Thursday, July 25, 2013

Tahu Tak Kenapa Perempuan Suka Membebel ? T_T

Assalamualaikum...well hello :)

Tahu tak kenapa orang perempuan ni suka membebel ?Haaa yang laki tu mesti taktahu kan. Bila pompuan bebel je kata rimas, bising lah macam donald duck lah. haha. Kitorang bebel ni sebab nak sampaikan instructions lah. Bagitau cara halus lembut2.."haa ye ye, nanti saya buat" . Pastu tak buat. Sebab tu la orang perempuan lagi suka nak bebebebebebbebel ! Pehe tak ni ?

Saya bukan jenis yang suka bebel. Saya rasa semua perempuan pun asalnya memang jenis tak membebel. Tapi lepas kahwin and bila ada anak mesti akan jadi pembebel. Nak nak kalau golongan suami ni susahnyaaa lah nak faham .Vahvah, cakap elok2 suka lah nak dengar tapi masuk telinga kiri keluar ke lubang hidung nd buang angin kentut. hahaaa. Serious lah saya bukan jenis suka bebel. 

Saya pendiam and tak talkative sgt. Tu salah satu sebab why Isham memang suka gila kat saya. Saya pendiam and cakap benda perlu je. Dia kata orang yang jenis banyak cakap ni akan jadi tersalah cakap so better senyap. Plus dia pun memang tak suka perempuan yg jenis membebel cakap macam keretapi tu. 

So hello pembebels out there, i am one of youuuu noww!! hahaaaa.

saya dah jadi pembebel laju tahap jet  dah ni.  

Kami baru pindah umah baru, so takde kucing. Tapi kucing2 kat rumah mama saya ada 13 ekor and diorang semua memang nampak sayang gila lah kat isham.Tiap kali isham balik kerja, kucing2 tu semua akan datang lah sambut dia dari depan gate sampai masuk umah.so bila pindah ni, Isham kata dia rasa sunyi takde orang sambut dia balik kerja kat gate tu berkerumun. Tak rasa macam artist terkenal dah kot, kucing dah tak kerumun. hahah.Saya yang punya besar sambut dia tiap hari balik kerja pun dia tak puas hati lagi. nak jugak makhluk2 bulu tu. haaahaa.

So ok takpelah, kita ambik kucing2 mama sikit bawak sini and bela. So kami pilih lah Markonah and anak2 dia. Dengan niat nak bagi kehidupan better untuk janda Markonah ni. Takpe tolong janda...haahaa. janda kucing takpe eh , janda manusia....aaaaaaaa kita jealous nanti ..kihkih. Satu je syarat saya pesan kat Isham...

"Isham janji satu je dengan girl..boleh ? Janji yang kita bela kucing ni tapi di luar. rumah Sebab girl pregnant. Gul taknak kotor2 dalam rumah. Janji tak ?"

hoh hoh..saya cakap macam tu je terussss dia..

"ok girl ok girl . Isham janji 8-D "

muka manis. siap ada emoticon ni 8-D .konon2 emoticon tu dia lah tu.angka 8 tu speck mata  dia lah.

Ok, deal.Tapi bila first day bawak Markonah janda and anak2 kat sini, eh elok bawak masuk rumah. saya bisik dalam hati je "eh apa jadi janji kita ni". Tapi takpelah, he was so excited time tu. Biarkan je dulu. Sampai malam saya terpaksa paksa Isham keluarkan diorang then dia pun akur la. Pastu tutup lampu porch. Saya tanya "nape tutup lampu porch" . Dia jawab "eh yela kucing kat luar.Diorang pun nak tidur.kena tutup lampu la" . Dah tu tutup lampu porch, senang lah perompak nak menyorok pecahkan pintu and masuk umah.

T_T.

