Tuesday, August 20, 2013

Tilik Nasib

Assalamualaikum..hey hello... :)


Apa habaq ? T_T. kekeke. Saja buat2 tanya khabar sebab dah lama tak update entry. Rasa macam pelik gila. taip taip taip pastu delete. Entah la, gila dah ni..K.

Ok, sekarang saya dah masuk 5 bulan dah mengandung, mengangkut, mengkendong makhluk kecil dalam belly saya. Serious laa, tahap mcm ni memang ramai tanya.."eh dah scan ke belum" "eh dah scan ke belum" "eh baby apa". "kau nak baby apa?". wee weee. Memang tu la soalan yang akan orang tanya, takde soalan lain dah seperti.."eh berapa keputusan SPM?" "eh masak apa hari ni?". ekekkee. Emm tapi rasa macam cepat gila la zaman berlalu kan. Tahu2 je dah kahwin. Pastu pregnant. K. I am mid 20's now.



Kalau orang tanya soalan....

"Kau nak anak apa. laki ke pompuan ?

Kalau saya, saya tak kisah sebab .......sebab....sebab....kenapa nak kena pilih2 jantina ? Mana2 pun okay je. Cuma dalam hati ni macam kepinginnn nak anak girl sebab baju baby girl mak aiiihhh cantiknya.Gila babeng punya cantik. Geram tengok. hihihi .K tu je la alasan saya kalau nak anak girl pun. Tapi seriously, memang tak kisah langsung pasal jantina ni sebab dua2 ada kelebihan. Cara kita bentuk anak tu la yang penting actually. Yang penting jangan pilih kasih dengan anak2. Kalau tak pandai, tak sayang. Kalau tak comel, tak sayang. pfffft. 

Kalau tanya Isham....

'Isham nak anak apa?" 

Kalau boleh nak boy. Nak train dia jadi fighter pilot. *tak habih habih dengan kapal terbang dia tu.

K

T_T

Sukati je nak suruh anak jadi apa. tetiba anak nak jadi benda lain, jangan kecewa pulak nanti bang. ekekke. 

Dalam pada orang tanya2 tu, masing2 ada lah assumption masing2. Macam boleh predict lah gitttuuu. Tetiba semua jadi ahli sihir ke tukang tilik semua lah keluar. ekekekke. I mean kalau preggy anak laki, mummy dia tu character dia macam ni....kalau preggy for girl...character mummy dia macam ni. 

contoh...

"Orang mengandung yang muka berseri"

K, saya ada dua version untuk "Orang mengandung yang muka berseri" ni....

 Version 1 : Ada orang cakap kalau muka berseri ni ngandung anak perempuan sebab yela budak perempuan akan suka melawa so lawa lah mak nya yang tengah ngandung.

Version 2 : Ada orang cakap kalau muka berseri ni ngandung anak laki sebab baby dalam perut tak sedut seri mak . T_T

Gitewww. Ramai yang teka anak saya boy sebab kata muka saya berseri .Katanyaaa la berseri tapi saya rasa tak pun. T_T. (anak laki sebab tak sedut seri mak) .Maksud diorang berseri tu, muka saya masa pregnant and tak pregnant...sama je. Takdela hidung tetiba kembang ke, jerawat banyak ke. Means anak tak sedut seri laa. tapi ada jugak yang teka saya baby girl sebab diorang percaya version 1. so far memang takde la apa2 yang berubah.

cuma badan tetiba lebar sana lebar sini tu ada lah. hahahaa. risau pulak tengok. ekekkeke. 

Cara tilik lain pulak melalui bentuk perut...

Perut tajam ke depan : anak lelaki

Perut bulat dan penuh sisi tepi perut semua : anak perempuan.

Ni mungkin logik lah sebab ramai yang perut tajam, diorang experiment memang keluar perut baby boy. Yang bulat penuh tu memang keluar girl. Ramai lah yang yakin dengan kaedah tilik"bentuk perut" ni. ekekekke

ni tajam ke bulat penuh ni ? ekekek. entah lah.

Apa-apa pun boy ke girl tetap rezeki. saya okay jaaa. Isham pun sama. doa dia sihat dan cukup sifat dah syukur. hihihihi. Oh by the way, saya dah scan dah pun .....baby tunjuk ni......

Tapak kaki. T_T K. doctor pun ketawa. dia kata nakalnya baby awak and jarang dapat spot tapak kaki macam ni. so dia pun print kan lah posisi tapak kaki ni untuk tatapan kenangan saya. ekekekkeke.

K.

Dia nak rahsiakan lagi gender dia. dah 3 kali scan dia tidur posisi yang kita tak boleh tengok pun gender dia . baby malu kot.hihihi.  Takpe baby, mummy beli je baju warna pink bunga2..kalau awak boy pun pakai je k. ekekekke

Perempuan je boleh tengok. Laki takyah !

