Wednesday, September 11, 2013

Peniaga Yang Macam-macam.

Assalamualaikum..hey hello :)


Saya gadis. Gadis yang suka membeli mace-mace.  Entah, beli sebab rasa seronok  bila dapat benda baru. Ekekeke. tapi pastu duit habis . part tu tak seronok laaa. Banyak la ragam orang menjual ni. Selalu dengar penjual je complain pasal customer banyak songeh. T_T. Eh eh sape kata peniaga takde songeh…diorang pun macam2 songeh yenggaporinggee T_T .

"Customer rabun "
Korang pernah tak kena tahan dengan salesgirl  macam ni. Jual ubat jerawat. Duk tahan2 korang kata ubat yang dia jual tu elok gila memang confirm licin lepas pakai. Confirm berkesan punya lah ! Tapi yang tukang jual tu pun sendiri banyak jerawat . T_T. How come kita nak beli bila tengok orang yg jual tu muka tak licin pon.

 Pernah one time, kakak saya kena tahan dengan salesgirl ni jual ubat kurus la….dia kata kakak saya gemok sgt kena cuba ubat dia jual ni (kakak saya memang big size la) ….tapi yang tukang jual pun gemuk. Dah acane tu…T_T . tapi beriya2 ni duk kutuk kita gemuk ni. T_Tekekeke. Mungkin dia ingat customer rabun bentuk dan  kelebaran. T_T kihkih. 



T_T. mari beli threadmill ini, terbukti kurus dalam satu minggu. *garu kepala.

"Customer percaya penjual itu mempunyai hobi suka pakai baju sama dan tangkap gambar angle sama."
Yang ni lagi satu …ekekkeke. saya kalau penjual produk tu edit testimoni atau edit muka model tu kira benda biasa lah. Sebab even dalam magazine yang model professional tu semua tu pun dah di edit. Contoh produk muka hilangkan kedut…padahal artis yang dilantik sebagai duta tu pun penuh kedut gak realitinya. 

Tapi bila iklan, muka semua edit buang dah semua kedut tu…dengan makeup tebal lagi. So memang model yang represent product tu tak asli mana pon. Tapi yang den sedihnya tu..kot ye pun nak edit tapi at least bior ler suasana tu nampak memang macam "sebelum dan selepas" . Ni gambar sama, terus edit2 pakai camera360 and cerahkan lighting guna gambar sama. 

Macam gini......

Sebelum : kulit tona saya sedikit tidak sekata .

Selepas : Selepas menggunakan product pemutihan ini, kulit saya sekata , cerah berseri . Hanya dalam masa 1 minggu !!

Tapi gambar testimoni pakai baju sama, angle sama, keadaan sama, situasi sama, darjah celcius sama, ekekke.  Gambar yang sama to be exact. Tak nampak macam after seminggu pun. Edit je nak tunjuk macam "selepas". Serious saya pernah tengok penjual buat macam ni. Edit gambar sama.

T_T

"Customer mempunyai kuasa psikik"
Ni kebanyakan peniaga online lah. Jual barang and stated harga, size semua tapi bila barang tu dah sold out...tak update pun dah "sold out". Pastu bila customer tanya.. "yang ni ada lagi tak?"

 SOLD OUT!! SOLD OUT!! SOLD OUT!! SOLD OUT LAHH !!

(bunyi macam kasar. sobs sedih.)

Lepas tu boleh pulak nak taip nada maki SOLD OUT!! SOLD OUT!! SOLD OUT!! SOLD OUT LAHH !! Padahal dia yang tak update status product tu dah sold ke apa ke..Jenis peniaga yang mengharapkan pelanggan ada kuasa psikik and macam pelanggan boleh tahu sendiri status stock tu. ewahhhhh. 

