Wednesday, October 23, 2013

Cara Saya Makeup Natural

Hi :D


Rasanya semua perempuan sama. Kalau nak cantik,mesti nak cantik macam gadis Korea. eh bukan gadis Korea saja yang cantik, jejaka Korea juga terlalu jelita. T_T.  Kulit halusss mulusss kalah kita gadis2 ini (ke saya sorang je yang kalah dengan lelaki Korea? heh). sungguh memalukan. ekekekke. Bagi saya, cantik tu bila seorang manusia itu minimalist. Kurang makeup tapi cantik . Pendek kata natural look la. best nyaaaa. hoihh.
Setiap hari sebelum keluar rumah, mesti nak kena makeup2 sikit. Kena la nampak representable sikit plus nak cover skin dari direct UV .hewheww . Perlu untuk keyakinan diri ok. T_T . tapi selalu rasa malas kannn? Sebab rasa leceh tapi utamanya sebab sifat pemalas sejak azali. ekekeke
Takpe ! Mari saya ajar cara makeup cun melecun.....dalam 10 minit dah siap ! Pastu dah nampak sweet macam orang Koreaa..hewww. Guna mineral makeup set Vacci by Hansagee nihh...
1) S+ recover Gold Nano CC Cream , 2)VACCI Luxe Collection Liquid Foundation (Light color – No.13 Light Beige) , 3)VACCI Luxe Collection Blusher (No.310 Pearl Pink or No. 320 Pure Pink),  4)VACCI Luxe Collection Loose Powder

Step 1
Step 1 ? Of course lah you need your bare face tuhhh. ekekeke... ini saya punya wajah pucat yang kurang seri tu. First step, apply your skin care dulu. Macam biasa tiap hari...after cleanser, guna toner and then moisturizer. Step 1 ni tak perlu ajar pun sebenarnya, basic needs ! mihmih..Tapi takpe cikgu namee sangat baik, tak lokek ilmu untuk ajar ilmu basic se basic A B C. kekeke
Apa??, rasa menyampah tengok bare face ini ? Ok rilek lekk luuuu. urut2 sikit muka kasi segar bugar sesegar sayur fresh di pasar !

Step 2
and then Step 2 . The S+ recover Gold Nano CC Cream !! CC Cream ni sangat best okay, sebab bila apply kat skin...dia ikut warna skin kita. Macam magic ! tak caya boleh test kat tangan korang dulu. Dia punya texture pun sangat best.
S+ recover Gold Nano CC Cream
CC Cream ni , letak kat area T zone, C zone and V zone korang. then sapu2 seluruh muka. Tapi area dagu and belakang rambut letak nipis je CC Cream ni. Sebenarnya sebab nak naikkan bentuk muka korang tu...sebab tu area T zone, C zone and V zone tu kita highlight dulu, letak lebih sikit CC cream sebab nak naikkan tulang T,C and V zone. Gitewww.
Lepas apply CC cream, terus rasa macam cun macam Korea dah. hahaa. Jangan muntah la,gurau aje. Masakan gadis melayu seperti saya tetiba transform jadi Korean. Tak la i mean sebab texture CC cream dia senang absorb, so nampak macam flawless je skin. hewheww. so perasan la flawless macam orang Korea. bahaaahahaa

Step 3
Langkah ketiga, haaa. Senang jugak. S+ recover Gold Nano CC Cream tu + Vacci Luxe Luquid Foundation tu kita campurkan sekali. amount ikut korang nak banyak mana. Tapi gaul2 kan sampai sebati. OK ni bukan nak buat adunan cake ok. ni nak buat adunan makeup. Lepas tu apply kat area yang saya highligth dengan line putih macam dalam gambar 4 tu.
Adunan S+ recover Gold Nano CC Cream  + Vacci Luxe Foundation tu apply kat area yang saya dah tanda tu....T-Zone, kat tulang bawah kening tu, dan kat area chin tu. Tahu tak kenapa kena apply kat situ...Sebab step yang ketiga ni untuk serlahkan 3 area tu (T zone, area hidung yang saya highlight, tulang bawah kening and chin) . tulang hidung akan naik gitewww, hidung nampak mancung then mata nampak segar sebab highlight kat tulang kening tu. Shine bright like a diamonddd. Ni antara tactic untuk naikkan tulang wajah, bagi nampak sharp ! Ala macam dalam magazine tu..kan model nampak macam sharp je kan....teknik makeup actually.  wee weee.

