Thursday, June 6, 2013

Jaga Kulit Badan Cara Saya !

Assalamualaikum...well hello semuaa :)


Nah hari tu ada adik tanya kalau kulit badan nak jaga macam mana. Ni cara saya lah. Selalu kita perempuan perempuan ni jaga kulit muka je kan ? Betul kan ?? Baik ngaku.Serious, saya pun macam tu dulu tapi bila tengok kulit muka licin, kulit badan macam tak berapa nak licin terus macam errrr....muka licin tengkuk macam ada hitam hitam acaner tu. ekekek. So memang selalu lah buat rawatan ala ala spa tapi kat rumah jela. mehehhe. Sebab  kalau nak gi spa macam takde masa so saya buat dari rumah je senang. Memang tiap minggu akan buat sendiri. Sebab kulit badan kalau nak jaga lagi senang sebab tak kena sinaran uv matahari.

Senang je. Selalu kalau mandi tiap hari kita sabun je kan pastu malas tak sapu lotion pulak tu lepas mandi. Kalau nak maintain kulit cantik licin sampai tua, tiap minggu nak kena buat treatment. Kena buat lulur kat badan, mandi susu ke. Tapi saya selalu lulur jela sebab senang pastu kulit memang ketara kelembutan dia tu. meheheh. Ni lulur yang kita guna, sebab lulur ni takde bahan kimia. Memamg totally bahan semulajadi so tak lah risau nak guna kat kulit. Saya memang tak suka sangat produk yg banyak bahan chemical sebab kulit jadi kering. T_T


Lulur yang saya guna is lulur kopi + gel mandian santan . Tak tahu lah kat tempat lain boleh beli kat mana tapi saya dapat dari sini...Spa Di Rumah . Produk dia serious best ! Buat sendiri. saya pilih lulur kopi sebab kopi kan banyak anti-oksidan. Orang yang gilakan kulit licin memang akan guna benda-benda banyak anti-oksidan ni. ekekeke. Beli dua dua ni RM28 je. Kalau pergi spa kat kedai sekali rawatan RM45 kan ? T_T. sekali tu je.

Mula-mula letak 2 sudu besar serbuk kopi and masukkan 2 sudu besar gel mandian santan tu. Gaul sampai sebati then tadaaaa ! Dah boleh lulur badan, scrub lah satu badan. Tapi kita demonstrate kat tangan jela ok. heheh.  Serious kulit jadi lembut and lembab. Selalunya lepas lulur and bilas, saya tak sapu lotion dah sebab kulit tu dah lembab. Biar je vitamin-vitamin yang ada kat lulur tu serap dalam kulit. Sedap gila bau. Santan campur serbuk kopi...tetiba bau cappuccino kat starbucks tu. mehehe. Pure ! Ni pun sambil taip ni duk bau2 lengan sebab bau wangi kopi and santan tu. gulp .


Saya buat pedicure/rawatan kuku sendiri gak. Tengok tepi2 jari saya, takde kulit2 lebih terkopek ke apa kan ? :D *phewwittt. saya guna lulur tu scrub2 tepi jari. 


Nak cantik, serious kena jaga hati jangan dengki kat orang, jangan bangga diri. eh tetiba. T_T. Mesti rajin laa.  Nak maintain, serious kena jaga. Even artist tu semua pergi facial , spa semua untuk release stress. Kita kita ni buat kat rumah je dah okay kalau tak sempat nak pi spa.

Pastu kalau nak kuku, jari, tapak kaki cantik kena kerap gi pedicure and manicure gak. Tapi kalau nak maintain , cost $$  memang banyak lah. Serious. Saya buat sendiri je kat rumah, guna ni....

Garam spa kaki. Buang toksin semua. weee
Garam spa kaki + heel scrapper. :)

Guna 2 sudu je, pastu letak air panas ,saya campur air suam sikit nak bagi suam. Biar garam tu larut pastu rendam kaki sampai air yang suam tadi sejuk. Pastu sambil2 tu boleh gosok2 guna  heel scrapper tu untuk buang kulit2 kering kat tapak kaki. Actually scrapper tu boleh guna scrub badan juga tapi bahagian yang halus punya.

Best. :D . So far macam tu jela treatment saya. Saya tak gi spa so far sebab emm entah. rasa macam geli kot orang pegang tapak kaki. hehe. Tapi kalau facial je saya pergi ! Beli lulur and buat sendiri je untuk badan semua. Ni pun nasib baik jumpa lulur ni, senang hati nak guna. Sebab fresh !


senang hidup. walaupun stress tengok dinding tu tetiba ada poster boeing. T_T 

Thanks Spa Di Rumah untuk produk awesome macam ni. weee. Most recommended ! Setiap kali saya buat spa sendiri ni cost dalam RM5 je kot ! wahaaa. untung hidup. meheh. Kulit memang putih and jadi lembut . Serious. Tu jela tips saya. Paling gempak yang saya ada pun minyak Bio-oil sapu lepas mandi bila tak lulur. So far selesa lagi guna cara lulur guna bahan semulajadi. 



Toodless :)




40 comments :

  1. org pompuan boleh laaa....:)

    ReplyDelete
  2. patotla namee sgt cantik dan gebus^^

    ReplyDelete
  3. wahhh teruja melihatnya..aah akak pn lebih suka buat di umah walaupun penat skit sebab smua kita yang kena buat huhu tapi tak geli org lain pegang :P

    ReplyDelete
  4. bestnya! sy suka buat benda2 mcm ni..

