Monday, September 30, 2013

A Kind of Mother

Helloo...wee wee :)


Saya dah nak jadi mak ni,so post pun macam2 mak2 dah ni. hahaa. Dari dulu membesar, selalu lah teman ma jumpa kawan , sembang semua. Ada la jugak rasa macam eee nyampah lah dengan makcik ni which refer pada kawan kepada mama lah. haha. Kecik2 lagi dah pandai nak menyampah kat orang besar. haha. Buruk perangai. ekekeke. Ada la cetain type of mother yang saya tak suka.

contoh macam ni...

Bila tiba peperiksaan ke ujian ke, haa mak mak ni sibuk lah "anak I dapat A semua. anak you dapat berapa?". Nak berlumba plak kan.Pastu kalau keputusan kita tak elok and lebih rendah dari anak dia tu..of course lah pastu mak kita macam emmmm, bukan macam blame lah tapi mesti ada terdetik perasaan "kenapa anak aku takleh score markah macam anak dia tu", kalau tak pandai kawal perasaan....lepas kemarahan kat anak just because makcik tadi tu sibuk berlagak keputusan anak.. hahahaa. Bencik betul bila keluar result, makcik2 gopoh sibuk call nak tahu...cis. hahaaa. Oh time keputusan kita bagus dari anak dia..tau pulak tak telefon. T_T . 

: A kind of mother yang saya taknak jadi. Sibuk bandingkan anak sendiri dengan anak orang.

-
-

Pastu yang jenis bila jumpa mak2 yang lain..sibuk nak  berlumba siapa lagi terror. Yang utama of course lah lawan memasak. Pandai masak itu ini semua nak berlagak....yang masak kari je ni memang kena lah kan.. ekekeke. buat apa nak berlagak kelebihan diri, alhamdulillah kalau ada skill. Lepas tu pertikaikan kenapa resipi kari orang macam ni. Lain orang lain cara masaknya. Asal suami n anak suka dah la. Kalau pandai masak tapi katil tidur pun tak kemas sampai ke malam...takde maknanya nak dipanggil isteri sempurna. Bawah katil penuh habuk. Lain isteri lain keistimewaan and skill nya. Ada yang pandai masak tapi tak pernah kemas umah. Tak reti erti lap meja lepas makan pun. Pinggan mangkuk berkerak2. tapi cara cakap mcm sempurna. Mana ada orang sempurna.

: A kind of mother yang saya taknak jadi. Pertikaikan cara orang lain pastu paksa orang lain ikut cara kita pulak. T_T

_
_


Tak tahu lah kenapa ada kelompok2 mak2  yang suka sangat cerita kisah rumahtangga orang. suami orang tu macam ni suami orang macam tu. Mungkin itu hot topic untuk berbual kot. Tapi pernah lah dengar kelompok mak mak ni berkumpul and bercerita pasal hal suami orang lain. Nak2 kalau suami si kawan buat hal nak kahwin lain ke...memang tersebar cepat je. Kalau kesusahan orang lain tu asyik nak dijadikan topik tapi tolongnya tak pun. T_T . Serious ada kelompok macam ni kat sekolah2. golongan mak2 nya laa. Anak2 blur je dengar mak sembang tapi dalam hati...."ewah makcik ni bukan main" hehee

: A kind of mother yang saya taknak jadi. Very the mami jaromm. 

_
_

Then yang suka berpuak2.Kat sekolah, memang wujud berpuak ni. Berpuak ikut kategori suami kaya and suami kerja biasa. Geng2 bini pilot, engineer ke mana2 pangkat besar yang drive kereta gempak sikit.... satu kelompok je sembang..bini yang drive kancil kelompok lain . Rozita Che Wan dulu include dalam bini2 geng pilot lah. hahaha tapi dia ok je ..dia duk sini dulu masa masih dengan suami pertama. eh tetiba cerita pasal Che Ta plak. takde kena mengena. Tapi tak best la kelompok2 macam tu.  Pastu kelompok2 yang ada group hot ke, group selebet ke. Seronok kalau bercampur semua kan !

: A kind of mother yang saya taknak jadi. Pilih bulu. 