K. Kemain concern.

tapi bila malam dia saja bukak tingkap umah, sebab Markonah akan masuk malam2. Dah deal siap2 dengan Markonah. Tahu2 je Markonah tidur in between kitorang atas katil. wah wahh.mewah.

anak dia 4 ekor semua. ni 2 tengah menyusu lagi 2 tengah main2. sampai sekarang pun janda and the kids duduk dalam rumah, dah bape minggu dah ni stay dalam rumah ...anak2 Markonah kencing merata kat ceruk2 umah tu yang saya tak tahan.T_T . everyday mop lantai sapu and mop lagi. nak maintain bersih laa.

haa so memang dah mula dah nak jadi keretapi ni mulut ni.donald duck semua lah keluar.

merajuk dengan janda. hahaaa. taknak dah mesra2 macam ni. sebab awak suami kita jadi degil tauuu.

Toodles...
Maxi dress is from http://www.butiknormaya.com/ . Ada diskaun off RM5 sampai 31 julai. Banyak dress cantik2 ! 




71 comments :

  1. lawak la namee ni hehe tp memang pompuan camtu kot...lepas kawen and ada anak otomatik akan jd keretapi laju x de pit stop hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cakap sekali elok2 taknak dengar...T_T

      Delete
    2. hehehehe kelakar laa kak nameee. Tapi ada betulnya gak ek, mak sy kalau tak bebel memang sy tak buat kerja yg dia suruh >.<

      Delete
  2. tu biasa bagi wanita membebel satu kepastian,..tapi bebelan itu bukan bebelan kosong okeh!! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua perempuan bebel penuh dengan 1001 isi.laki kena dengar elok2... haha

      Delete
  3. Assalamualaikum yangggg, heee comelnya markonah. pandai isham ye, deal siap2 dengan markonah and kids. heeee alololoooo mak buyung siap baring dengan markonah. comel tau! >__________<

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu susah dia sgt suka cats. saya pun suka cats. tapi as for now tak berani nak pegang and peluk2. banyak parasit.T_T hehe

      Delete
  4. panjang kemain tapi seronok baca.. :)

    ReplyDelete
  5. namee...kita sayang awak tau.najis kucing ni tak elok untuk pregnant lady.sebab dia boleh keluarkan bakteria yg boleh effect baby.bulu2 tu nanti..kalau baby dah lahir, boleh sebabkan baby alergik dan asma. iye, i tau orang akan cakap diaorang elok je..takde apa pun bla bla bla tapi are you that confident yang u are that lucky?tak jadi kat orang lain,tak semestinya tak jadi kat kita.risiko tu ada..

    please please take care of urself dear.im a mother.sebab nanti bila anak kita sakit,kita akan rasa sangat sedih. seriously.

    kalau nak kucing jugak,letak dalam sangkar.dan u sendiri jangan bersihkan najis dia. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. fifi !! saya tahu pasal najis tu and bulu kucing. banyak read dalam internet..nak nak najis tu. sebab tu saya prefer letak cats dalam sangkar n tak suka stay dalam rumah. tp isham lah. ni isham pergi kerja ni...kita ajak mak kita datang tolong kurung diorang. sbb saya memang pantang...tengah pantang dari kucing. and memang tak pegang kucing langsung. takut baby jd apa2. thanks fifi sebab ingatkan lagi. :) ey pasni memang kena strict bebebebbebel banyak lagi.

      Delete
  6. comel jer merajuk dengan kucing janda tu, hihihi. salam kenal!

    ReplyDelete
  7. Kenit start kena sindrom membebel masa bela 8 ekor kucing. Dan masa mula2 dulu kalau diaorg kencing dan berak merata memang kena bebel la ngan Kenit. Tapi...kucing..maner dia heran hahaha.

    Ni bila dah beranak dua, pindah pulak bebel ke anak muahaha. Tapi, kenit macam namee jugak dulu..silent type ngeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi bila kita membebel..kita pulak nampak mcm pmpuan tak betul2. kan? hehe . cakap lembut2 memang tak jalann.