    ReplyDelete
  5. Kal kte dok kt tempat aircond kena pakai lotion lebih x?

    ReplyDelete
  6. haisssyyy,, malas melanda la namee.. namee,, muja dah add wechat namee,, approve tau,, sayang namee!! :D

    ReplyDelete
  7. Akak pn suka buat kt umh jer..jimat sikit..;)

    ReplyDelete
  8. wah..buat sendri je..nk try gk mcm ni...:) yup mmg pn sis byasenyer utamakan muka je..

    ReplyDelete
  9. ohoho... rasa macam nak try je. *excited*

    ReplyDelete
  10. Yeah thanks namee cantik! nak beli dgn kadar segeraaaaaa :D

    ReplyDelete
  11. Saya lulur buat sendiri je.. amik kopi kat dapur tu, kalu xde beli je.. murah je pon..tak sampai RM5 pon..bancuh dengan air sikit then lulur la dalam bilik air tu.. Kompem Extra double bersih korang akan rase badan korang tu.. Best gile...!! Daki-daki semua tanggal..Kulit akan rase lembut cam baby.. Pastu jangan lupa,lepas mandi cuci bali dinding bilik air tu..Kompen ada kopi...Cube lah..

    ReplyDelete
  12. salam kenal awak..
    suka nyer tgk orang cantik share kecantikannyer...
    nak try lah bt kat umah...
    dulu2 rajin...sejak beranak 2..mmg ke laut jer...

    ReplyDelete
  13. guna kopi pon leh.. berkesan.. cubela... Saya dah buat..Puas hati kulit rase macam baby.


    #jangan lupa cuci balik dinding bilik air tu...

    ReplyDelete
  14. micah pun buat lulur sendiri je kat rumah...guna serbuk beras...best jugak***hihi

    ReplyDelete
  15. Thank kak namee bagi tips ni. Sy nak beli and try jugak lah. Weee.... :)

    ReplyDelete
  16. rajinnyaa..selalu gak dok beli fefeeling nak spa kat umah..last2 aku pandang ko, ko pandang aku balik.haha

    ReplyDelete
  17. yeayyyy!! terus rasa teruja nak spa kaki sendiri ni.. thanks name for info! :D

    ReplyDelete
  18. antara rajin ngan malas je sebenarnya hahahaa.. kalau rajin boleh jer wat kat rumah :)

    ReplyDelete
  19. hai sis namee (:
    terjumpa entry2 sis last 2 weeks and sgt excited nk tggu new entry..
    sgt best sgt kacak entry2 sis ^^,

    ReplyDelete
  20. thx dear namee
    momoy baca setiap entry u termasuk yg lama-lama punya
    tapi baru hari ni tergerak hati nak komen
    lepas baca post ni terus momoy beli
    cuma x sampa lagi sebb xde stok
    dah x sabar nk buat
    bagus juga sbb memang nak save money untuk hal lain.

    ReplyDelete
  21. bestnya kalau ada org yg tolong scrubkan badan dan kaki kan... :-D patut dicuba ni.err kalau ada masa dirumah juga.kalau takde gangguan la. :-D

    ReplyDelete
  22. BEST JUGAK,TP KALAU KAK BUI NI MMG JENIS PEMALAS DGN BENDA2 BUAT SENDIRI NI,BAIK G KEDAI..HAHAHA

    ReplyDelete
  23. interesting !
    nak cuba lah pasnie :)

    ReplyDelete
  24. namee.. dekat mana nak cri produk tu ye?

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum sayanggg, perghh terbaik tu! sheila ikut tutorial namee ni tau. heheh untung2 suami bertambah sayang. hihi thanks yangg, bagus entri ni. btw produk apa awak guna ni? cer citer sikit :D

    ReplyDelete
  26. patut la kulit akak namee chantek je.. dulu kite guna lulur sumber ayu je.. so far ok la.. :)
    tp yang akak guna pun mcm best jee..hee

    ReplyDelete
  27. Hi Namee, first time visit, terus rasa nak bookmark!! Good tips, infact, I agree that spa-ing at home memang cheaper dari going to the salons :-)

    ReplyDelete
  28. Hi Namee, 1stbtime visit terus nak kena bookmark this page!! Anyways, I have to agree with you, ber-spa at home is much better and it saves much more compared to buat di kedai-kedai.

    ReplyDelete
  29. wowww i love this. dhiya pun nsk buat jugak. lama tak manjakan diru

    ReplyDelete
  30. salam kenal...
    Tipnya keren dan bermanfaat, dengan begini bisa lebih hemat...
    dan untuk belanja kaos kaki wanita yang keran dan murah dimana ya...
    Bantu Dongggg

    ReplyDelete
  31. Trims or info
    iya gan Artikelnya agak bingung sy memahaminya..
    oya kalau untuk belanja kaos kaki yang keran dan murah yan ken pabrik kaos kaki wanita, disana pasti anda memdapatkan yang murah..

    ReplyDelete
  32. Trims or info
    iya gan Artikelnya agak bingung sy memahaminya..
    oya kalau untuk belanja kaos kaki yang keran dan murah yan ken pabrik kaos kaki wanita, disana pasti anda memdapatkan yang murah..

    ReplyDelete
  33. hai gan..
    infonya menarik sekali dan mambantu merawat kaki agar terlihat cantik ...
    oya kalau kaos kaki muslimah untuk fashion seperti apa ya...

    ReplyDelete
  34. Info menarik ni...saya pun suka buat sendiri..dan jual.
    nak try scrub saya buat? Cuba tengok dekat blog saya..hihi jgn terkejut..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...