"Customer ada duit sepanjang masa"
Serious tak selesa kalau penjual suka paksa beli barang. Nak dengar dia promote dalam 5 to 10 minutes okay lagi sebab tanda kita hormat kat dia sebagai penjual...tapi bila kena paksa  beli jugak. ...hangin lah jugak. T_T . Kalau poduk tu bagus, of course orang akan sendiri nak beli. Tak perlu paksa2 pun.okeh. Plus kadang2 orang tu taknak beli bukan sebab dia taknak tapi mungkin time tu masih x cukup duit. Tapi bila kena paksa,, nanti jadi macam terus taknak beli pun even produk tu bagus. 

K. Tu je peniaga yang buat saya sedih. hehe

Toodles.





54 comments :

  1. Assalamualaikum yangggg, kesiannya. sheila pun tak suka kalau orang paksa-paksa beli barang >______<

    ReplyDelete
  2. biasanya sebelum sempat dia bukak mulut akak dah angkat tangan kata taknak.. sebelum dipaksa baik tidak terlibat itu lebih baik.. ;) sebab dah pernah kena sekali.. huhuhu.. sampai sekarang sangat terasa hati dek perbuatan dia tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. skang pun namee buat mcm akak....belum dia nak buka mulut namee senyum n angkat tangan je.sbb nnti kita dah dengar dia ckp..dia paksa beli terus. gerunn. hehe

      Delete
  3. oh nooo.salu kena camni...marah je rasa..huhu

    ReplyDelete
  4. namee..btol tu..sye pon selalu kena mcam ni..if dekat fb..tagged banyak2 kali..then postkan testimoni dekat wall sye banyak2 kali..sampai terpaksa block some of them..penat sgt rase..x tahan sekarang ni ramai yang dah berani datang dekat ofis n jual produk mereka..penattt

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh ada jugak org niaga mcm tu...smpaibuat rasa kita tak selesa pulak!

      Delete
  5. pernah jugak salesgirl duk promte brg kecantikan tpaksa la dgr last2 zaza xbeli pun.. hihi

    ReplyDelete
  6. cantikkknye makronah. gune produk pe tuuu... hahaha

    ReplyDelete
  7. betull tu namee.. yg edit pakai 360 konon2 kulit cerah berkesan tu mmg ada.. kelakorr je sy rasa.. ada pulak tu yg percaya..laju je comment "pm!" "pm" hahahahahah :D

    ReplyDelete
  8. oh my,ayu dulu keje sale assistant,fashion advisor,tp ayu tau hak customer nak memilih,kita sendiri tak suka bila telek2 barang ade je org ikut kita kan....huhuuh

    ReplyDelete
  9. yang sebelum dan selepas tu memang dah biasa sangat..kadang2 gelak sorang2 tengok gambar testimoni :)

    ReplyDelete
  10. paling xsuka kalau kita masuk sbb nak survey, pastu keluar x beli, pandang lain macam je. biarla, xsemestinya masuk nk beli.. xsusahkan dia pn... ada yg lg kasi naik angin, amik product belek, bru je letak ni. dia trus grab and "konon" nya nk susun balik. yeleh... xkasi pegang ke...

    http://sabrinatajudin.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu gak kena mcm tu. T_T.dah tu mmg keja dia apa...xkan x boleh sentuh kot dah kita tak berkenan ..xbeli lah.

      Delete
  11. ha'ah betul tu kak. kalau barang elok, memg customer yg akan cari barang tu. x payah suruh org beli pun x pe ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xyah suruh mmg kita akan beli kan kalau brg tu bagus !

      Delete
  12. namee..ade satu lagi...nak tambah skit...
    ade stengah salesgirl ni kan kdg2 kite just nk tnya barang tu..yelah kite kan customer nak2 plak pmpuan ni suke survey2 dulu kan..bile dh abis die jwp soalan kite tu then kite ckp ok tahnks means tak beli lah kan...die buat muke plak mcm nk marah kite...huhu..ramai woo yg mcm ni...smpai kdg2 kite nk masuk satu2 kedai tu and nk bertanya pn jd malas sbb nnt diorang suke buat muke..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah tu lagi satu jugak tu !! tak pernah kena tp mak pernah kena !yela, mmg tugas dia lah untuk explain kalau customer tanya tp bila xnak beli nk marah pulak. ewahhhh.