      Delete
  8. hi namee,

    saya cadangkan.. awak bagi pada isham article pasal betapa tak eloknya najis or bulu kucing to isham nak2 pula sekarang awak pregnant kan. Isham sayang awak sangat- sangat mesti dia akan concern. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah lah. tak larat nak cakap dah. kita manusia bukan slalu bernasib baik...ada org pegang kucing tak kena...tp ada yg kena. japgi nk anta balik lahkucing2 ni. tak larat rasa. sebab yg duduk rumahnya sayaaa... T_T. kalau diorang duk luar takpe...ni duk dalam umah...T_T saya pun pencinta kucing tp saya cinta lagi anak saya dalam belly ni. hehe

      Delete
    2. betul tu namee. Orang pregnant , tak sesuai sebab najis kucing tu.

      lepas bersalin nanti bole bela kan namee.

      Delete
  9. Ah samalah laki kita. cakap elok-elok nanti apa pun xjalan (*_______*)" Tunggu kita jadi machine gun baru nak gerak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kikiki..power tu machine gunnn. . hehe

      Delete
  10. alaaa comelnye nama kucing tu. hahaha

    JANDA!!! awk ni buat kakak syg sy bebel laju2 tau.. \

    p/s Bahaya kan bulu / najis ni. Takut alahan je nanti. Tindak balas badan individu yang mengalami alahan teruk, berlaku dengan cepat. Apabila alergen memasuki aliran darah, badan melepaskan sejenis bahan kimia iaitu histamin untuk menghapuskannya. Bagi individu yang mengalami anafilaksis, badan mereka menghasilkan terlalu banyak histamin sehingga menyebabkan pelbagai gejala yang boleh mengancam nyawa pesakit. so please take care dear ^_^

    ReplyDelete
  11. wah wah..detail!! pernah baca dalam mag pasal ni. sebab tu fasha sandha yg sayang gila kat kucing dia pun sanggup dia pindahkan kucing dia9 bulan time dia preggy tu. hehe. sbb taknak alahan kat anak nnti.saya pun rasa nak pindahkan balik lah. T_T. sebab sy migraine bila ada kucing. najis kotor and byk parasit.

    ReplyDelete
  12. namee bebel pun still mcm nasihat manja ja..hehehe..x nmpk mcm bebel..untuk kbaikan baby lebih baik elakkan..cian anak nnt klau dpt pnyakit..nak2 asma..sangat sedih sbb akak adda pnghidap asma..tdo malam ja dengar dia brnafas..aduhai kita yg semput..take care u n ur baby..

    ReplyDelete
  13. comel je nama nye si markonah tu..hehehe..

    take care dear..

    ReplyDelete
  14. Ayt "sebab awak suami kite jadi degil tauuu" tue mmg boleh apply kat sume suami yg suka kucing... ;P

    ReplyDelete
  15. yunk,

    kekucings memang comel yg amat but my reason still d same like others. tak elok utk ibu preggy. maybe namee blh bebel maaaaanyak2 lg kat isham (sambil buat muka comel namee) pastu mesti dia ok je dgn namee :)

    tp markonah si janda dan anak2 sangatttt comel. geram pulak kita tgk diorg. bg kat kita blh? hihi

    ReplyDelete
  16. kena train anak2 kucing tu membuang dalam bilik air.. kalau dibiarkan cenggitu susah nanti.

    psstt: buat sementara, jauhkan dulu kucing2 tu. Kesihatan namee la ni lagi penting dari janda dan anak2nya itu. Kalau dak Isham tak faham meh akak bagi dia faham.. hahaha..

    last psstt: dak Nuha minum susu dumex tapi yang buat dia nampak semangat sebab dia kuat makan.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  17. napelah dkna tak suka bela kucing..agaknya hati dkna ni hati batu kot...hahaaa

    ReplyDelete
  18. take care namee,i nk cite panjang pon ramai pengkomen2 dh komen kan.so u take care.i yg suka kucing ni dulu.trus tolak kucing jauh2 dr hidup.sebab risaukan anak.nak nak pulak suami mmg ada asma,so mmg xde kucing2 kat umah.umah my mom pon sume kucing dh bg org.sbb suami i xtahan.kalo balik umah mak mst semput.now dh ok dh.