Tu lah antara jenis mak orang yang saya takmau jadi. Kalau boleh nak avoid lah. Nanti nak suh anak saya baca post ni,kalau saya buat macam ni ..nak suruh dia tolong tamparkan ! hahaaa. 

Nah ni mak....ada potensi kena tampar tak ? insyaAllah tak terlajak kot jadi mak2 macam di atas. hehee. 
Skang saya suka baju yang concept lace macam ni...dulu time kahwin takmau pakai yang lace..sibuk nak simple sangat. Lepas kahwin teringin. haha. My baju is from the http://thepoplook.com/7-tops . Suka shopping kat thepoplook sebab harga baju dia sangat affordable, quality memang tip top ! 

toodles ! :))





32 comments :

  1. Paling tak suka bila makcik2 nak bandingkan markah.. Hui

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu selalu kena mcm tu. hehe. down jugak lah dulu. hehe

      Delete
  2. Insya Allah Namee. Kita doakan Namee dan Isham jadi mak dan ayah yang terbaik buat anak esok.

    Memang kita pun tak suka mak yang cenggitu kan. yang jenis bisi body!

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkan jadi mak ayah yg sempurna pun tapi akan jadi mak ayah yg fokus dgn anak sendiri je. instead of sibuk kata hal anak org lain. hehe

      Delete
  3. assalamualaikum yang, sheila doakan kamu jadi mummy yang baik utk anak-anak2 dan isteri yang ada banyak skill dan keistimewaan untuk suami. saya sayanggg awak. hehehehe. bestnya bape bulan je nak jadi mummy kan.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. sayang awak juga sheila. rasa rapat sgt plak dgn kamu sbb kamu mcm friendly and slalu komen sini. :) terima kasih sheila. namee doakan sheila juga ok. ada rezeki sheila dan husband.

      Delete
  4. hahahah betul2...
    kat kilang cheida penuh spisis mak2 sebegitu..
    smpai bosan mendengar cerita tentang rumah tangga,suami,dan anak2 merekaa ZZZzzzZzZZzzzz
    last cheida nnt layn fb je ahaks hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin seronok kot dengar kesedihan orang lain sobs. hopefully jauh la dr situasi mcm tu T_T

      Delete
  5. manusia memang takde yang sempurna. tapi jadi parents yang paling sempurna dihati dan dimata anak2 je sudah dikira sempurna...

    bia dapat didik anak yang syg parents. yang bila orang lain bash parents diorg akan stand up and proudly say "they not perfect for u, but they perfect enough for me, perfect enough to be my pintu syurga" :)

    seronoknyaaa dapat baby!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka statement kamu ! insyaAllah nk jadi yg macam statement kamu ni. just rapat dgn anak2 pun dah cukup...tak perlu nk dgrkeburukan anak org lain. :)

      Delete
  6. mak mak zaman sekarang..ish3.. baik jadi mak yang universal, bergaul dengan semua orang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya benda ni byk jugak berlaku. dr sy kecik lg dah nampak dah. hewhew

      Delete
  7. hahahaha cute betul cite pasal mak2 ni.
    nnt free singgahlah blog noly ye
    www.nolyanna.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. salam namee..tumpang tanye..jeans namee pakai tu brand ape ye for preggy mommies..

    ReplyDelete
  9. Betul3.. Minta dijauhkan jadi yang kita tak suka.. Biarpun tak sempurna di mata org lain. Asalkan sempurna dlm family kite. Dan yg penting, apa yg kita buat diredhai Allah.. insyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  10. hui...semua pun x suka...jadi kena la selalu beringat...akak pun sama selalu asik x suka orang2 macam ni..pastu menjauhkan diri..malas nak layan....cakap ngan hubby ngan anak2 lagi baik...anyway, love the baju and especially the necklace..sila bgtahu mana beli...huhu

    ReplyDelete
  11. namee mother yang gojes..lembut hati ;)
    akak husband dah pesan..walaupun duduk rumah tp jangan join mak mak buat persidangan tingkap stiap pagi petang diluar pagar hahhhahaa..kerlaz kan pesanan..

    and lagi satu jangan banding2kan anak sendiri dengan anak orang lain..masing2 punya kelebihan dan kekurangan gituu

    ReplyDelete
  12. semoga namee dapat jadi mummy yang terbaik untuk anak2... mummy yang berilmu dan dihormati anak2...