Toodles :D





70 comments :

  1. wahhh~~ semoga kak namee dan baby sihat :)

    ReplyDelete
  2. eheee
    .comelnyess da nk ade bby..mesti rase lngkap.da idup bila nak.ade bby lak kan..huu..congrate..take cre kay:-)

    ReplyDelete
  3. ok.. saya tilik pakai mata... anak lelaki..kekekeke.. pandai je

    ReplyDelete
  4. semoga sihat2 slalu & take care

    #Selamat hari raya

    ReplyDelete
  5. Betul tu..tak kisah boy ke girl..yang penting dia keluar sihat sempurna...jaga diri baik2 ye....

    ReplyDelete
  6. Tak kisahlah baby boy atau girl. Yang penting kak namee dan baby sihat selalu ;D

    ReplyDelete
  7. baby pn suruh tggu dulu, takmo bgtau gender awal2, tu sbb tnjuk tapak kaki.. kekeke.. take care kak namee :)

    ReplyDelete
  8. Seronoknye preggy! Rse nk pregnant blk since anak i meninggal aritu.Rindu nk rs bby tendang2 dlm perut ntah men futsal ke hape..rindu nak bwk perut bulat2 mcm u,rindu nk jwp soalan mcm yg org tye kt u.Apa2 pn,take care mummy n baby too! Bby xmo nakal2 dlm perut mummy okeh! daaa ;p

    ReplyDelete
  9. boy la tu hohoho.. boy n girl still ur anak..hehehe yg penting comel, sihat n au baby bestnyaaa.. enjoy ur pregnancy :)

    ReplyDelete
  10. Wah comelnya.... teringat bulan lalu..

    Harap rezeki itu datang lagi
    ...

    ReplyDelete
  11. Haha comel gila tnjuk tapak kaki. Adik ika perut bulat penoh. 4 months dah. Nmpk perut.. Pastu ada gatal2 leher bila pregnant ni

    ReplyDelete
  12. haha...husband kak namee macam dlm citer 3 idiots pulak...dah tentukan dah kalau perempuan kena jd doktor,kalau lelaki kena jd engineer^^

    ReplyDelete
  13. semoga akak and baby sihat :)

    ReplyDelete
  14. mesti baby comel cm akak jugak kn. =)

    ReplyDelete
  15. Hehehe sekali kaki dy bagii.. pape pun hope baby n namee sht2 je. Aminn
    :)

    ReplyDelete
  16. cantiknya nameeeeeee..berseri seri sangat..seri ibu ngandung..hehehe..

    semoga baby sihat2 je..insyaAllah..

    ReplyDelete
  17. hope you have a smooth delivery!!!! Maybe in future you can share pregnancy food tips that you practice at home.

    ReplyDelete
  18. Yang penting mak sihat dan anak pun sihat....kakak nk bagi petua la masa mengandung ni banyak sikit makan kacang bendi utk elak anak jadi kuning bila lahir nnti...elakkan drpd makan asam jeruk.

    ReplyDelete
  19. betul namee.. kita pon tak kisah jantina baby. yang penting sihat dan normal..

    anyway selamat hari raya and take care taw.. jangan lasak-lasak :)

    ReplyDelete
  20. hihihi..penah juga teka jantina kawan yg tgh pregnant... berdasarkan tanda2 yg ditunjukkan baby dlm perut ternyata benar apa yg i teka..

    keh3

    ReplyDelete
  21. masa saya ngandung dulu, ramai yang teka saya ngandungkan anak perempuan sebab perut saya bulat je... tapi yang keluar lelaki.... hehe

    ReplyDelete
  22. DOakan Namee & baby sihat..miss u

    ReplyDelete
  23. yang penting namee n baby sihat walafiat hendaknye... :)

    ReplyDelete
  24. baby malu nk tunjuk sbb dia perempuan kot? hihi

    tak kesah kan namee laki atau perempuan yg penting dia keluar dgn sihat dan jayanya :)

    tc dear!