    ReplyDelete
  19. eh Isham mcm da kurus la Namee..die jage mkn ke?

    ReplyDelete
  20. Hehe..suka baca entri namee yg ni..lawak jer..hehe..apa pun,kena jaga kucing tu kencing dgn buang air kt tempat dia..nt snng..mcm ayie,shoyue kucing ayie nak meneran dgn kencing pndai jer g toilet..hehe..tu pun jenuh ajr masa kecil dulu

    ReplyDelete
  21. Hahahaha.... bagus markonah.. teruskan misi mu.. buat lagi mummy makin kuat membebel.. kekekeke..

    ReplyDelete
  22. Gud job markonah!! hahahaha... mummy jangan buat muncung tikus sangat.. bahaya...

    ReplyDelete
  23. welcome to da club namee hehehe..membebel itu bukti kita isteri sejati :P

    pengsan isham kalau baca ayat ni..sabar ye isham..tunggu baby comel uols keluar pulak..adakah tahap membebel namee di tahap yg lebih max hahaha

    ReplyDelete
  24. dr pngalaman ibu kte dye pn mcm tu...skrg ni kak namee bebel dye, uisshhh, xlarat telinga dgr..2 jam tnpa henti pn dye mmpu mmbebel..haha..
    dress kak namee serius ohsemmmm!! cantik sgt!!

    ReplyDelete
  25. alamak,, muja banyk cakap,, macam mana ni,, sobsss,, love kucings,, but my umi tak suke,, so, i dont have any now :'(

    ReplyDelete
  26. masa muda remaja mmg x membebel ...tunggu umur dah lebih sikit dan ada 3 ke 4 orang anak dan suami pula jarang ada kat rumah....masa tu kita faham kenapa membebel terjadi...komen makan dalam ni...hehe.

    ReplyDelete
  27. hahahahahaa.. comelnya nama kucing.. markonah??hehehe

    ReplyDelete
  28. hahaha.. comelnyaaa markonah and the kids!! tapi kan namee.. kesian biaq depa duk luar sbb kanak-kanak tu babies lagi ;p Namee letak laa litter box satu dalam rumah area-area basuh membasuh.. train dari kecik senang. kucing i pun indoor je.. hehe..

    ReplyDelete
  29. as salam namee,
    lama dah akak tak datang sini..
    namee makin comel :)

    ReplyDelete
  30. Cantiknyaaa dress namee. :) kucing comel, tp tu la.. suka melepas merata.huhu

    ReplyDelete
  31. Cantiknyaaa dress namee. :) kucing comel, tp tu la.. suka melepas merata.huhu

    ReplyDelete
  32. nameeee i pun pendiam tau haha. i jarang ckp jarang sneyum haha tp dgn husband i banyak ckp pastu dh kawen kuat bebel bla bla bla huhu

    i takut kucing T____T

    ReplyDelete
  33. kak namee, u look so beautiful. nampak seri ibu mengandung. btw, how much maxi dress yg kak namee beli tu?

    ReplyDelete
  34. Hihihin... biasala tu... comelnyaa dieee...

    ReplyDelete
  35. Saya bebel bila orang tak dengar ckp. Tapi biasalah. siapa nak dengar.

    ReplyDelete
  36. kucing2 tu pun manje sangat..
    hubby awk pun syg kucing, tu yg dia tak sampai hati nak biarkan kucing2 tu kat luar kowt..
    tapi wanita dgn membebel mmg macam kembar yg takleh terpisah gtue..ehehehhe...
    semoga namee & baby sihat2 sentiasa...:)

    ReplyDelete
  37. ha..ha..ha...pompuan kadang kadang membebel 'bersebab' betul tak..

