Friday, September 20, 2013

Tips: Elak Rambut Gugur

Hey hello :)

Darah muda,remaja remaja gitewww semua benda nak cuba. Time tu zaman baru tahu nak melawa. Selak magazine tengok “eh lawa lah rambut lurus macam model ni” dengan harapan boleh lawa macam model dalam magazine tu. Puihhh! Haha., pastu terus gi salon buat rebonding. Lepas tu tengok muka tak iras dengan model dalam majalah tu terus nak cuba jadi model lain pulak ekekeke. Cuba buat style lain lain curl curly kan pulak. Lepas tu tukar2 warna rambut pulak. Lama2 rambut jadi kering gila freezy and kulit kepala jadi tak sihat….lepas tu…..lepas tu apa ?

TRAGEDI RAMBUT GUGUR   DAN CEPAT PUTUS !!! T_T
Nampak tak kawasan tanah tanpa rumput tu ? hewhew

Saya mula perasan yang rambut saya makin sikit bila saya ikat rambut…saya nampak kawasan lapang kat kepala macam ni. Macam kawasan kurang baja…tetiba one spot kat sini botak. Baru nak sedar dari mimpi bahawa rambut ku dah botak dah pun.

Lepas tu ? Blur. Tak tahu nak buat apa sebab banyak sangat product untuk rambut gugur kat pasaran. Ceq konpius nak pilih yang mana satu.  Pilih suami pun tak sukar begini. Ekekkeke. T_T . Kena cepat2 bertindak ni sebelum semua rambut gugur sampai botak ni.

Then tiap hari selalu lah nampak iklan Dove Hairfall Rescue tu kat tv….”hasil ketara dalam masa 2 minggu”. 


Shampoo, conditioner and hair tonic.

Hoihh sebagai gadis yang tak boleh tahan dengan tagline “hasil ketara dalam masa 2 minggu”..dan sebagai seorang gadis yang rakus…haha tak sabar lah nak cuba. Sekarang turn saya pulak nak buktikan ! Gitewww. Adakah anda bersedia wahai  rambut ?? Kesian cakap dengan rambut sendiri seperti wanita kesunyian tiada kawan. Ekekke .

Cabarannya ! jeng jeng jeng.


1)      Dove Hairfall Rescue shampoo  : First step , shampoo macam biasa. Masa shampoo tu garu2 kepala and urut2. Jangan  kasar2 dengan kulit kepala. Nanti kulit kepala nangis. Ekeke.  Lepas bilas shampoo,perah air dari rambut tu sikit.  

2)      Dove Hairfall Rescue conditioner : Second step is conditioner. Sini saya bagi tips sikit nak conditioner rambut….selepas korang shampoo macam langkah pertama,  perah sikit rambut tu bg rambut kurang basah. Nanti tak lah conditioner tu leleh2 kat badan korang.  Letak conditioner bermula dari pertengahan rambut sampai hujung rambut. Jangan letak conditioner kat kulit kepala sebab nanti akan buatkan kulit kepala lembab dan berminyak…end up kepala berminyak dan gatal. Ok! Then bilas bersih sebersihnya !

3)      Balut rambut dengan towel : Jangan gosok2 tau rambut tu dengan towel. Lepas mandi, just ambil towel and balutkan rambut. Gituu. Sukahati la nak balut gaya macam mana pon. Nak buat turban ke, serban ke, helmet ke…heheh. Ikut kreativiti dan keselesaan tuan tuan dan puan puan sekalian lah ye. Boleh juga google di youtube untuk tutorial balut rambut dengan tuala ye. heh

4)      Dove Hairfall Rescue hair tonic : Hair tonic ni, sapukan kat kulit kepala…then urut2 kan kulit kepala tu . Bukan sapu seluruh rambut, sapu kat kulit kepala untuk bagi akar kuat.  Senang je. Hair tonic ni nampak je botol dia kecik tapi siap ada lebih lagi even dah sapu kat satu kepala. Lagi satu tips, jangan sikat rambut time rambut basah. Kalau tak tahan nak sikat jugak, just sikat2 guna jari je.Wokayy !

