Monday, September 23, 2013

Pregnancy Update : Kurus ?

Hey hello :)


Baby dah masuk 6 bulan lebih dah. Perut makin besar dah tapi ramai yang kata "eh nape macam tak nampak??". hewhew.Saya pun tak tahu kenapa tak nampak. Kalau tengok badan, nampak macam tak naik. Actually "nampak"je tak naik tapi kalau ukur ....lebaq sana sini.! Oh redha. hehe. Macamana cekeding pun korang sebelum kahwin , nanti time pregnant, banyak part akan melebar.Tak caya cuba! hewhew. So jangan risau kalau anda too cekeding. Muda2 cekeding takpe sebab metabolic rate kita tinggi. Asal sihat.

Untuk pregnancy check up saya refer both swasta and kerajaan. Orang tamak memang macam ni.hihihh. Sebab orang kata kerajaan ni detail.haah, memang detail sangat lah tapi takpe untuk kebaikan kita.Yang swasta pun bagus jugak, mihmih. 

Pregnancy check up kat hospital swasta....
Masa checkup macam biasalah berat badan mesti timbang dulu. Sebab nak compare berat sebelum dan selepas pregnant .Sebelum saya pregnant, berat saya 46kg...sekarang berat saya 56kg. Naik dalam 10kilo. 

Doctor : Awak diet ke ?  Selera makan okay ? Kurus ye awak.
Me: Diet ?Tak pun. Selera makan ok macam biasa je. Takde pulak tak selera.
Doctor : Kalau macam awak ni, elok naik dalam 20 kilo tau. So u hv to gain 10kilos more.
Me : hoh
Doctor : Dont worry, macam awak ni senang turun balik nanti. Bila breastfeeding nanti cepat je turun.

So, doctor macam nasihatkan suruh gain weight lagi, Naik 20kilo tu normal untuk orang nagndung.gulp. Eh tapi nanti baby keluar kita turun 4 kilo je kan? lagi 16 kilo tu nak bagi sapeee ?? :B jellyyyy.

-
-
-
-

Hospital kerajaan pulak...
Nurse: Awak jangan makan teruk2 sgt. Makan macam biasa je. Jangan sebab awak ni sekarang berdua, awak makan untuk dua orang. Nanti badan naik sangat , macam2 hal nanti.

Me : K 

Tu la yang dia pesan.Kawan saya pun cx up kat kerajaan ..doctor nasihat benda yang sama. siap suruh diet makan nasi lagi. hewhew. Tapi rasanya sebab mungkin takut darah tinggi ke. Orang ngandung kan tetiba senang kena kencing manis, darah tinggi, kolestrol semua tu.

-
-
-
-

Check up dengan doctor peribadi (mama) hahaha....
Mama : hang toksah makan banyak2. nanti badan melendur susah nak kurus.

Me : K (pulak dah)

whatever it is, so far yang saya faham lah tentang berat time ngandung ni....berat yang patut kita gain is depends on kita punya BMI before pregnant. Saya baca dalam majalah pregnancy. wee weee.

Kalau underweight  (BMI kurang dari 18.5) 9 ke 18kg recommended weight gain

Kalau normal weight (BMI antara 18.5 to 24.9 ) = 11 ke 16kg recommended weight gain

Kalau OVERWEIGHT (25.0 to 29.9) = 7 ke 11kg recommended weight gain.

Kalau obese (BMI lebih dari 30  ) = kurang dari 7kg recommended weight gain


Haaa macam tu sebenarnya. So kira lah BMI masing2 nanti and refer kat senarai atas ni.Kalau ikut tu ...saya ni underweight so patut gain 9 ke 18 kilo lah.sekarang dah naik 10 kilo pun. Normal lah tu kan ?kot.hehe

Korang yang ada pengalaman ,macam mana ? Apa kata andaa ? Tapi so far saya takde tahan2 makan. Cuma selera tu macam orang biasa je. Takde macam selera2 lebih2 lagi. 

Haa, kurus ke ? Demok kan ? hehe



Today's pick ! by www.afeefa.my
Baju kurung saya ni by www.afeefa.my . Kain sangat selesa and stretchable yang ngandung ni pun boleh muat.wee weee. suka ! Paling fav bahagian kain tu lah ! Flowy. Baju kurung ni tak ketat, nak jalan pun senang. Haaa gi kelas pakai baju kurung kan manissss.cewahhh.hahaa

Antara baju2 tradisional semua macam kebaya, peplum etc....baju kurung jugak yang paling best pakai kan ! Order kat afeefa ni senang sebab dia ada size chart yang senang nak faham and bila pakai memang suit badan kita lah sebab size chart dia tu tepat ! thanks www.afeefa.my !