    ReplyDelete
  38. eka mmg suka bercakap. Tapi ngan orang tertentu la. Lagi2 keje as a customer services officer. lagilaaaaaaaaaaaa cakap saja, sampai penat. Huhuhuhu

    Nasib baik bakal suami memahami. Tapi golongan kuat bercakap ni sensitif sangat. Hahaha. eka kalau merajuk, terasa hati etc. Eka automatik berubah pendiam, diam, diam diam diam. hahaha kelakar je rasa.

    Namee, jangan bela kucing kat rumah dulu lah. Bahaya. Kuman.

    ReplyDelete
  39. a'a perempuan suka membebel.. tapi perempuan mesti takut kalau lelaki membebel..

    ReplyDelete
  40. saya pun tak suka membebel sebab tak suka buat orang lain rimas dengan bebelan tu melainkan orang lain buat saya nak start enjin membebel.

    ReplyDelete
  41. untung markonah ada org sayang sangat kat diorng...hehehe

    ReplyDelete
  42. sy dulu (zaman blm kawin) xsuka bebel malah bengang kalu kena bebel.. skrg ai la ratu bebel.. hahaha

    tukar status tukar habit eks

    ReplyDelete
  43. sama ngan akak.. memang kuat bebel terutama kat anak2.. tapi bukan bebel tiap masa.. bebel kalau mereka ada buat salah silap je! heheeee

    ReplyDelete
  44. owh ptotlah wife i skng ni byk membebel..dah faham dh kenapa..hikhikh

    ReplyDelete
  45. salam namee.. sy pn kuat pembebel. ikut perangai sapa ntah. padahal mak ayah xde membebel pn. tp lepas fikir2 baiklah dikurangkan membebel sebab lelaki tak suka. lebih membebel boleh buat gaduh jer. mulai hari ni bernekad nak berhenti menjadi pembebel. :)

    ReplyDelete
  46. KAK BUI HARI2 MEMBEBEL..HAHAHA..SAPA SURUH HUBBY DGN ANAK2 TAK DGR CAKAP..^_^

    TP BETULLAH NAMEE,BULU2 KUCING TU X BGS UTK PREKNEN LADY..TAKE CARE TAWW,KENA SOUND BETUL2 DGN ISHAM SUPAYA DIA FAHAM SEFAHAM-FAHAMNYA..KEKEKEKE

    ReplyDelete
  47. Namee!!

    hehe..memang lumrah kot pompuan suka membebel..
    btw, i'm new..do follow me yeh :) http://pnutzlotpi.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. membebel blh hlgkan stress...tapi kak alin suka membebel seorang diri lebih puas

    ReplyDelete
  49. Kak nameeeeee take care tau!
    Takmo dekat-dekat dengan kucing.

    ReplyDelete
  50. As salam kak namee..best sangat blog akak,sekali baca,terus jatuh hati,nak baca lagi,lagi dan lagi..hehe..

    ReplyDelete
  51. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  52. comelnye perut namee.meh singgah link ni ;)
    http://ceritasitelingabulat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  53. hai namee....baru ter-jumpa blog awak...
    seronok baca :)

    ReplyDelete
  54. hehhehhe, klaka. kalau dah nama suka kucing nih, mmg payahlah namee nak slow talk. mmg kena jadi train lah ari2, membebel..

    tulah namanya penyakit lps kawen, penyakit yg tak diminta..tgu le ada anak nti..lagilahhh..hehhhe. sabo je lah dikk

    mkin muncit, mkin kiut plak puan namee...hehhe. take care tau..

    thanks sb suka gambo lukisan tu, rasa sgt dihargai..hehhe

    ReplyDelete
  55. namee, seriously namee makin berseri and cantik okay. rasa nak cuit sebab comel sangat mak buyung ni ! XD

    ReplyDelete
  56. Selalu orang pregnant, diorang taknak dgn haiwan yg bulu2 ni. Tp namee lek je kan? Haha. Btw, perut dah naik, seri ibu namee pun dah nampak! Seronoknyaa!

    Selamat untuk semuanya ya Namee! :)

    ReplyDelete
  57. sejak jadi cikgu ayu jadi kuat membebel..padahal dulu-dulu i pendiam ngeh3..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...