    ReplyDelete
  13. Assalaamua'laikum ...salam bkenalan :)

    ReplyDelete
  14. Assalaamua'laikum ....salam bkenalan :) seronok bace blog namee....

    ReplyDelete
  15. Sayang kat taman perumahan kecik akak tu takde pulak yang sekepala macam akak.. sebab bila ada kenduri, makan-makan, rewang.. bila berkumpul cenggitu akak takde idea nak borak.. dorang borak chit chat gossip pasal masak, anak2, dan ada jugak yang macam point kat atas tu.. tapi akak..? amik jalan mudah, blah dari situ.. malas nak join..

    ReplyDelete
  16. Hee comel je namee. Dija pun tak nak gak la jadi macam mak mak macam tu kan. Semoga dijauhkan la :)

    ReplyDelete
  17. Pernah berjiran ngan spesis mcm tu..siap die ceramah kat anak jiran tu camni.."tulah..cuba belajar rajin2 cam si Fifi (bukan nama sebenar) kita ni'..terkebil2 la si budak tu, kesian umo baru je 7 taun, kita yang nengok pulak geram

    ReplyDelete
  18. cantikla baju tu name.. nampak macam ibu comel je. Yela azza pun xsuka la mak orang lain mcm tu.. tapi mama azza xde sgt kawan gitu, biasanya orang kat kampung mcm gitu.

    ReplyDelete
  19. semoga kita semua tak macam tu namee^^ heheh

    ReplyDelete
  20. hi namee. my very first time nak komen kat sini. selalu silent reader je.

    but this entry. was great. saya doakan awak berjaya capai cita2 ni. never be one of those mothers. pray for me too! *eventhough im not even married yet.

    hihihi. :)

    ReplyDelete
  21. wah,, sejak nak jadi ibu ni,, tak sabar tau tunggu baby namee.. ps-sedeyh tengok gambar last namee. hp muja baru je hilang. sobss :'(

    ReplyDelete
  22. salam...

    hehehe...enjoy baca entry ni....sebagai peringatan kpd diri sendiri juga...smoga xter'jadi' ketegori mak2 dlm list tu :)

    ReplyDelete
  23. Assalam Namee.. salam ziarah..biasa jd silent reader jer... tp ni terasa nak share, akak pernah terkena bab org buat pebandingan ni...time raya buat kek .

    cth: Raya thn bile ntah akak buat Kek Belacan sbb kek tu dari dulu dah pemes kek ni kat Sarawak (sila google Kek Belacan tu ape hehe). MAMI JARUM yg masa tu bertandang raya umh akak, sempat laa merasa kek yg bmmg tiap kali raya, akak akan buat. Pastu dia g umh sepupu yg lain. Dialognya lbh kurang gini

    MAMI JARI : aku g raya umah Eena (iolss ler tu) TAPI apsal eena punye Kek Belacan ekk.. kaler gelap sangat, lembab sangat & sama cam kek yg aku biasa buat.

    SEPUPU : ko ni semua nak komplen..ko rasa resepi tu dia mintak dari ko ker? Kalo sama resepi ngan ko, xpe laa ko nak compare2 pun. Ni resepi byk org ada...lain2 cara buatan dia.. ko sblm komplen tu, baik ko check dulu resepi dia mcm mana..

    pastu sampai kat telinga akak... rasa panas laa jugak tp bila fikir2 balik.. malas nak layan orang yg suka compare2 nih... buat stress jer... hhuuuhuu

    ehh rasa cam nak Buat Kek Belacan lagi la...hahahah :D

    ReplyDelete
  24. hahhaa ada jugak geng mak-mak yang berkumpul kat kenduri show off anak dia sorang keja sini, sorang keja ini, bla2..anak dia je hebat..habis anak orang lain tak hebat ke? :p kui3

    ReplyDelete
  25. Aah yg paling common skali mst la yg suke banding2kn result anak ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...