Step 4
Dah nak siap dah ni. Blusher pulak ! wee wee. Again kita guna CC Cream Color Control + Luxe Collection Blusher. Ambil debu2 blusher tu guna berus blusher then letak kat tangan korang, gaulkan dengan S+ recover Gold Nano CC Cream  tu. Pastu adunan dah sebati, amik sponge, calit adunan blusher+ CC cream tu and apply pada pipi. Pipi nampak pink2 la baru berseri !! hewhewww.


Step 5
Final step dah ke ni ? hihi. Nak dekat dah ni. Sabar ! hahaa. Finally...touch up je dengan Vacci Luxe Collection Loose Powder.then Walllah ! Dah siap.

Told ya ! Kejap je kan. Tapi eh jangan lupa calit lipstick sikit, and mascara sikit kalau nak. Tak perlu pakai eyeliner pun dah nampak terserlah n berseri dah. !
Final result ! Kalau nak nampak lebih serlah lagi..apply blusher and lipstick pekat lagi. ! Macam saya suka light je. Tapi CC Cream ni warna dia natural je sebab dia ikut warna skin kita.Nampak macam color basic skin kita je.  suka ! so tak lah rasa macam fake. ekekeke. Lepas tu S+ recover Gold Nano CC Cream ni dia cover open pore kita. Macam saya ada open pore kat area cheek tu, tapi bila apply CC Cream ni dia cover. Paling best, sebab dia keep moisture our skin. Korang boleh cuba .
Dah tu je la 10 minutes untuk hasil ini ! Senang aje kan !
Suka gila S+ recover Gold Nano CC Cream ni , sebab...
First .....concept dia all in one makeup ! 2 ways makeup , samada untuk makeup tebal sikit atau simple makeup.
Kedua...Tahan lama ! Makeup tak cair! Rasa macam pakai skin protection lotion aje !
Ketiga....Skin-lightening + anti wrinkles (bagus ni sebab saya nak jadi Rita Rudaini masa akan datang dah 30an pun lawa nya mak aiiihhh .hhaha) + UV protection !
Keempat...skin rasa lembut bila pakai CC Cream ni. Dia kekalkan kelembapan tapi tak berminyak! Tak nampak belengas.
Kelima...Natural skin tone. bila apply CC Cream ni..tengok cermin but still korang nampak warna kulit korang cuma yang beza nya kulit jadi flawless ! mihmih.
Keenam….CC Cream ni boleh apply macam tu aje , kalau taknak makeup pun takpe. Hanya sebagai sunblock.
Ketujuh....Liang pori tertutup.
Kelapan....Muka sweet flawless pastu boleh berlagak angkuh ! konon2 memang skin flawless itu kita yang punya sejak azali lagi. ekekekke
muka dongak tanda angkuh sebab terasa kulit macam Korea bila pakai CC cream ni. heh
Tau tak mana kita belajar makeup simple camni ? hewheww. Kat sini !! http://www.hansaegee.com/basic-skin-makeup/cc-cream-skin-makeup-method/ . hehe.Kat website Hansagee Nature ni banyak tutorial. senang faham pastu sesuai sangat lah dengan saya yang suka natural look nih.mihmih. Product ni made in Korea okay...lagi lah perasan macam Korea lepas pakai product ni. kihkihhh.
Toodles. Siapa nak cun macam Korea boleh lah tiru gaya ni. ekeke. Cosmetics boleh dibeli kat web dia aje http://www.hansaegee.com/ .
toodles. Selamat mencuba !:D




56 comments :