Toodles :) saya demok kan ? hehee


p/s : sesiapa nak iklan baju boleh email ke nameeroslan@hotmail.co.uk 





78 comments :

  1. perut kak namee nmpk kecik je...aah 1st pic tu nmpk kurus la sis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..ramai yg tegur...eh nape x nampak peruttt..baby sy kecik agaknya. hehe

      Delete
    2. mak saye ade kate first time pregnant perut memang nampak kecik.. hehe

      Delete
  2. assalamualaikum yangggg, comel sangat awak. suka tengok your bump! yeayyy tak sabarnya tunggu rezeki sheila pula nak mengandung. pray for me darlinggggg! hahahahaa kurus masa kawin tak sama lagi bila dah kawin, kan? sheila setuju.... biar rasa keding camni skrg, nanti dah pregnant nak kembang sikit....

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.namee doakan sheila okay! ada rezeki dr Allah ! betul2...time kurus remaja and dah kahwin lain. akan naik automatic kan ! :D dulu namee punya lah cekeding dulu. berat 43kg je.

      Delete
  3. Haha...:)
    http://zasbeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. akak dulu preggy naik 13kg tp syoknye sbb turun lepas bersalin 24kg...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaa seronoknya kak !! haha. saya nanti pasni taktahu lah boleh turun ke tak. hehe. takut liat pulak lemak2 nya.. hihihi

      Delete
  5. baju kita sama la :) memang selesa pakai dari afeefa collection

    http://www.tinynasweet.blogspot.com/2013/09/photoshoot-raya-2013-melaka.html

    ReplyDelete
  6. naik 10 kg??hebat...akak dulu naik 20 kg je masa 1st pregnancy. Pastu tak turun2 dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. sy pun terkejut naik 10kilo !! hehe.mungkin akan berat sampai 60kilo ni.hehe

      Delete
  7. Sama saya pun dh 6 bln lbh..25weeks to be exact. Mostly cakap perut xnampak, kecik, berat pun baru naik 3kgs. Tapi doc cakap takpe as long as pertumbuhan baby ok. 1st pregnancy saya naik almost 20kgs. Memang rasa obes dah masa tu. HAHA. But no worries, dalam pantang nanti confirm turun balik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. namee pun dah 6 months plus ni..perut org kata kecik2. kdg2 ada la sikit down sbb org kata nnti anak kecik la...apa la.sobs.tp doctor kata berat baby average je. lega sikit hati.mudahan dia membesar sihat la dalam perut ni.hehe :)

      Delete
  8. 6 month we are same..tp ramai juga yg xperasan sy pregnant my second baby..first baby dlu naik 17kg..hilang 10kg aje pas bersalin..lg 7 kg diet time ramadhan..ssh giler nak trnkan..lose 4kg aje..lg 3kg jd lemak tepu..hope kali nie dapt kembali ke berat asal..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la...mak namee kata lemak bersalin ni liat sikit . hehe. namee pun rse pasni masalah jugak nk turun. T_T . wuuu. terima kasih kongsi pengalaman :)

      Delete
  9. pengalaman 2 kali pregnant, berat saya tak pernah naik sampai 20 kg sepanjang 9 bulan mengandung. makan tak control pun, masa permulaan trimester je jadual makan terganggu sebab mabuk dan muntah. pregnant anak pertama sebelum mengandung berat 42kg, sampai 9 bulan mengandung 57kg.. anak kedua pulak sebelum mengandung 40kg, dah cukup bulan timbang 54kg.. tp kedua dua anak saya alhamdulillah lahir sihat dan sangat aktif.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lega dgr perkongsian akak! hehe. sebab ada org yg mcm2andaian. buat sy takut je. mudahan anak sy sihat n cukup sifat. amin..

      Delete
  10. betul la..kurus..perut x nmpk sgat..hihi..comel je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau ukur...lebar jugak sana sini. hehe

      Delete
  11. Haha.. lebih kurang saya la ni. sebelum pregnant berat pun dalam 46-48 kg je. Pastu time pregnant, naik banyak - 20kg (sampai hujung pregnant)... mmg bile time check kt klinik kerajaan, asik pen merah je tang berat sbb naik byk.. tp bila baca2 kat tenet, normal utk kite yg kurus naik sampai 20kg.. mkn je cm biasa. jgn nk diet sgt. tp kurang manis2 and nasi betul gak. hehe. skrg dah bersalin, dah turun berat.. dpt balik berat sebelum pregnant. hihihi. jgn risau. kalo tak dpt balik berat asal pun, dpt berat ideal pun ok kan? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. tu la. kerajaan stict sikit . detail lah. bagus lah mcm tu. sy check kt sana sbb diorang detail. n check jugak kat swasta sbb nak compare. hehe. stress jugak pasni nk turunkan berat macam mana yeah...namee nak turunkan 48 balik.. hehe. kalau boleh laa. hehe

      Delete
  12. ok je.. tak der la kurus sangat.. praktikkan makan setiap 3 jam..breakfast-snack/fruit-lunch-snack/fruit-dinner-snack/fruit

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u for sharing . tp makan mmg boleh tahan byk gak ahh,

      Delete
  13. yes namee..perot awk nampak kecik je..comel..xpe..yang penting mama n baby sihat..alhamdulillah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. so far alhamdulillah..sihat je. :) terima kasih anis :)

      Delete
  14. hehehe whatever is kak namee ttap cantik :)

    i like..