DALAM MASA 2 MINGGU……..dan kemudian…….

Seriously, memang korang akan nampak ketara sangat jumlah rambut yang gugur. Nak tahu berapa banyak rambut korang yang gugur tu, sila tengok kat penyikat rambut korang, and sila tengok kat trap longkang shower room korang setiap kali lepas mandi. Lepas guna Dove Hairfall rescue ni , day by day rambut yang gugur AKAN makin kurang. Nampak tak tu, saya siap bold perkataan AKAN tu bagi effect tegas sikit. Hewhew. Sebab berkesan kat saya. Kalau tak caya,  sila cuba sendiri product Dove ni dan tiap hari jangan lupa jenguk bahan bukti  penyikat rambut dan trap longkang shower room tu okay.

Saya commit nak hentikan rambut gugur ni sebab saya adalah salah seorang dari 10,000 suara Dove ! Korang pun patut join this campaign so that lebih semangat lah bila ramai2 yang ada masalah yg sama berkumpul untuk hentikan masalah rambut gugur ni ! Nak jadi antara 10,000 orang ni….senang je laaa….macam ni….

1)      Pergi ke link ni http://bit.ly/rambutmumahkotamu
2)      Tekan ‘like’ untuk teruskan
3)      Klik pada ‘kongsi suaramu’ 


4)      Ikut 3 langkah seterusnya..


5)      Langkah 1 : Jawab survey 


6)      Langkah 2 : Boleh pilih samada nak guna webcam atau pilih gambar dari gallery facebook untuk tangkap shot dengan placard Dove dan placard itu tertera azam korang “Jika saya bebas dari rambut gugur……..” sambungkan sendiri. hehe


Saya pilih aplikasi webcam…hasilnya....jeng jeng…hehe
Saya ingin belai rambut saya setiap hari

Kualiti tidak begitu baik sebab webcam laptop saya kurang canggih. Sangat fun. Hehe. Seolah burung bertenggek di atas tangan saya. Oh sungguh jakun, Heheh.Ikut kreativiti korang lah nak pose macam mana.

Lepas settle, boleh terus submit. Serious rasa semangat sikit bila ramai2 kongsi suara and teguh untuk hentikan rambut gugur ni ! Cepat2 join ! Bila cecah je 5,000 suara terawal…11 orang antara korang tu akan terima hadiah hokay.

-First grand prize is a pampering getaway within Malaysia worth RM 1,500.00

-10 hadiah saguhati  
Thomas Sabo Charm Bracelet .

Apalagi, cepatlah join ! wee weee

Thank u Dove. !
Yippiee ! Memang bila mandi tu, cuba sikat2 guna jari….hanya 3-4 helai je rambut yang gugur. Sebelum guna Dove Hairfall rescue ni, lebih 20 helai rambut jatuh. Sobs. Selamatkan rambut anda !!


Toodles. 




35 comments :

  1. tp... ade org kate.... dove x halalala???

    ReplyDelete
  2. lelaki boleh guna ke? tak pasal2 nanti botak habis.. lol

    ReplyDelete
  3. Anis pun alami rambut gugur yg sangat kronik! Patut cuba dove ni.. Thanks for tips :)

    ReplyDelete
  4. sejak kite perm rambut dulu and pakai tudung 2 minggu kemudian, rambut kite GUGUR teruk dari akar. Kesan perm kedai yang tak reti nak perm rambut orang, habis rosak ke akar. Asal mandi je, GUGUR dari akar, bangun tidur je GUGUR 40 helai bila tarik, padahal org normal pempuan gugur sehari dalam 70 helai. Kita punya dah melampau gugur. Dulu rambut sehat sgt.. lebat dan kilat T_T

    Sekarang kita pakai Labourse syampoo set dgn tonic bagai. Dah pakai 2 minggu lebih. So far, gugur kurang sikit.. maybe kena takes time sebab akar rambut dah rosak dek kerana kedai perm rambut yang tak reti langsung perkataan perm tu apa.

    Wah luahan hati sedih rambut menipis. Acane.