  1. haihhh muker melayu cam kenit ni boleh ke bertukar jadi korea? hehe. Nak try jugak..pendam dalam ati dulu ye, dah dapat barangnya nanti kenit refer namee balik hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa...samala namee pun muka takde korea tapi takpe....rasa flawless mcm korea tu penting !! sebab cc cream ni buat muka kita jd texture halusss :)

      Delete
  2. anis pun suka makeup yg nampak natural. Tertarik dengan cc cream tu, nanti kalau cc cream yang ada ni dah habis, nak try yg ni pulak lah. hehehe... nice review kak namee! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau natural makeup rasa selesa...namee kalau makeup tebal rasa mcm pelik.T_T hehe.dah takde rupa sendiri.

      Delete
  3. wahhhh teruja..kalau time tunang pakai make up cam nie pun takpe kan..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. terima kasih :) cc cream ni buat kulit halus.heww

      Delete
  5. akak memang suka mekap yang natural..x minat mekap yang tebal2 dan nampak fake jer ni...thanks for sharing dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. sama sama. nak nak kalau dah nak ada anak ni...memang x boleh nk mekap lama2...busy uruskan anak. hehe

      Delete
  6. aper pasal sangat naik seriiii ni name..akak dlu tk camni pun..comot jer huhuhu..makin saying la isham kat mira dia ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaa kak ! sy x berseri pun. hihi. pucat je ! akak masa pregnant comel la !! haha. terbayang akak lompat bintang !hehe

      Delete
  7. ambooooiiii.. bestnya la kalau dah make up,, tambah seri sebab ibu mengandung gak sekali ni,, tak sabau,, kah3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. muja cuba lah. sebab cc cream ni dia buat muka kita nmpak halusss. :D

      Delete
  8. ala...kaedah mekap cun..orangnya pun cun...kalau tukar akak jadi model...terun hilang cun....uhuhu...tapi mengharap jugak ni jadi cun cam namee...so kena try jugaklah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak cun dah !!! takyah mekap pun cun !! :D sy tak mekap mcm hantu pucat. hehe

      Delete
  9. argh , lepas balik dr Krabi , make up apa pun tak menjadi. sun burn. tak de la nak feeling korean ke asian , dah macam semacam tanned colornya. nnt dh ok boleh try to praktik this tips..

    Jom Buat Duit Secara Online bersama Iklan Sticky - Program Pay Per Click Paling Sempoi !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. HEHE. takpe sunburn slalu boleh elok cepat je !! :D hihi

      Delete
  10. da lame tak bermekap. tak reti senanye nak wat natural...haish kne try nih.

    ReplyDelete
  11. ayu pun suka makeup simple and minimalist, kalau pakai tebal muka jadi panas, tak selesa dan pening haha ..nice sharing yang part blusher tu..heehe,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. paling x suka bila peluh2 makeup tebal jd cairrrr kan !! hehe

      Delete
  12. Cc cream dia cambest. Nk beli la rasa.hehehe namee pun cam korea. Putih lepukk

    ReplyDelete
  13. Lama x jenguk blog kak namee.. Berbulan jugak x blog walking. Apapun, x larat tgk pengantin muka sarat mekap berat2. Seri tenggelam. Natural look + hati ikhlas : seri pengantin naik.

    Nak cari busana muslimah cantik n bergaya?
    hzinnirah.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ! mekap tebal pun nnti cair je kan. :)

      Delete
  14. Dah lama x jenguk blog kak namee. Dah berbulan juga x blog walking. Apapun make up natural sgt ohsemm.. X larat tgk pengantin/tunang yang sarat berat. Tenggelam seri pengantin. Natural look + hati ikhlas : seri pengantin jelas.