    ReplyDelete
  15. namee tak demok lah. okay je..

    adik eka, berat naik sampai 4 kg, kena minum air gula. theeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah eka. namee pun kena minum air gulaaa . ee yek. tak sedap. hehe

      Delete
  16. DR ngan misi ni mmg macam2.. kalau private apa pon x pe..
    kalau kerajaan itu naik sikit ini naik sikit semua bising dan nk addmit ward... hihihi
    badan mmg kecik so no wonder la pragnent pon kecik je,, lain la cheida yg besar ni preggy nnt (@_@) hehehe
    apa pon doakan namee sihat dan selamat...
    permudahkan sgalanya..
    namee maintain cute n comel :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kerajaan detail sgt2 cheida ! namee siap kena marah. sabo je la. hehe. beranak nnti kt swasta.takut kena marah kt kerajaan kalau namee sakit ke..tak boleh teran ke.gulp..

      Delete
  17. kenit pun pernah kena camni..i mean masa pregnant nampak still cekeding haha. Dah memang 'cengkerang' luar nipis nak wat guaner kan hehe. Masa pregnant 6 bulan still perut tak nampak..rasa cam frust je tapi ghuper2nye mak kata 1st pregnancies memang cenggitu. Yang penting bb dalam sihat dan ibu juga sihat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la. buat cuak je. hehe. rupanya first pregnancy mmg perut kecik
      ! hihi.

      Delete
  18. alahai bestnya badan selim melim jaaa even dah 6 months.. sy ni baru dua bulan baju n seluar dah ketat tak boleh pakai.. nanes... T____T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. takpe.normal tu. kawan namee pun sama umur dengan namee baby dia...tapi perut dia mak aihhh besarnyaaa ::D hehe. takpe...asalkan baby sihat. namee skang nk pakai tshirt ke apa mmg tak muat dah. hehe

      Delete
  19. akak memula check up je nurse bising ckit sbb brt underweight.. cuma 38.5.. next check up dia suh naikkan brt bdn.. masalahnya akak xde selera makan.. nasi apatah lg, susah nk telan.. huhuhu.. baby ni memilih lak..

    ReplyDelete
  20. tak gemok pun dik! kurus cantik juga masa pregnant!

    ReplyDelete
  21. Baca entry ni dengan harapan mengandung nnt naik sikit berat badan yg tak pernah-pernah naik ni, hahaha.

    Tapi i tgk, u ibu mengandung yg cantek ..

    ReplyDelete
  22. kiranya normal lah kan underweight waktu remaja walaupun makan bertimbuntimbun :p
    Baby tak nak menonjol sangat tu.

    ReplyDelete
  23. elele. acah2 comel pulak dia. hikhik. comel betul tgk baby bump yang kecik molek tu...
    actually kecik ke besar takpela, asalkan baby sihat dgn maknya. makan makanan berkhasiat selalu. gituuu. kihkihkih. :)

    ReplyDelete
  24. wah xnampak perut pun. i pun xnampak perut. now da 31 weeks. padahal badan i besar.myb sebab tu perut xnmpak. sepanjang peknen naik 5kg je okeh. tp doc ckp normal la sbb body weight sndiri turun. tp alhamdulillah bby growth normal.

    ReplyDelete
  25. Pregnant tapi badan maintain woooo.... (y)

    ReplyDelete
  26. Kurus je KakNamee. :D yang petim sihat.

    ReplyDelete
  27. Kak Namee why so prettyyy. i cant help myself from stalking your ig every single dayyy. Anyway, kalau free2, do visit my blog k.namee and correct my grammar if im wrong. :-)

    ReplyDelete
  28. still cute maa.. :) tak payah kisah berat sangat, yg penting namee dan baby sihat, ok

    ReplyDelete
  29. Namee, worries not. Org pun ramai cakap baby bump kecik, x nampak la etc. sebab mama nya memang takde lemak kan. Tapi Alhamdulillah so far baby wt is average, x kecik n x besar. So baby bump kecik ke besar bukan penentu baby kite kecik or not. Ni dah nak masuk 8 bulan dr siap ckp baby dah terlebih berat -_- uhuh.

