Wednesday, July 3, 2013

Resepi Sushi !

Assalamualaikum..hey hello.. :)


Ma asyik cakap dia teringin sushi je,tapi kena pantang makan sebab kencing manis dah naik sampai16 ke berapa entah haritu. So macam nak makan pun jaga-jaga...sushi kan nasi , nasi kan ada kanji.Takut melambung naik lagi kencing manis kalau take carbs banyak sangat. So macam kesian lah.kihkih. Kelako la mama, tu la dulu minum manis dasyat sangat. kihkih. Saya pun plan lah nak buat sushi untuk dia tapi guna beras yang takde kanji dari Basmathi ni ! wee weee

Ok ni nak share dengan korang lah ni resepi sushi nya...hihi.Nak buat senang je. Pastu dapat banyak pulak tu. Budget bpe hinggit je.. T_T .weeee. Bahan-bahan dia sikit je..

1) Beras sushi / beras kanji biasa ( I terpaksa guna beras basmathi sebab my mum kencing manis weyhh cannot eat beras )
2) 1/2 cawan Cuka / Cuka Jepun
3) Kepingan seaweed (nori
4) 3 sudu besar gula
5) 1 sudu kecil garam
6) 2 biji telur
7) Timun Jepun
8) 6 batang crab 
9) Tuna
10) Kicap Cair / Kicap Jepun

Kalau nak senang , ikut je step ni ok. Pastu baca satu satu. hihi

1st step
Masak nasi macam biasa lah. Kalau guna beras kanji biasa kat rumah korang makan nasi tu, masak kasi lebih air sikit. bagi melekit. 


 Pastu kalau taknak banyak buat sushi nya, masak satu cawan nasi dah lah. Macam saya guna beras Jasmine Pusagold ,Basmathi Ekstra panjang sebab taknak guna beras yang berkanji. Boleh je. Tapi selalunya sushi kat kedai tu guna beras Jepun atau beras biasa yang berkanji. Untuk mak saya special case sebab dia kencing manis. hihi. Tapi menjadi je guna beras apa pun. Kalau guna beras yang biasa, masak tu kasi lembik sikit lah. Lebihkan air sikit. 

Jasmine PusaGold , beras basmathi . 

2nd step
Sediakan campuran cuka. 

3 sudu gula besar, 1 sudu kecil garam, dan 1/2 cawan cuka tu campurkan dan kacau dengan sudu sampai sebati.

3rd step

Sediakan inti dia siap2. 

a) Tuna 
Tuna tu beli yang tuna original. Takde yang campuran mayonis atau cili ke apa. tuna tu nanti gaulkan dengan mayonis sikit je. Jangan banyak sgt sebab nanti meleleh pulak. 

b) Timun Jepun
-potong panjang2 timun tu. Ikut suka lah nak potong halus ke tebal tebal.

c) Crab Filamen
-crab filamen ni potong setengah je tiap batang tu. potong memanjang.

d) Telur dadar
-2 biji telur tadi tu, goreng buat telur dadar macam biasa. pastu potong panjang2 jugak.


4th step
Then bila nasi dah masak, gaulkan air campuran sebati cuka+gula+garam tadi tu kat nasi tu. Campur kan sikit2 lah, yang part ni kena agak2 lah . Jangan letak air campuran cuka tadi tu semua sekaligus.....Letak sikit2 sudu demi sudu, rasa sampai nasi tu ada rasa cuka macam sushi tu then ok dah. Perfect. Campuran air cuka tu tak semestinya guna semua. 

5th step
Nasi yang dah gaul dengan air campuran cuka+gula+garam tadi tu....tempekkan atas nori tadi tu. Tepek dan padatkan....macam dalam gambar kat atas ni. wee wee.Paling hujung biar ada space sikit sebab time nak gulung nnti senang. Permuakaan nori bertemu permukaan nori, dia akan senang lekat.