    Btw, singgah blog sy utk busana muslimah cantik dan bergaya. Peplum, denim, fishtail, blaus. Harga murah

    http://hzinnirah.blogspot.com/?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.tu la. skang dah trend makeup simple dah.tu yg best tuh !! :D

      Delete
  15. Kak Namee lawaaa!!
    kulit muka pun cantik jea..sbb pika dah tengok depan2 tu yang puji lebih2..heheeee..


    tapi statement yang jejaka korea pun nak kulit lawa tu pika stuju..kulit dorang lawa-lawa belaka..aisaymen..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pika ! hehe kulit pika tu yg lawa. makeup pun nampak lawa je. suka tengok ! :D hihi tu la lelaki korea ni. mcm pompuan dah. hehe

      Delete
  16. selalu jenguk blog namee ni tp ni first time komen..heee..tertarik dgn tips make up up yg sgtt awesomee^^ kena try nih:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe ! hi nadia !! terima kasih sudi tinggalkan comment. hehe :) nanti cubalah :D

      Delete
  17. oo gosh.. cam malu nyer.. kita ni kuar umah tak der ler nak berbedak powder compact semua.. nnt nak try la namee.. nk feeling flawless itu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama macam sy dulu..hehe. tapi lama2 bila skin kena panas...kulit makin teruk. tu yg kita discover produk ni....nipis je mekap. :)

      Delete
  18. Ok jeles kjp. Haha. Tp serius kan makeup natural mcm ni lg cantik drp tebal2

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekap natural lagi cepat n mudah nak cuci and boleh jadi diri sendiri. kan kan. hehe

      Delete
  19. HI Dear... u look fantastic.. cantik sgt.. dear bole share.. mn bole dpt product ni.. maaf x penah nmpk kat mall.. maybe akk yg x penah nmpk... hehe.. share ok
    tq dear..stay pretty

    ReplyDelete
  20. mahal x produk tu kak?hihi da lme x kco akk bz ngan final..hihi

    ReplyDelete
  21. Wah..kta pon nk ar bljar pkai mekap natural ...gila kpop hohoho...nk copy yer ^_^

    ReplyDelete
  22. Wah cntik ar wjah kak namee...kta pon nk bljar ar pkai mekap natural gila kpop ni hohoho ^_^

    ReplyDelete
  23. Beli kat mana produk ni..make up nmpk natural la..akk suka..

    ReplyDelete
  24. Yup produk ni ada jual kat mn yer?..

    Nti info sy
    Rizqinfaiz.blogger.com..
    Tq

    ReplyDelete
  25. Make up yang natural. Terserlah kejelitaan wanita asia u. I like it!

    www.GrooversFashion.com

    ReplyDelete
  26. dear ,
    if nak pesan makeup dari korea, boleh email sy yer.

    thefunnjoy@gmail.com

    ReplyDelete
  27. Cantiknye...tapi sy ni xreti langsung nk make up huhu bedak pn pakai bedak baby tu jer...aiyooo...

    ReplyDelete
  28. wah bener terlihat cantik alami...
    infonya sangat membantu dan mudah untuk dipahami...
    kalau untuk tempat pabrik kaos kaki yang berkualitas dan murah apa ya...
    salam sukses

    ReplyDelete
  29. cantiknya mekap..suka tengok orang mekap..tapi tak pndai nak mekap

    ReplyDelete
  30. makasih ya atas tipsnya jadi makin tau tentang cara memakai make up..
    oya kalau untuk tang pabrik kaos kaki tanya saja ke kaos kaki muslimah selutut yang koleksinya lengakap

    ReplyDelete
  31. So pretty!!! Very simple & elegant.. I will be more than happy if you could check out my beauty blog too! http://rhemaglitz.blogspot.com/ ❤ xoxo

    ReplyDelete
  32. Cantikk nye namee huhu
    orang cantik sume pandai makeup ke?

    ReplyDelete
  33. Hello my friend! I would like to tell you that this write-up is awesome, great written and include almost all important info. I recently came to know about https://avanaaustralia.com.au/, their Mineral Makeup are very effective.
    Mineral Makeup

    ReplyDelete
  34. Sis Namee share supplement APA ya ambil..tq

    ReplyDelete
  35. thanks infonya
    http://opcplus-capsule.xyz/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...