    N one thing, for underweight the normal wt during pregnancy should be 13 to 20 kg :) some reference said up to 18 kg only. Thats why dr kat swasta ckp namee boleh gain up to 10 kg more. Gov pulak akan monitor gile2 maternal wt increment. Sebab risau berat terlalu mendadak is a symptom of gdm / eclampsia. Org pun selalu kena sound dgn nirse gov clinic psl wt gain, padahal tau je berat kite still within rcommendation. Me now dah increase 14 kg. tp malas nak lwn ckp die.

    ReplyDelete
  30. takpe.
    asal bby n mommy sihat okla
    dah kalau bdn tamau naik takan nak paksa2 gak mkn dlm mlot kn ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. tak boleh nak paksa makan...takpasal muntah pulak. hehe

      Delete
  31. mana demok namee gojesss uii..yg pasti namee mmg berseri time pregnant..akk dlu tak berseri langsung hahaha..demok tak yah cakap la..pitammmm...bb kecik jer..tp perut ya Allah besor kemain huhu..

    jg diri tau..bb nak makan aper? hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe perut besar,....baby selesa dalam perut akak ! hehe. plus akak bawak dua orangg. hehe. seronoknya!! :D

      Delete
  32. serius nampak kurus. tapi tetap maintain cantik ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. kathy...tapi kalau ukur...lebar banyak jugak mendadak ni. hehe

      Delete
  33. mummy u look so pretty .. take care urself n baby ya :)

    ReplyDelete
  34. Namee, preggy m0mmy krus x semestinya bby kecik tau.my friend just like u. Berat naik 10kg je, tp masa lahir, anknye 3.8kg. Doc pun xpcya. Haha. Kalau naik byk pun xpa. Sy dlu naik dlm 12kg, lepas pantang n breastfeeding, trun 20kg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.tu la...ramai kata jgn worry kalau demokkk sbb nnti breastfeed turun banyak mendadakkk.

      Delete
  35. Namee, preggy m0mmy yg kurus, x semestinya bby pun kecik tau. My friend just like u.kurus.gained dlm 10kg. Tp ms lahir, anaknye 3.8kg. Xpa kalau gain byk pun. Sy dlu naik dlm 12kg, lepas pntang n breastfeeding, trun 20kg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huihhh 3.8kg... besar jugak tuh.hehe. mudahan lah. sbb sy worry jugak takut baby kecik je. :( hehe. tp sy mmg tak diet. juct perut kecik je. :/

      Delete
  36. hi namee. being a silent reader all this while. just a piece of advice..namee tak perlu nak naikkan berat sampai berpuluh-puluh kilo, sebab yang penting kandungan darah merah ibu (haemoglobin) normal dan baby membesar sesuai ikut umur kandungan (scan - EFW- estimated fetal weight dan saiz kepala,perut dan panjang femur). sebab kalau ibu bertambah berat mendadak, dan ada family history of kencing manis, ibu cenderung dapat gestational diabetes mellitus (GDM) yang boleh membahayakan baby dan ibu baik masa dalam kandungan atau lepas bersalin( intrauterine death, size baby terlalu besar dan berisiko dilahirkan normal, baby jadi kurang gula -hypoglycaemia sejurus lepas lahir etc). yang penting makan ikut keperluan dan seadanya. take care and have a safe and happy journey of pregnancy and subsequent mommyhood!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kongsi ilmu dengan saya. hehe. haritu pun hb sy low....so skang ni mmg makan iron jela. takut jugak apa2 jd kat baby. pastu sy pun rasa....even pregnant jgn naikkan berat mendadak sgt sbb takut nnti ibu kena sakit kencing manis ke darah tinggi.mcm tu la yg hospital kerajaan advice. thanks ok sbb kongsi ! lega sikit hati sy :)

      Delete
  37. salam kenal namee..first time drop comment sini..selama ni silent reader je di blog femos emos neh..hehe..neway, namee cute sangat time preggy ni..tak nampak demokk pon..asal namee and baby sihat suda..take care ye namee..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.doakan baby saya ye.hehe.tu la...sy mcm risau jugak kot anak sy tak cukup weight ke. tp so far sy tak tahan makan2.kalau lapar sy makan je.hehe. even dah naik 10 kilo. hehe

      Delete
  38. Salam Kak Namee.

    Nama saya Illiya dan saya tgh tolong kakak sy jual barang online.

    Jual barang2 untuk baby dan mothers.

    Love Bambini.

    https://www.facebook.com/pages/Love-Bambini/434327473344363?fref=ts

    Kalau boleh minta promote kan ea.

    Thank you.

    and I hope you and your baby is all well.

    Insyaallah sis. :)

    ReplyDelete
  39. salam kak namee..akak makin gojes lahh..kita suka baca blog akak..semoga akak n baby sihat selalu..love u kak namee! hikhik :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...