special dan terpaksa bergantung pada anak saya yg sulung utk monitor adik dia. Dan anak2 saya yg tipikal sangat banyak compromise dgn keperluan anak saya yg autistic tu. Bila baca blog Namee, saya mmg sgt bangga dgn Namee. Bukan senang nak redha dan kasihkan adik yg mcm ni..sbb terpaksa mengenepikan banyak keinginan sendiri, kena hadapai perangai dia yg rosakkan barang dan lain2. Saya harap anak2 saya akan sayangkan anak saya yg special, protect dia dan bertanggungjawab mcm Namee. Individu special mcm ni buatkan kita menjadi orang yg lebih baik, lebih dekat dgn Allah dan lebih bersyukur. Saya doakan yang terbaik buat Namee dan keluarga. Mungkin kita boleh share cerita dan info di masa akan datang. Kalau ada masa lawati blog saya di www.dustyletterbox.blogsopot.com dan baca kisah anak saya pula. Salam sayang utk Namee dan keluarga.

    ReplyDelete
  65. Hai namee, malam ni i rajin stalk blog awak pulak. :) actually my cousin pun autisme and sebaya adik namee, tapi skrg dia makin okay day by day, cuma tahap pembelajaran dia still level standard 1. Every week dia kena pergi buat therapy dkt WQ park kelana jaya, and 1st thing therapy yg akan dibuat oleh pakar kat sini ialah betulkan self behaviour so nati lama2 disability kid ni insyaallah akan jadi polite and behave je, then baru akan proceed gn speech therapy.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...