6th step
Letak inti


Dah tepek2 nasi tu, dah puas hati...terus boleh letak inti nya. Inti tu ada empat...
a) Tuna+mayonis 
b) Ketam
c) Timun jepun
d)Telur dadar

Pandai2 lah susun, hehe. tapi letak secara rapat2 lah. Kalau yang macam namee buat, namee letak je 4 inti tu sekali . Terpulang ikut kreativiti korang lah, nak letak ketam saja single ke, nak letak tuna  tu single ke.. Depends. wokehh :)

7th step
Dah susun semua, boleh terus gulung je. Masa gulung tu hati2 tau. Sebab takut kertas nori tu terkoyak. 

8th step
Pastu ? Pastu apa? Dah siap lah. hehe. Kalau nak potong, potong dengan pisau yang sangat tajam . Baru senang nak potong and texture nasi tu pun terpotong cantik je. Guna pisau tajam ok.!

Saya tak sempat nak potong semua, diorang ni dah bantai makan kasi habis, Hehe. Sedap sebab inti dia tu ada tuna mayo tu campur plak dengan 3 inti berbeza. Boleh lah cuba okay. Puas lah makan .Tercapai hajat mama si kincing manis makan puas2. hehe. 

Pastu cicah kicap tu and boleh beli wasabi. Semua bahan boleh beli kat Tesco atau Jusco je . :)

Toodles :)




65 comments :

  1. wahh. nmpk simple je resepi kak namee nie. :)
    look nice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya..macam ni je buat sushi..hihi

      Delete
  2. Tumpang pengsan sekejap.... >_____<

    ReplyDelete
  3. Wahh sedap nye kak..senang je ye buat sushi ni..sy pikir susah :D

    ReplyDelete
  4. wah.. cantik dah,, pandai masak pulak,, hee

    ReplyDelete
  5. Teena tak pernah@tak reti nak makan shushi..sian kan

    ReplyDelete
  6. Thanks Namee!! Dari mggu lalu nak buat sushi..hihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihi. boleh buat ! kejap je buatnya :)

      Delete
  7. Salam, akak beli cuka jepun tu jenama apa ?

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. tekak kte memg xmmpu trime sushi kak namee..suke gk tgok org makan tp klu kte asal masuk je msti nk muntah

    ReplyDelete
  10. uish.. saya sampai sekarang macam takut je nak makan sushi ni tau.. tak tau kenapa

    ReplyDelete
  11. wife saper lah yang rajin sangattttt ni huhu..gigihnyer namee..akak pndai masak nasi jer hahaha

    ReplyDelete
  12. tak pernah makan sushi ponnn =_= ramai org suka, tp kita mcm tak teringin plak nak masuk kedai jepun Sushi King tu dan yg sewaktu dgnnya. hehehe

    ReplyDelete
  13. waa sedapnya namee..

    tapi tekak eka, nape tah tak boleh telan sushi ni. hahaha

    eka selalu jugak buat sushi, tapi dalam game sushi bar aje. hahahahahaha

    ReplyDelete
  14. Pernah tgk kt AFC cara nak buat sushi..tp ble Namee post rse trs nak cube

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum yangg, wallah terbaik babe. nanti sheila nak cuba buat sushi lah. suami sheila suka, heeee. pandainya namee buat untuk mamanya >_____<

    ReplyDelete
  16. Dekat daiso ada jer jual rotan gulung sushi tue. Lagi senang. Tak lekat. Boleh tekan bagi padat. Huhu, kalau aku.. aku suka timun tue tak buang kulit. Baru dia ada rangup2 gitu..

    ReplyDelete
  17. mcm snang je buat shushi..
    by the way macam ma cheida ada kncg mnis juga juga..

    baru ni try berubat cara tradisional dkat darussyiffa..
    since mak dah lama ada.. then tinggi gula dalam darh smpai dah insulin.. campur pulak ngan eksident sangkut ngan saraf pulak.. try yg perubatan islam pulak hehehe..

    diorg bagi info cari akar seruntum dan pisang berangan, dia mintak batang akar seruntum tu, kacip akar seruntum tu halus2 then belah tengah pisang berangan, letak dalam pisang berangan dan makan..
    sambil berdoa dalam hati mintak kesembuhan dari allah..