    ReplyDelete
  5. jeles tgk rambut namee yang cantik tu..hehe

    ReplyDelete
  6. Lelaki sesuai tak nie? Kita punya rambut gugur jugak nie. Hehehe .

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum yangg, thanks sharing tips. sheila tak pernah pakai hair tonic. nanti nak cari kat kedai, heee kreatif la gambar awak tu yanggg. hows ur baby inside?

    ReplyDelete
  8. wah...bestnyer..rs mcm nk trylah..rambut sy ari2 gugur tau..sekali gugur mesti segnggm..takutlah klu botak..mcm2 dh cube..tetap x brhasil..mn tau DOVE bleh selmtkn rambut sy.. :)

    ReplyDelete
  9. thanks for the tips dear

    blogwalking
    jemputla ke blog saya dan kita bertukar-tukar link pulak..:)
    http://superstorevitaminhebat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. WAJIB BELI NIE..SEBAB SELALU ADA MASALAH HUH !!

    ReplyDelete
  11. cantik betul kulit namee ... jeles kita

    ReplyDelete
  12. santeknye rambut kak namee..camane buat ujung curl2 tu?

    kite pun dasat gugur rambut.berpuluh2 sehari.

    thanks for the tips!ayuh cube!

    ReplyDelete
    Replies
    1. follow my 2nd blog
      http://everybodylovetoseeme.blogspot.com

      Delete
    2. follow my 2nd blog
      http://everybodylovetoseeme.blogspot.com

      Delete
  13. aaaa..... cantiknya gambar namee yang last tu. Comey comey :)

    ReplyDelete
  14. nameeeeeeeeee,,,, lawanya rambut,,, jelez tau,, lepas ni confirm nak try dove sebab rambut dh nk start panjang balik,, time pendek ok lagi,, dah start pnjang start la nk kekurangan baja,, grrr.. tq for the info :D

    ReplyDelete
  15. Okehh, kena try jugak nie. Rambut I pun makin nipis :(

    ReplyDelete
  16. Salam namee..dh lma nk tny..dove halal ke? Sbb honest pling elok n bez shampoo dove..tp lpas kes kata ada bahan khinzir n ble search dkt status halal jakim..dove slh satu produk yg xdpt status halal..mcm mana

    ReplyDelete
  17. Salam namee..dh lme nk tny, dove halal ke? Sbb honestly bnyk2 brand shampoo..dove yg pling bez..dulu pnh dgr kes yg ada bhan khinzir dlm dove..n try search status halal dkt website jakim..tp dove slh satu produk yg xdot status halal jakim..mcm mna

    ReplyDelete
  18. thank for the nice info dear
    http://zasbeauty.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum . akak . thanx share entri ni . ain memang sedang mencari syampoo yang sesuai dengan ain . hish . ain punya rambut setiap kali sikat je gugur kemain banyak . kekadang tu dapat segenggam . huu . macam nak menangis . bukan macam . memang nangis pun .dah bermacam syampoo ain cuba . ada sekali tu just guna syampoo dove sahaja sepupu ain punya . menang terbaik . tu baru syampoo je . belum yang lain-lain tu . huu . memang tak menyabar nak pergi lepas ni . :D

    ReplyDelete
  20. okeyh pasni nk try la gua pakai syampoo bawang xnampak hasil lagi malahan terserlah kegatalan rambut hahahaha

    ReplyDelete
  21. salam..namee. nak tny awk la.. macamana nak kecilkan pori ye?? awk gune produk apa?? sori ye kuar tajuk..hehe

    ReplyDelete
  22. siapa yg ada masalah gugur tu...boleh cuba snnn mmg berkesan. tips....kalau conditioner jgn smpai kulit kepala. mula pelembab dari setengah rambut je ok. :)

    ReplyDelete
  23. lepas bersalin nnt rambut akn lbh gugur dr biasa, memang kena selamatkan hukhukhuk..thanx utk tips tu namee..br akk tau nk guna conditioner jgn smpai kulit kepala..sblm ni pakai siap naikkan rambut ke atas buat mcm shampoo tu lg hahaha..adeh

    ReplyDelete
  24. Kak Namee, awat kacak sangat ni? >____< Hehe. Cantik :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...