    ReplyDelete
  25. mama masa ngandung dulu.. jadi tiba2 suka melawa.. ingat dpt anak perem bila scan anak lelaki.. kiki

    ReplyDelete
  26. comelnye kaki dia hehehe semoga selamat semuanya namee :)

    ReplyDelete
  27. comelnye kaki dia hehehe semoga selamat semuanya namee :)

    ReplyDelete
  28. hahaha. dapat tapak kaki :D :D btw, jga kesihatan k. smoga semuanya baik2 :D

    ReplyDelete
  29. hehe..baby malu nak tunjukkan jantinanya 2

    ReplyDelete
  30. hehe...baby malu 2 nak tunjukkan jantinanya

    ReplyDelete
  31. Baby malu nak tunjukkan jantinanya 2 :)

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum sayangku, alahaii cute gila tengok your bump! heeee. walahii, takyah risau pasal gender kan yangg. yang penting baby sihat dan selamat keluar. yahooo tak sabar nak jumpa your baby :)

    ReplyDelete
  33. tengok namee preggy, teringat masa akak preggy dulu..omey sgt perut n tapak kaki baby tu..hope semua berjalan lancar.. :)

    ReplyDelete
  34. baby malu 2 nak buat suprise kat mumy n dady

    ReplyDelete
  35. namee , sorry dah lama tak tinggal kan komen . btw congrats dah preggy . weee comel nyerk perut .

    ReplyDelete
  36. alolo comeynyer kaki si kecik kt dalam tu..ye la kak namee, dye malu g tu..lum sedia nk bgtau girl or boy..hee..pape pn harap kak namee n baby sntyase chat..insyALLAH..:)

    ReplyDelete
  37. Kelakarla..baru 1st time tengok baby tunjuk kaki masa scan. Hehe

    ReplyDelete
  38. teori tu menarik sebenarnya.. ;)
    tapi apa-apapun moga Namee dan baby sihat hendakNYA.. ;)

    ReplyDelete
  39. wahhh ... hope u guyz sihat sokmo .. ^_^
    evadanial.blogspot.com

    ReplyDelete
  40. comel jek. i pn dah 6 bulan 2 minggu. xnmpak jugak gender. tp doc ckp mybe girl. ramai teka sy dpt bby girl. tp ciri2 perut mcm boy. tah la pulak penilik nasib duk teka teki..huhu

    ReplyDelete
  41. pic tapak kaki baby tu bikin ketawa , comell ouhh

    ReplyDelete
  42. baby 2 nkal cm kak namee jgk 2...comel la tapak kaki 2,,,hehe

    ReplyDelete
  43. hahahhaa alahai cutena gambar scan tapak kaki tu..baby just nak kate "Suprise" hehee

    ReplyDelete
  44. hahhahaa alahai comelnya gambar scan tapak kaki tu,, nakal tol baby..dia just nak ckp kat mummy dia "Suprise!!" hehe

    ReplyDelete
  45. Hi Namee!! Lama x update blog ni.. ahaha, wah.. dh 5 bulan kandungan, so tggl 4 bln lbh g tggu.. x sbr nk tgk. Moga smuanya dlm keadaan sihat ya =)

    Comel pic scan tu ^^

    ReplyDelete
  46. baby girl. boleh melawaaa macam ummi dia. hikss. ;)

    ReplyDelete
  47. ada juga yang tanya pasal spm?? hahahaha

    perut tajam anak lelaki ye.. nanti kita tengok apa hasilnya.hehehe

    ReplyDelete
  48. org yg dah ada 4 anak lelaki, tengok perut saya, yakin sgt kata saya dapat anak lelaki.. sbb perut ke depan la katanya. tapi keluar perempuan.. seperti yg nampak time scan.. haha

    ReplyDelete
  49. congrats namee

    first baby rasanya jantina xberapa kisah kot..tapi klu no 2 selalu ibu ayah ada yg suka lain jantina (so acila ada masing2 ada geng)..tp klu sama gender selalunya akan plan tuk no 3..tp ape2 pun janji baby sihat

    ReplyDelete
  50. Haha part tapak kaki tu memang comel gile, geram je tengok hee.. tetibe bile tengok perot namee dija pun confuse xtau tajam ke bulat. Rasa cam bulat baby girl kot. Kot la kot hee

    ReplyDelete
  51. itu samalah ngan anak akak si Arell...masa scan sampai 3 kali still kejap lelaki/jap perempuan sebab dia silangkan kaki cam sila panggung orang panggil tu....kawan2 meneka pun dah macam2 tilikan...last2 beli baju pink banyak...keluar boy...nasib akak pun masa tu excited..x kisah nak keluar girl ke boy...

    ReplyDelete
  52. PESTIME TENGOK GMBR SCAN BABY KUAR TAPAK KAKI GITU..HAHAHA...TERBAEEKKK
    MMG JANTINA X PENTING SGT NAMEE,ASAL BABY SIHAT DAN KUAT,SYUKUR ALHAMDULILLAH..^_^

    ReplyDelete
  53. sweet memory bila dah besar nanti tengok pic tapak kaki masa dlm peru

    Entri Terbaru : Semua Besar Dengan Samsung Galaxy Mega 6.3

    ReplyDelete
  54. wahh seronoknyer...x sabar nk dapat baby jgk..doakan saya ye..hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...