    tapi mak cida dia letak dalam air je then minum google tgok rupa dia..
    akar tu pahit sgt.. boley la try untuk bg gula dlm darah turun..
    mak cida buat mmg efisyen sampai hipo gak la hahahaha...
    da bnyak lagi yang lain..
    tapi salah ini satu la yg cheida bg tahu ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih cheida..nnti saya nak ajak mama saya cuba jugak !! dia pun kencing manis naik tinggi sgt. risau tengok T_T

      Delete
  18. aslkm..
    wah..nampak best je..
    nak buat sushi jugak la camni...
    tengkiu kongsi resepi.=)
    nyum...nyum...nyum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama. cuba lah. kamu kan suka memasak. hehe

      Delete
  19. yeay.boleh try nanti.senang jer rupenya.save duit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastu kalau buat snediri....dapat banyakkk :D

      Delete
  20. senang rupanya nak wat sushi nie, ingatkan susah la sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak susah tapi simple je rupanya..

      Delete
  21. laaa..senang je rupanya nak buat sushi ni.. pasni nak try guna resepi namee ni k ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kathy..haah. namee pun terkejut..eh senang je nak buatnya..hehe

      Delete
  22. sy dah lame nk cuba makan sushi..tapi belum kesampaian lagi..
    mungkin lepas nie boleh cuba resipi yg namee bagi nie..
    tahnks sbb sudi share resipi..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. rasa dia sedapp ! nnti try la. beli kat jusco yang harga seringit tu. kalau rsa suka..baru beli banyak2 :)

      Delete
  23. dah lame nak makan ni.tpi xtaw kat mane nk beli.hehhe.bole r try resepi ni nti...

    ReplyDelete
  24. boleh tanya tak kat mana nak cari cuka jepun tu? dan jenama ape?

    ReplyDelete
  25. boleh tanya tak kat mana nak beli cuka jepun tu? dan jenama ape?

    ReplyDelete
  26. salam akak..macam kimbab laa..hehe

    ReplyDelete
  27. yang paling kompom, bersih lagi halal...^_^
    senang je sebenarnya.....kat umah ada nori, beras dan telur tentu lah ada kan.. tinggal beli timun jepun dengan crab stick dengan cuka jepun..nyammm!

    ReplyDelete
  28. Kalau nak potong sushi tu, bukan setakat pisau kena betul-betul tajam, Namee. Setiap kali potong, bersih atau lapkan pisau dengan kain basah, bagi smooth bila potong :) Baru nampak cantik potongan sushi tu. Tapi kalau dah lapar sangat, memang tak ingat dah wekekeke

    ReplyDelete
  29. kalo sushi seaweed club tak guna nasik.. dorang guna bahan lain. boleh try tengok jugak lah.sedap pun sedap

    ReplyDelete
  30. Finally..dpt resepi yg simpel giler, hahah malam nak buat pulok...

    ReplyDelete
  31. wow..menarik lah.. cantik2 nanti nak try.. kot2 bole bagi pengenalan kat asben yang xmakan sushi

    ReplyDelete
  32. Senang kan resipi sushi ni...
    Paling kacang kot...
    Dulu masa kt u ajaq membr2 budak2 laki wat sushi ni...suka sgt diorg duk rolls menda alah ni...makan smpai lebam...hihi

    ReplyDelete
  33. wahh senang je rupanya nak buat! haha. Wardah penggemar sushi gak. hihi

    ReplyDelete
  34. hai kalau x letak tuna boleh x ?

    ReplyDelete
  35. Salam kalo crab filamen tu kne rebus dlu x

    ReplyDelete
  36. Thanks Namee...Kak Zaf will try one day...insha Allah...
    besar pahala u dpt masak utk dia..

    ReplyDelete
  37. Alhamdulillah
    nti knor nk Cuba.
    Salam singgah sini...turrrbaikk

    ReplyDelete
  38. Akak, kalau guna cuka vinegar okay ke?

    ReplyDelete
  39. Akak, kalau guna cuka vinegar okay ke?

    ReplyDelete
  40. macam best ja.. tashabar nak buat... tq sis :-*

    ReplyDelete
  41. sedapnya! tngok resepi akak smua terliur! hehe

    ReplyDelete
  42. Kak, kalau pkai cuka biasa tu blh ke?hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...