      Delete
  13. wah part peniaga online marah tu mmg jahat

    ReplyDelete
  14. Tak faham gak kalau buat business main paksa-paksa orang beli ni. Buat customer lagi jauh ade la....... hehe memang macam-macam :D

    ReplyDelete
  15. betul sesangat namee.

    ni eka tak nafikan. Memang ramai cam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg macam ni punya jenis..memang buat namee garu kepala jee.

      Delete
    2. kalau yg macam ni punya jenis..memang buat namee garu kepala jee.

      Delete
  16. Namee ,
    Agree sangat.. Lagi-lagi yg guna camera360..
    Amboiii kemain flawless kannnnnn,
    Dia tak tau ka yg pengguna ni pun ada 360? Hahaha
    Kalau jenis yg tu, memang terus pangkah la awal-awal 😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang2 edit lebih2 sgt.nampak sgt tipu nya. T_T

      Delete
  17. Pernah kena jugak. Produk kecantikan. Cakap dapat putihkan kulit, kulit si penjual tengok macam tak semenggah je. Diorang ni dapat komisen kan kalau jual? sebab tu kot depa ni macam berebut2 sikit kalau tengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp kalau ye pun nak komisen...dia kena buktikan lah produk tu elok. dia kena guna. hehe :D baru lah kita yakin nak cubaaa.

      Delete
  18. macam2 ragam peniaga kan? hehehe..semuanya saya pernah kena...haishh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. shaaa !! tahniah atas pernikahan !!1 :D wah wah....pasni honeymoon lerrrr. hihi

      Delete
  19. Saye pernah kena tahan org jual periuk letrik, cakap jawab survey je. last2 promote suruh org beli. padahal student kot, suruh beli periuk letrik canggih harga 3k.lagi hangin..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...nak jual barang tp tak kena orang. kalau student pun nak pakai periuk buat apa. hehe. beli kat cafe je makanan. hehe

      Delete
  20. Nice !!!
    http://zasbeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan buat ker berat-berat sangat dear..:)
      http://zasbeauty.blogspot.com/

      Delete
  21. aah macam2 ragam ada. tapi paling x suka & x berkenan bila penjual x respon bila kita tanya, bila dijawab mcm sikit kurang ajar. terus hilang mood nak beli kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam kita takde duit. sbb tu mcm malas nak layan. T_T .namee pernah kena gak.

      Delete
  22. Kak Namee. Ade gak peniaga yg very kekwat. Nak tny sal brg dy jual pown dy hangen. Bestu cne org beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. unless kalau kita kata confirm nak beli...baru dia nak layan pertanyaan kot. T_T kan ?

      Delete
  23. betul tu kak namee..
    memang ramai yang macamni..

    ReplyDelete
  24. Luahan seorang pembeli... Hihi
    Part "Customer rabun" tu yg paling tak tahan tu. Hahahaha

    ReplyDelete
  25. Salam singgah, Betul tu. Kawan jiha cakap, kadang-kadang kita perlu agresif sikit dgn mereka. Nanti kalau dah terpukau, senang je duit melayang. Studioous.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. eh ada lg ni klu nk senaraikan huhu..yg buat muka..klu yg bkn online la..yg judge kita dr apa yg kita pakai..sakit ati berganda2..

    ReplyDelete
  27. ada sorng membe jual product kecantikan..
    cheida pakai muka naik jerawat penuh muke sedihnyaaaaa
    x pakai dah.. dia plak upload la gmba dia yg dulu x de edit x tahu guna 360 appc..
    cheida ajar guna 360..
    gmba smua guna 360 lepas tu dok bnding beza.. walhal tgok real sama je ngan lama.. x de beza.. huhu..
    tp x de burukkan dia just wat bodoh je..
    doakan dia berjaya dan smkin berjaya

    ReplyDelete
  28. betul tu...kdg2 kite x sempat update dlm fb brg tu dah sold out...ohh terasa bersalah ngan customer...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...